دونالد ترامپ در دومین سفر خارجی خود به اسرائیل میرود
رأی دهید
خبرگزاری رویترز میگوید طی دو روز پیشرو، رئیسجمهوری ایالات متحده با نخستوزیر اسرائیل، بنیامین نتانیاهو و محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطینی دیدار خواهد کرد. دیدارهایی که تلاشی برای احیای روند صلح اسرائیل و فلسطینیها برآورد میشود.
خبرگزاری آسوشیتدپرس میگوید آقای ترامپ در حالی راهی اسرائیل میشود که گفته است حل بحران میان دو طرف «شاید آنقدر هم که مردم فکر میکنند، سخت نباشد».
تلاش دولتهای پیشین ایالات متحده، چندان راه بهجایی نبرده، و در حالی که تشکیل یک کشور مستقل فلسطینی، آنطور که واشینگتن طی سالهای گذشته بر آن تاکید داشت، محقق نشده، در عینحال طرحهای تازه برای شهرکسازی، حملات فلسطینیها به شهروندان و نیروهای امنینی اسرائیل و درگیریهای دو طرف نیز ادامه داشتهاست.
در ماه مارس گذشته، ترامپ در دیداری با محمود عباس در کاخ سفید گفته بود «صادقانه من فکر میکنم، [دستیابی به صلح] آنطور که مردم فکر میکنند سخت نباشد».
با اینحال آسوشیتدپرس میگوید مشاوران رئیسجمهوری ایالات متحده در تلاش بودهاند تا سفر ترامپ را بیشتر یک سفر نمادین توصیف کنند تا از آن بهعنوان اقدامی چشمگیر و عملی بهسوی صلح نام ببرند.
رویترز نیز میگوید رئیسجمهوری ایالات متحده گفته هرآنچه لازم است برای ایجاد صلح انجام خواهد داد، اما در حقیقت نشانه چندانی از احتمال احیای مذاکرات صلح، که در حال حاضر متوقف شده، دیده نمیشود.
ترامپ در نخستین سفر خارجی خود در مقام رئیسجمهوری آمریکا، روز شنبه و یکشنبه در ریاض با پادشاه عربستان و سران دهها کشور اسلامی دیدار کرد.
او در سخنرانی روز ۳۱ اردیبهشت ماه خود به شدت به سیاستهای تهران تاخت و حکومت ایران را حکومتی توصیف کرد که «لنگرگاهی امن به تروریستها میدهد و از آن پیشتیبانی مالی میکند و مسئول بیثباتی در منطقه است».
در عینحال آقای ترامپ و سلمان، پادشاه عربستان، روز شنبه، قراردادی تسلیحاتی به ارزش ۱۱۰ میلیارد دلار امضاء کردند. قراردادی که رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا، هدف از آن را حمایت از ریاض اعلام کرد. به گفته تیلرسون این حمایت «بهویژه در برابر نفوذ زیانبار ایران و تهدیدهای ایران در مناطق مرزی عربستان» لازم است.
اما این قراداد واکنشهایی را در اسرائیل همراه داشتهاست؛ وزیر انرژی آن کشور در آستانه سفر رئیسجمهوری آمریکا، از «معامله کلان تسلیحاتی» ایالات متحده با عربستان سعودی، ابراز «نگرانی» کرد و آن را برای اسرائیل «آزار دهنده» نامید.
در حالیکه نخستوزیر اسرائیل بارها ایران را «خطری عمده» برای کشور خود و «نظم جهانی» توصیف کرده، وزیر کابینه او ۳۱ اردیبهشت ماه از عربستان نیز بهعنوان «دشمن» اسرائیل نام برد و گفت «وجود پیشرفته ترین جنگافزارهای آمریکایی» در آن باعث نگرانیست.
سفر آقای ترامپ، پس از اسرائیل، با عزیمت بهسوی واتیکان، دیدار با سران هفت اقتصاد بزرگ جهان در سیسیل، ایتالیا، و شرکت در نشست ناتو در بروکسل ادامه پیدا خواهد کرد.