نمایشگاه 'ایرانیان؛ جنگجو و شاعر' در هلند

بازسازی نیروهای سواره نظام و پیاده ارتش ایران در ورودی نمایشگاه
در نمایشگاه‌هایی که در پیوند با تاریخ و فرهنگ ایران برگزار می‌شود معمولا فرش، مینیاتور، خوشنویسی و معماری مورد توجه است.
"موزه دنیا" در روتردام این روال را کنار گذاشته و نمایشگاهی با عنوان "ایرانیان: جنگجو و شاعر" از سلاح‌های ساخت دوران صفویه و قاجاریه برگزار کرده است. این شهر، بزرگترین بندر اروپاست.
 
بخشی از آثار به نمایش درآمده در نمایشگاه، از موزه استیبرت در فلورانس به روتردام آورده شده و بخشی نیز متعلق به خود موزه است. پیش از این نمایشگاه، "موزه دنیا" با همکاری این موزه ایتالیایی، میزبان نمایشگاهی از سلاح‌های سامورایی بود که با استقبال مواجه شد.
در پی آن و با توجه به وجود تعداد زیادی سلاح‌های ایرانی در گنجینه هر دو موزه، ایده‌ برگزاری نمایشگاهی از ادوات نظامی ایران شکل گرفت.
صفویه؛ دوران ثبات سیاسی و شکوفایی هنر

سلاح‌های ایرانی از گنجینه موزه دنیا در روتردام و موزه ستیبرت در فلورانس به نمایش درآمده‌اندشمشیر، کلاهخود، سپر، تیر و کمان و دیگر ادوات نظامی صفویان، مهم‌ترین بخش نمایشگاه را تشکیل می‌دهند.
 
دوره‌ای که از یک سو با ثبات سیاسی و یکپارچگی ایران، به دوره‌‌ای شکوفا برای هنر ایران بدل شد و از سویی به دلیل جنگ‌های پی در پی با عثمانیان، دوره‌ای پُر جنب و جوش برای اسلحه‌سازان بود.
 
برگزارکنندگان نمایشگاه در تلاش بوده‌اند تا بازتاب فرهنگ و هنر ایران بر صنعت اسلحه‌سازی را در این دوران نشان دهند.
 
مارک هوس، سرپرست هنری نمایشگاه در گفتگو با بخش فارسی بی بی سی، ضمن اشاره به دگرگونی‌های فراوان مرزی در طول تاریخ ایران گفت:
"بسیار دشوار است که بتوانیم مفهوم فرهنگ ایران را به شکل دقیق توضیح دهیم. زمانی بابِل در عراقِ امروزی، از مراکز قدرتِ ایران بوده است؛ زمانی ایرانیان در آسیای میانه و آناتولی، حضور پُر رنگی داشته‌اند و زمانی زبان پارسی در هند رواج گسترده‌ای داشته است.
"به همین دلیل، تاثیر فرهنگ و هنر ایران را در آثار آن مناطق می‌بینیم و همچنین تاثیراتی از آنها را در آثار ایرانی. در نتیجه ما جالب دیدیم در کنار آثاری که از ایران به نمایش می‌گذاریم، نمونه‌هایی از عثمانی و هند را هم از همان دوران به بازدیدکنندگان نشان دهیم."

حضور کم‌رنگ ایرانیان در مراسم گشایش نمایشگاه
مارک هوس، در مراسم گشایش نمایشگاه گفت: " در تاریخ ایران گویی هرکس با اندیشیدن و نوشتن سر و کار داشته با شعر هم آشنایی داشته است."مراسم گشایش این نمایشگاه با سخنرانی کوتاه یان ویلم سیبورخ، مدیر موزه، برای صدها تن از دوستداران هنر ایران در هلند آغاز شد.
تعدادی انگشت شمار از ایرانیان مقیم هلند در برنامه حضور داشتند. در ادامه، مارک هوس، سرپرست هنری نمایشگاه، در سخنرانی خود گفت: "عالی‌ترین هنر در ایران، شعر است. در تاریخ این کشور، گویی هرکس با اندیشیدن و نوشتن سر و کار داشته با شعر هم آشنایی داشته است."
کلاه‌خود ارتش ایران با نشان خورشید، از سال ۱۸۰۰ میلادیمارک هوس افزود:
"با آگاهی از این موضوع، شگفت انگیز نیست که روی بسیاری از سلاح‌های ساخته شده در ایران در روزگار صفویان، علاوه بر نوشته‌های مذهبی از قرآن، خوشنویسی و شعر پارسی نیز دیده می‌شود؛ مانند اشعاری از شاهنامه فردوسی و گلستان سعدی. در این دوران گرچه گرایش به ارزش‌های تشیع بسیار دیده می‌شود اما همچنان نشانه‌هایی از فرهنگ ایران باستان و غیر اسلامی نیز در سلاح‌ها به چشم می‌خورد؛ مانند نشان خورشید روی کلاهخودهای ارتش."
آقای هوس سخنان خود را با شعری از سعدی به پایان برد.
طنین آواز شجریان در تالار قالی‌های ایرانی
نمایش فرش‌های ایرانی در موزه دنیا با پخش تصاویر مسجد شیخ لطف‌الله و آوازهای شجریان همراه است
علاوه بر نمایش ابزار نظامی، طبقه دوم نمایشگاه دربرگیرنده ده‌ها نمونه از آثار نگارگری، لباس‌های زربافت، معماری و سفال، فرش، قلمدان، قرآن‌های خطی و ... است.
 
