بازداشت مخفیانه یک کارآفرین اینترنتی در فرودگاه امام خمینی

ایران وایر :طبق خبرهای رسیده به ایران وایر٬ آرش زاد٬ کارآفرین اینترنتی که برخی او را از قطب‌های بزرگ این حرفه می‌دانند٬ یک ماه است که توسط نیروهای امنیتی بازداشت و به مکانی نامعلوم منتقل شده است.
آرش در دهم مرداد ماه در فرودگاه بین‌المللی امام خمینی در تهران٬ زمانی که قصد داشت به محل سکونت خود در ترکیه بازگردد، دستگیر شد.
 
آرش سردبیر "وبلاگینا" و مدیر و موسس مجموعه "زیگزاگ‌لب" است که سرویس‌های "باایمیل" و "کفشدوزک" را پیشتبانی می‌کند. سرویس باایمیل از طریق ایمیل خبرها و اطلاعات روزمره را در حوزه‌های مختلف در اختیار کاربران قرار می‌دهد و پروژه‌ کفشدوزک به توانمندی زنان در حوزه‌ تکنولوژی اختصاص دارد.
 
بیشترین فعالیت آرش به وبلاگ‌نویسی و کارآفرینی داشت و بسیاری از فعالان اینترنتی او را به عنوان یکی از مهم‌ترین کارآفرینان می‌شناسند. پروژه‌های توانمندسازی زنان نیز یکی از دغدغه‌های اصلی او بود که پیش‌تر در این‌باره گفته بود: «حوزه‌ی تکنولوژی نه فقط در ایران که در همه‌ی جهان مردانه شناخته می‌شود در حالی‌که این تصور٬ اشتباه است». پروژه کفشدوزک در سال ۱۳۹۳ برنده جایزه جوانان سازمان ملل شد.
 
این کنش‌گر حوزه دیجیتال همچنین درصدد بود که با به راه انداختن وورک‌شاپ‌هایی برای افراد مسن٬ آن‌ها را با ابزارهای ارتباط‌جمعی آشنا کرده و نحوه‌ استفاده و تامین امنیت را به آن‌ها آموزش دهد. این ایده به دلیل آمار بالای مهاجرت و خروج کنش‌گران و روزنامه‌نگاران از ایران و مشکلات ارتباطی آن‌ها با خانواده‌های‌شان برای این کنش‌گر ایجاد شده بود. پروژه‌ای که حالا معلوم نیست با بازداشت او ادامه پیدا کند یا خیر.
 
با این وجود فعالیت آرش٬ اطلاع‌رسانی و توانمندسازی که در پیش گرفته بود به دستگیری او انجامید. اگرچه اطلاعات زیادی درباره‌ اتهام‌های او یا دلیل اصلی بازداشت‌اش معلوم نیست اما دیگر فعالان حوزه‌ اینترنت معقتدند که این بازداشت در راستای ایجاد محدودیت بیشتر روی کارآفرینان فضای دیجیتال صورت گرفته است.
 
این کارآفرین عرصه‌ دیجیتال اما نزدیک به یک ماه است که در بازداشت به سر می‌برد و خانواده‌اش نیز ترجیح‌ داده‌اند سکوت اختیار کنند. در عین‌حال تاکنون اطلاعی از محل نگهداری وی و همچنین شرایطی که در آن قرار دارد به دست نیامده و مسوولان حتی خبر بازداشت وی را نیز اطلاع‌رسانی نکرده‌اند. اما دیگر کنش‌گران این حوزه معتقدند که اطلاع‌رسانی درباره‌ وضعیت آرش در واقع خبررسانی در خصوص فشاری است که به کنش‌گران این حوزه وارد می‌شود.
 
یکی از همکاران سابق او می‌گوید: «آرش به ایران رفت و آمد داشت. در کنفرانس‌های بین‌المللی از جمله "آی‌بریج" نیز شرکت کرده بود. پروژه‌هایی که او مشغول به آن‌ها بود به خودی خود مشکلی نداشتند اما احتمال می‌رود که این رفت و آمدها و همچنین ارتباط‌هایی که آرش از این طریق به دست می‌آورد٬ باعث دستگیری او شده باشد».
 
در دولت حسن روحانی٬ مسوولان حوزه‌ اقتصادی بارها عنوان کردند که کنش‌گران این حوزه با به راه انداختن استارت‌آپ‌های اینترنتی می‌توانند در عرصه‌ کارآفرینی فعالیت کنند. اما بازداشت آرش زاد که یکی از فعال‌ترین کنش‌گران این حوزه است٬ گمانه‌زنی‌هایی در خصوص گزینشی بودن این کنش‌ها به همراه داشته است.
 
