درخواست رسمی ترکیه برای راه اندازی کرسی زبان وادبیات ترکی در دانشگاه تهران

دویچه وله :مشاور امور آموزشی سفارت ترکیه در ایران از درخواست رسمی این کشور برای تاسیس رشته زبان و ادبیات ترکی در دانشگاه تهران خبر داد. در ترکیه ولی زبان و ادبیات فارسی در دانشگاه‌ها و مدارس تدریس می‌شود.
 

خبرگزاری آناتولی ترکیه به نقل از حسن اکینجی مشاور امور آموزشی سفارت ترکیه در ایران گزارش داده است که پروفسور دریا اروس، سفیر ترکیه در ایران با محمود نیلی احمدآبادی، رئیس دانشگاه تهران ملاقات‌ کرده و به صورت رسمی درخواست کرده است که کرسی زبان و ادبیات ترکی در دانشگاه تهران دایر شود.

 
به گفته مشاور امور آموزشی سفارت ترکیه در تهران این درخواست ترکیه در مرحله بررسی بوده و سفارت برای نیل به این هدف به فعالیت خود ادامه خواهد داد.
تدریس زبان فارسی در ترکیه چگونه است؟
تدریس زبان و ادبیات فارسی در ترکیه اما تاریخچه‌ دیرینه‌ای دارد. اولین کرسی زبان و ادبیات فارسی در دانشکده زبان، تاریخ و جغرافیای دانشگاه آنکارا ایجاد شده است. دانشکده زبان دانشگاه آنکارا در سال ۱۹۳۵ تأسیس شده و کرسی زبان و ادبیات فارسی این دانشگاه یکی از نخستین کرسی‌های زبان و ادبیات در این دانشکده است.
 
رشته زبان و ادبیات فارسی این دانشگاه از سال ۱۹۸۱ تا کنون به صورت پیوسته در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا فارغ التحصیل داشته است.
 
در دارالفنون استانبول که اکنون نام دانشگاه استانبول را به خود گرفته است از سال ۱۹۰۰ ادبیات فارسی در کنار ادبیات عرب یکی از دروس تدریس شده در دانشکده ادبیات بوده است.
 
با تلاشهای هلموت ریتر، شرق شناس مشهور آلمانی در دانشگاه استانبول رشته زبان و ادبیات فارسی به همراه زبان و ادبیات عرب با نام رشته "فیلولوژی عرب- فارس" ایجاد شده بود.
کرسی زبان و ادبیات فارسی در دانشگاه‌های ترکیه
دانشگاه آتاتورک ارزروم نیز در سال ۱۹۶۸ رشته زبان و ادبیات فارسی را ایجاد کرده و از سال ۱۹۷۴ این دانشگاه در رشته مزبور دانشجو پذیرفته است.
 
در سال ۱۹۸۹ نیز دانشگاه سلجوق قونیه رشته زبان و ادبیات فارسی را تأسیس کرده است. در سال ۱۹۹۲ دانشگاه "قریق قلعه" نیز در رشته زبان و ادبیات فارسی پذیرش دانشجو را آغاز کرده و این دانشگاه برای اولین بار در سطح ترکیه در رشته مترجمی زبان فارسی نیز دانشجو گرفته است.
 
علاوه بر دانشگاه‌های فوق، کرسی زبان و ادبیات فارسی در دانشگاه‌هایی چون دجله، حران، ارجیس، قراتکین، ابراهیم چچن، ییلدییم بیازیت، سلیمان دمیل، قفقاز، آرداخان و غازی عثمان پاشا به طور رسمی ایجاد شده و اساتید و مربیان زبان و ادبیات فارسی در آن دانشگاه‌ها آغاز به کار کرده‌اند ولی هنوز پذیرش دانشجو آغاز نشده است.
 
یک استاد زبان و ادبیات فارسی در دانشگاه آنکارا به دویچه وله فارسی گفت: «در دانشگاه‌های ترکیه زبان و ادبیات فارسی تا مقطع دکترا تدریس می‌شود و ادیبان و ایران شناسان نام آوری همچون پروفسورعدنان قره اسماعیل اوغلو، پروفسور علی گوزل یوز، پروفسور نعمت ییلدیریم، پروفسور محمت کانار، پروفسور حجابی قیرلانغیچ، پروفسور یوسف اوز و نیز پروفسور دریا اورس، سفیر ترکیه در ایران تربیت یافته مکتب فارسی دانشگاه‌های ترکیه هستند و اکنون نیز چراغ زبان و ادبیات فارسی در ترکیه را روشن نگه می‌دارند.»
 
سفیر ترکیه در ایران که چهره‌ای نام آشنا در عرصه زبان و ادبیات فارسی است در دانشگاه آنکارا از ارکان اصلی آموزش زبان و ادبیات فارسی بوده است و مترجم آثار عدیده‌ای از زبان فارسی به ترکی است.
زبان فارسی یکی از دروس اختیاری مدارس ترکیه
به گفته استاد زبان و ادبیات فارسی از دانشگاه آنکارا به طور متوسط هر ساله در هر دانشگاه تقریبا ۴۰ سهمیه برای دانشجویان در رشته زبان و ادبیات فارسی در نظر گرفته می‌شود.
 
علاوه بر دانشگاه‌ها زبان فارسی به عنوان یکی از دروس اختیاری در مدارس از سوی وزارت متولی آموزش در ترکیه مورد تأیید قرار گرفته است.
 
