«معمای شاه» همچنان گاف می دهد

سریال معمای شاه علاوه بر خطاهای فراوان تاریخی و نگاه جانبدارانه، حتی ظاهر ماجرا را هم رعایت نکرده است و پیرمردی بالای 65 و 70 سال را به جای روح‌الله خالقی 35 ساله به خورد تماشاگر داده است.
بسید ابوالحسن مختاباد در خبرآنلاین نوشته است: اخیراً بر حسب تصادف بخشی از قسمت چهارم سریال معما را در جایی می‌دیدیم که یکی از دوستان گفت: «آقای مختاباد، روح‌الله خالقی!» این توجه را هم از آن جهت داده بود که می‌دانست من کتابی درباره آن شادروان و زندگی‌اش نوشتم.
به همین دلیل شاید فکر می‌کرد که من حساسم که بدانم برای نخستین‌بار در تاریخ موسیقی ایران چه کسی نقش روح‌الله خالقی را بازی کرده و چگونه؟ و البته که حساسیت او به‌جا بود. دقت کردم و متوجه شدم بازیگری که گریم او نشان می‌دهد بالای 60 سال است نقش روح‌الله خالقی را بازی می‌کند، تعجب کردم.
فیلم، پیرمردی فرتوت را نشان می‌دهد که از دیدن نمایش بیرون آمده و در سرسرای سالن تئاتر عده‌ای تماشاگر دوره‌اش کرده‌اند در حالی که قد او از همه کوتاه‌تر است. سپس دیالوگی بین او (بازیگر نقش روح‌الله خالقی) و محمدرضا شریفی‌نیا و و سعید نیکپور و امیر یل ارجمند بعد از دیدن نمایش هملت برقرار می‌شود که از کار آقای خالقی تعریف و تمجیدی می‌کنند.
اما مشکل در اینجاست که روح‌الله خالقی در آن تاریخ (سال 1320) بیش از 35 سال نداشت و قالب کردن مردی با گریم بالای 65 سال به جای خالقی عملاً نوعی دیگر از تحریف تاریخ است که به سراغ این سریال آمده است. ضمن آنکه روح‌الله خالقی فردی بلند‌قد بود و استفاده از هنرپیشه‌ای کوتاه‌قد به جای او هم باز تحریفی دیگر است.
روح‌الله خالقی متولد 1285 بود و در سال 1320 اوج انرژی و توان او به شمار می‌رود. عکس‌هایی هم که از او در فاصله سال‌های دهه 20 تا 40 وجود دارد هیچکدام چنین هیبت ضعیف و فرتوتی را نشان نمی‌دهد. ضمن آنکه استاد خالقی در سال‌ 1344 فوت کردند و اخیراً هم پنجاهمین سال درگذشت ایشان بود (21 آبان 1344) و حتی ضعیف‌ترین وضعیت جسمی او در زمان بیماری و فوت در سالزبورگ اتریش نیز چنین فرتوت و شکسته نبود.
حال با چنین وضعیتی که دست‌اندرکاران سریال حتی ظاهر کار را هم رعایت نمی‌کنند، چگونه می‌توان به محتوای آنها اعتماد کرد؟
چرا کسی از سریال معمای شاه خوشش نمی آید؟
در همین راستا، سیدعبدالجواد موسوی نیز در خبرآنلاین نوشت: تا اینجا که ندیدم هیچ آدمی که سرش به تنش بیرزد از سریال معمای شاه خوشش بیاید. دست‌اندرکاران سریال خیلی راحت و بی‌پروا منتقدان را به شاه‌دوستی و سلطنت‌طلبی متهم کردند و خیال خودشان را راحت.
اما حقیقتاً مشکل سریال معمای شاه چیست؟ از من بپرسید، می‌گویم مشکل اصلی این است که چیزی که ما می‌بینیم اصلاً سریال نیست. این‌که کارگردان سریال تاریخ را به روایت خودش تعریف می‌کند، مشکل ثانوی سریال است. توقع این‌که از صدا و سیمای جمهوری اسلامی روایتی غیر از آنچه می‌بینیم اجازه پخش پیدا کند، توقع بی‌جایی است.
انقلابی که سلطنت شاهنشاهی را ساقط کرده، نمی‌تواند و نباید روایت دیگری از شاه و خاندان سلطنت به نمایش بگذارد، منتهی مشکل بر سر چگونگی اجرای این روایت است. چرا ما با وجود تفاوت و اختلاف منظر با آمریکایی‌ها مشتاقانه محصولات هالیوود را به تماشا می‌نشینیم؟ آیا ما با آن‌ها احساس همدلی و همسخنی می‌کنیم؟ خیر. آنچه ما را وا می‌دارد به دیدن فی‌المثل «آرگو» بنشینیم و روایت نامنصفانه آمریکایی‌ها را از ماجرای گروگان‌گیری به تماشا بنشینیم، نحوه روایت آن‌هاست.
آن‌ها داستان را طوری روایت می‌کنند که حتی تماشاگر ایرانی ممکن است حین تماشای فیلم نگران سرنوشت گروگان‌ها شود و در فینال فیلم دلش بخواهد گروگان‌ها یک جوری از مخمصه‌ای که در آن گرفتار آمده‌اند خلاصی پیدا کنند. این فقط و فقط به شناخت عوامل فیلم از امکان‌هایی که سینما در اختیار آن‌ها قرار داده برمی‌گردد و نه هیچ چیز دیگر.
کارگردان معمای شاه از ابتدایی‌ترین مناسبات فیلم و سینما بی‌اطلاع است. او حتی هیچ تبحری در دیگر زمینه‌ها هم ندارد. دریغ از یک دیالوگ ساده حتی. همه‌چیز به نازل‌ترین شکل ممکن طرح می‌شود و شاید درست‌تر این است بگویم به مبتذل‌ترین شکل ممکن. ایشان اصلاً مدیومی به اسم تلویزیون را نمی‌شناسد. یعنی اصلاً استعدادی در این زمینه ندارد.
 
