مدیر عامل سازمان انتقال خون ایران: نیمی از خون مصرفی در بیمارستان‌ها هدر می‌رود

مدیر عامل سازمان انتقال خون ایران می‌گوید نیمی از خون مصرفی در بیمارستان ها هدر می‌رود.
 
به گفته علی اکبر پورفتح الله، "مصرف غیر منطقی خون و فرآورده های خونی در بسیاری از کشورهای دنیا وجود دارد، اما میزان آن در ایران بسیار بالاتر از میانگین جهانی است."
 
آقای پورعبدالله پیش از این نیز ۵۵ درصد درخواست خون از طرف بیمارستان‌ها را "بی‌رویه و غیرمنطقی" خوانده بود.
رییس سازمان انتقال خون "مدیریت مصرف خون و مشتقات آن" را در بیمارستان‌ها "مهمترین" اقدام در بهینه‌سازی مصرف خون در ایران دانسته است.

سه راهکار رییس سازمان انتقال خون برای کاهش مصرف خون در بیمارستان‌ها
 
  •     اگر کسی با کم‌خونی وارد مراکز جراحی نشود، می‌توان دو واحد از خون خود بیمار را قبل از عمل انتخابی گرفت و برای خودش در حین جراحی استفاده کرد.
  •     با استفاده از سیستم مناسب، می‌توان در حین عمل و بعد از عمل خون بیمار را جمع‌آوری کرد و از فیلترهای خاص گذراند و برای خود بیمار استفاده کرد.
  •     باید از روش‌های جراحی که خونریزی کمتری دارند استفاده کرد و استفاده از داروهای منبسط کننده رگ‌ها را نیز به حداقل رساند تا خونریزی کاهش یابد.
 
آقای پور فتح‌الله همچنین به تجویز داروهایی که بر عروق و انعقاد خون تاثیر می‌گذارند اشاره کرده و خواستار "حذف" آنها از چرخه بیمارستانی شده است.
برخی کارشناسان معتقدند رایگان بودن خون است که باعث مصرف بی‌رویه آن در بیمارستان‌ها شده است که خود باعث اشغال بی‌مورد تخت‌های بیمارستانی می‌شود.
 
به گفته کارشناسان، در ایران خون تعرفه ندارد یعنی خون رایگان دریافت شده اما به اهدا کننده هزینه ایاب ذهاب پرداخت می‌شود. این خون به رایگان در اختیار مراکز درمانی قرار می‌گیرد و به رایگان هم به بیمار تزریق می‌شود.
 
اما هزینه برخی از فرآورده‌های خونی که نیازمند تکنولوژی و فرآوری هستند، بین بیمار و بیمه تقسیم می‌شود.
یکی دیگر از مشکلات انتقال خون در ایران، نبود راهنمای ملی در تزریق خون است.
 
با این حال به گفته رییس سازمان انتقال خون ایران، "راهنمای ملی مصرف خون و فرآورده های خونی با همکاری سازمان نظام پزشکی و یازده انجمن تخصصی خون تدوین شده است و به زودی با امضای وزیر بهداشت ابلاغ می‌شود."

 
البته آقای پورعبدالله معتقد است "تدوین و ابلاغ دستورالعمل مصرف خون و فرآورده های خونی به تنهایی کفایت نمی‌کند بلکه باید زمینه‌های اجرایی این دستورالعمل فراهم شود."
 
رییس سازمان انتقال خون ایران اخیرا از سازمان بیمه‌گر به دلیل "اهمال" در پرداخت هزینه های تولید فراورده های خونی انتقاد کرده بود؛ چرا که دولت چهارده قلم از خدمات انتقال خون را قیمت گذاری کرده اما "تا این لحظه سازمان تامین اجتماعی که به عنوان بیمه پایه مسئولیت اجرای این کار را دارد از اجرای مصوبه خودداری کرده است."
 
رییس سازمان انتقال خون معتقد است سازمان بیمه‌گر تعرفه خون را بار مالی می‌بیند در حالیکه عوارض تزریق خون پنج برابر تولید خون هزینه دارد، بنابراین بیمه‌گر حاضر به پرداخت برای خون نیست اما به دلیل مصرف بی‌رویه، مجبور می‌شود بجای آن برای عوارض تزریق خون هزینه کند.
 