سازمان سنجش ترکیه علاوه بر زبان‌های انگلیسی، فرانسه، آلمانی و سایر زبان‌های زنده دنیا هر ساله آزمون زبان فارسی را نیز برگزار می‌کند که مدرک قبولی این آزمون هم در دانشگاه‌ها و هم در ادارات ترکیه اعتبار دارد.
 
سازمان‌های غیر دولتی نیز در ترکیه زبان فارسی را آموزش می‌دهند. در آنکارا و استانبول علاوه بر موسسات وابسته به سفارت ایران، جمعیت‌ها و انجمن‌هایی همچون انجمن تحقیقاتی مولانا دوره های آموزش زبان فارسی را برگزار می‌کنند.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۵۷
saryas - برلین، آلمان
بیچاره ایران، بیچاره فردوسی و بیچاره زبان فارسی...بیچاره رضا شاه کبیر هر چی زحمت کشید به هدر رفت. تنها قبرس بود که از زحمات رضا شاه منفعت برد. عربی کم بود حالا هم یلدم گلدم تو دانشگاو ها تدریس کنید.عجیبه بجای کرسی چرا نگفتی گاری یا افسار؟
یکشنبه ۲۶ خرداد ۱۳۹۸ - ۱۴:۲۲
۴۴
amirgheryou - تهران، ایران
به زودی باید زبان تورکی همراه زبان فارسی در ایران رسمی بشه. والا من اصلا دلیلی نمیبینم ملت تورک بخوان تحت زبان فارسی زندگی کنن. این حماقت طولانی نخواهد بود. ایران باید بپذیره یا کشوری دوزبانه یا جدایی از هم. اینکه هر انگلی به هر بهانه ای اصالت خودش رو میخواد به نیم دیگر ایران یعنی ملت کهن تورک ایران غالب کنه پذیرفتنی نخواهد بود. یا دوستانه حل میشه یا به زور.
یکشنبه ۲۶ خرداد ۱۳۹۸ - ۱۴:۳۵
۴۵
Azerbaijan.oglu - لندن، انگلستان
در ایران حس نژادپرستی و ضد ترکی اجازه این کار نمی دهد. در ایران حکومت و پان فارسها حتی از نام ترک و ترکی وجشت دارند چهع برسد به تاسیس رشته دانشگاهی
یکشنبه ۲۶ خرداد ۱۳۹۸ - ۱۴:۴۶
۵۵
سیران اوهانیان - نورنبرگ، آلمان
ملت تورچ تحت فارسی زندگی کنن؟ تا تو این مملکت یک اریایی مونده باشه حتی در اگر یک پی<رزن کور و افلیج باشه زبان ایران و ایرانی فارسی خواهد ماند
یکشنبه ۲۶ خرداد ۱۳۹۸ - ۱۷:۵۹
۵۴
sam2000 - اروم ، ایران
[::سیران اوهانیان - نورنبرگ، آلمان::]. زبان تررررمنی شما که تررر کرده ایران مکان تاریخی زبان های ترکی و فارسی بوده و خواهد بود ترکیه با داشتن پانصد هزار ایرانی زبان تدریسی ازاد برای فارسی گذاشته در ایران هم دیر یا زود همین کار را خواهند کرد .
دوشنبه ۲۷ خرداد ۱۳۹۸ - ۱۲:۲۲
۵۵
سیران اوهانیان - نورنبرگ، آلمان
پس بگید قبرس خالی شده, به این خاطر که خورجین و نعل اینقدر تو قبرس ارزون شده
دوشنبه ۲۷ خرداد ۱۳۹۸ - ۱۳:۳۶
۵۰
ابن ملجم - مونیخ، آلمان
[::sam2000 - اروم ، ایران::]. علت اصرار چینیها به رابطه نزدیک با ایران هم باتوجه به کارخانه های چرمسازی انها و کفشها ارزانقیمت پس تعبیر شد
دوشنبه ۲۷ خرداد ۱۳۹۸ - ۱۳:۳۸
۴۴
amirgheryou - تهران، ایران
[::سیران اوهانیان - نورنبرگ، آلمان::]. کرد ... که با موزیگری .....خاص کردی خودتو ارمنی جا زدی. همون ارمنیها از نظر نژاد قفقازی و زیر مجموعه تورکها هستن. پس خودتو .... نکن. تو و اون ابن ملجم عمری کرد عراقی ....نیستین که به خودتون اجازه میدین درباره ملت بزرگ و قدرتمند و کهن تورک ایران....
دوشنبه ۲۷ خرداد ۱۳۹۸ - ۱۵:۲۴
۴۴
amirgheryou - تهران، ایران
به کوری چشم هر فاشیست مغزی و هر غیر ایرانی عراقی ها به زودی کشور ایران دو زبانه خواهد شد و ملت بزرگ و کهن تورک و فارس ایران مثل هزاران سال گذشته پشت هم و دوست و برادر هم مثل یک نژاد واحد در این فلات کهن زندگی خواهند کرد. تورم و فارس گوشت همو هم بخورن استخونش رو پرت نمیکنن چون کل تاریخ کهنشون رو در همزیستی با هم گذروندن. اینو برای خر کردن کسی نگفتم بلکه با اطلاعات زیادی که از تاریخ و نژادهای فلات ایران دارم گفتم.
دوشنبه ۲۷ خرداد ۱۳۹۸ - ۱۵:۲۸
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.