مریم میرزاخانی: زیبایی ریاضیات را به صبر درمی‌یابید

چیره‌دست در گستره‌ قابل توجهی از تکنیک‌ها و حوزه‌های متفاوت ریاضی، او تجسم ترکیبی کمیاب است از توانایی تکنیکی، بلندپروازی جسورانه، بینش وسیع و کنجکاوی ژرف." *
 

این توصیف رسمی کمیته 'مدال فیلدز' از مریم میرزاخانی بود؛ ریاضیدان ایرانی و استاد دانشگاه استنفورد که این جایزه مهم، مشهور به 'نوبل ریاضیات' را به دست آورد.

 
مریم میرزاخانی، نابغه چهل ساله، سه سال بعد از دریافت آن جایزه چشم از جهان فروبست. او که یک دختر کوچک داشت، چند سال با سرطان مبارزه می‌کرد.
 
خانم میرزاخانی در دانشگاه صنعتی شریف تهران، و سپس دانشگاه هاروارد، در آمریکا تحصیل کرده بود و در ۳۱ سالگی به استادی و بالاترین درجه دانشگاهی رسید.
 
مدال فیلدز بالاترین جایزه‌ای است که یک ریاضیدان می‌تواند دریافت کند. او نخستین زنی است که از آغاز اهدای مدال فیلدز و تاریخ ٧٨ ساله آن، به این مدال دست یافت.
 
پروفسور فرانسس کروان، استاد دانشگاه آکسفورد و از اعضای کمیته انتخاب مدال فیلدز، در گفت‌وگویی با بی‌بی‌سی ابراز امیدواری کرده بود که مدال میرزاخانی الهامبخش دیگران شود و دختران و زنان بیشتری با باور به توانایی‌های خودشان به ریاضی، که گاه 'حوزه‌ای مردانه' قلمداد شده است، جذب شوند.
مریم میرزاخانی نفر سوم از سمت راست - عکس متعلق به سال ١٣٧٤ 'از اول مشخص بود'
بهرنگ نوحی، استاد ریاضی دانشگاه کویین مری لندن، وقتی مریم میرزاخانی دوم دبیرستان بود در یک دوره حل مساله المپیاد به او و چند نفر دیگر درس می‌داد.
 
آقای نوحی به بی‌بی‌سی فارسی گفت: "از همان زمان مشخص بود که مریم میرزاخانی و دوستش رویا بهشتی جزو بهترین‌ها هستند."
 
او می‌گوید: "به محض اینکه در هاروارد شروع کرد مشخص بود که کارش خوب است. مشخص بود که تز دکترایش یک تز انقلابی است."
 
به گفته بهرنگ نوحی، مریم میرزاخانی اولین دختری بود که به تیم المپیاد ریاضی ایران راه یافت.
 
مریم میرزاخانی همچنین اولین دختری بود که در المپیاد ریاضی ایران طلا گرفت. اولین کسی که دو سال مدال طلا گرفت و اولین فردی بود که در آزمون المپیاد ریاضی نمره کامل گرفت.
'می‌خواستم نویسنده شوم'
 خانم میرزاخانی چند سال پیش و در مصاحبه با وبسایت انستیتوی ریاضی کلی، گفته بود که در کودکی آرزو داشت نویسنده شود.
 
او گفت: "وقتی که بچه بودم رویایم این بود که نویسنده شوم. هیجان‌انگیزترین لحظاتم را به خواندن رمان می‌گذراندم، در واقع هر چیزی را به دستم می‌رسید می‌خواندم."
 
او در آن مصاحبه خود را 'خوش‌شانس' توصیف کرد: وقتی دوره ابتدایی را تمام می‌کرد جنگ ایران و عراق به پایان رسید، به مدرسه فرزانگان (زیر نظر سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان) رفت و خانواده‌اش از او حمایت می‌کرد.
 
علاقه اولیه او به علوم از طریق برادر بزرگترش ایجاد شد و بعدتر در دبیرستان این علاقه بر ریاضیات متمرکز شد. مریم میرزاخانی در دوره المپیاد به حل مسائلی دشوارتر پرداخت اما به گفته خودش مهمتر از آن، ورودش به دانشگاه شریف و آشنایی با استادان و دانشجویان دیگر بود.
 
مریم میرزاخانی می‌گوید: "هرچه بیشتر وقت روی ریاضی می‌گذاشتم، بیشتر به ذوق می‌آمدم."
 
