شام آخر در تهران؛ روایت آخرین شبانه‌روز شاه و ملکه در ایران

"هر بار که صبح ۲۶ دی ماه ۱۳۵۷ را به یاد می آورم اندوهی عمیق و بی پایان قلبم را می فشارد. آن روز تهران در سکوتی دلهره آور فرو رفته بود. گویی پایتخت ما که از چند ماه پیش در خون و آتش به سر می برد، ناگهان نفس در سینه حبس کرده بود". این توصیف فرح پهلوی، آخرین ملکه ایران است از بامداد آخرین روز حضور او و شاه در ایران.
 

تصمیم قطعی به خروج از کشور را ده روزی بود که شاه گرفته بود و آنطور که فرح پهلوی در کتاب خاطراتش می نویسد: "پادشاه مایل بود خبر سفر به این گونه اعلام شود که آنها برای چند هفته استراحت به خارج سفر می کنند. آیا به این مطلب اعتقاد داشت؟ ناامیدی و اضطرابی که گاه به گاه در نگاهش مشاهده می کردم، نشانی از این مطلب نداشت. اما من بدون آن که واقعا اعتقادی داشته باشم، این امید را در دلم می پروراندم".

خروج شاه و ملکه از ایران از روزی که بنا به رفتن شده بود، آنطور که فرح پهلوی می گوید، او به تنها چیزی که فکر می کرد جمع کردن خاطراتی بود که این و سو آن سو مانده بود و در صدر همه آنها، تصاویر و آلبوم های خانوادگی.
 
او می‌گوید: "در بیم و امید و کشمکش بودم. تظاهرکنندگان خشمگینی را به نظر می آوردم که به داخل کاخ ریخته اند و گنجه ها و کشوهایمان را باز می کنند. اما به هیچوجه نمی خواستنم آنها فکر کنند که ما اموالمان را برده ایم. از روسای موزه ها خواستم تا برای بردن هدایایی که از سوی پادشاهان و روسای دولت ها به ما داده شده بود و نیز بعضی از اشیای شخصی به کاخ بیایند. لباس های ایرانی ام را به قصد جا گذاشتم. دوست داشتم قسمتی از وجودم در کاخ باقی بماند."
 
همینطور هم شد و لباس هایی که با ایده فرح پهلوی و از تلفیق هنر ایرانی و طراحی مدرن دوخته شده بود، حالا بعد از چهل سال هنوز در کاخ نیاوران مانده و گاه و بی گاه به نمایش گذاشته می شود.
لباس‌های شهبانو فرح در کاخ نیاوران جزییات کاخ ها، به ویژه کاخ مورد علاقه شهبانو فرح، کاخ نیاوران، که در دوران حضورش در ایران ساخته شد، هنوز مورد توجه اوست. وقتی که او را در مهرماه امسال ملاقات کردم و چندین عکس تازه از کاخ نیاوران را نشانش دادم، با اشتیاق درباره سلامت گوشه این کاخ که بیش از یازده سال خانه او بود و حفظ آثاری که به یاد داشت کنجکاوی می کرد. مثلا از من خواست تا برای بازبینی اشیای تاریخی که در یکی از ویترین های کاخ نیاوران نگه داری می شود، یکی از تصاویر را روی کامپیوترم بزرگ کنم یا وقتی درباره یکی از اتاق ها که بعد از انقلاب، از وسایلش کاسته شده و جور دیگری معرفی می شود، سوال کردم که کجاست، با لحنی پر از طنز پاسخ داد: "اینجا کجاست؟ اتاق خواب بنده!"
 
