تجمع اعتراضی معلولان در ایران همزمان با روز جهانی افراد دارای معلولیت؛ معترضان چه میخواهند
رأی دهید
همزمان با روز جهانی افراد دارای معلولیت، در ایران نیز روز دوشنبه ۱۲ آذرماه افراد دارای معلولیت در اعتراض به عدم پیشبینی و تخصیص اعتبارات اجرای «قانون حمایت از حقوق معلولان» در لایحه بودجه سال آینده مقابل سازمان برنامه و بودجه تجمع کردند.
این افراد در حالی که شعارهای «قانون تصویب شده، اجرا نباید بشه؟!»، «معلولها رو کور دیدند، قانونو سربریدند» و «قانون که اجرا نشه، تجمع بیشتر میشه» سر داده بودند، مقابل سازمان برنامه و بودجه دست تجمع اعتراضی زدند.
همچنین سازمان ها و تشکلهای مرتبط با معلولان و تشکلها در اوایل آذرماه امسال در اعتراض به پیش بینی نشدن بودجه مورد نظر برای این قانون با صدور بیانیهای اعلام کردند: «در صورت عدم توجه و پیشبینی بودجه مورد نیاز قانون حمایت از حقوق معلولان، طبق قانون اساسی جمهوری اسلامی و قوانین جاری کشور حق اعتراضات سراسری را برای خود محفوظ میدانیم.»
نگین حسینی، فعال حقوق معلولان در گفتوگو با صدای آمریکا با تشریح قانون تصویب شده به نام «حمایت از معلولان در ایران» اعلام کرد: «در آخرین سرشماری انجام شده در ایران معلولان شمارش نشده اند. این موضوع نشان می دهد که تفکری واحد وجود دارد که افراد دارای معلولیت را به حساب نمی آورد. در چنین شرایطی می شود توقع داشت چنین پیامدی هم به وجود بیاید و بودجهای هم به آنها اختصاص نمی یابد.
وی تاکید کرد: علی رغم این که افراد داری معلولیت با تلاش خود خانوادههایشان و بسیاری از گروهها و تشکلها حمایت کننده به پیشرفتهای بسیار زیادی رسیدهاند، اما بخش دولتی، قانونگذاری و بخش اجرایی نتوانستند همراه با این پیشرفتها جلو بروند.
عدم اختصاص اعتبارات مورد نیاز برای قانون حمایت از معلولان در شرایطی است که به گفته یکی از اعضای فراکسیون حمایت از حقوق معلولان در مجلس شورای اسلامی، ۱۲ تا ۱۴ درصد ایرانیان دارای معلولیت هستند و ایران از این نظر، جزو ده کشور نخست دنیا به شمار میآید.
پیش از این نیز محمد شریعتمداری، وزیر کار و رفاه اجتماعی، اعلام کرده بود که سالانه ۲۵ هزار معلول به جمعیت ایران افزوده می شود و ۲۴۰ هزار کودک شناسایی شدهاند که ۱۵۰ هزار نفر آنها در مدارس استثنایی تحصیل میکنند.
با این حال به نظر نمی رسد که مقامات جمهوری اسلامی، علیرغم تصویب قانون، مسئله «حمایت از معلولان» را آنقدرها جدی گرفته باشند؛ به طوری که بهروز مروتی، مدیر کمپین پیگیری حقوق افراد دارای معلولیت به روزنامه جهان صنعت گفته است: «از ابتدا بودجهای برای معلولان در نظر گرفته نشده بود که حالا بخواهد حذف شود.»
بنا به گفته آقای مروتی سازمان بهزیستی در جهت مشخص شدن اعتبارات لازم برای معلولان در اقدامی سریع اعتبارسنجیهای لازم را انجام داد و ۱۲ میلیارد اعتبار برای این مسأله در نظر گرفت که این موضوع در نظر گرفته نشد و طبق سنوات گذشته و بدون در نظر گرفتن اعتبارسنجی دوباره ۱۲ درصد مثل هر سال به بودجه بهزیستی اضافه شد.
او تاکید کرد: «با این شرایط معلولان دوباره به ۱۴ سال پیش بازگشتند و تمام تلاشهایی که در این چند سال انجام دادیم بینتیجه ماند.»
اما عدم حمایت از جامعه معلولان در ایران در شرایطی است که طبق قانون اساسی جمهوری اسلامی براساس ساختار نظام جامع رفاه و تامین اجتماعی، قانون جامع حمایت از حقوق معلولان، کنوانسیون جهانی حقوق معلولان، و دیگر اسناد، توجه به حقوق این قشر از جامعه تاکید شده است.