به گفته کارشناسان، بیمه تامین اجتماعی که بیمه پایه در ایران است، نزدیک به چهل میلیون از جمعیت ایران را زیر پوشش دارد اما بودجه شصت هزار میلیارد تومانی آن کفاف حمایت از تمام خدمات پزشکی را نمی‌دهد و معمولا سهمی را که باید بپردازد وزارتخانه‌های دیگه مثل بهداشت تقبل می کنند.

رییس سازمان انتقال خون: ایران ۱۲ سال از برنامه سازمان بهداشت جهانی برای "اهدای داوطلبانه در سال ۲۰۲۰" جلوتر استاستدلال تامین اجتماعی این است که سهم سه درصدی دولت از بیمه تا امروز در هیچ مقطعی پرداخت نشده و همه سازمان‌های دولتی به تامین اجتماعی بدهکار هستند (تا پایان سال ۹۳، بدهی دولت به سازمان تأمین اجتماعی به ۹۲ هزار میلیارد تومان رسید) و پیش از تسویه بدهی‌های قبلی نباید بار مالی تازه‌ای برای این سازمان ایجاد کرد.
 
کارشناسان می‌گویند مشکل تامین خون یکی از دلایلی است که بحث تعرفه‌گذاری و مدیریت مصرف خون را در ایران بیش از پیش مطرح کرده است.
 
در سال گذشته نزدیک به ۲.۵ میلیون نفر برای اهدای حون دواطلب شده‌اند که ۵۰۰ هزار نفر از آنها اهدا کنندگان مستمر هستند و حداقل سالی دوبار خون اهدا می‌کنند، به عبارت دیگر ۲.۷ درصد افراد جامعه ایران خون اهدا می‌کنند.
 
اما اهدای خون در طول سال توزیع یکسانی ندارد و مثلا در ماه رمضان اهدای خون افت واضحی پیدا می‌کند اما در ماه محرم و بخصوص در تاسوعا و عاشورا افزایش پیدا می‌کند.
 
به گفته رییس سازمان انتقال خون، ایران "یکی از سالم‌ترین" خون‌ها را در منطقه تامین می‌کند و این سازمان "به عنوان یک برند در دنیا شناخته شده است."
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۳۷
aseman abi_1 - نیویورک ، ایالات متحده امریکا
دوستان این دکتر همون سردار سلیمانی نیست؟ داره خون میگیره>
دوشنبه ۱۶ شهریور ۱۳۹۴ - ۱۲:۳۱
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.
  • خامنه‌ای باخت بد هم باخت؛ حشدالشعبی زیر فشار، بیروت در تسخیر مخالفان جمهوری اسلامی
  • محمدجواد ظریف درباره نفود اسرائیل: یک سکوی سانتریفیوژ خریده بودیم که در آن مواد منفجره جاسازی شده بود
  • پزشکیان در آستانه تحلیف ترامپ: جمهوری اسلامی آماده مذاکره شرافتمندانه و برابر است
  • اسرائیل از خنثی کردن نقشه کشاندن یک تاجر اسرائیلی به دبی توسط عوامل جمهوری اسلامی خبر داد
  • صادق زیبا کلام خطاب به وزیرارشاد: جمهوری اسلامی ۴۶ سال است که به دنبال «سراب فرهنگ‌سازی» است
  • اعلام آتش‌بس در غزه «قریب‌الوقوع» است؛ بن‌گویر تهدید به استعفا کرد
  • اعلام برقراری دوباره پروازهای مستقیمِ خطوط هوایی خصوصی بین ایران و اروپا
  • مرجان ساتراپی دریافت نشان لژیون دونور را در اعتراض به «رفتار ریاکارانه فرانسه در قبال ایران» رد کرد
  • ارائه «طرح۱۰۰ روزه» به ترامپ برای فشار بر ایران؛ پیشنهاد به بریتانیا برای همراهی با تحریم‌ها
  • (تصاویر) مریم بن لادن از عربستان تا بحرین شنا کرد