خیلی ها با سر کچل تلویزیون استاد شدند. نمونه اش آقای سیروس مقدم.
 
 کارهای اولیه آقای مقدم خیلی ناشیانه و سطح پایین است. اما سیروس مقدم در هر سریال بهتر از سریال قبلی ظاهر شد تا به امروز که جزو کارگردانان خوب تلویزیون به شمار می آید. اما آقای ورزی بعد از این همه سال و ساختن سریال های متعدد هیچ پیشرفتی نکرده است. بین سریال نخست ایشان با همین سریال معمای شاه تفاوت چندانی دیده نمی شود جز این که به دلیل پیشرفتی که در حوزه سخت افزاری در حوزه سینما صورت گرفته اندکی کارهای ایشان خوش آب و رنگ تر شده. همین و دیگر هیچ. البته همه تقصیرها به ایشان برنمی گردد.
 مسئولانی که هزینه های گزافی در اختیار ایشان قرار می دهند بیش از همه مقصرند. ساخت سریالی هم چون معمای شاه یک پروژه ملی محسوب می شود. می شد در کنار آقای ورزی مشاوران زبده تری قرار داد و یا دست کم یک نویسنده خوب که لااقل بتواند در نوشتن دیالوگ های ساده به ایشان مدد برساند.اما ظاهرا هیچ کس در آن دستگاه عریض و طویل عقلش به این چیزها نمی رسد.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۴۶
amirHassna - سیدنی، استرالیا

با تمام تلاشی که این اخوندکها می کنن تا نقاط ضعف خودشونو پشت شاه پنهان کنن روزی نیست که مردم به روح شاه درود نفرستن و ارزوی اون روزهایی که به راحتی فریب روش عن فکرهایی مثل مهندس بازرگان و سنجابی رو خوردن نیوفتن.
دوشنبه ۹ آذر ۱۳۹۴ - ۱۳:۳۰
۴۹
آلونا ازنامنسکایا - مسکو، روسیه

واقعا هم مزخرفه آدم یاد سریالهایی مثل هزار دستان و سربداران و میرزا کوچک خان می افته و بعد با این مزخرفاتی مثل کلاه پهلوی و معمای شاه مقایسه می کنه واقعا گریه اش می گیره
دوشنبه ۹ آذر ۱۳۹۴ - ۱۵:۱۴
۴۱
raha1984 - هامبورگ، آلمان

مثل همیشه خودشون رو مضحکه و خنده زار جماعت کردنند این ملیجکان منجلاب اسلامی
دوشنبه ۹ آذر ۱۳۹۴ - ۱۵:۲۰
۳۱
DAADAA - تهران، ایران