او پیگیر باغچه تاریخی کاخ هم بود و در واکنش به این خبر که مسئولان فعلی تصمیم گرفته اند تا بر اساس مدارک موجود، گلکاری باغ را به سبک سنتی‌اش انجام بدهند با طنز همیشگی‌اش گفت: پس هنوز با گل های قدیمی بد نشده اند؟
کاخ نیاوران بدلیل همین تمایل به حفظ تاریخ بوده که چند روز مانده به خروج خانواده سلطنتی از ایران، از فیلمبرداران رسانه های بین المللی و خبرنگاران خواسته شد تا از کاخ ها بازدید کنند و برای ثبت در تاریخ و آنطور که فرح پهلوی می گوید برای جلوگیری از "بداندیشی ها" از جای جای کاخ ها فیلم بگیرند. خبرنگار خبرگزاری آسوشیتدپرس که از جمله بازدیدکنندگان از کاخ بوده در گزارشش که در روز خروج از شاه پخش شده می‌گوید که "کاخ سلطنتی دست نخورده است. لباس ها همه در کمدها مانده اند و فقط آنها را پوشانده اند. ویترین ها و کمدها دست نخورده اند. کتابخانه ملکه همچنان مملو از آثار هنری است که او دوست داشته است. حس کلی کاخ این است که خانواده ای که اینجا می زیسته، برای سفری کوتاه رفته و باز خواهد گشت."
از راست به چپ: علیرضا پهلوی، فرحناز پهلوی، لیلا پهلوی، فریده دیبا، رضا پهلوی پیش از خروج شاه و ملکه، فرزندان آنها ایران را ترک کرده بودند. فرحناز، بزرگترین دختر آنها، یک ماه قبل نزد ولیعهد رفت که در آمریکا مشغول تحصیل بود. علیرضا و لیلا هم روز ۲۵ دی، یک روز پیش از خروج پدر و مادرشان، با سرپرستی مادر بزرگ، فریده دیبا، عازم آمریکا شده بودند.
 
آخرین شب حضور شاه و ملکه فرح در ایران را ویلیام سالیوان، آخرین سفیر آمریکا در ایران چنین توصیف می کند: "در آخرین دیدارم در نیاوران دست شاه را به گرمی فشردم. هم من می دانستم و هم خودش می دانست که دیگر باز نخواهد گشت، اما هر دو وانمود کردیم که اوضاع بهتر خواهد شد و او برای سفری کوتاه می‌رود."
 
همان شب، فرح پهلوی تصمیم می گیرد تا برای فرزندانش یادگاری از اتاق هایشان بر دارد. او می گوید که به فرحناز تلفن کرده و از او، که در هنگام خروج نمی دانست شاید هرگز نتواند به خانه اش باز گردد، می خواهد تا اگر یادگاری از اتاق شخصی اش می خواهد، بگوید. فرحناز پوستر ستار و تیم ملی فوتبال ایران را درخواست می کند. فرح پهلوی همینطور می گوید که در آن شب شلوغ، فرصت نشد تا به کاخ اختصاصی ولیعهد (که حالا با نام کوشک احمد شاهی در مجموعه کاخ نیاوران شناخته می شود) برود و وسایل شخصی رضا پهلوی و از جمله لباس های کودکی، دندان شیری و نواری که از نخستین حرفهایش ضبط شده بود را بردارد. یکی از مسئولان کاخ نیاوران بعدها در گفتگویی با من تایید کرد که همه اینها در جا به جایی ها و تعمیرات گم شده است.
کاخ اختصاصی نیاوران در توصیف صبح بیست و ششم دی ماه، خبرنگاران رسانه های بین المللی بسیار نوشته اند. خبرنگار وقت بی بی سی در تهران، آن روز را آفتابی و سرد توصیف می کند. او در گزارشش از تهران می نویسد: "کسی نمی دانست که قرار است امروز شاه از ایران برود. باد شدیدی، برف های نشسته بر کوه های البرز را با خود به شهر می آورد. رادیو تهران از صبح مارش های متعددی پخش می کرد. فضای کلی شهر آرام بود. تا پیش از خبر ساعت ۱۴ رادیو تهران که خبر خروج شاه از ایران را برای اولین بار داد و با او گفتگوی مختصری کرد، همه اطلاعات ما بر اساس حدس و گمان بود".
 
