زنان فرانسوی که ماریان سینه‌برهنه را به میان جلیقه‌زردها آوردند

در میان اعتراض جلیقه‌زردها که در ماه‌های اخیر خیابان‌های فرانسه را به اشغال خود در آوردند، گروهی از زنان نیز با لباس سرخ دیده شدند. آنها کسانی بودند که لباس «ماریان»، نماد جمهوری فرانسه را به تن کردند و مانند تصویر این زن عریان در نقاشی‌ها و مجسمه‌های انقلابی و تاریخی، در برابر پلیس ضد شورش ایستادند.
 

از تصاویر روی پلاکاردها گرفته تا روی بدن معترضان، نماد ماریان در اعتراض‌های سراسری در همه شهرهای فرانسه نقاشی شد. اما گروه زنان معترض که خود را به شکل ماریان درآورده، همچون او لباس پوشیده، صورت و بدن خود را رنگ نقره‌ای زدند و مانند ماریان با سینه‌های برهنه و کلاه سرخی بر سر به خیابان آمدند، بیشتر از بقیه نمودهای ماریان به چشم آمد.

چرا ماریان؟
در فرانسه دبورا دروبرتیس، هنرمند دو ملیتی فرانسوی لوکزامبورگی را مبدع این حرکت می‌دانند. این زن که یک هنرمند پرفورمنس برهنه است در زمینه اجرا یا پرفورمنس آرت تابلوهای معروف نقاشی شهرت دارد. او در زمینه کاربرد نماد ماریان به خبرنگار یورونیوز می‌گوید: «کار هنری من بر اساس بازاندیشی در مفهوم برهنگی زنانه است.»
 
این هنرمند فرانسوی پیش از این نیز با اجراهای دیگری در فرانسه خبرساز شده بود. از جمله در هشتم خرداد ۹۳ او در برابر بازدیدکنندگان موزه اورسه در پاریس روی زمین نشست و با بالا زدن دامن آلت تناسلی خود را نشان داد. او این پرفورمنس را درست زیر تابلوی «سرمنشأ جهان» انجام داد و هدف از این اجرا را مبارزه با سانسور عنوان کرد. تابلو «سرمنشأ جهان» یکی از مهم‌ترین آثار پایه‌گذار سبک نقاشی رئالیسم، یعنی گوستاو کوربه است.
دبورا دروبرتیس دروبرتیس به یورونیوز گفت که انگیزه او از به میدان آوردن نماد ماریان اعلام «همبستگی» با جلیقه‌زردها با الهام از تابلو معروف «آزادی هدایتگر مردم» بوده است. این تابلو نیز اثر اوژن دلاکروا، دیگر نقاش معروف فرانسوی و سرآمد سبک رومانتیسم است.
 
ماریان در فرانسه به عنوان نماد ارزش‌های دموکراتیک این کشور از جمله آزادی و برابری نیز شناخته می‌شود، اما دروبرتیس می‌گوید که قصد دارد بار فمینیستی بیشتری به این نماد معروف بدهد. به گفته او زنان در بخش مهمی از تاریخ «حذف شده» هستند در حالی که می‌توانند در «صف اول» قرار بگیرند.
تصویری که بیانگر یک جنبش است
در یکی از تصاویر معروف اعتراض «ماریان‌ها»، خانم دروبرتیس به همراه چهار زن دیگر به شکل عدد ۷ در برابر مأموران پلیس ضد شورش ایستاده‌اند. او درباره این عکس به یورنیوز می‌گوید: «این حرکت نشانه ایستادگی در برابر خشونت پلیس است و خودباوری زنانه را در صحنه اعتراض سیاسی نشان می‌دهد. ما در برابر دوربین‌ها با پستان‌های برهنه خود پلیس را به گروگان گرفتیم و آنها را به ابزاری برای کنش سیاسی خود بدل کردیم، نه برعکس.»
 
او در توصیف نشانه‌شناختی این عکس همچنین می‌گوید: «بدن‌های بی‌حرکت ما تصویری از مقاومت است و حالت بدن‌مان به مانند آینه‌ای تغییر شکل داده تصویر نظامیان را نشان می‌دهد. رنگ نقره‌ای سینه ما رنگ فلز و سلاح است. ما با قامتی ایستاده و مغرور تجسم زنانگی جنبش هستیم.»
آیا ماریان مسیر اعتراض را عوض کرد؟
دروبرتیس بر این باور است که ماریان نقش زنان را در جنبش جلیقه‌زردها پررنگ‌تر کرده است. او می‌گوید زنان در حالی که همواره در این اعتراض سراسری نقش داشته‌اند، اما تا همین چند وقت پیش در حاشیه بودند.
 
او در این زمینه می‌گوید: «وقتی من این اجرا را انجام دادم، مسئله زنان زیاد مطرح نبود. در مطبوعات پرسش‌های زیادی مطرح می‌شد مبنی بر این که نقش زنان در این میان چیست.»
 
