شناسایی جهش ژنی مؤثر در بروز سرطان‌های بدخیم مغز با همکاری دانشمند ایرانی

 دانشمندان با همکاری «یاسر ریاض‌الحسینی» دانشمند ایرانی دانشگاه «مک‌گیل» کانادا، نوعی جهش ژنی را شناسایی کرده‌اند که با گسترش شکل‌های بدخیم سرطان مغز مرتبط است.
 
به گزارش سرویس علمی ایسنا، محققان حاضر در این مطالعه دریافتند بروز اشتباهات در ژنی موسوم به TCF12 با شکل‌های بدخیم بیماری به نام anaplastic oligodendroglioma مرتبط است. این ژن، نقش مهمی را در شکل‌گیری مغز جنین ایفا می‌کند.
 
تحقیق جدید، بزرگ‌ترین مطالعه ژنتیکی درباره oligodendroglioma است و دیدگاه‌های جدیدی درباره عامل این بیماری و چگونگی درمان احتمالی آن در اختیار می‌گذارد.
 
شکل‌های بدخیم این بیماری، سرطان‌های به سرعت در حال رشدی هستند که پنج تا 10 درصد تومورهای مغزی و سیستم عصبی مرکزی را تشکیل می‌دهند و تشخیص آن‌ها بسیار دشوار است.
 
محققان موسسه تحقیقات سرطان در لندن با همکاری آزمایشگاه‌هایی در فرانسه و کانادا، توالی ژنتیکی 134 تومور مغزی از این دست را با دی‌ان‌ای سلول‌های سالم مقایسه کردند. ریاض‌الحسینی و همکارانش، جهش‌هایی را در ژن TCF12 در 7.5 درصد تومورهای anaplastic oligodendrogliomas شناسایی کردند.
 
مولفه TCF12، رمز ژنتیکی برای پروتئینی است که به دی‌ان‌ای متصل شده و فعالیت ژن‌های دیگر را کنترل می‌کند. محققان دریافتند جهش‌های موجود در ژن TCF12، موجب می‌شوند این پروتئین کمتر به دی‌ان‌ای متصل شود؛ این امر به نوبه خود، موجب کاهش فعالیت ژن‌های کلیدی دیگر از جمله ژن‌ CHD1 می‌شود که با گسترش سرطان مرتبط است.
 
دانشمندان توالی دی‌ان‌ای متعلق به 51 تومور و جهش‌های TCF12 را در گروهی دیگر از 83 تومور بررسی کردند. محققان همچنین اشتباهاتی را در ژن IDH1 در 78 درصد تومورها یافتند.
 
شناسایی این موضوع که چه اشتباهات ژنتیکی عامل بروز شکل‌های بدخیم سرطان anaplastic oligodendrogliomas است، به دانشمندان در ارائه درمان‌های شخصی جدیدی کمک می‌کند که گستره وسیعی از جهش‌های عامل این بیماری‌ها را هدف قرار می‌دهند.
حذف این تومور توسط جراحی مشکل است و به خوبی به شکل‌های دیگر درمان واکنش نشان نمی‌دهد.
 
ریاض‌الحسینی و همکارانش امیدوارند اطلاعات جدید را بتوان برای ارائه درمان‌های هدفمند جدید به کار برد و این موضوع به بیماران مبتلا، شانس بیشتری برای زنده‌ماندن از این سرطان بدخیم می‌دهد.
 
جزئیات این دستاورد علمی در مجله Nature Communications ارائه شده است.
رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.