نور خورشید شدت ام اس را کاهش میدهد
رأی دهید
پژوهشگران دانشگاه کپنهاگ در دانمارک در جریان یک مطالعه سه ساله دریافتهاند مهمترین عامل محیطی اثرگذار بر شدت بیماری کاهش استفاده از نور خورشید است. اما همزمانی این عامل محیطی با افزایش وزن زمینه مناسبی برای سرعت گرفتن بیماری فراهم میکند. نتایج این مطالعه در نشریه نورولوژی منتشر شده است.
عامل اصلی بروز ام اس صدمه دیدن و از بین رفتن روکش سلولهای عصبی مغز و نخاغ است که به نام مایلین (با تلفظ مایه لین) شناخته میشوند. با از بین رفتن روکش مایلینی سلولهای عصبی که اجزاء دستگاه اعصاب بدن بشمار میروند قدرت ارتباط این سلولها با یکدیگر از دست میرود و در نتیجه پیامهای عصبی میان مغز و نخاع و اندامها با دشواری رد و بدل میشوند.
گسترش بیماری ام اس یکباره نیست بلکه در دورههای مختلف رخ میدهد و در فاصله این دورهها از شدت بیماری کاسته میشود، اما گاه نشانههای بیماری بکلی نیز از بین میروند. با اینحال سرعت بیماری میتواند تحت تاثیر عوامل محیطی یا جسمانی افزایش یابد و مقدار بیشتری از روکش مایلینی سلولهای عصبی را تخریب کند. چنین شکل پیشرفتهای از بیماری بسختی قابل بازگشت است.
نشانههای اولیه ابتلا به ام اس در سن 20 سالگی ظاهر میشوند اما این نشانهها میتوانند تا سن 50 سالگی نیز به تعویق بیفتند. پژوهشهای جدید نشان میدهند نشانههای ابتلا به ام اس را میتوان در دوره جنینی و با اندازه گیری میزان ویتامین D بدن مادران باردار نیز ردیابی کرد.
پژوهشگران دانمارکی میگویند جوانانی که در تابستان هر روز آفتاب میگرفتند بیماریشان نزدیک به دو سال دیرتر از مبتلایان دیگر گسترش پیدا کرده بود.
ام اس برای اولین بار توسط جان- مارتین شارکو در سال 1868 تشخیص داده شد. از نظر جنسیتی حدود 70 درصد بیماران را زنان تشکیل میدهند.