شهبانو فرح در توصیف ساعات نخستین صبح می‌گوید: "من و پادشاه صبحانه را بر خلاف اکثر اوقات جدا از هم صرف کردیم. پادشاه تمام صبح را در دفتر کارشان در کاخ جهان نما (صاحب قرانیه) بودند. چند قرار ملاقات داشتند و به فکر چیز دیگری و حتی جمع کردن وسایل شخصی شان هم نبودند. در نیاوران کسانی که در کاخ کار می کردند، گریه می کردند و اصرار می کردند که ایران را ترک نکنیم. من مدام به همه دلداری می دادم که اوضاع اینطور نخواهد ماند. من به هر یک از آنها چنان که همیشه رسم بود از جواهرات شخصی یا مقداری پول دادم و روی برخی از آنها را بوسیدم. سعی کردم تا ناراحتی ام را نشان ندهم. سرانجام وقت رفتن شده بود و همه روی پله ها جمع شده بودند. خاطرات چهره های مضطرب برخی شان را هنوز خاطرم هست."
حراج برخی وسائل کاخ‌های سلطنتی بعد از انقلاب در ساختمان وزارت دربار در روز اشغال کاخ نیاوران به دست انقلابیون در ۲۲ بهمن ۱۳۵۷، از جمله نقاطی که بیشترین آسیب را دید کاخ صاحب قرانیه بود. آنطور که خبرنگار وقت بی بی سی در تهران گزارش کرده "انقلابیون کاغذهای زیادی را از پنجره کاخ به بیرون ریختند" و آنطور که تصاویر خبرگزاری آسوشیتدپرس نشان می داد، عصر همان روز، توده بزرگی از کاغذ و عکس در سرسرای کاخ صاحبقرانیه به آتش کشیده شد. کمیته انقلابی مسئول حفظ کاخ نیاوران شد اما در تصاویر خبری که خبرگزاری رویترز، یک هفته بعد از سقوط نظام شاهنشاهی، از تهران مخابره کرد، جمع بزرگی دیده می شوند که با اتوموبیل های شخصی وارد کاخ شده و مبلمان چندین ساختمان مجموعه نیاوران را با خود بردند. بیش از کاخ اختصاصی نیاوران، کاخ صاحب قرانیه (محل کار شاه) و کوشک احمد شاهی (کاخ ولیعهد) مورد تعرض قرار گرفت.
کسانی برخی وسائل کاخ‌های سلطنتی را بار وانت زدند و بردند شاه و ملکه با دو هلی‌کوپتر جداگانه به فرودگاه مهر آباد رفتند. فرح پهلوی فرودگاه مهرآباد را "خالی از جوش و خروش" همیشگی توصیف می کند. او می گوید: "همسرم ناآرام ایستاده بود و با چند تن از دوستان و وفاداران خود صحبت می کرد. ناگهان یکی از افسران گارد پادشاهی خود را به پای او انداخت و استدعا کرد که ایران را ترک نکند. پادشاه خم شد و او را از زمین بلند کرد. در این لحظه تاثر و اندوه او را که همیشه بر خود تسلط داشت فرا گرفت و اشک در چشمانش پدیدار شد."
 
به خبرنگاران خارجی اجازه حضور در مهرآباد داده نشده بود، اما چندین خبرنگار داخلی، از جمله خبرنگاران رادیو و تلویزیون ملی ایران در مهرآباد حضور داشتند و پرسش و پاسخ کوتاهی با آخرین شاه و شهبانوی ایران انجام شد. شاه مردم را به "حفظ آرامش و نظم" توصیه کرد و ملکه فرح در گفتگو با رادیو تهران گفت که "تاریخ ایران فراز و نشیب های بسیاری به خود دیده و بارها مورد تهاجم و اشغال قرار گرفته است، اما همیشه از مشکلات بر آمده". جمله ای که با گذشت چهار دهه می گوید هنوز به آن اعتقاد دارد.
شاه و شهبانو در فرودگاه مهرآباد به دلیل اعتصاب کارکنان مخابرات و خرابی خطوط تلفن، گرفتن خبر از مجلس شورای ملی ممکن نبود. امیرارسلان افشار رئیس اداره کل تشریفات دربار با استفاده از بی سیم، توانست از مجلس که شاهد جلسه پر تنش رای اعتماد به کابینه شاپور بختیار بود، کسب خبر کند. شاه نمی خواست پیش از به نتیجه رسیدن این جلسه، کشور را ترک کند. سرانجام شاپور بختیار هم به فرودگاه آمد و بدرقه محمدرضا شاه و شهبانو فرح، به آخرین دقایقش رسید. در تصاویر خبرگزاری فرانسه، شاپور بختیار هم پشت سر شاه و در چند قدمی پله های فرودگاه گریه می کرد. ارتشبد عباس قره باغی، آخرین رئیس ستاد بزرگ ارتشداران که خود در میان نظامیان حاضر در فرودگاه است، پس از سوار شدن شاه و ملکه به هواپیما، به داخل هواپیمای شاهین (هواپیمای اختصاصی خانواده سلطنتی) رفت. او در گفتگویی با بی بی سی آخرین دیدارش با شاه را چنین توصیف کرده بود: او توصیه کرد که راه حل اوضاع مملکت سیاسی است و مواظب باشید مبادا فرماندهان دیوانگی بکنند. در داخل هواپیما بار دیگر برای ایشان آرزوی سلامتی کردم، دستش را فشردم و از هواپیما بیرون آمدم.
 
