درخواست گروهی از رهبران جهان اسلام برای مقابله با گرمایش زمین

اندونزی به دلیل قطع بی رویه درختان از تولیدکنندگان عمده گازهای گلخانه ای استبی بی سی : رهبران مذهبی و فعالان برجسته محیط زیست در جهان اسلام از کشورهای ثروتمند و تولیدکنندگان نفت خواسته اند تا سال ۲۰۵۰ به استفاده از نفت خام پایان دهند.
 
آنها در بیانیه ای تحت عنوان "اعلامیه اسلامی تغییرات آب و هوایی" نوشتند که ۱.۶ میلیارد مسلمان جهان وظیفه ای شرعی برای مقابله با این تغییرات دارند.
 
در این بیانیه از سیاستمداران خواسته شده با یک "معاهده تازه برای محدود کردن میزان افزایش دما به اندازه حداکثر دو درجه سانتیگراد یا ترجیحا ۱.۵ درجه سانتیگراد موافقت کنند."
 
در بیانیه این کلمات قرآن به مسلمانان یادآوری شده است که "نباید با گام های متکبرانه بر زمین راه بروند."
این بیانیه که در جریان یک گردهمایی تخصصی در استانبول تنظیم شده از همه "مردم، رهبران و کسب و کارها" می خواهد "صد در صد به انرژی های تجدیدپذیر متعهد شوند."
 
در این اعلامیه به نفع افزایش حمایت مالی از جوامع آسیب پذیر در برابر تغییرات آب و هوایی استدلال شده است.
تمرکز اصلی اما بر کشورهای مرفه و کشورهای تولیدکننده نفت است که ترغیب شده اند در مسیر ترک تدریجی عوامل گازهای گلخانه ای حداکثر تا نیمه قرن جاری پیشگام شوند.
 
این اعلامیه از کشورهای ثروتمند می خواهد "وظیفه اخلافی خود برای کاهش مصرف را تشخیص دهند به طوری که شاید فقرا از آنچه از منابع غیرتجدیدپذیر مانده بهره ببرند."
 
فضل خالد که مدت های طولانی در زمینه آموزش محیط زیست در جهان اسلام فعالیت داشته به بی بی سی گفت:‌ "مردم باید آگاه شوند و سیاستمداران باید از گمراه کردن مردم خود دست بردارند، و نگویند که همینطور می توانند استاندارد زندگی را تا ابد بالاتر و بالاتر ببرند."
نویسندگان اعلامیه می گویند که در مساجد و مکاتب در دسترس خواهد بود
 
این درخواست مورد حمایت رهبران مذهبی شامل مفتی های اعظم اوگاندار و لبنان، رئیس نهاد عمده محققان مذهبی اندونزی و همچنین گروه های محیط زیست و مقام های دولتی از مراکش تا ترکیه است.
 
اما منتقدان استدلال کرده اند که این اعلامیه کاملا نمایانگر جهان اسلام نیست چون بعضی از بزرگترین کشورهای اسلامی نقشی فعال در حمایت از این درخواست ندارند.
 
این درخواست در پی نامه تعالیم پاپ فرانسیس در زمینه محیط زیست و تغییرات جوی مطرح می شود. پاپ در آن نامه به اسقف های اعظم کلیسای کاتولیک خواستار توجه جدی به مساله گرمایش زمین شده بود.
 
رهبران کلیسای کاتولیک اعلامیه تازه اسلامی را به عنوان گامی مثبت ستوده اند.
کاردینال پیتر ترکسون که در نگارش نامه تعالیم به پاپ کمک کرد گفت:‌ "با خرسندی زیاد و با روحیه همبستگی می گویم که کلیسای کاتولیک برای موفقیت ابتکار عمل شما دعا و آرزوی همکاری با شما در آینده برای مراقبت از خانه مشترک دارد تا پروردگار بزرگ داشته شود."
نویسندگان اعلامیه می گویند که متن آن در مساجد و مکاتب در دسترس خواهد بود.
 
آنها امیدوارند که این سند بر رهبران سیاسی تاثیر بگذارد تا بیشتر درگیر تلاش جهانی برای تنظیم پیمانی تازه در زمینه تغییرات آب و هوایی - که انتظار می رود در ماه دسامبر در پاریس امضا شود - شوند.
 
تاکنون حدود ۵۰ کشور طرح های خود را برای مهار تغییرات جوی پیش از نشست پاریس اعلام کرده اند، اما تعداد خیلی کمی از آنها اسلامی هستند.
 
از فضل خالد پرسیدم آیا اختلافات میان مسلمانان در این مقطع مساله بزرگتری برای آنها نیست.
او گفت: "علیرغم اختلافات موجود، ما می خواهیم مسلمانان بیدار شوند و فکر کنند و تشخیص دهند که این مشکلی است که هر وجب کره خاکی را تحت تاثیر قرار می دهد، صرف نظر از این اختلافات، زیر پایشان اتفاقی درحال وقوع است."
 
"علیرغم اختلافاتمان باید با این چالش روبرو شویم، چون این عمده ترین مساله تاثیرگذار بر همه جهان است."
رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.