ترک‌ها به ایران امید می‌فروشند

ایران اینترنشنال :شاید در نگاه اول، افزایش فروش خانه به خارجی‌ها در ترکیه، که ظرف فقط یک سال ۸۱/۹ درصد رشد داشته است، ربط زیادی به ایران نداشته باشد. اما وقتی با کمی دقت بیشتر ببینیم ایرانی‌ها رتبه دوم این حجم از خرید را دارند، آن وقت قصه برای ایران معنای دیگری پیدا می‌کند. این آماری است که دولت ترکیه اعلام کرده است و مقایسه خرید ملک در این کشور در ژانویه امسال نسبت به زمان مشابه در سال گذشته است.
 

ترکیه و ایران، دو کشور همسایه که در سال‌های اخیر با بحران‌های اقتصادی روبه‌رو بوده‌اند اما روش‌های دولت‌های دو کشور و ابزاری که برای حل بحران در دسترس دارند متفاوت است. شش ماه پیش، چند اختلاف سیاسی، اقتصادی و امنیتی باعث تنش در رابطه آمریکا و ترکیه و شکراب شدن رابطه دو کشور شد. در نتیجه، ارزش واحد پول ترکیه به‌شکلی تاریخی سقوط کرد. وضعیتی که حتی کودتای نافرجام سه سال پیش هم در این کشور ایجاد نکرده بود.

 
همان روزها بود که رییس‌جمهوری ترکیه اعلام کرد هر کسی که معادل ۲۵۰هزار دلار در این کشور خانه و ملک بخرد درجا اقامت ترکیه می‌گیرد؛ تا پیش از آن، رقم خرید اقامت یک میلیون دلار بود، چهار برابر رقم فعلی.
 
به دلایلی مانند بالا رفتن سود وام مسکن خرید خانه در ترکیه در ژانویه امسال نسبت به پارسال ۲۴/۸ درصد کمتر شده است. با این حال شاید رونق نسبی ناشی از ورود بیش از پیش خارجی‌ها به بازار مسکن ترکیه باعث شده است از شتاب ساخت‌و‌سازهای ترکیه کم نشود.
 
برای این‌که بدانیم در مورد چه حجمی از خرید‌و‌فروش صحبت می‌کنیم کافی است در نظر بگیریم که همین یک ماه پیش، فقط در شهر استانبول، ۱۳۶۱ واحد مسکونی به خارجی‌ها فروخته شده است، که بعد از عراقی‌ها، ایرانی‌ها در جایگاه دوم ایستاده‌اند.
 
از وفور تبلیغات فروش خانه به زبان فارسی در ترکیه هم می‌توان فهمید که انبوه‌سازان روی ایرانی‌ها حساب باز کرده‌اند. یکی از فروشندگان مسکن می‌گوید نیمی از مشتری‌های خارجی‌شان ایرانی‌اند.
 
ایلکر آمورابن، مدیر فروش یکی از پروژه‌های انبوه‌سازی‌ در استانبول، می‌گوید در حدود ۵ ماه اخیر، ۲۸۳ واحد به خارجی‌ها فروخته‌اند که ۱۴۶ واحد، یعنی حدود نیمی از واحدها، به ایرانی‌ها فروخته شده است. وقتی از او درباره تاثیر رونق بازار بر قیمت‌ها پرسیدم گفت: «طبعا مشتری‌های خارجی تقاضای قابل‌توجهی دارند و میزان فروش روی قیمت‌ها تاثیر داشته است. چرا که هرچه تقاضا بیشتر می‌شود، گزینه‌ها محدودتر و پیرویِ آن قیمت‌ها مثل روز‌های اولِ شروعِ پیش‌فروش‌ها نمی‌ماند.»
 
ترکیه زمانی زنگ تفریحی خوشایند و سفری ارزان برای خیلی از ایرانی‌ها یا حداکثر ایستگاهی سر راه مهاجرت به مقصدی دورتر بود. اما حالا با خالی و خالی‌تر شدن سفره ایرانی‌ها و کمرنگ شدن چشم‌اندازی روشن برای شمار زیادی از آن‌ها، ترکیه به خانه امیدشان تبدیل شده است.
 
موضوع فقط گذرنامه معتبر نیست. نزدیکی جغرافیایی و فرهنگی و ارزانی هزینه زندگی، در مقایسه با دیگر مقصدهای مهاجرپذیر، در وسوسه مهاجرت به ترکیه نقش دارد. اما این همه ماجرا نیست. همین سیل متقاضی‌های ایرانی بازار سودجوها را هم داغ کرده است و گه‌گاه خبرهایی از کلاهبرداری از خریداران مسکن در ترکیه به گوش می‌رسد؛ چهاردیواری‌هایی که برای بعضی‌ها همیشه به رنگ حسرت و رویا باقی می‌ماند.
 
