دوره کیسه‌های پلاستیکی نگهداری مواد غذایی به‌سر رسیده است؟

گرایش روزافزون به استفاده از محصولات دیگری به جای لاستیک باعث رونق کسب وکار استارت‌آپ‌هایی در آلمان شده است که با استفاده ازمواد طبیعی و بازیافت‌پذیر سعی دارند پلاستیک را از محیط زیست دور کنند.
 

سه دوست با هدف مبارزه با تولید زباله‌های پلاستیکی، برای کیسه‌های پلاستیکی‌ جایگزینی سازگار با محیط زیست به بازار معرفی کرده‌اند که در خانه‌ها و رستوران‌ها برای تازه نگه‌ داشتن مواد غذایی به‌کار می‌روند. 

 
 شرکت "دستمال‌های ویلدواکس" ( Wildwax Tuch) یک استارت‌آپ بوم‌زیستی است که در شهر فرانکفورت آلمان کارش را شروع کرده  و محصولاتش را رفته رفته در سراسر دنیا توزیع می‌کند.
 
 این سه دوست یعنی سابرینا، لوته و عمر، این استارت‌آپ را با یک هدف به راه انداخته‌اند: تولید دستمال‌های آغشته به موم زنبورعسل برای محافظت از مواد غذایی.
 
شعار اصلی این کسب و کار جدید این است: "دوره پلاستیک به سر آمده". آنها این شعار را با حروف سفید بزرگ بر پلاکاردی در مغازه خود نوشته‌اند.
 
به گزارش وبسایت روزنامه آلمانی "فرانکفورتر آلگماینه"، این شرکت یک سال است پارچه‌هایی تولید می‌کند که جایگزینی برای پلاستیک و سازگار با محیط زیست هستند و برای بسته‌بندی و محافظت از مواد غذایی تازه در آشپزخانه‌ها کاربرد دارند.
 
با وجود اینکه این شرکت نوپاست اما ایده اولیه آن قدیمی است. در سده قبل یا سده‌های قبل‌تر از آن، پیش از اینکه پلاستیک محیط زیست انسانها را ببلعد، از پارچه‌های کتانی که به موم زنبور آغشته بودند برای تازه نگه داشتن مواد غذایی استفاده می‌شد.
 
دو سال ماندگاری پارچه‌های مومی
 
سابرینا کرتس که از یک خانواده زنبوردار می‌آید و یکی از سه شریک این استارتآپ است، می‌داند که پروپولیس موجود در موم زنبور خاصیت آنتی بوتیک، ضد ویروس و ضد قارچ دارد.
 
پروپولیس صمغی است که توسط زنبور عسل ترشح می‌شود و زنبور آن را برای ترمیم کندو استفاده می‌کند.   جایی که پروپولیس وجود دارد، باکتری‌ها و قارچ‌ها شانسی برای نفوذ ندارند و این ویژگی ایده‌آ‌‌لی‌ست برای پارچه‌هایی که این شرکت تولید می‌کند و از آنها برای تازه نگه داشتن مواد غذایی استفاده می‌شود، از پنیر گرفته تا نان و یک تکه خیار. این پارچه‌ها اما برای نگهداری گوشت  و ماهی خام مناسب نیستند.
 
ویژگی مهم دیگر این پارچه‌ها چند بار مصرف بودن آنهاست؛ یعنی می‌توان آنها را شست، خشک کرد و چند بار استفاده کرد. طول عمراین پارچه‌ها دو سال تخمین زده شده است.
 
گامی علیه زباله ‌کمتر در دریاها
 
از آنجا که بیشتر زباله‌های پلاستیکی که بازیافت نمی‌شوند و انبار یا دفن می‌شوند، از طریق شیرابه‌های زباله به آبراهه‌ها و در نهایت دریاها راه پیدا می‌کنند، ابتکار این شرکت گامی است در جهت سبک کردن بار این زباله‌های پلاستیکی که بشر وارد دریاها و اقیانوس‌ها می‌کند.
 