به طوری‌که در سال ۱۳۹۲ و در آغاز به کار دولت، تعدادی از اعضای سایت نارنجی که در حوزه تکنولوژی و وب فعالیت داشتند توسط سپاه پاسداران بازداشت شدند. نارنجی و‌ب‌سایتی شناخته شده در خبررسانی حوزه فن‌آوری اطلاعات و مسایل مربوط به نوآوری‌های تکنولوژی ارتباطات و وب بود.
 
احمد قربانی٬ معاون دادستان کرمان در ۱۳ آذر ماه پس از دستگیری اعضای نارنجی گفته بود که اتهام آن‌ها «اقدام علیه امنیت ملی» از طریق همکاری با «شبکه‌های بیگانه» و طراحی سایت و تولید محتوا برای سایت‌های «ضدانقلاب» به منظور «براندازی» جمهوری اسلامی است.
 
مشخص نیست آرش زاد نیز با همین اتهامات مواجه شده تا عناوینی جدید در راه هستند.
 
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۴۵
رقص پرواز - پراگ، چک

اینقدر که رژیم ایران در تولید برانداز و تبدیل هر مخالفی به برانداز نقش داره، مخالفان حکومت برای براندازی نقش ندارند
‌سه شنبه ۱۷ شهریور ۱۳۹۴ - ۲۰:۵۱
۴۵
همسایه روبرو - مالمو، سوئد

باز جمهوری اسلامی یه آدم درست حسابی‌ پیداکرد دستگیرش کرد
‌سه شنبه ۱۷ شهریور ۱۳۹۴ - ۲۱:۳۷
۶۶
kolah-ghermezi - ونکوور، کانادا

الان نمیشه حدس زد که اینا چه برچسبى میخوان به این ننه مرده بچسبونن!! چون اینا انواع و أقسام کلکسیون برچسب ها رو دارن !! باید صبر کرد و دید چه بر چسبى با چه رنگى به این ننه مرده میچسبونن !!! سلامت باشین !!!
‌سه شنبه ۱۷ شهریور ۱۳۹۴ - ۲۳:۱۸
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.
  • علی مطهری: دشمن رهبر ما را کشت اما هنوز تنبیه نشده
  • یگان سی‌ویکم تفنگداران دریایی آمریکا راهی خلیج فارس شد
  • حذف خطیب؛ فروپاشی نظام امنیتی و حذف نقطه اتصال دستگاه‌های اطلاعاتی جمهوری اسلامی
  • احتمال حمله زمینی آمریکا به جزیره خارک؛ ترامپ اعزام هزاران نیروی جدید به منطقه را بررسی می‌کند
  • وال‌استریت ژورنال: اسرائیل مقام‌های جمهوری اسلامی را در مخفیگاه‌هایشان یکی پس از دیگری شکار می‌کند
  • حسین دهقان، وزیر سابق دفاع ایران به عنوان جانشین علی لاریجانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی شد
  • دیلی‌میل از دادن مجوز ساخت ۳۳ واحد آپارتمان در لندن به علی انصاری تاجر نزدیک به مجتبی خامنه‌ای خبر داد
  • دونالد ترامپ تهدید کرد: اگر حمله ایران به قطر قطع نشود پارس جنوبی را منهدم می‌کنیم
  • گزارش واشینگتن‌پست از پرواز چندین پهپاد ناشناس بر فراز پایگاه محل سکونت وزیران خارجه و جنگ آمریکا
  • تصاویر و توئیت های دیدنی: از آرایش ابروهای معظم‌اله تا تبلیغات فوق منشوری در ایران
  • +338ترامپ: امروز تماشا کنید که چه بر سر این اوباش دیوانه می‌آید؛ افتخار بزرگی است که آن‌ها را می‌کشم
  • +295اسرائیل از کشته شدن علی لاریجانی و غلامرضا سلیمانی، رئیس سازمان بسیج سپاه خبر داد
  • +205ترامپ: ما هویت اوباش جمهوری اسلامی را که به مردم شلیک می‌کنند داریم، آنها محاکمه و اعدام خواهند شد
  • +189شاهزاده رضا پهلوی از گارد جاویدان خواست دستگاه سرکوب جمهوری اسلامی را تضعیف کنند
  • +181اسرائیل اعلام کرد: اسماعیل خطیب، وزیر اطلاعات ایران، کشته شد
  • +166فایل صوتی لو رفته؛ وحشت در ایست‌بازرسی‌ها از کابوس پهپادهای اسرائیلی
  • +166نتانیاهو به مردم ایران: نیروهای تروریستی را می‌زنیم؛ ما از بالا شما را نظاره می‌کنیم؛ جشن بگیرید
  • +164شاهزاده رضا پهلوی: فعلا در خانه بمانید؛ روزهای سرنوشت‌سازی در پیش است
  • +162شاهزاده رضا پهلوی: فرصتی دوباره برای در دست گرفتن خیابان از سوی مردم فراهم خواهد شد
  • +142ایران کشته شدن علی لاریجانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی و غلامرضا سلیمانی، فرمانده بسیج را تائید کرد