هواپیما را خود شاه تا زمان خروج از ایران، خلبانی کرد و سفری را آغاز کرد که شاید خودش آن موقع نمی دانست به کدام سو است؟ آیا پیش بینی می کرد که قرار است سفرش به آمریکا که بلافاصله بعد از سفر به مصر در نظر گرفته شده بود به درخواست آمریکا لغو شود؟ آیا تصور می کرد که ارتشی که با اشتیاق و به زحمت در طول سالها ساخته بود، روزی به نفع حکومت تازه اعلام "بی طرفی" کند؟ آیا در دلش می دانست که هرگز به ایران باز نخواهد گشت؟ آخرین شهبانوی ایران اما می گوید با وجود گذشت چهار دهه همچنان امید دارد که روزی به کشور باز می‌گردد.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۴۴
باباجان - لندن، انگلستان

بهمن مشیری می گفت " وقتی پدر شاه را فرستادن از ایران بیرون، هیچ کس دنبالش نرفت ولی یکی از دربارهای قاجار او را در اصفهان دید و گفت " کجا مشتی ! ما را با چک و لگد انداختید بیرون از حکومت حالا می بینم خودت را هم کسان دیگران ( صاحبانت ) از کشور نی اندازنت بیرون " شاه گفته بود چه می دانستم اینجوری می شود ! . حالا باد اورده را باد می برد ، خیانت به هموطن بعد خودش بعد از مصرف به سطل اشغال نی رود .
‌سه شنبه ۲۶ دی ۱۳۹۶ - ۲۲:۱۹
۳۲
معلم فراری - کیف، اوکراین

اگر چه زمین و زمان دست به دست هم دادن تا این مصیبتها چه برای ایران و چه شهبانو پیش بیاد و چنین غمهای غیرقابل وصفی تنها به خاطر وطن پرستی و خوبی دامن گیرشون بشه ولی من به اینده خوشبینم.نسل گذشته ما به پهلوی و به ایران ظلم کردند و جبرانش بر عهده ما.
‌سه شنبه ۲۶ دی ۱۳۹۶ - ۲۲:۱۹
۶۱
ملاخوری - منچستر، انگلستان

روحت شاد ای بزرگ ارتشداران ایران. خدا پدرت را بیامرزد و امیدوارم که در آسایش و آرامش ابدی بسر ببری، لعنت ابدیت به آن هندیزاده و اجدادش و فرزندان سقت شده اش
‌سه شنبه ۲۶ دی ۱۳۹۶ - ۲۲:۲۵
۵۳
rood120 - منچستر، انگلستان