این شرکت که محل آن در فرانکفورت است، موم مورد نیاز خود را از زنبورداران محلی تامین می‌کند ولی محصولاتش را برای تمام دنیا عرضه می‌کند.
 
تا کنون پارچه‌های مومی این شرکت از فرانکفوت به ژاپن، اسرائیل، آفریقای جنوبی و نیوزیلند ارسال شده است.
 
روزانه شش میلیارد نی پلاستیکی
 
استفاده از مواد سالم به جای پلاستیک تا کنون خیلی بالا نبوده است.
 
تعداد استارت‌آپ‌هایی که ایده حذف پلاستیک را به کسب و کار تبدیل کرده‌اند، زیاد شده است. به عنوان مثال شرکتی در برلین که جایگزینی برای نی‌های پلاستیکی پیدا کرده است. این استارت‌آپ، نی‌هایی از جنس شیشه تولید کرده است.
 
این نی‌ها از شیشه‌هایی محکم با قابلیت چند بار مصرف توسط انرژی خورشیدی در آلمان و خارج از آلمان تولید می‌شوند.
 
ایده اولیه نی‌های شیشه‌ای با قدم زدن کنار ساحلی در تایلند به ذهن هانا شنی و سباستین مولر خطور کرد. حین پیاده‌روی آنها متوجه شدند یکی از دو زباله‌ای که در ساحل می‌بینند، نی پلاستیکی است.
 
بعدها در تحقیقاتشان، آن دو دریافتند که روزانه سه تا شش میلیارد نی پلاستیکی در دنیا وارد زباله‌‌دانی می‌شود. تعداد زیادی ازاین نی‌ها بعدا به طبیعت راه پیدا می‌کنند.
 
 با ورود نی‌های شیشه‌ای، بازار دیگر به ۴۰۰ میلیون نی‌ پلاستیکی نیازی ندارد. در ضمن، پنجاه درصد سود این پروژه به شرکت‌ها و پروژه‌هایی اختصاص پیدا خواهد کرد که با مصرف پلاستیک مبارزه می‌کنند.
 
 حالا چرا شیشه؟

 
استارت آپ ماتریال وال Materialwahl درباره انتخاب شیشه برای ساختن نی چنین استدلال می‌کند: «کاغذ با شست و شو و آب از بین می‌رود. بامبو برای استفاده به عنوان نی غیربهداشتی است و فلز طعم نوشیدنی را تغییر می‌دهد.»
 
کاه به جای یونولیت
 
قانون جدید بسته‌بندی پایدار که از سال ۲۰۱۹ در آلمان اجرایی می‌شود، تولیدکنندگان را ترغیب می‌کند تا آنجا که می‌توانند به جای استفاده از پلاستیک از مواد بازیافت‌پذیرتری در صنعت بسته‌بندی استفاده کنند. استارتآپ لندپک Landpack  در ایالت بایرن جایگزینی برای جعبه‌های حمل مواد غذایی ارائه کرده که از کاه درست شده‌ است.
 
این بسته‌ها که تولیدکننده آنها را "لندباکس" می‌نامد مانند جعبه‌های یونولیتی عمل می‌کنند و تولیدکنندگان مواد غذایی می‌توانند فرآورده‌های خود را چند روزی درون آنها خنک نگه‌داری کنند و برای توزیع بفرستند.
 
 استفاده از کاه به جای یونولیت در صنعت بسته‌بندی مزیت‌های زیادی دارد. از جمله  کاه از بزرگترین منابع طبیعی است که روی زمین به وفور وجود دارد برعکس نفت خام که منبع اصلی تولید یونولیت است و محدود است.
 
 از طرف دیگر، انرژی لازم برای  تولید جعبه‌های کاهی، ۲ درصد انرژی به کاررفته برای جعبه‌های یونولیتی است.
 
افزون بر این جعبه‌های کاهی باعث آلودگی محیط زیست نمی‌شوند و بازیافت‌پذیرهستند.
رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.