آخه ازاین رژیم دجال آخوندی انتظار روایت حقیقت دارید؟...
دوشنبه ۹ آذر ۱۳۹۴ - ۱۶:۰۳
۴۵
Afshin51 - کلن، آلمان

ما آذریها ضرب المثلى داریم که ترجمهء آن اینست که هنگامى که انسان میمیرد یا ضعیف میشود حتى یک شب پرهء بى ارزش و نا قابل هم آدم را نیش مى زند ، کارگردان و دست اندرکاران خائن و مزدور رژیم مطمئناً روزى سزاى کثافت کارى امروزشان را خواهند دید ، خدا همهء ما را نجات دهد بگو آمین
دوشنبه ۹ آذر ۱۳۹۴ - ۱۶:۰۸
۵۸
parvin55 - مادرید، اسپانیا

کلیه ی مطالب منفی‌ در باره ی قبل از عنقلاب --چه راست --چه دروغ!!! فقط برای بقای ملاست همین و بس..این نظر من است.ملا خواهد ماند و برای هیچ گروهی امیدی نیست!!!چرا که این دین چنان گندی به سلول‌های ی مغز اکثریت زده که راه نجات ----مسدود
دوشنبه ۹ آذر ۱۳۹۴ - ۱۶:۳۷
۵۳
پروردگار - تهران، ایران

در تاریخ حکومت پهلوی اول و دوم هرگز هیچ تصمیم سیاسی و اقتصادی بر علیه منافع ملی ایران گرفته نشد . بر عکس آخوندهای مزدور که با تصمیمات غلط سیاسی و اقتصادی و زیست محیطی کشور ایران و ایرانی را به خاک سیاه نشاندند
دوشنبه ۹ آذر ۱۳۹۴ - ۱۶:۳۷
۶۰
farokhzad - کنت، انگلستان

مشکل اینجاست که رژیم هر کارى میکنه نمیتونه دوران پهلوى رو سیاه نشان بده چون اکثر اتفاقات انزمان پیشرفت هست وقتى سه میلیون دولار هزینه این سریال میشود بهمراهى ١٦٠٠ بازیگر واقعا ببینید چه هزینه هاى هنگفتى میکنند که ان دوران را تاریک جلوه بدهند حالا ببینید در این ٣٧ سال چقدر مقاله و کتاب و وب سایت و مزدور ٨ هزارتومنى و کلى حقوق بگیر زنده باد مصدق مرگ بر شاه بازم نتوانستند کارى کنند اخه مگر میشه کتابى نوشته بشه بگند هیتلر یا خمینى ادم هاى خوبى بودن؟! تمام اینها مشتى نآن به نرخ روز خور هستند از جمله محمد رضا شریفى نیا که از پاچه خواران رژیم میباشد تاریخ در أصل دوبار نوشته میشود یکبار توسط خوده طرف یکبار هم ایندگان مینویسند که چه کردن شرم بر این همه وطن فروش بى وطن
دوشنبه ۹ آذر ۱۳۹۴ - ۱۷:۰۳
۵۸
parvin55 - مادرید، اسپانیا
مساله ی مهم اینکه هیچیک از ما نمیتوانیم بگوییم هیچ گاه در اشتباه نبوده ایم!!!بنابراین هر نقصی‌ هم که برای توجیه انقلاب میتراشید .......آب در هاون کوبیدن است---باید بیاندیشید ایرانی‌ را که رضا شاه تحویل گرفت چه بود و در ۱۳۵۷ چه ---- همین
دوشنبه ۹ آذر ۱۳۹۴ - ۱۷:۴۰
۴۰
کیانپور - تهران، ایران

کارهای محمد رضا ورزی جانبدارانه و سطحی است است. از نظر هنری و تاریخی در سطح پایینی قرار دارد. ضعف فیلم نامه و روایت ضعیف و گریم ضعیف بازیگران آن بسیار مشهود است. فیلم تلویزیونی کودتای سیاه سقوط عمارت فرنگی پدر خوانده و معمای شاه همه در یک سطح هستند. من خودم به وب سایت مهپاره شریفی نیارفتم و اعتراض کردم که چرا نقش ملکه ثریا را قبول کرده. آخه او رو چه به بازی در نقش ملکه ثریا. واقعا حیف این بوجه های کلان که اینطور به هدر می رود
دوشنبه ۹ آذر ۱۳۹۴ - ۱۸:۳۲
۴۴
رقص پرواز - پراگ، چک

