امیر قطر به حسن روحانی: دیدگاههای منطقهای تهران و دوحه نزدیک است
رأی دهید
به گزارش خبرگزاری تسنیم، روحانی با تاکید بر اینکه «سیاست تهران توسعه گسترده روابط با دوحه است»، افزود: «جمهوری اسلامی ایران به دنبال تقویت امنیت در منطقه است.»
حسن روحانی روز چهارشنبه در تماس تلفنی شیخ تمیم بن حمد آل ثانی با تبریک متقابل عید سعید فطر گفت: «دولت و ملت ایران در کنار دولت و ملت قطر هستند».
رئیس جمهوری ایران همچنین از تغییر موضع قطر در قبال بیانیه پایانی دو نشست خلیجی و عربی و اعلام اینکه «نسبت به بخشهایی از این بیانیهها اعتراض دارد»، حمایت کرد و افزود: «مواضع دولت قطر در این دو نشست برگرفته از سیاست حسن همجواری و در راستای کاهش تنش بود و بی تردید هر گونه اجلاسی ، اگر کشورهای منطقه را به یکدیگر نزدیکتر نکند ، بی تاثیر و غیرسازنده و حتی مضر خواهد بود.»
گفتنی است که قطر علیرغم حضور یک هیات بلندپایه این کشور در دو نشست عربی و شورای همکاری که به میزبانی پادشاهی عربی سعودی در مکه برگزار شدند، موضع خود در قبال بیانیه پایانی این دو نشست را تغییر داده و گفت نسبت به بخشهایی از این بیانیهها اعتراض دارد.
محمد بن عبدالرحمن آلثانی، وزیر امور خارجه قطر، روز یکشنبه 2 ژوئن 2019 اعلام کرد که کشورش نسبت به بخشهایی از بیانیههای پایانی نشست خلیجی و عربی در مکه اعتراض دارد.
آلثانی گفت که برخی از بندهای این دو بیانیه با سیاست خارجی دوحه در تعارض است و از این رو این کشور نسبت به آنها اعتراض دارد.
عادل الجبیر وزیر مشاور در امور خارجه سعودی شامگاه یکشنبه 2 ژوئن در حساب کاربری خود در شبکه اجتماعی توئیتر نوشت: «کشورهایی که تصمیمشان در دست خودشان است، هنگامی که در کنفرانسها و جلسات شرکت میکنند، مواضع و اعتراضهای خود را در چارچوب همان جلسات و برپایه عرفهای جاری اعلام میکنند نه پس از پایان جلسات».
الجبیر در توئیت دیگری نوشت: «قطر با دو بیانیهای مخالفت میکند که دخالتهای ایران در امور کشورهای منطقه را محکوم میکنند. بیانیه کنفرانس سران عرب، بر مرکزیت مساله فلسطین و برپایی کشور فلسطینی در مرزهای 67 به پایتختی بیتالمقدس شرقی تاکید کرده است. همه میدانند تحریف حقایق توسط قطر مساله عجیبی نیست».
انور قرقاش، وزیر مشاور در امور خارجه امارات متحده عربی درباره موضع جدید قطر درباره این بیانیهها گفت: «به نظر میرسد که حضور و توافق صورت گرفته در این نشستها و پس از آن تغییر موضع، نتیجه فشارهایی باشد که بر ضعیفان بیحاکمیت آمده یا نتیجه اهداف غیر روشن و یا بیاعتباری و شاید همه این عوامل با هم.»
شیخ خالد بن أحمد بن محمد آل خلیفة، وزیر امور خارجه بحرین فاش کرد که قطر به بندهای متربط با وحدت شورای همکاری کشورهای عربی خلیج و بندهای مربوط به محکوم کردن اقدامات ایران اعتراض دارد.
امیر قطر در تماس تلفنی با روحانی گفت: «دیدگاههای تهران و دوحه در بسیاری مسائل منطقهای نزدیک است و تماسهای مستمری بین دو کشور در جریان است»، او این تماسها را «بسیار سازنده» توصیف کرد.
شیخ تمیم بن حمد آل ثانی روابط ایران و قطر را «روابطی تاریخی» دانست و با قدردانی از مواضع تهران در قبال قطر و اینکه هرگز مواضع سازنده شما را فراموش نمیکنیم، تاکید کرد : «قطر خواهان توسعه روابط با ایران در همه عرصهها است.»
امارات متحده عربی، پادشاهی عربی سعودی، جمهوری عربی مصر و پادشاهی بحرین در روز 5 ژوئن 2017 ضمن اتهام قطر به تامین مالی تروریسم روابط خود با این کشور قطع کردند.