چرا جنگنده های اف-۱۵ بعد از ۵۰ سال نیز هنوز سرحال و کارآمد هستند؟

روزیاتو : تا چند سال پیش عمر جنگنده F-15 ساخت کمپانی بوئینگ به شماره افتاده بود اما درخواست پنتاگون برای ۸ فروند جنگنده F-15 Eagle دیگر در سال ۲۰۲۰ شاهدی دیگر بر کارآمدی این جنگنده قدرتمند بود. نزدیک به ۵ دهه بعد از اولین پرواز، F-15 هنوز هم می تواند در میدان نبرد مدرن تاثیرگذار باشد و ارزش خود را با تجهیز به تکنولوژی های مدرن همچنان به رخ می کشد. این جت که بسیاری از تحلیلگران عرصه نظامی و هوانوردی فکر می کردند با معرفی جنگنده های فوق مدرن F-35 از اعتبار خواهند افتاد و برای رقابت با همتایان مدرن خود بسیار قدیمی و از مد افتاده است، از یک هواپیمای کمکی در ماموریت های مشترک به یک جنگنده نسل پنجمی تغییر یافته است.
 

مقاله ای در وبسایت هوانوردی FlightGlobal با عنوان «رنسانس غیرمحتمل F-15» در مورد این جت جنگنده می نویسد که برای اولین بار در سال ۱۹۷۲ در دوران ریاست جمهوری ریچارد نیکسون و در اوج جنگ ویتنام به پرواز درآمد و اکنون پس از ۵۰ سال شغل جدیدی پیدا کرده و می تواند تا ۳۰ سال دیگر نیز در خدمت نیروی هوایی ارتش ایالات متحده باقی بماند. پنتاگون نیز درخواست بودجه کافی برای خرید هشت فروند جنگنده F-15X را داده و قصد دارد در ۵ سال آینده در مجموع بیش از ۸۰ فروند از این جت جنگنده قدرتمند را سفارش دهد. F-15 ابتدا به عنوان جنگنده ای برای داشتن برتری هوایی تولید شده و در اواخر دهه ۱۹۷۰ وارد سرویس شد.این جنگنده از همان ابتدا با رادارهای قدرتمند، اسب بخار کافی برای سرعت و ارتفاع بالاتر و قدرت حمل تا ۸ موشک هوا به هوا تجهیز شده بود و می خواست آسمان را از هواپیماهای متخاصم پاکسازی نماید. جدیدترین و پیشرفته ترین مدل این جنگنده با نام F-15E Strike Eagle برای عملیات های هوا به هوا و هوا به زمین روزآمدسازی شده بود. حتی پس از این که نیروی هوایی ایالات متحده دست از سفارش و خرید این جنگنده کشید نیز متحدان ایالات متحده علاقه خود به خرید و استفاده از این جنگنده را از دست ندادند و کشورهایی مانند سنگاپور، کره جنوبی، عربستان سعودی و قطر تعداد قابل توجهی از این جنگنده را در دهه های گذشته خریداری کرده اند.

 این کشورها خود برای روزآمدسازی هایی اختصاصی سرمایه گذاری کردند که در مدل جدید Boeing F-15X که در بودجه نیروی هوایی برای سال ۲۰۲۰ پیش بینی شده وجود ندارند. به احتمال فراوان نیروی هوایی از این جت جنگنده به عنوان یک شریک موشک پرتاب کن برای جنگنده پنهانکار اما کمتر تجهیز شده (از لحاظ جنگ افزاری) F-35 استفاده خواهند کرد. علاوه بر هزینه های توسعه پرداخته شده از قبل توسط دولت، دلایل دیگری برای سفارش و خرید تعداد بیشتری F-15X توسط نیروی هوایی ایالات متحده در سال های آینده وجود دارد. هزینه پرواز و نگهداری از این جنگنده در مقایسه با جنگنده رادار گریز F-35 بسیار کمتر است. آموزش استفاده و هدایت این هواپیما نیز بسیار آسانتر بوده و خلبانان جنگنده های F-15 نوع C، D و E  نیز می توانند با آموزش هایی بسیار ناچیز و مختصر، هواپیمای F-15EX را هدایت کنند

همچنین F-15EX می تواند سلاح هایی بسیار بزرگ و قدرتمندی مانند موشک های فراصوت نسل جدید را در خود جای دهد که امکان به کارگیری در F-35 را ندارند. کمپانی بوئینگ بارها هشدار داده بود که پس از تکمیل درخواست های خارجی برای این هواپیما از جانب عربستان و قطر، خط تولید F-15 خود را برای همیشه جمع آوری خواهد کرد اما به نظر می رسد با قراردادهای اخیر تا دهه های دیگر شاهد فعالیت مداوم این خط تولید باشیم.
 
علاوه بر این کشورهای متحد ایالات متحده که به دلیل قیمت بالای جنگنده های F-35 را ندارند، می توانند به داشتن جنگنده های F-15 به عنوان گزینه ای بسیار ارزان تر و با همان کارآمدی نگاه کنند که همین موضوع افزایش تولید و فروش این جنگنده را در سال های آینده در پی خواهد داشت. به نظر می رسد که F-15 می تواند در نبردهای پیش رو نیز همان قدرت و مدرنیتی که نیم قرن پیش داشت را از خود نشان دهد.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۸۱
گفتگوگر - پیتزبورگ، ایالات متحده امریکا

امریکا هیچ غلطی نمی تواند بکند. زنده باد اسلام مذهب وحوش عربستان در 1400 سال قبل که هر کجا تخمش را پاشیده اند گلزار شده است! بزودی جنازه ی ته چاه جمکران تنوره کشیده و پدر همه را در خواهد اورد
‌سه شنبه ۲۰ فروردین ۱۳۹۸ - ۱۴:۳۳
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.