حرکت سریع ابر ماژلانی به سمت کهکشان راه شیری؛ خطری که جهان را تهدید میکند
رأی دهید
چنانچه یافتههای مرکز مطالعاتی فیزیک اخترشناسی هاروارد نشان میداد که حدود پنج میلیارد سال دیگر کهکشان راه شیری دیگر وجود نخواهد داشت، چرا که آن موقع این کهکشان با همسایه اش آندرومدا برخورد کرده و کهکشانی ترکیبی به وجود خواهد آمد.
بیدار شدن سیاهچاله فضایی
بخت اندکی وجود دارد که این برخورد کهکشان راه شیری را به یک تبعید کهکشانی راهی کند. این برخورد به گفته ستارهشناسان میتواند منظومه شمسی را نیز را به فراتر از فضای کیهانی ببرد. فضای کیهانی یک اصطلاح ستارهشناسی است که به محیطی دارای کهکشان کمتر یا فاقد کهکشان گفته میشود. این اتفاق میتواند سیاهچاله فضایی را بیدار کرده و هم آتشبازی کیهانی به راه بیندازد.
نتایج به دست آمده حاصل پژوهشی است که توسط دانشگاه دورهام انگلیس انجام شده و یافته جدیدی در حوزه مطالعات ستارهشناسانی به شمار میآید.
برخورد تماشایی
کارلوس فرنک، استاد و پژوهشگر دانشگاه دورهام در همین زمینه گفت: «برخورد دو کهکشان اَبرِ ماژلانی بزرگ و راه شیری در فضا میتواند یک برخورد تماشایی و زیبا باشد. جهان ما مرتب رو به تغییر و تحول است.»
او که مدیریت بخش محاسبات کیهانشناسی در دانشگاه دورهام را نیز بر عهده دارد همچنین تاکید کرد: «به استثنای تبعات فاجعهآمیز مانند ایجاد اختلال عمده در منظومه شمسی، اگر چنین تغییراتی به وجود بیاید قطعا برای بهبود وضعیت زمین است. این تغییر با انتشار تشعشع پرتوهای بیاندازه روشن و پرانرژی انجام میشود. البته ادغام با کهکشان اَبرِ ماژلانی بزرگ میتواند وقوع تحولات ناگهانی را به تعویق بیندازد.»
شبیهسازی کامپیوتری
این اکتشاف بعد از آن به دست آمد که دانشمندان شبیهسازی کامپیوتری را روی اَبرِماژلانی بزرگ آغاز کردند. یکی از بیشمار کهکشانهایی که راه شیری را دور میزند. نتایج پژوهش نشان داد که مقدر شده تا ابر ماژلانی بزرگ با سر و صدا به کهکشانی که ما آن را خانه خود مینامیم برخورد کند.
در حال حاضر ابر ماژلانی بزرگ ۱۶۳ هزار سال نوری از کهکشان راه شیری فاصله دارد و با سرعت ۲۵۰ کیلومتر در ثانیه در حال حرکت است.
اما شبیهسازیهای انجام شده در دانشگاه دورهام انگلیس نشان داده که ابر ماژلانی بزرگ در نهایت آرام گرفته و به سمت ما باز خواهد چرخید و با کهکشان راه شیری برخورد خواهد کرد.
«تمام کهکشان راه شیری خواهد لرزید»
کارلوس فرنک همچنین گفت: «تمامی کهکشان راه شیری به دنبال این برخورد خواهد لرزید و کل سیستم خورشیدی نیز میتواند به فضای بیرونی رانده شود. اگر چنین حادثهای رخ دهد آنوقت نمیدانم فرزندان ما چگونه می توانند در برابر آن دوام بیاورند.»
گرچه پرتوهای شدید تابش گاما ممکن است خطر انقراضی بزرگ را به دنبال داشته باشد، تشعشع ناشی از سیاهچاله بعید است که تهدید جدی برای زندگی روی زمین به شمار آید.
«هنوز زمان داریم»
در گذشته ستارهشناسان که ذهنشان درگیر مرگ کهکشان راه شیری شده بود توجهشان بر برخورد کهکشان آندرومندا با این کهکشان معطوف بود. آنها گفته بودند که این برخورد میتواند به طور کلی کهکشان راه شیری را نابود کند.
اما برخورد ابر بزرگ ماژلانی در برخورد با کهکشان راه شیری تنها میتواند آن را کمی آن سوتر ببرد و این حرکت باز هم میتواند برای ما میلیارد سال زمان بخرد تا آن زمان که به آن مبارزه و برخورد نهایی نزدیک شویم. همان برخوردی که شاید به نابودی کهکشان راه شیری بینجامد.
جدال سخت زمین با آندرومدا
فرنک همچنین گفت: «گرچه ابر بزرگ ماژلانی وسیع است اما او به طور کامل کهکشان ما را تخریب نخواهد کرد. بلکه ابر بزرگ ماژلانی این آتشبازی هیجان آور را به راه خواهد انداخت اما به آن اندازه توان جرمی ندارد که بخواهد اختلال بزرگی به وجود آورد. اما برخورد با آندرومدا واقعا مبارزه نهایی در جهان خواهد بود و یه به عبارتی واقعا پایان راه شیری.»