دیدار تاریخی نخست وزیر ژاپن از بنای یادبود پرل هاربر؛ آبه و اوباما به قربانیان ادای احترام کردند
رأی دهید
هرچند رهبران ژاپن پیشتر نیز از پرل هاربر دیدار کرده بودند، اما این برای نخستین بار است که یک نخست وزیر آن کشور از بنای یادبودی که در محل غرق شدن ناو آمریکایی «یو اس اس آریزونا» بر پا شده است، دیدن میکند.
نخست وزیر ژاپن و رئیس جمهوری آمریکا سپس برای ایراد سخنرانی وارد این بنای یادبود شده و با پرتاب گل در آب، و یک دقیقه سکوت، به سربازان آمریکایی کشته شده در آن حمله ادای احترام کرده و سخنانی را ایراد کردند.
ابتدا شینزو آبه سخنرانی کرد و گفت «پرزیدنت اوباما، مردم ایالات متحده، و مردم جهان، من به عنوان نخست وزیر ژاپن تسلیت صادقانه و ابدی خود را نثار روح همه کسانی می کنم که جان خود را اینجا و در این مکان از دست دادند.»
وی گفت پرل هاربر باید نماد «تحمل و مصالحه» برای همه جهانیان باشد.
پس از سخنان شینزو آبه، رئیس جمهوری ایالات متحده سخنرانی خود را آغاز کرد و پرل هاربر را یک «مکان مقدس» خواند و گفت «با صلح به پیروزیهای بیشتری میتوان دست یافت تا از طریق جنگ.»
باراک اوباما در ادامه گفت، این حرکت و مراسم امروز «قدرت آشتی و مصالحه را بازگو می کند ... و یادآور این مهم است که حتی عمیق ترین زخم های جنگ هم می تواند با دوستی و صلح پایدار از بین بروند.»
بیش از ۳۰۰ بمبافکن و جنگنده ارتش ژاپن روز ۷ دسامبر ۱۹۴۱ با حمله به پرل هابر، در سواحل هاوایی و غرب هونولولو در اقیانوس آرام، موجب کشته شدن ۲۳۰۰ آمریکایی و زخمی شدن بیش از هزار نفر شدند.
اتفاقی که باعث شد آمریکا حدود ۱۲۰ هزار ژاپنی-آمریکایی را به کمپ های ویژه بین المللی منتقل کند و با پیوستن به متفقین وارد جنگ جهانی دوم شود و در نهایت در سال ۱۹۴۵ ژاپن را هدف حمله اتمی قرار دهد.
در بمباران اتمی هیروشیما حدود ۱۴۰ هزار نفر، و در بمباران اتمی ناکازاکی حدود ۷۰ هزار نفر کشته شدند.
شینزو آبه پیشتر در روز سه شنبه در هاوایی و پیش از شرکت در مراسم ادای احترام به قربانیان پرل هاربر، با باراک اوباما که برای تعطیلات سال نو به آنجا رفته است، دیدار کرد و دو طرف بر تحکیم روابط دوجانبه تاکید کردند.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس به نقل از دولت ژاپن، دیدار امروز شینزو آبه نخست وزیر ژاپن با باراک اوباما رئیس جمهوری ایالات متحده «اثبات محکم» این مهم است که دو کشور دوران اتهامزنی را پشت سر گذاشتهاند.
دیدار امروز نخست وزیر ژاپن از پرل هاربر همچنین یک اقدام نمادین در پاسخ به سفر شش ماه پیش باراک اوباما به هیروشیما به عنوان نخستین رئیس جمهوری ایالات متحده است که در دوران خدمتش از آن شهر دیدار کرد.
به گفته دانیل کریتنبرینک مشاور ارشد کاخ سفید در امور آسیا «انجام این دیدار، و همچنین دیدار رئیس جمهوری (اوباما) از هیروشیما در اوایل امسال، هشت سال پیش امکان پذیر نبود.»
وی در ادامه گفت «این که امروز به اینجا رسیدهایم، نتیجه سالها تلاش هر دو دولت و ملت در همه سطوح است که به ما اجازه داد بطور مشترک و مستقیم با حساسترین ابعاد تاریخ مشترکمان روبرو شویم.»
بنا بر اعلام توکیو، شینزو آبه قرار نیست در مراسم امروز بابت حمله نیروهای ژاپنی به پرل هاربر عذرخواهی کند؛ همانطور که باراک اوباما نیز در جریان سفر خود به هیروشیما در بهار گذشته، بابت حمله اتمی به ژاپن عذرخواهی نکرد.
به گفته مقامهای کاخ سفید، برای باراک اوباما هم که دوران ریاست جمهوری اش تا کمتر از یک ماه دیگر به پایان میرسد، احتمالا این آخرین دیدار رسمی با رهبر یک کشور خارجی در مقام رئیس جمهوری است.