برگزارکنندگانِ نمایشگاه کوشیده‌اند در این بخش، نمونه‌های اصلی هنری در دوران صفویه و قاجار را که الهام‌بخش طراحان و سازندگان اسلحه برای تزیین ابزار نظامی بوده‌اند را به نمایش بگذارند.
 
یکی از تالارهای این طبقه ویژه فرش‌های ایرانی و فرش‌هایی است که با الهام از طرح‌های ایرانی در مناطق پیرامون ایران بافته شده‌اند.
یکی از این فرش‌ها، فرشی است از حدود سال ۱۸۵۰ میلادی با طرح "باغی"، طرحی که در دوران صفویان رواج زیادی پیدا کرده بود.
گُرز دیو به سر، از جمله آثار منحصربفرد نمایشگاه، ساخته شده در حدود سال ۱۷۹۰ میلادیدر این تالار آوازهای محمدرضا شجریان دائما روی تصاویری از مسجد شیخ لطف‌الله در اصفهان برای بازدیدکنندگان پخش می‌شود و همزمان با پخش آواز، برگردان هلندی اشعار نیز روی تصاویر نوشته می‌شوند.
چاپ کتاب "ایرانیان؛ جنگجو و شاعر""موزه دنیا" در روتردام همزمان با نمایشگاه "ایرانیان؛ جنگجو و شاعر" کتابی نیز با همین عنوان به دو زبان هلندی و انگلیسی به چاپ رسانده است. این کتابِ سیصد و بیست صفحه‌ای دربرگیرنده تصاویر آثار به نمایش درآمده در نمایشگاه و نوشته‌هایی درباره تاریخ، فرهنگ و هنر ایران - با تمرکز روی دوران صفویان - است.
نمایشگاه "ایرانیان؛ جنگجو و شاعر" تا پایان مارس ۲۰۱۶ در روتردام برپا خواهد بود.
رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.
  • اجبار شرم‌آور شوهر سوری: بوسیدن پای مادر شوهر متکبر، جنجالی تازه در شبکه‌های اجتماعی! + ویدئو
  • شما حتی یک اسم مسلمانی روی این همه دختربچه نمی‌بینید! آنچه برباد رفته، «اسلام» است
  • اعتراف جنجالی کمال تبریزی: من در اشغال سفارت آمریکا حضور داشتم! + ویدئو
  • تشویق یکصدای رسول خادم توسط تماشاچیان بعد از اعلام نام علیرضا دبیر!
  • راز «زشت‌ترین حیوان جهان»؛ چه توضیحی پشت پرده دماغ میمون بینی‌دراز پنهان است؟
  • حضور معنادار مسیح علینژاد در کنار حامیان رهبر اپوزیسیون ونزوئلا + ویدیو
  • مهران غفوریان: فحاشی به دختر خردسالم دور از انسانیت است. با دختر ۷ ساله من چه کار دارید؟
  • تصویری کمتر دیده شده: بوسه محمد مصدق بر دستان ثریا اسفندیاری
  • «کوچر بیرکار»، پناهنده کُرد ایرانی که استاد ریاضی دانشگاه کمبریج شد، دومین ایرانی برنده مدال «فیلدز» پس از مریم میرزاخانی
  • جایزه فحاشی؟ کادوی آیفون ۱۷ پرومکس برای مداحی که اردستانی را حرام زاده نامید! + ویدئو
  • +204شیرین سعیدی، استاد دانشگاه آرکانزاس، به دلیل «تمجید از خامنه‌ای و مواضع ضداسرائیلی» اخراج شد
  • +153شاهزاده رضا پهلوی: هم‌صدایی و همبستگی‌ را حفظ کنید و خواستار آزادی همه بازداشت‌شدگان باشید
  • +138حمایت مردم از شاهزاده رضا پهلوی در مراسم خسرو علی‌کردی؛ بازداشت نرگس محمدی و چند فعال دیگر
  • +136مهری طالبی دارستانی، از مدافعان حجاب اجباری، پس از بازجویی توسط نیروهای امنیتی سکته کرد!
  • +125اتریش حجاب را برای دختران زیر ۱۴ سال در مدارس ممنوع کرد
  • +108چرا یک نفر این آقای ابوالفضل اقبالی را از برق نمی‌کشد؟: پدیده شوهرکُشی در ایران از زن‌کُشی بیشتر است
  • +108شما حتی یک اسم مسلمانی روی این همه دختربچه نمی‌بینید! آنچه برباد رفته، «اسلام» است
  • +106تشویق یکصدای رسول خادم توسط تماشاچیان بعد از اعلام نام علیرضا دبیر!
  • +101بانگی که از خراسان برخاست؛ این است شعار ملی، رضا رضا پهلوی
  • +100برادر خسرو علی‌کردی: فریاد خون‌خواهی برادرم را در مجامع بین‌المللی مطرح می‌کنم