تاثیر‌ عادات غذایی بر‌ خلق و‌ خو

نتایج تحقیقات نشان می‌دهد بعضی مواد غذایی واکنش‌هایی در مغز ایجاد می‌کند که به تغییر خلق و خو منجر می‌شود. در واقع آنچه برای خوردن و نوشیدن انتخاب می‌کنیم، این روند را تسریع می‌کند و تا حدی می‌تواند استرس و احساس خستگی را کاهش دهد.
 
دکتر مجید حسن قمی، متخصص تغذیه با اشاره به این که کربوهیدرات‌ها یکی از تاثیرگذارترین مواد در بهبود خلق و خو هستند، می‌گوید: بدن و مغز در طول شبانه‌روز به مقادیری کربوهیدرات نیاز دارد. با مصرف کربوهیدرات‌ها، واکنشی سرتونین در مغز ایجاد می‌شود. این هورمون به عنوان واسطه عصبی در حالت شادابی تاثیرگذار است و در بدن تولید می‌شود.
 
وی ادامه می‌دهد: کاهش این هورمون در خون سبب بروز حالاتی مثل افسردگی، بی‌قراری، دردهای میگرنی، فشار خون بالا و بی‌نظمی خواب می‌شود. با استفاده از بعضی غذاها می‌توان مقدار تولید این هورمون را در مغز افزایش داد. کاکائو و شکلات تلخ و همچنین آجیل‌ها، کیوی، آناناس، گیلاس، گوجه‌فرنگی، موز و آلو از بهترین منابع غذایی سروتونین هستند.
صبحانه بخوریدخوردن صبحانه را فراموش نکنید. صبحانه نخوردن باعث کاهش سطح قند خون می‌شود. این متخصص می‌گوید: میزان ذخایر کبد انسان برای تامین انرژی در حدود 8 تا 12 ساعت کافی است. در افرادی که صبحانه نمی‌خورند ذخایر کبدی بسرعت به اتمام می‌رسد و در چنین حالتی فرد احساس بی‌حوصلگی و ضعف می‌کند.
سبزیجات در سبد خانوادهحال این پرسش مطرح است که میوه‌ها و سبزیجات به چه میزان در کاهش احساس خستگی تاثیر گذارند؟ دکتر قمی می‌گوید: میوه‌ها و سبزیجات آنتی‌اکسیدان دارند. این مواد سیستم ایمنی را تقویت کرده و با مواد مضری که سرطان‌زاست مقابله می‌کنند. آنتی‌اکسیدان‌های قوی مانند سلنیوم، لیکوپن، ویتامین‌های Cو E به طور طبیعی در میوه‌ها و سبزیجات وجود دارند. غذاهای دریایی، آجیل، گوشت بدون چربی، غلات سبوس‌دار، ماکارونی سبوس‌دار، لوبیا و حبوبات و محصولات لبنی کم‌چرب موادی غنی از سلنیوم هستند.
همچنین مصرف آنتی‌اکسیدان‌ها مانع تخریب سلولی می‌شود و بروز افسردگی و آلزایمر را در سالمندان کاهش می‌دهد.
خوش‌ اخلاقی با مصرف ماهی
بررسی‌های زیادی ثابت کرده مصرف غذاهای دریایی در بهبود حافظه موثر است.
دکتر حسن قمی در این باره می‌گوید: مصرف ماهی در سنین پایین‌تر در رشد مغز و پیشرفت سلول‌های کودکان موثر است. مصرف امگا 3 و 6 در افراد بزرگسال به بهبود اختلالاتی مثل افسردگی و پرخاشگری کمک و از پیشرفت آلزایمر جلوگیری می‌کند.
این مواد در ماهی سالمون، شاه ماهی و ساردین بیشتر از سایر ماهی‌هاست. نتایج مطالعات نشان می‌دهد، با توجه به فوایدی که ماهی و غذاهای دریایی دارد، مصرف دو تا سه وعده ماهی در هفته می‌تواند به سلامت بدن کمک کند.
فواید ویتامین B12معمولا کمبود ویتامین‌های گروه B12 با بی‌حسی، بی‌حوصلگی، رخوت و خستگی همراه است. به گفته این متخصص این ویتامین همراه آهن می‌تواند از طریق اصلاح کم‌خونی به ایجاد خلق و خوی بهتر کمک کند. معمولا دیده می‌شود افراد کم‌خون بی‌حوصله‌اند و از تعاملات اجتماعی دوری می‌کنند.
 
نکته حائزاهمیت این که خون‌سازی هنگامی بدرستی انجام می‌شود که همه فاکتورهای مورد نیاز از جمله ویتامین B12، دیگر گروه ویتامین‌های B ازجمله B6، آهن و اسیدفولیک و ویتامین C و پروتئین کافی در اختیار بدن وجود داشته باشد.گوشت‌ها،جگر، تخم‌مرغ، شیر و لبنیات، سبوس گندم و آجیل‌ها مواد غذایی حاوی ویتامین B هستند.
خواص شکلات تلخشکلات تلخ، چای و قهوه حاوی مواد آنتی‌اکسیدان است. مواد آنتی‌اکسیدان ضدسرطان است. اندروفین موجود در قهوه و چای، حالت شادابی در فرد ایجاد می‌کند.
دکتر قمی با اشاره به این موارد می‌گوید: کافئین کمک می‌کند عضلات، احیا و گردش خون تقویت شود. همچنین مصرف قهوه، نسکافه و برخی غذاهای محرک مانند فلفل، خردل و... می‌توانند متابولیسم را افزایش دهند و به دنبال آن فرد احساس شادابی و کاهش خستگی می‌کند. همچنین چای حاوی آنتی‌اکسیدان‌هایی ازجمله ویتامین E و C است که می‌تواند در کاهش استرس کمک کند.
آب، مایه حیاتدکتر قمی با اشاره به این که 60 درصد وزن بدن از آب تشکیل شده است، می‌گوید: هر زمان که بخواهیم از بدن سم‌زدایی کنیم آب بهترین ماده است؛ چراکه بازگردش کلیوی را افزایش و عملکرد سیستم گوارش را تنظیم می‌کند. همچنین آب منبع فلوراید است که در استحکام استخوان‌ها و دندان‌ها تاثیرگذار است.‌
 
رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.