یافته تازه درباره اثر ورزش و مدیتیشن بر کاهش افسردگی
رأی دهید
بر اساس گزارشی که از این مطالعه در نشریه روانشناسی انتقالی منتشر شده آزمایش شوندگان به مدت دو ماه و هر هفته دو بار تحت درمان با ترکیب ورزش و مدیتیشن قرار گرفته بودند و آنچه در پایان این دوره به دست آمد نه تنها از جنبه درصد کاهش افسردگی قابل توجه بود بلکه از نظر سرعت معالجه افسردگی نیز نسبت به روشهای دارویی کارآمدی بیشتر داشت.
تا پیش از این مطالعات دیگر نشان داده بودند که ورزش و مدیتیشن بطور جداگانه حاوی اثرات مثبت بر کاهش افسردگی هستند اما تاکنون ترکیب این دو روش با هم مورد بررسی قرار نگرفته بود. پژوهشگران میگویند با چنین ترکیبی توانسته میزان افسردگی را کاهش دهند و فعالیت مغز برای ایجاد هماهنگی عصبی و کارکردی را تقویت کنند.
یکی از علتهایی که در یک دهه اخیر برای ابتلا به افسردگی مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته کاهش سلولهای هیپوکمپ مغز است. هیپوکمپ، ناحیهای حلزونی شکل در مغز است که حافظه کوتاه و بلند مدت افراد را تنظیم میکند. عصب شناسان دانشگاه پرینستون در مقالهای نشان داده بودند که فشارهای محیطی مهمترین عامل در از دست رفتن سلولهای هیپوکمپ هستند و در اثر همین عارضه نیز افراد دچار افسردگی میشوند. خاصیت داروهای ضد افسردگی کمک به بازتولید یا جلوگیری از تخریب سلولهای هیپوکمپ است. اما مطالعات دیگر از ورزش و بخصوص دویدن بعنوان راهی برای جلوگیری از ضایعات سلولی در هیپوکمپ نام برده بودند.
بعضی آزمایشها در دهه 1990 میلادی نیز مشخص کرده بودند که یکی از راههای حفظ سلامت سلولهای عصبی هیپوکمپ این است که افراد خود را در برنامههای آموزشی و یادگیری قرار بدهند.
در مطالعه جدید از 22 دانشجوی دختر و پسر که مبتلا به افسردگی عمیق و 30 دانشجوی دختر و پسر که از نظر بهداشت روانی متعادل بودند خواسته شد تا به مدت 8 هفته برنامه مشخصی شامل ورزش و مدیتیشن را دنبال کنند. دانشجویان دچار افسردگی در پایان این دوره به کاهش قابل توجه احساسات منفی در خود اشاره کرده بودند. در این مطالعه از تعداد زنان بیخانمان که دچار افسردگی شدید بودند نیز دعوت شد تا در فعالیتهای ورزشی و مدیتیشن مشارکت کنند. پژوهشگران میگویند این گروه از زنان نیز در پایان دوره هشت هفتهای مطالعه از کاهش افسردگی خود خبر داده بودند و به نظر آنها میرسیده که توانایی بیشتری برای خروج از شرایط زندگی خود پیدا کردهاند.
پژوهشگران دانشگاه نیوجرسی که هدایت این مطالعه را بعهده داشتند در گزارش منتشر شده مینویسند در جامعه امریکا از هر 5 نفر یکی مبتلا به افسردگیست و شایعترین روش درمانی نیز تجویز دارو و روانکاویست. اما شیوه جدید درمانی که در گزارش جدید درباره آن توضیح داده شده عبارت است از 30 دقیقه مدیتیشن و 30 دقیقه ورزش به مدت دو ماه و بصورت دو روز در هفته.
نتایج بررسیهای درباره سلولهای مغزی شرکت کنندگان در این مطالعه نشاندهنده افزایش سلولهای هیپوکمپ و در نتیجه کاهش میزان افسردگی در مبتلایان است. پژوهشگران میگویند روش درمانی مبتنی بر ورزش و مدیتیشن میتواند زمینههای پذیرش تغییرات بیشتر در زندگی و دنبال کردن فعالیتهای آموزشی نظیر یادگیری حرفه یا دانش جدید در افراد را فراهم کند که نتیجه آن کاهش قابل توجه افسردگی در آنهاست.