به گفته‌ حسین فراهانی، کارشناس مسکن در ترکیه، اکثر ایرانی‌هایی که قربانی سودجوها می‌شوند بدون مطالعه و صرفا به یک اسم یا شماره تلفن اعتماد می‌کنند. این کارشناس مقیم استانبول به متقاضی‌ها توصیه می‌کند قبل از هر اقدامی، حتما به همه جوانب فکر کنند و بدون مشورت با اهل فن هیچ تصمیمی نگیرند.
 
فراهانی می‌گوید آشنایی با زبان یکی از لازمه‌های مهاجرت و سرمایه‌گذاری در ترکیه است و در ادامه می‌افزاید: «آذری‌زبان‌های ایران به دلیل آشنایی نسبی با زبان رسمی ترکیه تمایل بیشتری به مهاجرت به ترکیه دارند. و گویا حالا که مسکن در ایران گران شده است، بسیاری از مردم به‌جای خرید مسکن در ایران، به امید اخذ اقامت ترکیه اقدام به خرید ملک در این کشور می‌کنند.»
 
در عالم همسایه‌داری، مردم ایران و ترکیه، که هر دو به نسبتی متفاوت درگیر بحران اقتصادی‌اند، فعلا این ایرانی‌ها بوده‌اند که به داد همسایه رسیده‌اند. به آن‌ها پول داده‌اند و «امید» خریده‌اند.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۱۰۸
ایرانفردا - لندن، انگلستان

ترکیه که خوبه، داریم یواش یواش به جایى میرسیم که سومالیا و جیبوتى هم گزینه براى خریدن یه ذره امید و آرزو خواهد بود!!
‌چهارشنبه ۱۵ اسفند ۱۳۹۷ - ۰۷:۴۸
۶۶
mehdi sadigh - دوسلدروف، آلمان
اتفاقا ترکیه داره نقش چین۲ را بازی می کند هرچه بنجل دارد به آخوندا می تپاند
‌چهارشنبه ۱۵ اسفند ۱۳۹۷ - ۰۸:۳۱
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.
  • اجبار شرم‌آور شوهر سوری: بوسیدن پای مادر شوهر متکبر، جنجالی تازه در شبکه‌های اجتماعی! + ویدئو
  • شما حتی یک اسم مسلمانی روی این همه دختربچه نمی‌بینید! آنچه برباد رفته، «اسلام» است
  • اعتراف جنجالی کمال تبریزی: من در اشغال سفارت آمریکا حضور داشتم! + ویدئو
  • تشویق یکصدای رسول خادم توسط تماشاچیان بعد از اعلام نام علیرضا دبیر!
  • راز «زشت‌ترین حیوان جهان»؛ چه توضیحی پشت پرده دماغ میمون بینی‌دراز پنهان است؟
  • حضور معنادار مسیح علینژاد در کنار حامیان رهبر اپوزیسیون ونزوئلا + ویدیو
  • مهران غفوریان: فحاشی به دختر خردسالم دور از انسانیت است. با دختر ۷ ساله من چه کار دارید؟
  • تصویری کمتر دیده شده: بوسه محمد مصدق بر دستان ثریا اسفندیاری
  • «کوچر بیرکار»، پناهنده کُرد ایرانی که استاد ریاضی دانشگاه کمبریج شد، دومین ایرانی برنده مدال «فیلدز» پس از مریم میرزاخانی
  • جایزه فحاشی؟ کادوی آیفون ۱۷ پرومکس برای مداحی که اردستانی را حرام زاده نامید! + ویدئو
  • +190شیرین سعیدی، استاد دانشگاه آرکانزاس، به دلیل «تمجید از خامنه‌ای و مواضع ضداسرائیلی» اخراج شد
  • +138شاهزاده رضا پهلوی: هم‌صدایی و همبستگی‌ را حفظ کنید و خواستار آزادی همه بازداشت‌شدگان باشید
  • +136مهری طالبی دارستانی، از مدافعان حجاب اجباری، پس از بازجویی توسط نیروهای امنیتی سکته کرد!
  • +128حمایت مردم از شاهزاده رضا پهلوی در مراسم خسرو علی‌کردی؛ بازداشت نرگس محمدی و چند فعال دیگر
  • +122نماینده ویژه آمریکا: فقط پادشاهی در خاورمیانه کار می کند
  • +121اتریش حجاب را برای دختران زیر ۱۴ سال در مدارس ممنوع کرد
  • +108چرا یک نفر این آقای ابوالفضل اقبالی را از برق نمی‌کشد؟: پدیده شوهرکُشی در ایران از زن‌کُشی بیشتر است
  • +104تشویق یکصدای رسول خادم توسط تماشاچیان بعد از اعلام نام علیرضا دبیر!
  • +100برادر خسرو علی‌کردی: فریاد خون‌خواهی برادرم را در مجامع بین‌المللی مطرح می‌کنم
  • +100یک دانشجو خطاب به سعید جلیلی: دست‌ها و نفستان آغشته به خون است + ویدیو