گامی نوین برای ساخت قطعههای داخلی هواپیما از الیاف کتان
رأی دهید
بیشتر هواپیماهای مدرن از آلومینیوم، فایبرگلاس و یا فیبرهای کربندار ساخته شدهاند. به نظر می رسد برای این مواد جایگزین دیگری وجود ندارد. ولی برای ساختار درونی هواپیماها که نیاز به مقاومت زیادی ندارند چه موادی در نظر گرفته می شود؟
جینز باشمن، هماهنگ کننده پروژه «اکو کمپس» می گوید: «در درون این هواپیما قطعاتی را مانند سقف، جدارههای کناری و کمدهای بالای سر مسافر می بینیم که می توان آنها را از مواد بیولوژیک ساخت. جنس کنونی آنها از مواد فشرده آغشته به فایبرگلاس است و امیدواریم بتوان آنها را با موادی از جنس گیاه کتان جایگزین کرد.»
فیبرهای طبیعی از فیبرهای کربن دار سبکتر و برای تولیدشان نیازمند انرژی کمتری است. فیبرهای طبیعی همچنین در برابر صدا مقاومهای بهتری بشمار می روند. محققان اروپایی و چینی که مشترکا بر روی این پروژه کار می کنند به جنبههای برتر فیبرهای طبیعی اهمیت زیادی می دهند. آنها کمپوزیتهای سازگار با محیط زیست را از جنس کتان و فیبرهای کربن دار بازیافت شده و همچنین رزینهای طبیعی طراحی می کنند.
جینز باشمن، هماهنگ کننده پروژه «اکو کمپس» درباره مزیت این مواد می گوید: «یکی از مهمترین ویژگی هایی که ما بهدنبالش هستیم مقاومت دربرابر حرارت است. همچنین تلاش می کنیم تا قدرت چسبندگی میان فیبرها و رزین را افزایش دهیم. از سوی دیگر تلاش می کنیم که محصولات بدست آمده سبک تر از قطعات کنونی باشد.»
محققان نمونههای تولید شده از مواد طبیعی را در آزمایشگاههای پیشرفته مورد مطالعه قرار می دهند تا به رفتارهای آنها در شرایط پرواز پی ببرند. بر اساس نتایج بدست آمده، محققان می توانند شرایط پیچیده قطعات مختلف هواپیما را در هنگام پرواز بوسیله نرم افزارهای کامپیوتری شبیه سازی کنند.
کارمن اسگوازو، پژوهشگر مواد ترکیبی در آزمایشگاه «علم و فناوری در مهندسی صنایع و مکانیک» در پرتغال می گوید: «ما نیازمند دانستن محدودیت این مواد طبیعی پیش از بکاربردنشان هستیم. باید از امنیت آنها مطمئن باشیم.»
قابلیت اشتعال مواد طبیعی از دیگر دغدغه های پژوهشگران است. فیبرهای طبیعی قابلیت شعلهور شدن بالایی دارند و دانشمندان به دنبال راه حلی عملی برای مقاوم ساختن این مواد هستند.
ژاک سنکن، متخصص مواد کمپوزیت در شرکت هواپیما سازی ایرباس می گوید: «بیشترین تحقیقی که بر روی این مواد انجام داده ایم درباره خصوصیت شعلهور شدن آنهاست. به دنبال تغییر و بهبود آن بودیم. اینکه آیا باید سطح آنها را مقاوم تر ساخت، درون رزین ها مواد مقاوم دیگری افزود؟ اینها پرسش هایی هستند که در این پر.ژه باید به آنها پاسخ گفت.
در این پروژه اروپایی برخی از محققان چینی نیز همکاری می کنند. چیاسو یی، پژوهشگر مواد کمپوزیت و یکی از هماهنگ کنندگان پروژه «اکو کمپس» می گوید: «ما با ایرباس و صنایع هواپیماسازی چینی در زمینه قطعات با ساختار طبیعی همکاری می کنیم. این یک همکاری خوب و مفید برای حفظ محیط زیست، برای منابع و همچنین برای صنعت هواپیما سازی است.»
جایگزین کردن تمامی قطعات هواپیما با قطعاتی از مواد طبیعی شاید چالش بزرگ پیش رو در آینده باشد.