یافته‌های تازه درباره پیدایش رنگین‌کمان

رنگین‌کمان جلوه زیبایی است از شکستن نور سفید خورشید به هنگام عبور از قطرات باران. قطرات باران مانند منشور عمل کرده و نور را به نوارهایی به رنگ‌های قرمز، نارنجی، زرد، سبز، آبی، نیلی و بنفش تجزیه می‌کنند.
 
در گذشته این نوارهای زیبا را راه‌های عبور خدایان می‌دانستند اما امروزه دانشمندان با دیدی علمی به این پدیده نگریسته و در پی آنند که به اجزای آفریننده آن بهتر پی ببرند.
 
اینک پژوهشگران دریافته‌اند که در توضیح رنگ‌های حاصل از بازتابش نور خورشید در این پدیده طبیعی یک بخش تعیین‌کننده را از قلم انداخته‌ بودند.
 
رنگین‌کمان زمانی بروز می‌کند که باران می‌بارد و خورشید نیز می‌تابد. ناظر بین این دو قرار گرفته، خورشید از پشت سر و باران نیز جلوی او می‌بارد. ناظر کمانی را در افق می‌بیند که معمولا نوار بالایی آن قرمز و نوار پایینی بنفش است. از آنجا که پرتوهای بازتابیده از قطرات باران متفاوت هستند، رنگ‌های کمان‌ها نیز گوناگون خواهد بود.
۱۲ نوع رنگین‌کمان
پرتویی که در قطره باران بیش از همه انحنا برمی‌دارد ارغوانی است و پرتویی که حاصل کمترین شکست نور است سرخ‌فام است. اما هر نظاره‌گری بسته به زاویه دید خود رنگین‌کمانی دیگر می‌بیند و بنا بر این هر رنگین‌کمانی بسته به زاویه دید ناظر و بزرگی قطرات آب از ویژگی‌هایی منحصر به‌ خود برخوردار است.
 
هواشناسان فرانسوی می‌گویند بعد از مقایسه صدها تصویر از رنگین‌کمان‌های مختلف متوجه جزئی اساسی از این پدیده شده‌اند که تا کنون از نظرشان پنهان مانده بود و این جزء همان وضعیت خورشید است.
 
تنها ۱۲ نوع رنگین‌کمان در طبیعت وجود دارد که موقعیت خورشید نوع آنها را تعیین می‌کند. این ارتباط را به روشنی می‌توان در رنگین‌کمان‌هایی دید که رنگشان به طور کامل قرمز است. این رنگین‌کمان‌ها وقتی ظاهر می‌شوند که خورشید در وضعیت طلوع یا غروب قرار دارد. در این حالت پرتوهایی که نوسان‌هاشان سریع است و از طول موج‌هایی کوتاه برخوردارند پراکنده شده، بازتاب نخواهد یافت.
 
در این وضعیت تنها پرتوهای قرمز با طول موج بلند خودنمایی خواهند کرد. به همین دلیل است که در بامداد و شامگاه رنگ غالب رنگین‌کمان‌ها قرمز است.
 
اما هر چه خورشید از افق فاصله گیرد و بالاتر رود رنگ‌های آبی و سبز غالب خواهند شد. اگر زاویه تابش خورشید نسبت به افق از ۴۲ درجه بیشتر شود رنگین‌کمان محو و پشت افق پنهان می‌شود. به همین دلیل است که در تابستان رنگین‌کمان به هنگام ظهر ظهور نخواهد کرد.
آوریل؛ ماه رنگین‌کمان
پژوهشگران می‌گویند، رنگین‌کمان‌هایی که فاقد برخی رنگ‌ها هستند را نیز می‌توان با وضعیت خورشید مرتبط دانست. از این جمله‌اند رنگین‌کمان‌هایی که فاقد رنگ‌های بنفش و آبی‌اند یا تنها به رنگ سبز، آبی یا قرمز دیده می‌شوند.
 
در رنگین‌کمان‌های دوتایی نیز که یکی از آن‌ها بالای دیگری است و ترتیب رنگ‌ها در بالایی برعکس پایینی است یا زمانی که بین این دو نوار سیاهی دیده می‌شود هم وضعیت خورشید عامل اصلی است.
یافته پژوهشگران فرانسوی درست در ماه آوریل انتشار یافته که به ماه بارندگی‌ها و رنگین‌کمان‌ها شهره است.
رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.
  • اجبار شرم‌آور شوهر سوری: بوسیدن پای مادر شوهر متکبر، جنجالی تازه در شبکه‌های اجتماعی! + ویدئو
  • شما حتی یک اسم مسلمانی روی این همه دختربچه نمی‌بینید! آنچه برباد رفته، «اسلام» است
  • اعتراف جنجالی کمال تبریزی: من در اشغال سفارت آمریکا حضور داشتم! + ویدئو
  • تشویق یکصدای رسول خادم توسط تماشاچیان بعد از اعلام نام علیرضا دبیر!
  • راز «زشت‌ترین حیوان جهان»؛ چه توضیحی پشت پرده دماغ میمون بینی‌دراز پنهان است؟
  • حضور معنادار مسیح علینژاد در کنار حامیان رهبر اپوزیسیون ونزوئلا + ویدیو
  • مهران غفوریان: فحاشی به دختر خردسالم دور از انسانیت است. با دختر ۷ ساله من چه کار دارید؟
  • تصویری کمتر دیده شده: بوسه محمد مصدق بر دستان ثریا اسفندیاری
  • «کوچر بیرکار»، پناهنده کُرد ایرانی که استاد ریاضی دانشگاه کمبریج شد، دومین ایرانی برنده مدال «فیلدز» پس از مریم میرزاخانی
  • جایزه فحاشی؟ کادوی آیفون ۱۷ پرومکس برای مداحی که اردستانی را حرام زاده نامید! + ویدئو
  • +203شیرین سعیدی، استاد دانشگاه آرکانزاس، به دلیل «تمجید از خامنه‌ای و مواضع ضداسرائیلی» اخراج شد
  • +150شاهزاده رضا پهلوی: هم‌صدایی و همبستگی‌ را حفظ کنید و خواستار آزادی همه بازداشت‌شدگان باشید
  • +137حمایت مردم از شاهزاده رضا پهلوی در مراسم خسرو علی‌کردی؛ بازداشت نرگس محمدی و چند فعال دیگر
  • +136مهری طالبی دارستانی، از مدافعان حجاب اجباری، پس از بازجویی توسط نیروهای امنیتی سکته کرد!
  • +125نماینده ویژه آمریکا: فقط پادشاهی در خاورمیانه کار می کند
  • +124اتریش حجاب را برای دختران زیر ۱۴ سال در مدارس ممنوع کرد
  • +108چرا یک نفر این آقای ابوالفضل اقبالی را از برق نمی‌کشد؟: پدیده شوهرکُشی در ایران از زن‌کُشی بیشتر است
  • +108شما حتی یک اسم مسلمانی روی این همه دختربچه نمی‌بینید! آنچه برباد رفته، «اسلام» است
  • +106تشویق یکصدای رسول خادم توسط تماشاچیان بعد از اعلام نام علیرضا دبیر!
  • +100برادر خسرو علی‌کردی: فریاد خون‌خواهی برادرم را در مجامع بین‌المللی مطرح می‌کنم