باز عکس شاهنشاه را گذاشتی مثل این هست که یک میله داغ کردی تو پشت باور عمیق و تفکر اسلامی ها اخوند های روضه خون یک ریالی . فقط چهل سال لازم بود تا حتی خود آنهایکه انقلاب کردند اعتراف کنند که انقلاب یک اشتباه بود و فاجعه برای ایران. البته برای آنهایکه شرفشان را به پول فروختند و به پول های باد آورده رسیدند خوب بود ولی پول و مقام زود گذر برای انسانها شرف نمی آورد و تاریخ بزودی قضاوت خواهد کرد همانطور یکه شاه مرد و جنازه اش هم در غربت ولی محبوبیت او هروز بیشتر و برای خمینی خبیس قبر میلیارد دلار ی ساختند ولی هروز بر او و نسل اش نفرین می بارند و دیدیم که حتا نظام به احمدی هم رحم نکرد .
‌سه شنبه ۲۶ دی ۱۳۹۶ - ۲۲:۲۶
۳۲
IRAN+ISRAEL+USA4EVER - مونیخ، آلمان

ملکه عزیز، یادگار شاه شاهان محمد رضا شاه پهلوی آریامهر، حتما شما و خانواده به ایران باز خواهید گشت، ملت و تاریخ چند هزار ساله ایران پادشاهی همواره شاهد یورش بیگانگان و اشغال امپراتوری ایران توسط خونخواران قوم‌های بربر مثل عرب، ترک، مغول، کرد و غیره بوده و در نهایت موفق به بیرون کردن مهاجمین و اشغالگران از خاک خود شده اند، اینبار هم فرقی با گذشته ندارد و پیروزی نور بر تاریکی‌ های جهل و حماقت برای بیرون ریختن اعراب مسلمان آدمخور این تخم ترکه‌های محمد راهزن، سارق و فاسد بسیار نزدیک است.
‌سه شنبه ۲۶ دی ۱۳۹۶ - ۲۲:۲۹
۴۰
مستر کریم فلاور - پورتو، پرتقال

ای بزرگ مرد ایران زمین نامت همیشه به نکوئی برده خواهد شد
‌سه شنبه ۲۶ دی ۱۳۹۶ - ۲۲:۳۱
۷۳
نازک بین - شفیلد، انگلستان

ای دزدان ستاره دار . ای غارتگران خزانه مملکت .و ای جانیان بی اصل ونسب که نه شرف دارید ونه آبرو بدانید ملت غیور و یک پارچه و فرزندان برومند ایران تمام آنچه را که از کاخها گرفته تا خزانه مملکت و سرمایه های ملت به یغما برده اید از گلوی تک تک شما بیرون خواهند کشید. بترسید از آنروز که گرفتار خشم همگانی ملت قرار گیرید. ندای پیروزی ملت بزودی طنین انداز خواهد شد. صبح پیروزی نزدیک است.
‌سه شنبه ۲۶ دی ۱۳۹۶ - ۲۲:۳۱
۵۱
هرمز١ - تهران، ایران

این انقلاب دیر یا زود باید اتفاق میافتاد تا همه می فهمیدن که اسلام و اخوند یعنی جی ء. و برای اولین و اخرین بار اخوند بتونه احترام تو مردم داشته باشه شاه با فدا کردن خودش درس بزرکی به ملت ایران داد توحش شاد
‌سه شنبه ۲۶ دی ۱۳۹۶ - ۲۲:۴۲
۶۳
Sabokbalam - کالیفورنیا، ایالات متحده امریکا

روانت شاد و یادت به خیر.
‌سه شنبه ۲۶ دی ۱۳۹۶ - ۲۲:۵۵
۴۵
تو خوبی بابا - ویاندن، بلژیک

اشاره مختصری به چند نکته ضروری بنظر میرسد.قبل از هر چیز، جان مادرتان مغز را از توهمات ناتمام نجات دهید و بدنبال این خزعبلات نروید که چرا فرح در هنگام رفتن میخندیده و چرا با دست چپ خداحافظی میکند و ماموریت داشته و این قبیل هذیانات ناتمام اهل مخمور دین را قل ندهید. آن دو برادر کلاهبردار و دزد عباسی در پاریس، که نامشان را نیز عوض کرده اند و اوستا شده اند چنین بساط آب اشکنک و مهملی راه انداخته اند و شما هم که فقط تکرار میکنید. درست مثل طوطی. مطلب دوم این است که بیش از صد و پنجاه گنجینه هنری و کتاب و تابلوی نفیس متعلق به ملت و دولت ایران را، علی خامنه ایی که ملای بی همه چیز و بی پولی بوده، با رسیدن به قدرت به آستان قدس اهدا کرده. در آن سالهای آخر، خانم فرح دیبا آثار نفیسی را از گالریهای دنیا برای موزه ملی ایران میخرید. آنها نیز به آستان قدس رسیده. خوشبختانه اسناد و مدارک صد سال سلطنت و دربار ایران، چند روز قبل از عزیمت شاه و فرح، با هواپیما به خارج از ایران و مکانی امن ارسال شد تا دوباره در فردای آزادی ایران مجددن به مملکت بازگردد. قبل از آن خدا را هم در بیاورید که برود پی کارش!
‌سه شنبه ۲۶ دی ۱۳۹۶ - ۲۲:۵۸
۴۲
Iranemaa - قم، ایران

