دستکاری در تاریخ جام‌ جهانی با 'کمک‌داور ویدئویی'

در مسابقه اسپانیا و پرتغال در گروه دوم جام جهانی ۲۰۱۸ که با نتیجه ۳-۳ مساوی شد، یک اتفاق تاریخی افتاد. در این مسابقه که در شهر سوچی روسیه برگزار شد، دیگو کاستا، مهاجم تیم ملی اسپانیا، گلی زد که در تاریخ این رقابت‌ها جاودانه شد.
 

دلیل ماندگاری این گل این نبود که او اولین گل خود در جام جهانی را به ثمر رسانده بود، بلکه به خاطر این بود که برای اولین بار در تاریخ این رقابت‌ها یک گل با استفاده از "کمک‌داور ویدئویی" یا همان سیستم "V.A.R" تأیید شد. نام انگلیسی این فنآوری در واقع مخفف کلمات "Video Assistant Referee" است.

 
این فناوری با نشان دادن ویدئوی صحنه مورد بحث به داور، در کنار زمین، به او کمک می‌کند که تصمیم درستی بگیرد. در این بازی هنگام گل دیگو کاستا، بازیکنان پرتغال اعتراض داشتند که این بازیکن پیش از زدن ضربه آخر، با آرنج به صورت پِپه، مدافع پرتغال، کوبیده و روی او خطا کرده، اما جان‌لوکا روکی، داور ایتالیایی این بازی، با تماشای ویدئوی لحظه برخورد دست کاستا به صورت پپه، تصمیم گرفت که گل را قبول کند.
 
در دیدار فرانسه و استرالیا که یک روز بعد برگزار شد و با پیروزی دو- یک فرانسه به پایان رسید، دوباره از این تکنولوژی استفاده شد. هر دو گل اول دو تیم، از روی ضربات پنالتی به دست آمد که داور بازی این پنالتی‌ها را با استفاده از "کمک‌داور ویدئویی" گرفت. گل دوم فرانسه هم پس از دیدن صحنه مشکوک گل، گرفته شد. ولی حالا سؤال اینجاست که اگر این فنآوری زودتر و در جام‌های جهانی قبلی استفاده می‌شد، تاریخ جام‌های جهانی چقدر تغییر می‌کرد؟
آرژانتین- انگلستان، جام‌ جهانی ۱۹۸۶ مکزیک بله، اول از همه این مسابقه. گل معروف دیگو مارادونا، به نام "دستِ خدا." برای آن‌هایی که هرگز داستان این گل را نشنیده‌اند، باید گفت که آرژانتین با کمک این گل جنجالی، توانست در مرحله یک‌چهارم نهایی بر انگلستان پیروز شود و به دور بعد برود. در لحظه گل، دیگو مارادونا جلوی دروازه انگلستان به هوا پرید و زودتر از پیتر شیلتون، دروازبان انگلستان، با دست به توپ ضربه زد و آن را داخل دروازه انگلستان کرد.
 
بعد از این گل، البته مارادونا یک گل فراموش‌نشدنی دیگر هم به انگلستان زد که یکی از زیباترین گل‌های تاریخ جام‌جهانی است. نابغه آرژانتینی برای زدن این گل، تقریباً کل بازیکنان انگلستان را همراه با دروازه‌بان این تیم دریبل زد و دروازه را به شکلی فراموش‌نشدنی باز کرد.
 
با این گل استثنایی، آرژانتین دو- هیچ پیش افتاد و تک گل انگلستان که توسط گری لینکر به ثمر رسید، مانع از پیروزی آرژانتین نشد. البته نباید فراموش کرد که در آن مسابقه، تا پیش از آن گل جنجالی مارادونا، آرژانتین تا دقیقه ۵۱ موفق نشده بود دروازه انگلستان را باز کند و جریان بازی به نفع تیمی سنگینی نمی‌کرد.
 
قطعاً اگر آن موقع تکنولوژی "وی.اِی.آر" وجود داشت، داور خطای "هند" مارادونا را می‌دید و گل را مردود اعلام می‌کرد. اگر آن روز این فنآوری استفاده می‌شد، داور حتماً متوجه می‌شد مارادونا که حدود بیست سانتیمتر از پیتر شیلتون، دروازبان انگلستان، کوتاه‌تر بود با استفاده از دست، توپ را بالاتر از شیلتون زده است. به هر حال، داور آن روز گل "دست خدا" را قبول کرد و آرژانتین پیروز این مسابقه و در نهایت قهرمان جام جهانی شد.
برزیل- هلند، جام‌ جهانی ۱۹۹۴ آمریکا این بازی یکی از مهیج‌ترین مسابقات تاریخ جام جهانی است. در این مسابقه تماشایی، برزیل ابتدا با دو گل به‌به‌تو و روماریو پیش افتاد، ولی هلند با گل‌های دنیس برکمپ و آرون وینتر بازی را مساوی کرد. این مسابقه شانه‌به‌شانه، در نهایت با گل برانکو، مدافع برزیل در دقیقه ۸۱، با نتیجه ۲-۳ به نفع برزیل به پایان رسید و هلند حذف شد.
 
گل برانکو در آن مسابقه، نتیجه یک ضربه "کاشته" بود. کاشته‌ای که داور به اشتباه آن را برای برزیل گرفت. اگر آن روز از "V.A.R" استفاده می‌شد، داور می‌دید که پیش از این که هلندی‌ها، بازیکن برزیل را سرنگون کنند، خود برانکو آشکارا روی مارک اوورمارس هلندی، خطا کرده بود.
 
