فقر آهن و کم خونی : بیماری شایع زنانه
رأی دهید
به گزارش فرادید؛ کم خونی یا آنمی اختلال خونی شایعی است که در آن گلبولهای قرمز و یا هموگلوبین کافی در خون برای رساندن اکسیژن به سایر بافتهای بدن وجود ندارد. هموگلوبین ترکیبی پروتئینی است که وظیفه حمل اکسیژن به بافتهای بدن را به عهده دارد.
کم خونی وضعیتی است که در آن گلبولهای قرمز قادر نیستند وظیفه اکسیژن رسانی به سلولها را انجام دهند و به همین دلیل است که معمولا کم خونی با مشکلات تنفسی و احساس ضعف و خستگی همراه است. بنابر گزارش سازمان بهداشت جهانی حدود ۲۵ درصد از مردم جهان از کم خونی رنج میبرند که نیمی از این میزان به کمبود آهن در افراد مربوط میشود. معمولا خانمها به دلیل خونریزی ماهانه، کودکان در سنین رشد و خانمهای باردار بیشتر در معرض کم خونی قرار دارند.
دلایل کم خونی
عوامل متعددی در بروز کم خونی نقش دارد. گاهی هموگلوبین توسط مغز استخوان تولید نمیشود و در برخی موارد این هموگلوبینها به صورت خونریزی از بدن دفع میشوند. علاوه بر این در برخی موارد از دست رفتن هموگلوبین در داخل بدن رخ میدهد.
کمخونی فقر آهن، شایعترین گونه کمخونی در زنان است. این بیماری به دلیل کمبود آهن در تغذیه، دفع بیش از حد خون در بلندمدت (مانند خونریزی گوارشی) یا سوءجذب آهن رخ میدهد.
علت اصلی کمخونی کمبود آهن در زنان، هدر رفتن خون در زمان عادت ماهیانه است. از طرف دیگر کمبود آهن بدون کمخونی در دختران نوجوان سبب پایین افتادن کیفیت تحصیلی و ضریب هوشی میشود. از عوامل ایجادکننده کم خونی میتوان به کمبودهای تغذیه ای، خونریزی، ناهنجاریهای ژنتیکی، بیماریهای مزمن یا مسمومیتهای دارویی اشاره کرد.
علائم
بیشتر افرادی که دچار کم خونی جزئی هستند معمولا متوجه آن نمیشوند. شدت و میزان علائم بستگی به شدت، نوع و سرعت بروز کم خونی دارد. اگر کم خونی به تدریج بروز کند، فرد به مرور با علائم آن رو به رو میشود و دیرتر متوجه مشکل شده و دیرتر به پزشک مراجعه میکند، اما به طور کلی کم خونی خود را با نشانه هایی مثل ضعف، خستگی، افزایش ضربان قلب، تنگی نفس، رنگ پریدگی، سردرد، سرگیجه، افت فشار و... نشان میدهد.