این چند روز با شعارهایی که مردم در حمایت از پهلوی سر دادند نشان دادند که واقعا از حکومت اخوندی عربی متنفرند . سید علی باید بمیرد با این شرایط که اینقدر مورد تنفرمردم است و حتی قشر فقیر و کم سواد که قبلا تنها گروه طرفدار اخوند بودند هم دیگر شعار مرگ بر خامنه ای سرمیدهد .
‌سه شنبه ۲۶ دی ۱۳۹۶ - ۲۲:۵۹
۴۱
mehrdaduk - لندن، انگلستان

ایرانى سواد سیاسى ندارد و همه در این شکست مقصریم مخصوصا همه حزبهاى سیاسى ان زمان که نه گول خمینى بلکه گول سیاسیون دنیارو خوردن به طمع منافع مالى و مقامى
‌سه شنبه ۲۶ دی ۱۳۹۶ - ۲۳:۱۰
۴۵
تو خوبی بابا - ویاندن، بلژیک

فراموش کردم: بنده در همه عمرم در پای هیچ صندوق رای در دنیا نرفته ام. با گرفتن ملیت در کشور لوکزامبورگ قانون بعلت جمعیت کم، شما را موظف و مجبور به رای دادن میکند. مطابق قانون لوکزامبورگ ، اگر شما که ملیت دارید رای ندهید، شش ماه زندان و یا مبلغ ۴۵۰ یورو جریمه برای شما بعنوان جریمه تعبیه شده است. حتی در این وضع و با این اجحاف قانونی نیز تا بحال رای نداده ام. فقط به وزارت کشور نامه ایی نوشتم که بنده نه به سیاست اعتقادی دارم و نه به دین. بهمین دلیل ساده هرگز رای نخواهم داد. جواب هم ندادند و به انجایشان هم حساب نکردند. القصه: بنده از هیچ سیستم و رژیم و ساختار سیاسی در دنیا خوشم نمیاید و همه را فاسد میدانم. اما به وضوح میبینم و برایم مسلم است که رژیم پادشاهی مشروطه به ایران باز میگردد. میگوئید خیر؟ بنده میگویم بله. دشمنی هم نداریم. به همین سادگی و با ارادت.
‌سه شنبه ۲۶ دی ۱۳۹۶ - ۲۳:۱۴
۵۴
Ariyo Barzan - اراک، ایران

خود کرده را تدبیری نیست. پدرانمان انقلاب کردن و ما سوختیم و حالا ما بی‌ تفاوت نشستیم تا فرزندانمان بسوزند.
‌سه شنبه ۲۶ دی ۱۳۹۶ - ۲۳:۲۴
۴۴
شب تاب - یوکوهاما، ژاپن

آخرین شبانه روز و شام آخر ضحاکعلى و سلسله اهریمنیش هم نزدیکه ! ولى با اعدام ! یعنى که به سوراخ موش هم نخواهند رسید ! جشن آزادى و دوباره میهن رو ساخت ، آنچنان دور نیست !
‌سه شنبه ۲۶ دی ۱۳۹۶ - ۲۳:۲۵
۷۳
نازک بین - شفیلد، انگلستان