برانکو پس از این که با دست به صورت اوورمارس هلندی کوبید، از او عبور کرد و لحظاتی بعد برزیل صاحب یک ضربه ایستگاهی و آن گل پیروزی‌بخش شد.این گل در زمانی از مسابقه زده شد که هلند به مراتب بهتر از برزیل بازی می‌کرد و احتمال پیروزی‌اش بیشتر بود. به هر جهت برزیل پس از این که هلند را شکست داد، تا بازی فینال هم پیش رفت و در پایان، جام جهانی ۹۴ را بُرد.
اسپانیا- ایتالیا، جام جهانی ۱۹۹۴ آمریکا در همان جام جهانی ۹۴ آمریکا، تیم ایتالیا در شهر بوستون، با نتیجه ۱-۲ از تیم اسپانیا، پیش بود و اسپانیا در دقایق آخر مسابقه بشدت به دروازه ایتالیا حمله می‌کرد. در یکی از حملات خطرناکی که روی دروازه ایتالیا شد، مائورو تاسوتی، مدافع ایتالیایی، در محوطه جریمه، با ضربه آرنج، محکم به صورت لوئیس انریکه مارتینز کوبید.
 
ضربه او به حدی بود که باعث شکستگی بینی بازیکن اسپانیایی شد. اما ساندرو پُل، داور مسابقه، آن ضربه را ندید. در غیر این‌صورت نه فقط یک پنالتی برای اسپانیا می‌گرفت که بازیکن ایتالیا را هم اخراج می‌کرد. حتی دیدن صورت خونین لوئیس انریکه اسپانیایی باعث نشد این داور سرشناس مجارستانی، تصمیمش را عوض کند.
 
با این که بعد از مسابقه اعلام شد که تاسوتی ایتالیایی به دلیل این خطا، هشت بازی محروم شده، اما این محرومیت دیرهنگام، نمی‌توانست اسپانیا را تسلا دهد. تیمی که به دست ایتالیا حذف شد و به جای آن‌ها ایتالیا تا فینال مسابقات بالا رفت و نایب‌قهرمان شد.
کره‌- اسپانیا، و کره- ایتالیا، جام جهانی ۲۰۰۲ کره‌جنوبی
از کجا باید شروع کنیم!؟ در بازی با اسپانیا، این تیم، دو گل درست زد که داور مصری، جمال قندوز، آن‌ها را مردود اعلام کرد! جدا از این دو گل سالم، داور بارها به اشتباه مانع از حملات اسپانیا شد، به این دلیل که اعتقاد داشت بازیکنان این تیم در هنگام حمله در موقعیت آفساید بودند، در حالی که اینطور نبود.
 
سرانجام این مسابقه با نتیجه مساوی بدون گل به پایان رسید و تکلیف بازی به ضربات پنالتی کشیده شد. در ضربات پنالتی کره جنوبی که همراه با ژاپن به طور مشترک میزبان جام جهانی بود، بر اسپانیا غلبه کرد و حریف ایتالیا در مرحله بعدی شد. در آن مسابقه کره جنوبی به لطف تصمیم‌های اشتباه داور، ایتالیا را هم حذف کرد.
 
در آن بازی داور چند بار تصمیم‌های جنجالی گرفت که یکی از آنها دادن کارت زرد دوم به فرانچسکو توتی و اخراج بسیار سختگیرانه او بود. در نتیجه کره این بازی را بُرد و به نیمه‌نهایی رفت. هرچند که با شکست برابر آلمان از رسیدن به فینال بازماند.
برزیل- کرواسی، جام جهانی ۲۰۱۴ برزیل برزیل که برای دومین بار میزبان جام جهانی شده بود، بازی افتتاحیه در سائوپائولو را خیلی بد شروع کرد. با گذشت ده دقیقه از مسابقه، برزیل با گل به خودی مارسلو، ۰-۱ عقب افتاده بود. با این که برزیلی‌ها با گل نیمار، بازی را مساوی کردند، اما حسابی تحت تأثیر نمایش خوب کرواسی قرار گرفته بودند و نمی‌توانستند جریان بازی را در اختیار بگیرند.
 
بسیاری از کارشناسان با توجه به نمایش دو تیم، پیش‌بینی می‌کردند که کرواسی در این بازی پیروز شود. در دقیقه هفتاد اما یک برخورد کوچک فِرد، مهاجم برزیل با دژان لاورن، مدافع کرواسی، در محوطه جریمه باعث شد که بازیکن برزیلی به زمین بیافتد و داور ژاپنی، یوئیچی نیشی‌میورا، برزیل را صاحب یک ضربه پنالتی کند. نیمار آن پنالتی را گل کرد و اسکار، در دقیقه ۹۱ یک گل دیگر هم به کرواسی زد تا این مسابقه به نفع برزیل تمام شود و این تیم پس از این مسابقه تا مرحله نیمه‌نهایی جام صعود کند.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۴۵
CanIR1393 - کانادا، کانادا
خدا کنه این قانون رو برای دوره های بعدی حفظ کنن. تیم های اروپایی همیشه با ناداوری خودشون رو بالا می کشن . از اول عمدا قوانین فوتبال رو اینطوری طراحی کرده بودن که هرچی داور اول تصمیم بگیره همونه. خیلی مسخره بودش همه یاد گرفتن که مطیع ظلم باشن و ظلم رو قبول کنن.
‌سه شنبه ۲۹ خرداد ۱۳۹۷ - ۰۶:۵۴
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.