پاشنه آشیل ایران در جنگ احتمالی خلیج فارس

کاربر مونتی - بالاترین:
|1) میدان پارس جنوبی بزرگترین میدان گازی مستقل جهان است و با فاصله حدود ۱۰۰ کیلومتری از سواحل جنوبی ایران به صورت مشترک درآبهای سرزمینی دوکشور ایران و قطر قرار دارد. بر اساس آمار منتشر شده، این میدان گازی حدود ۳۶ تریلیون متر مکعب گاز قابل استخراج دارد، یعنی حدود ۲۰ درصد گاز قابل استخراج جهان. سهم ایران بیش از ۱۰ تریلیون متر مکعب براورد میشود، حدود نیمی از ذخایر گاز قابل استخراج کشور. 


2) بیش از ۷۰ درصد گاز شیرین و بیش از ۹۰ درصد میعانات گازی ایران در پارس جنوبی تولید میشود. نزدیک به سه هزار کیلومتر خط لوله دریایی مستقر در بستر خلیج فارس با انتقال گاز ترش از سکوهای دریایی به تاسیسات خشکی، شریان‌های بخش عمده گاز مصرفی کشور را تشکیل می‌دهند.

3) بزرگترین تولید کنندگان گاز در جهان آمریکا و سپس روسیه هستند، ایران (با اختلاف زیاد) مقام سوم را دارد. ولی ایران تقریبا تمام گاز تولیدیش را در داخل کشور مصرف میکند: بیش از ۳۰ درصد در تولید برق، حدود ۳۰ در صد در بخش صنعتی (نیمی از آن در صنایع پتروشیمی) ، حدود۳۰ درصد در بخش خانگی، و حدود ۵ در صد در بخش حمل و نقل. مصرف گاز در ایران (با حدود هشتاد میلیون نفر جمعیت) از مصرف کشور صنعتی چین (با حدود یک میلیارد و چهارصد میلیون نفر) بیشتر است!

4) حدود دو سوم مصرف انرژی ایران توسط گاز تامین میشود. ۹۵ درصد برق ایران در نیروگاه های حرارتی تولید میشود، که بیش از ۹۰ درصد سوخت مصرفی آنها گاز است. همچنین تقریبا تمام سیستم های گرمایشی و بخش عمده ای از ناوگان حمل و نقل کشور از گاز استفاده میکنند.
5) تقریبا تمام درآمد ارزی ایران از دو منبع تامین میشود: صادرات نفت، و صادرات محصولات پتروشیمی. در گروه دوم هم عمده در آمد از تبدیل گاز به محصول عاید میشود. صادرات نفت تحت تحریم قرار گرفته، چون معاملات عمده نفتی قابل ردیابی هستند. ایجاد محدودیت برای محصولات پتروشیمی دشوارتر است، ولی با قطع خوراک این هدف با ساده ترین روش تامین میشود (یک راه دیگرش بمباران صنایع پتروشیمی است).

6) تقریبا تمام سوددهی تولیدی ایران در چند بخشی ایجاد میشود که گاز را به قیمت «رانتی» دریافت میکنند : پتروشیمی، فولاد و سیمان. عمده سرمایه بورس (شامل سرمایه گذاری بانکها غیر از مستغلات) هم در همین بخشهاست. همچنین بخش عمده مالیات تولیدی نیز از همین بخشها اخذ میشود. عاملی هم که قیمت مستغلات (بویژه در تهران و کلانشهرها) را دائما افزایش میدهد این است که آن بخشی از این پول که از کشور خارج نمیشود باید در جایی «چال شود».

7) با توجه به واقعیات فوق واضح است که با قطع دسترسی ایران به سکوهای پارس جنوبی بخشهای زیر دچار اختلال شدید می گردند که در اکثر موارد به کلاپس منجر میشود : از یک طرف تولید برق، صنایع، گرمایش خانگی، حمل و نقل و از طرف دیگر در آمد ارزی، درآمد مالیاتی، و سرمایه های انباشته شده در بورس، بانکها و بخش مسکن.
8) قطع دسترسی ایران به سکوهای پارس جنوبی با توجه به برتری مطلق هوایی و دریایی طرف مقابل به سادگی انجام پذیر است. تصادفی نیست که بزرگترین پایگاه هوایی آمریکا در خاورمیانه در قطر قرار دارد.
 