امروز 26 دی ماه مصادف است با روزی که بزرگ مردتاریخ فرزند رضا شاه کبیر بنیان گذار ایران نوین خاک وطن را بخاطر جلوگیری از خونریزی عده ای جوانان نا آگاه وطن که بازیچه دست خائنان شده بودند . ترک نمود. ای کاش مقاومت میکرد و این جرثومه ها ی جیره خوار و تفاله های کمونیست که با عده ای فودالهای مذهبی و پس مانده های توده ای خیانتکار با هم ساخت و پاخت کرده بودند از دم تیغ میگذراند. و امروز مملکت گرفتار این بد بختی و مصیبت نمی شد. اما نویدی دیگر در راه است و افق آینده حکایت از ابر مردی میدهد که به نجات مملکت و مردم ایران خواهد آمد. سر بلند و پیروز باد ملت مقاوم ایران
‌سه شنبه ۲۶ دی ۱۳۹۶ - ۲۳:۲۹
۴۸
آلونا ازنامنسکایا - مسکو، روسیه

سقوط شاه سقوط یک خاندان نبود سقوط تجدد و سکولاریسم در کشور بود در این کشور 14 قرن مذهبیون و خرافه چیان حکومت کردند تا این که طی یک فعل و انفعال باورنکردنی و با انقلاب مشروطه سکولارها به قدرت رسیدند اما حیف که لجبازی ها و خودخواهی ها و عدم درک درست از مردم این دوران طلایی 70 ساله را گرفت و دوباره خرافه چیان حاکم شدند آیا دوباره سکولاریسم برمی گردد ؟ این باراگر برگشت دیگر اشتباهات گذشته تکرار نشود
‌چهارشنبه ۲۷ دی ۱۳۹۶ - ۰۰:۱۵
۷۰
senator x - تهران، ایران
اگر ملت میدانستند که این خانواده(پهلوی) با هزاران وصله راست و دروغ که بآنها بستند,انقدر در نزد خداوند عزیز هستند,بعداز40سال که از خروج آنان میگذرد گرفتار صدها هزار درد و عذاب الهی میشوند,آیا باز میگفتند,مرگ بر شاه؟
‌چهارشنبه ۲۷ دی ۱۳۹۶ - ۰۱:۲۶
۵۷
دوستدار - استهکلم، سوئد
یادت گرامی باد شاه شاه هان محمد رضا شاه پهلوی ! زنده مانید مادر بزرگوار ایرانیان وفادار, امیدوارم هم شما و هم ما به ارزوی 40 ساله شما که برگشت به ایران عزیز است برسیم !
‌چهارشنبه ۲۷ دی ۱۳۹۶ - ۰۱:۴۴
۵۷
shaboruz - پاریس، فرانسه
خروج شاه و ورود نکبت!
‌چهارشنبه ۲۷ دی ۱۳۹۶ - ۰۴:۲۷
۵۱
هرمز١ - تهران، ایران
شاید خیلیها بکویید که شاه اشتباه کرد باید میکشت تا همه جیز روبراه میشد ولی باز میکویم که حتی شاه هم می دانست که باید برود تا مردم طمع اسلام و اخوند را بجشند. هر اندازه که می ماند به فهم مردم ضرر می رساند برای همین زودتر از ان جیزی که ما توقع داشتین مملکت را ترک کرد با تمام سخنی واقعیت رو قبول کرد خودش را فدای فهم مردم کرد
‌چهارشنبه ۲۷ دی ۱۳۹۶ - ۰۴:۵۹
۴۴
Dogisgod - مونرال، کانادا
درود به ملت قهرمان- تنبل ایران که برای زندگی مجانی انقلاب کرد و شاه را خائن نامید و بر اثر فقر و بدبختی ، دوباره ،جاوید شاه گویان انقلاب خواهد کرد! من اگه شاهنشاه بودم ها، 2 قرونم به اینجور بیسوادا حساب نمیکردم. همونجور که همه بهم منفی میدن به همشونم منفی میدادم تا سواد سیاسیشون بره بالا. ملت بی عیب ایران. مردم مذهبی ما تا وقتی از "خدا" چیزی میخوان و بدون کوشش با "ان شا الله" کشور آباد میخوان، همینه. تک تکتون اگه تو همین رژیم میتونستین اختلاس کنین و ایرانو به گه بکشین. حتمن این کارو میکردین و به فکر ایرانم نبودین. منفی دادن شما رو عوض نمیکنه!
