علی رهبری: بنیاد رودکی با نوازندگان ارکستر سمفونیک مانند کارگران روزمزد رفتار می‌کند

علی رهبری، رهبر مستعفی ارکستر سمفونیک تهران می‌گوید که دلیل کناره‌گیری‌اش از این ارکستر رفتار بنیاد رودکی با نوازندگان آن بوده است.
 

آقای رهبری در گفت‌وگو با برنامه شصت دقیقه بی‌بی‌سی فارسی گفت که بنیاد رودکی که ارکستر سمفونیک تهران زیر نظر آن اداره می‌شود، به دلیل عدم آشنایی با مقوله ارکستر، رفتارش با نوازندگان این ارکستر مانند "کارگران روزمزد" بوده است.

 
آقای رهبری گفت: "در هشت ماه گذشته هیچگاه نوازندگان ارکستر حقوق کامل ماهانه خود را دریافت نکرده‌اند و در سه ماه گذشته اصلا قراردادی نداشته‌اند."
 
به نظر آقای رهبری، موضوع پرداخت حقوق نوازندگان فقط مسئله مالی نیست، بلکه نشان دهنده این است که مسئولان متوجه نیستند که نوازندگان نمی توانند مانند هر کارمندی هشت ساعت در روز کار کنند و نهایتا بیش از چهار ساعت نوازندگی برای ارگستر در روز عملی نیست.
 
آقای رهبری گفت که مشکل دو ارکستر سمفونیک و ملی (به رهبر فرهاد فخرالدینی) تا زمانی که زیر نظر "شورای هنری ارکسترها" اداره شود، حل نخواهد شد.
 
به گفته آقای رهبری، این شورا که بنیاد رودکی آن را تشکیل داده صلاحیت تصمیم‌گیری و نظارت بر ارکسترهای سمفونیک و ملی را ندارد و دخالت این شورا مانع از موفقیت این ارکسترها شده‌اند.
 
بنا بر اساس‌نامه شورای هنری ارکسترها به ریاست محمد سریر، این شورا بررسی، تصویب و نظارت بر حسن اجرای کلیه فعالیت ها و برنامه های سالانه ارکستر، انتخاب نوازندگان، رهبران، سولیست ها و خوانندگان، تعیین حقوق و مزایای اعضای ارکستر تهیه و تدوین شاخص های کمی و کیفی، انتخاب و ارزیابی رهبران و سولیست های مهمان و... را بر عهده دارد.
 
آقای رهبری گفت که ارکستر‌های ایرانی و نوازندگان آن قابلیت این را دارند که در سطح جهانی مطرح شوند، به شرط آنکه مسئولان رفتارشان با نوازندگان و موسیقی را تغییر دهند.
 
علی رهبری که سابقه رهبری در بیش از ۱۲۰ ارکستر در سراسر جهان را دارد، سال گذشته برای مدیریت هنری ارکستر سمفونیک تهران انتخاب شد.
 
با رهبری او این ارکستر پس از نزدیک به دو سال تعطیلی در اسفند ۱۳۹۳ بار دیگر بر روی صحنه رفت.
 
اما اختلاف میان او و مسئولان پس از آن شدت گرفت و نهایتا آقای رهبری در اسفند ۱۳۹۴ استعفایش را به معاون هنری وزارت ارشاد ارائه کرد.
 
در بخشی از استعفانامه او، از "عدم مدیریت، عدم شناخت کافی موسیقی کلاسیک، داشتن مشاوران بسیار غیرحرفه‌ای و بی‌نظمی‌های افراد زیر دست" مدیر بنیاد رودکی انتقاد شده و آمده بود که "بدقولی‌های این بنیاد نسبت به هنرمندان ایرانی سبب آن شده است که چند نوازنده و خواننده‌ بسیار خوب ما، ارکستر را ترک کنند و افراد با استعداد ایرانی هم که از خودگذشتگی نشان داده و تمام مشکلات را تحمل کرده‌اند و در ارکستر مانده‌اند نیز حتی یک‌ ماه آرامش نداشته‌اند."
 
استفعای او را علی مرادخانی، معاون هنری وزارت ارشاد نپذیرفت و علی جنتی، وزیر ارشاد هم گفت که از آقای رهبری خواسته که به کارش ادامه دهد. آقای رهبری در فروردین امسال بار دیگر به کار برگشت، اما کمی بعد به دلیل اینکه خواسته‌هایش برآورده نشد، ارکستر را رها کرد و به اتریش رفت.
 
علی جنتی در خصوص جدا شدن آقای رهبری از ارکستر سمفونیک تهران گفت: "قرار ما با آقای رهبری این بود که ضمن حفظ احترام و اعتبار وی، ایشان در چارچوب نظاماتی که ما داریم فعالیت کند."
 
او گفت: "اختلافاتی که هم ایجاد شده بود به این علت بود که وی خارج از چارچوب ها اختیاراتی می خواست که نمی شد آن اختیارات را به وی بدهیم."
درباره ارکستر سمفونیک تهران  
اگرچه عمر فعالیت‌های ارکستر سمفونیک تهران را هشتاد سال نوشته‌اند و بنیانگذار آن را غلامحسین مین‌باشیان دانسته‌اند و روز شروع آن را هم ۱۳ آذر ۱۳۱۲، اما ارکستری با ساختار کاملا سمفونیک عملا در سال‌های بعد از شهریور ۲۰ شکل گرفت.
 
اختلاف نظر میان علینقی وزیری و پرویز محمود سبب شد تا محمود در سال ۱۳۲۳ برخی از هنرجویان و نوازندگان هنرستان عالی موسیقی را در منزل پدری‌اش گرد آورد و نخستین ارکستر سمفونیک به شیوه مدرن و امروزی را بنا نهد.
 
روبیک گریگوریان، مرتضی‌ حنانه، هایمو تویبر، حشمت سنجری، فرهاد مشکات، نادر مرتضی‌پور، فریدون ناصری، لوریس چکناواریان، شهرداد روحانی، ایرج و منوچهر صهبایی، نادر مشایخی و علی رهبری از رهبران دائمی و مهمان این ارکستر بوده‌اند.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۴۰
karaji - کرج ، ایران
به خاطر اینکه فرق هر و از بر تشخیص نمیدن ، یه مشت عمله هنر غریبه شدند متصدی فرهنگ و هنر !
‌سه شنبه ۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۵ - ۱۳:۱۸
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.