دروبرتیس می‌افزاید: «از زمان آغاز پرفرمنس دیدیم که زنان در جنبش نقش برجسته‌تری پیدا کردند و اغلب تلاش کردند تا با استفاده از نماد ماریان حضور اعتراضی خود را به نمایش بگذارند.»
 
به واقع بعد از پرفرمنس دروبرتیس، زنان دیگری نیز در پاریس و شهرهای دیگر فرانسه هر یک به شیوه‌ای با این حرکت همراهی کردند.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۱۰۷
ایرانفردا - لندن، انگلستان

من برم پاریس برا حمایت!! جلیقه زرد من کووو؟؟؟
‌چهارشنبه ۳ بهمن ۱۳۹۷ - ۰۸:۴۴
۴۲
paksan - ایران، ایران
مسخره بازی. این نشون میده خوشی زده زیر دل اینا و اشتباه حکومتها در اروپا اینه که هرچقدر بیشتر پول تو جیبی و مواجب و خونه مجانی و بیمه مجانی و . به اینها میدن اینا بیشتر تن پرور و بیشتر و بیشتر میخوان . من خودم دیدم که اینا فقط میخوان خوش بگذرونند و کارهای بسیار ساده ولی با حقوق بالا داشته باشند اصلا به خودشون زحمت ندن و دولت هم همه چیز در اختیار اینا بده و تازه طلبکارند چون اینایی که میگیرن میگن از مالیات ها هستش ولی مشخص نیست پس کی باید مالیات بده؟ هندی ها و پاکستانی ها در انگلیس برنده های اصلی زندگی انگلی هستند چون نه مالیات میدن و هم خیلی خوب از خدمات مالیات دهنده ها سوء استفاده میکنند. در ظاهر بیکار هستند و حقوق بیکاری میگیرند ولی شبها سیاه کار میکنند و نقد پول مگیرند و از طرفی بخاطر زن و بچه هم جداگانه کمک هزینه میگیرن و خونه هم مجانی گرفتند و خرید و فروش اموال دزدی و چاپیدن بیمه ها هم از روشهای انگلی آنهاست در فرانسه هم وضعیت همینه.یک دانش آموز فرانسوی میشناختم این نه میخواست پول بده واسه کلاسها نه میخواست سرکلاس بره ولی ادعا داشت فلان کار رو بلده!؟
‌چهارشنبه ۳ بهمن ۱۳۹۷ - ۱۸:۱۳
۸۰
واقع بین ایرانی - هامبورگ، آلمان
مبارزات در فرانسه همیشه دارای ریشه و محتوای فرهنگی بالائی است. شما خوب بانقلاب کبیر فرانسه دقت کنید و خواهید دید انگونه حرکات و مبارزات در دنیا بی سابقه و یا کم سابقه بوده و در اینجا هم خواهید دید که حضور زنان باین شکل واقعا کم نظیر است. اما انچه که بیشتر حائز اهمیت است بی توجهی مردان پلیس ضد شورش فرانسه نسبت به سینه های برهنه زنان است و انکس که بیشتر باین سینه ها توجه دارد همان پلیس زنی است که در اینجا خودنمائی میکند. لطفا خوب دقت کنید
‌چهارشنبه ۳ بهمن ۱۳۹۷ - ۲۱:۱۶
۴۲
Liberte - ارومیه، ایران
اتفاقا برعکس ، فمینیسم خواستار اخلاقیات و محو نماد ها و نگاه ها جنسی نسبت به زنان است. این بی حیاها به نام فیمینیسم عمل می کنند.
‌چهارشنبه ۳ بهمن ۱۳۹۷ - ۲۱:۴۲
۴۸
شمرالله - مونیخ، آلمان
[::واقع بین ایرانی - هامبورگ، آلمان::]. ملت اینجا تخم ادمیزاد هستند نه تخم اخوند یا اخوند که همه چیزشون زیک کمربند باش و هر کاری هم میکنند از نماز و جهاد و خمس و زکات و دزدی و تقلب و دروغ فقط برای زیر شکمشون است،درست مث خوک.
‌چهارشنبه ۳ بهمن ۱۳۹۷ - ۲۲:۲۱
۴۰
raha1984 - هامبورگ، آلمان
یه مشت معلوم الحال که نام زن و فمنیست رو به گند کشیدن
‌پنجشنبه ۴ بهمن ۱۳۹۷ - ۰۸:۱۹
۷۵
میخواستم بگم.. - گنت، بلژیک
اگه اینکارا جواب میده..ما اقایون هم از شما پیروی میکنیم..برابری. مگه نه ..شاید تو ایران خوب جواب بده..اقایون تو تظاهرات فقط بکشید پایین..کاش تابستون بود.
‌پنجشنبه ۴ بهمن ۱۳۹۷ - ۲۰:۴۱
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.