او پس از پایان تحصیلاتش در دانشگاه صنعتی شریف تهران به آمریکا رفت و دکترای خود را در دانشگاه هاروارد گرفت.
 
مریم میرزاخانی در ٣١ سالگی و در دانشگاه استنفورد به عالیترین جایگاه دانشگاهی و مقام استادی رسید.
روی مدال فیلدز چهره ارشمیدس نقش بسته است او پیش از تدریس در دانشگاه استنفورد، مدتی نیز در دانشگاه پرینستون درس می‌داد.
 
پیش از اینکه مدال فیلدز به مریم میرزاخانی تعلق بگیرد، او به چند جایزه و افتخار دیگر در حوزه ریاضی رسیده بود.
 
رامین تکلو، استاد ریاضی دانشگاه ایلینوی شیکاگو، به بی‌بی‌سی فارسی گفت: "مریم میرزاخانی حتی بدون گرفتن فیلدز هم در میان معروفترین ریاضیدانان جهان بوده است."
لحظه آها!
 در بیانیه مطبوعاتی مدال فیلدز آمده بود: "اغلب به نظر می‌رسد که به خاطر پیچیدگی‌ها و ناهمگنی‌های فضاهای مدولی، این غیرممکن است که بشود مستقیم روی آنها کار کرد. اما نه برای میرزاخانی. او شهود هندسی قوی‌ای دارد که به کمک آن می‌تواند مستقیما با هندسه فضاهای مدولی دست و پنجه نرم کند."
سطوح ریمانی از مطالعات مریم میرزاخانی است ارتباط دادن چند حوزه مختلف ریاضی به یکدیگر به عنوان یکی از دستاوردهای علمی مریم میرزاخانی ذکر شده است.
 
بهرنگ نوحی، استاد دانشگاه کویین مری، درباره اهمیت کار علمی مریم میرزاخانی می‌گوید: "نه فقط مسائلی که حل کرده مسائل مهمی هستند، بلکه روش‌هایی که برای حل آنها ابداع کرده به دیگر ریاضیدان‌ها ابزار و دیدگاه‌های خوبی برای حل مسائل دیگر می‌دهد."
 
مریم میرزاخانی در مصاحبه خود با کلی گفته بود: "بدون علاقه داشتن به ریاضی ممکن است آن را سرد و بیهوده بیابید. اما زیبایی ریاضیات خود را تنها به شاگردان صبور نشان می‌دهد."
 
"پرارزش‌ترین بخش [مطالعه ریاضی] لحظه‌ای است که می‌گویی 'آها!'. ذوق کشف و لذت فهمیدن چیزی جدید. احساس ایستادن بالای یک بلندی و رسیدن به دیدی شفاف و واضح."
 
* این مطلب درباره مریم میرزاخانی در تاریخ ۲۳ مردادماه ۱۳۹۳ بعد از دریافت مدال فیلدز نوشته شده و امروز بعد از انتشار خبر درگذشت او، بازنویسی شده است.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۲۶
جمهوری سکوت - فرانکفورت، آلمان
انسانهای والاتر عمرهای کوتاه تری دارند.
شنبه ۲۴ تیر ۱۳۹۶ - ۱۵:۲۲
۴۴
آذری باهوش - میانه، ایران
آزادی مردم رو گرفتند و همه جوونها میخواهند بروند خارج همین
شنبه ۲۴ تیر ۱۳۹۶ - ۱۵:۲۸
۶۸
PAARISA - آمستردام، هلند
چه معنی دارد زن درس بخواند. این عین اشاعه فاحشه خانه‌ها است و و صرف وجوه متبرکه روضه خوانی و وجوه زیارات برای افتتاح مدارس تربیت نسوان و دبستان دوشیزگان مخالف اسلام است. (شیخ فضل الله نوری)کتاب تذکرةالغافل و ارشاد الجاهل // بپرهیز از مشورت و کنکاش با زنان که اندیشه آنها رو به ناتوانی است و تصمیمشان رو به سستی. امام اول شیعیان نهج البلاغه نامه 31 ای مردم زنها از ایمان و ارث و خرد کم بهره اند و در گفتار و رفتار پسندیده از زنان پیروی نکنید نهج البلاغه خطبه 79 یا 80 همه چیز زن بد است نهج البلاغه حکمت 230
شنبه ۲۴ تیر ۱۳۹۶ - ۱۵:۵۹
۴۴
behran - کردستان، ایران

جان مریم چشماتو وا کن، سری بالا کن، آی نازنین مریم، آی نازنین مریم
شنبه ۲۴ تیر ۱۳۹۶ - ۱۶:۵۰
۴۴
Viva Persia - تورنتو ، کانادا