‌چهارشنبه ۲۷ دی ۱۳۹۶ - ۰۶:۵۶
۳۷
Rayfarraie - مالزی، مالزی
خدا رحمتت کنه شاه ایران زمین وخدا لعنت کنهآخونده هندی زادرو.بخدا اشک تو چشام جمع شد
‌چهارشنبه ۲۷ دی ۱۳۹۶ - ۰۷:۰۴
۵۰
kawir - فرانکفورت، آلمان
[::باباجان - لندن، انگلستان::]. تو کثافتهای بی ریشه قاجار را با شاه مقایسه میکنی،تمام قبیله قاجار ارزش پهن تویله اسبهای شاه ایران را نداشت،بی بته های ک ره مغول قاجار ایرانی نبوده و نیستند بلکه یک عده بی بته بودند که مثل اخوندهای حاکم امروزی از هر خراب شده ای که ریختندشون بیروین اوار سر ملت ایران شدند.قاجار در فرهنگ اریایی یعنی ابگل یحنی ویروس که به لطف خاندان پهلوی برای همیشه ریشه کن شدند
‌چهارشنبه ۲۷ دی ۱۳۹۶ - ۱۲:۰۶
۵۰
kawir - فرانکفورت، آلمان
[::باباجان - لندن، انگلستان::]. من برام جای تعجبه که شما ادعا میکنید ایرانی باشید ولی این اجازه را به خودت میدی که قبیله کثافت و پهن زده قاجار بی سروته را با خاندان پهلوی مقایسه کنی؟!،اخه کجای بیبته های قاجار کره مغول ایرانی بود،این میکروبها هم مثل اخوندها از هر خراب شده اسی که بیرونشومن انداختند اوار شدن رو دست ملت ایران و از غریب نوازی وپ میهمان دوستی ایرانی سوء استفاده کردند و دست اخر همه سراغ خانه کدخدا را میگرفتند،حتی بردن نام پهن تویله اسبهای این پدر و پسر با قبیله مزدور و خایین قاجار بی انصافی است،در هیچ کجای تاریخ ایران(مگر در عصر اخوند ها که انها هم از همان تپاله گرفته شدند مثل قبیله قاجار)انقدر خیانت و وطن فروشی در ایران نبوده ثل دوره قبیله ملعون و منفور قاجار، قرارداد گلستان و ترکمنچآی یک گوشه ناچیز بیکفایتی و بی لیاقتی و نمک نشناسی تپاله های قاجار بی بته بود،کار به جایی رسیده بود که در دوره ناصرالدین "خمینی"(اسم شاه روی این حـ... سقط شده حرامه بگذاریم) ....
‌چهارشنبه ۲۷ دی ۱۳۹۶ - ۱۳:۴۷
۵۰
kawir - فرانکفورت، آلمان
...,مردک رزل میگفت به شمال ایران میروم روسها ناراحت میشوند به جنوب میروم انگلیسها دخورند،مرده شور مملکتی را ببره که شاه ان نمیتونه شمال و جنوب مملکتش سفر کنه! اینجا حقش بودمیگفت مرده شور قبیله قاجار را ببرهه مملکت را!و اگر خدا بیامرز رضا نیامده بود الان جزقسمتهایی از تهران و اصفهان چیزی ته ایران نماده بود، و تو اسم این بزرگمرد تاریخ ایران را کنار تپالهای قاجار میاری.این کفره!!مطمئن باش در انده ایران ملت ایران حتی به لاشه کسانیکه به کشور خانت کردن هم نمی گذرند،چون ته مانه هر کس که نسبت به این خاک خیانت کرده نباید تو این اب و خاک حتی دفن بشه،خاک ایران بهای اون حرومه!
‌چهارشنبه ۲۷ دی ۱۳۹۶ - ۱۳:۵۰
۴۶
مسافران - انکارا، ترکیه
چشم تنگ دنیادوست را یا قناعت پر کند یا خاک گور
‌چهارشنبه ۲۷ دی ۱۳۹۶ - ۱۷:۲۱
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.