متهم حمله تروریستی نیوزیلند تمام موارد اتهامی خود را رد و خود را بی گناه نامید
رأی دهید
سه ماه پس از حمله به دو مسجد در شهر کرایستچرچ نیوزیلند عامل احتمالی این حمله تمامی موارد اتهامی خود را رد کرده و خود را "بیگناه" نامیده است.
متهم استرالیایی در دادگاهی که روز جمعه ۲۴ خرداد (۱۴ ژوئن) برگزار شد حضور نداشت و تصاویر او از زندانی به شدت حفاظتشده به صورت ویدئوکنفرانس در این دادگاه در کرایستچرچ پخش میشد.
خانوادههای خشمگین قربانیان حین جلسه در خارج از دادگاه جمع شده بودند. این دادگاه مقدماتی بود و محاکمه حقیقی او در مه ۲۰۲۰ برگزار خواهد شد.
دادستانی نیوزیلند این متهم راستگرای افراطی را به حمله تروریستی، ۵۱ فقره قتل و ۴۰ فقره تلاش برای قتل متهم کرده است.
به گزارش روزنامه آلمانی "نویه تسورشه"، متهم حین جلسه دادگاه روی صفحهای بزرگ قابل رؤیت بود. او خود در خلال جلسه سخن نمیگفت. هنگامی که گفته شد، متهم خود را "بیگناه" خوانده او حتی لبخندی نیز بر لب داشت که باعث واکنش در سالن دادگاه شد. اما در بقیه جلسه او دیگر حرکت خاصی نکرد.
دادگاه در همان شهری برگزار شد که اواسط ماه مارس به دو مسجد در آن حمله شده بود. متهم از آن زمان در زندانی در یکهزار کیلومتری این شهر تحت تدابیر شدید امنیتی نگهداری میشود.
طبق روال معمول در نیوزیلند، طی هفتههای گذشته پزشکان او را معاینه کرده و بعد از معاینات قاضی کامرون ماندر رأی به توانایی متهم برای حضور در محاکمه داد و اجازه فیلمبرداری حین دادگاه را صادر کرد.
به دستور قاضی کامرون ماندر، جلسه بعدی این دادگاه مقدماتی در ۱۵ اوت برگزار خواهد شد و محاکمه اصلی نیز در چهارم مه سال آینده برپا میشود.
عامل حمله به مساجد نیوزیلند از تیراندازی خود فیلمبرداری کرده و آن را در فیسبوک به صورت پخش زنده به اشتراک گذاشت. شبکه اجتماعی فیسبوک از آن پس برای پخش زنده ویدئوها مقرراتی سخت وضع کرد.
خبر یک سال انتظار برای شروع محاکمه اصلی برای برخی از نزدیکان قربانیان حادثه دور از انتظار بود. اما بعضی نیز میگویند، میتوانند دستگاه قضایی نیوزیلند را در این تصمیم درک کنند. عمر عبدالغنی که پدرش در این سانحه کشته شده است میگوید: «ما امیدواریم، انتظارمان به یک سال نکشد. با این حال این محاکمه باید برپا شود و ما هم باید صبر کنیم.»
سختتر شدن قوانین مالکیت سلاح
نیوزیلند با سختتر کردن مقررات مالکیت سلاح به این حملات پاسخ داده است. علاوه بر این، شرکتهای فیسبوک، آمازون و گوگل به همراه نمایندگان ۱۷ کشور در "نشست کرایستچرچ" در پاریس در ماه مه طرح ائتلافی بینالمللی علیه سوء استفاده تروریستها از امکانات ویدئویی در شبکه اینترنت را ریختهاند.
شرکتهای مایکروسافت، توییتر، فیسبوک، گوگل و آمازون با گامهایی مشخص و سرمایهگذاری در مبارزه علیه محتواهای تروریستی در شبکه اینترنت به این حملات واکنش نشان دادهاند.