9) این اقدام تبعات حادی در اقتصاد جهانی نخواهد داشت، چون سهم صادرات ایران در بازار جهانی گاز نزدیک به صفر است. در افراطی ترین سناریو قابل تصور ایران موفق میشود با حملات موشکی صادرات گاز قطر را مختل کند، که به نفع دو تولید کننده بزرگ گاز در جهان تمام خواهد شد: آمریکا و روسیه
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۸۱
ناصر 12 - گوتنبرگ، سوئد
به اون آقائی که این آسمان ریسمان را بافته یاد آور میشوم که با دقت محاسبه کند که اگر به فرض محال این اتفاق رخ نماید خسارات وارده بر امریکا و اسرائیل و آل سعود چقدر خواهد بود؟
‌چهارشنبه ۱۰ بهمن ۱۳۹۷ - ۱۲:۲۵
۵۲
ابن ملجم - مونیخ، آلمان
[::ناصر 12 - گوتنبرگ، سوئد::]. صفر. همانطوری که در همه جنگهای از جنگ اول جهانی تا جنگ علیه داعش بزرگترین ضرر را کشورهای غنی از نفط و گاز سایر ذخایر داشتند
‌چهارشنبه ۱۰ بهمن ۱۳۹۷ - ۱۴:۳۸
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.
  • سپاه پاسداران مسئولیت حمله به یک نفتکش در خلیج فارس را بر عهده گرفت
  • فشار سپاه برای اعلام سریع رهبری مجتبی خامنه‌ای؛ مخالفت‌ برخی اعضا با «موروثی شدن رهبری»
  • سفیر اسرائیل در آمریکا: به شکار رهبران جدید جمهوری اسلامی ادامه می‌دهیم
  • متهم به تلاش برای کشتن دونالد ترامپ، می‌گوید ایران او را وادار به‌این‌کار کرده بوده است
  • گزارش‌ها از حمایت آمریکا از گروه‌های کرد برای حمله به ایران؛ آی‌۲۴: هزاران نیرو در ایران مستقر شدند
  • «بارون را اعزام کنید»؛ کارزار طنز برای اعزام پسر دونالد ترامپ به جنگ ایران
  • تسلیحات کدام طرف زودتر تمام می‌شود و آیا موجودی زرادخانه‌ها پیروز جنگ را تعیین می‌کند؟
  • حمله هوایی گسترده اسرائیل به یک «مجموعه نظامی بزرگ حکومت» در شرق تهران
  • حزب کومله کردستان به ائتلاف احزاب کرد پیوست؛ حزب دموکرات کردستان: پیاده نظام کشورهای دیگر نمی شویم
  • مهم‌ترین چهره‌های کشته شده در «خشم حماسی» و «غرش شیران» چه کسانی بودند؟
  • +523آغاز عملیات نظامی آمریکا و اسرائیل علیه جمهوری اسلامی؛ بیت رهبری در تهران هدف حمله قرار گرفت
  • +461شاهزاده رضا پهلوی: آماده باشید تا در زمان مناسب برای اقدام نهایی به خیابان‌ها باز گردید
  • +320علی خامنه‌ای، دیکتاتور ایران کشته شد ؛ رویترز: جسد خامنه‌ای پیدا شد
  • +303شاهزاده رضا پهلوی: به لطف رئیس‌جمهور ترامپ، ساعت آزادی ایران فرارسیده است
  • +262در پی انتشار خبر کشته شدن علی خامنه‌ای، جشن و پایکوبی سراسر ایران را فرا گرفت + ویدیو
  • +259پس از ساعت‌ها انکار، رسانه‌های جمهوری اسلامی کشته‌شدن علی خامنه‌ای را اعلام کردند
  • +253محمود احمدی‌نژاد، رئیس‌جمهور پیشین ایران در حملات آمریکا و اسرائیل کشته شد
  • +218خبرگزاری فارس می‌گوید خبر کشته‌ شدن دختر خامنه‌ای به همراه داماد و نوه خامنه‌ای صحت دارد
  • +210دونالد ترامپ: علی خامنه‌ای، یکی از شرورترین افراد تاریخ در حملات آمریکا و اسرائیل کشته شده است
  • +201رویترز: همسر مجتبی خامنه‌ای (دختر حداد عادل) و داماد علی خامنه‌ای ( همسر دختر خامنه ای) کشته شده‌اند