چه قدر از این خبر متاسف شدم . امیدوارم دختران و پسران با استعداد هموطنم سختی هارو پشت سر بزارن و در ریاضیات و فیزیک که بسیار دوست میدارم هرچه بیشتر بدرخشند ..
شنبه ۲۴ تیر ۱۳۹۶ - ۱۷:۳۴
۶۳
برجعلی - کلن، آلمان

روحش شاد و یادش گرامی. افسوس که زود رفت. واقعا طبیعت ظالمه . فسیلی مثل جنتی به خاطر عدم استفاده از مغز پوکش باید بماند.
شنبه ۲۴ تیر ۱۳۹۶ - ۱۸:۲۴
۴۴
Viva Persia - تورنتو ، کانادا

ظاهرا واقعا دنیا ماتریسی بیش نیس و گویا هرکه بیشتر از زبان حاکم به اون که بقوله گالیله ریاضیاته سر دربیاره زودتر از میان آدمیان برداشته میشه . یاد این نابغه ایرانی گرامی .
شنبه ۲۴ تیر ۱۳۹۶ - ۱۸:۲۹
۵۶
شنبلیله خانم - اسلو ، نروژ

افسوس و حیف
شنبه ۲۴ تیر ۱۳۹۶ - ۱۸:۳۹
۴۳
گنجور - خرونینگن، هلند

خداوند رحمتش کند. روحش شاد.
شنبه ۲۴ تیر ۱۳۹۶ - ۱۹:۴۵
۷۹
ایوان مدائن - فرانکفورت، آلمان

عقربها و دیو‌ها بایست ۱۰۰ سال عمر کنند ولی‌ گل‌های زیبا که راه نجات انسانها را پیدا میکنند بایست پر‌پر شوند چرا ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
شنبه ۲۴ تیر ۱۳۹۶ - ۲۱:۴۱
۴۴
Compatriot - تورنتو، کانادا
[::آذری باهوش - میانه، ایران::]. اینجا زبون باز کردی رمضون علی.! این هم حتما از دید تو مثل همه ما خارج نشینها ولفری بوده! بهت توصیه می‌کنم قبل از اینکه سریع بپری کامنت‌های بی‌ معنا بذاری مغزتو اول بکار بگیری! بعد قر قرش کنی‌ قبل از اینکه تفش کنی‌ بیرون!
یکشنبه ۲۵ تیر ۱۳۹۶ - ۰۱:۵۱
۴۴
تنفس پاک - ملبورن، استرالیا
امروز فقط گریه کردم . خیلی دردناک . همچنین رانده از ایران تو غربت و بیماری ..ووووو. مطمن هستم اعداد همه سوگوارن . کاش بیشتر بود دختر سرزمن من
یکشنبه ۲۵ تیر ۱۳۹۶ - ۰۴:۳۷
۴۴
آذری باهوش - میانه، ایران
[::Compatriot - تورنتو، کانادا::]. مثل اینکه دیشب تجربه بدی داشتی حالا اومدی به من گیر میدی!. ولفری رو چند سال پیش تو کامنتهای من دیدی حالا اومدی اینجا میگی ؟ مسیله ای نیست کینه توز هستی عیب نداره. نه این خانوم ولفری نبودند ولی تو به احتمال زیاد هستی. ضمنا تو احتمالا بچه آخوند هستی که من میگم بابات آزادی مردم رو گرفته همه مجبورند برند به غربت ناراحت شدی. عیب نداره بزرگ میشی یادت میره. حالا از زیرزمین برو بیرون یه نفس عمیق بکش چون باید بری اونجایی که غذاهای مجانی برای بی پولا میدند
یکشنبه ۲۵ تیر ۱۳۹۶ - ۱۳:۱۱
۴۴
Compatriot - تورنتو، کانادا
[::آذری باهوش - میانه، ایران::]. نه‌ بهت گیر ندادم چون که شعورت محدوده. بس که کامنت‌های بی‌ معنی میذا‌ری! مثل تو پشت کوهی نیستم که یک جا موندی و گندیدی. بعد از مرگم میفهمی من کی‌ بودم. برای تو خیلی‌ زوده بفهمی کی‌ هستم. بهت توصیه میکم سفر کنی‌ بلکه دیدت نسبت به دنیا و آدمها عوض بشه!
یکشنبه ۲۵ تیر ۱۳۹۶ - ۱۷:۴۰
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.