فیلمی سراسر دروغ، بی محتوا با بازی های ضعیف و مصنوعی که فقط به قصد تخریب حکومت پهلوی ساخته شده. حکومت پهلوی با خوب و بدش تمام شده ولی معمای انقلاب ۵۷ ایران گویی جعبه ی پاندورا است که بلایا و شوربختی های ناشناخته ای را بر سرزمینمان جاری کرد، که جز امید به روزهای خوش چیزی در جعبه نماند. معمای انقلاب دیدن داره.
دوشنبه ۹ آذر ۱۳۹۴ - ۱۸:۴۱
۵۸
parvin55 - مادرید، اسپانیا

هر چقدر در صدد فریب مجدد بعد از ۱۳۵۷ خونین باشید حقیقت اینکه تروریسم واقعی این دین خونین پس از عنقلاب شما جهانگیر شد--- ننگتان با د!!
دوشنبه ۹ آذر ۱۳۹۴ - ۱۹:۳۲
۲۶
Mammal - لندن، انگلستان

در این ۳۷ سال ملاها و دیگر انقلابیون نتوانستند آن اتهاماتی که به شاه بسته بودند را ثابت کنند و تنها چیزی که براشان باقی‌ مانده این هست که تاریخ را به زبان دیگری برای یک سری افراد ساده لوح و ساندیسخور به فیلم بکشند چون می‌دانند این افراد اهل مطالعه و اندیشه نیستند، گر‌ چه اکثر مردم به خوبی‌ آگاه شده اند و می‌دانند که کارنامه ملاها خیلی‌ سیاه و خونین هست و چیزی جز دروغ در این مدت به آنها نگفته اند
دوشنبه ۹ آذر ۱۳۹۴ - ۲۰:۰۵
۴۱
simairani - کاشان، ایران
افشین ۵۱ ، من گفتم "امین".
دوشنبه ۹ آذر ۱۳۹۴ - ۲۱:۱۱
۵۴
کارمن مهوش کش - تهران، ایران

انقدر گریم میکنن این بازیگر های دوزاری رو که اصلا هیچ بیننده ای به دلش نمیشینه . ابروهای مشکی پررنگ و غیر عادی...ارایش های فوق العاده غلیظ و امروزی روی فوزیه و بعدا فرح...ماشین هایی که گویا از لحظه صفر کیلومتریشون قراضه بودن..لباس های مسخره! نمیکنن یه پالتو درست حسابی تن رضا خان و شاه بکنن. فیلم چایلد 44 تام هاردی مربوط به جنگ جهانی دوم محصول 2015 . لباس ها و دکمه ها و چکمه ها و ماشین ها و همه چی این فیلم درسته. این معمای شاه تو مایه همون سریال دوزاری قهوه تلخ مهران مدیریه که فقط لوکیشن دارن . اونم همون قصر های بجا مونده از شاهه. هر چی تونستن هنرپیشه های از اینجا مونده و از اونجا رونده رو جمع کردن واسشون ابرو کشیدن شدن ثریا و فردوست و اشرف.مونده مهناز افشار رو هم بیارن بشه همسر شعبون بی مخ !
دوشنبه ۹ آذر ۱۳۹۴ - ۲۱:۳۶
۳۵
غریبه_021 - تهران، ایران

همون موقع که عکس مهراوه شریفی نیا به جای ثریا (من که قبل جنجال این سریال اصلا عکسی ازش ندیده بودم وقتی عکسهاشون رو دیدم نیم ساعت هنگ بودم واقعا در زیبایی بی نظیر بودن) و این خانوم با صورت ورم کرده جای فرح منتشر شد مصداق واقعی خر رو رنگ کردن جای اسب قالب کنن رو دیدیم . معلومه وضع بقیه شخصیتها و کلا داستان سریال چی قراره باشه
دوشنبه ۹ آذر ۱۳۹۴ - ۲۱:۵۷
۷۱
senator x - تهران، ایران
یک ملت فهیم اصلا نباید ازیک رژیم اشغالگر انتظاری غیراز این داشته باشد.ولی این نکته را به اشغالگران و مزدوران آن بگویم,ازخیلی پیش سنایورهای گوناگون از اعمال این رژیم برای تاتر,سینما و تلویزیون,نوشته شده و میلیونها نفر منتظر نمایش آن هستند.
‌سه شنبه ۱۰ آذر ۱۳۹۴ - ۰۷:۴۸
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.