بدترین‌ها برای سندرم روده‌ی تحریک‌پذیر

شکمتان پیچ می‌زند، نفخ می‌کند و مدام به دستشویی می‌روید اما مشکلتان همچنان ادامه دارد. احتمالاً از مشکل سندرم روده‌ی تحریک‌پذیر رنج می‌برید. البته علائم همه یکسان نیست اما به احتمال زیاد مصرف برخی مواد غذایی مانند محصولات لبنی، برخی سبزیجات و غیره باعث تشدید مشکل می‌شود.
در این مطلب شما را با مواد غذایی نامناسب برای سندروم روده‌ی تحریک‌پذیر بیشتر آشنا می‌کنیم. با ما همراه باشید...
محصولات لبنی

محصولات لبنی حاوی میزان زیادی لاکتوز هستند. شیر حاوی میزان زیادی از این ماده است. البته در پنیرهایی مانند ریکوتا و همچنین خامه و بستنی نیز به میزان قابل توجهی لاکتوز وجود دارد.
بهتر است به جای نوشیدن شیر از نوشیدنی‌هایی بر پایه‌ی نارگیل یا فندق و یا شیر شاهدانه استفاده کنید و به جای پنیرهای اشاره شده از پنیرهای سخت مانند چدار و غیره استفاده کنید.
 
میوه‌های حاوی فروکتوز بالاتمام میوه‌ها حاوی فروکتوز هستند اما میزان این ماده در برخی از میوه‌ها بیشتر است. فروکتوز در اغلب موارد باعث ایجاد مشکل در روده می‌شود. از بین میوه‌های سرشار از فروکتوز می‌توان به هندوانه، سیب، گلابی، میوه‌های خشک و آب‌میوه‌ها اشاره کرد.
بهتر است از میوه‌هایی مانند موز، انگور فرنگی، انگور، پرتقال یا لیموترش استفاده کنید.

سبزیجات حاوی فروکتان بالابرخی سبزیجات به طور طبیعی حاوی فروکتان هستند. این کربوهیدرات برای افرادی که روده‌های حساسی دارند مشکل ایجاد می‌کند. فروکتان به میزان بالا در خانواده‌ی کلم‌ها مانند بروکلی، گل کلم و غیره و همچنین در پیاز، سیر، تره‌فرنگی، مارچوبه و آرتیشو یا همان کنگرفرنگی وجود دارد.
بهتر است از سبزیجات دیگری مانند هویج، اسفناج و دیگر سبزیجات برگ سبز، کدو، گوجه‌فرنگی، کدوحلوایی و بادمجان استفاده کنید.
حبوبات

حبوبات حاوی کربوهیدرات‌هایی هستند که به سختی هضم می‌شود. این مواد غذایی منبع فوق‌العاده‌ی فیبر محسوب می‌شوند اما با این حال برای افرادی که دستگاه گوارش حساسی دارند مناسب نیست. بنابراین اگر از سندرم روده‌ی تحریک‌پذیر رنج می‌برید حواستان به لوبیاها، عدس، نخود و سویا باشد.
بهتر است از دانه‌های دیگری مانند کینوا که سرشار از پروتئین هستند و همچنین از گندم سیاه و ارزن و غیره استفاده کنید.
 
مواد غذایی حاوی polyol
این ترکیب به طور طبیعی در مواد غذایی مختلفی مانند قارچ‌ها وجود دارد اما از آن به طور گسترده‌ای در ترکیب مواد غذایی صنعتی که با شیرین‌کننده‌هایی مانند سوربیتول یا مانیتول تهیه شده‌اند استفاده می‌شود.
بهتر است به جای استفاده از مواد غذایی که دارای شیرین‌کننده‌های مصنوعی هستند از شربت افرا یا شیرین‌کننده‌های طبیعی استفاده کنید.
چند توصیه‌ی کلی
یادداشت‌برداری کنید و تغذیه‌ی سالم داشته باشید
اگر دچار اسهال، یبوست یا نفخ می‌شوید بهتر است یک دفترچه یادداشت داشته باشید و هر آنچه میل می‌کنید (که باعث بروز علائم احتمالی می‌شوند) را در آن یادداشت کنید. اگر هر ماده‌ی غذایی با شما سازگار نباشد بلافاصله یعنی حدود یک تا چند ساعت بعد علائم خود را نشان می‌دهد. به عقیده‌ی متخصصان یادداشت برداری باعث می‌شود که شما دقیق‌تر تأثیر مواد غذایی را روی روده‌هایتان ارزیابی کنید.
متأسفانه با وجود اینکه برخی مواد غذایی بسیار مفید هستند (مانند حبوبات، کلم‌ها و غیره) اما مصرف آن‌ها شما را به دردسر خواهد انداخت. اما باید بدانید که همه‌ی افرادی که دچار این سندرم هستند علائم یکسانی نسبت به مواد غذایی اشاره شده نشان نمی‌دهند. بنابراین در گام اول نیازی نیست که این مواد غذایی سرشار از مواد مغذی را به طور کلی از برنامه‌ی غذایی‌تان حذف کنید. بلکه بهتر است یادداشت‌برداری کنید و در خصوص مواد غذایی و تأثیر آن‌ها بر شرایط بدنی‌تان با پزشک مشورت کنید. در این صورت شما می‌توانید یک برنامه‌ی غذایی سالم داشته باشید که بدون تحمل درد و مشکلی از خواص مواد غذایی مفید بهره‌مند شوید.

خودتان را نگه نداریدهر زمانی که احساس نیاز به دستشویی داشته باشید خودتان را نگه ندارید. مقاومت کردن در برابر نیاز به دستشویی باعث تشدید علائم می‌شود.
به اندازه‌ی کافی بخوابیدکمبود خواب باعث تشدید علائم روده‌ی تحریک‌پذیر می‌شود. توصیه می‌کنیم سر ساعت مشخصی بخوابید و بیدار شوید. باید هر شب حداقل 7 ساعت بخوابید. برای داشتن خواب باکیفیت بهتر است در طول روز فعال‌تر باشید و به طور مرتب نیز ورزش کنید. به عقیده‌ی متخصصان 20 تا 30 دقیقه ورزش به مدت حداقل 3 مرتبه در هفته برای شما مفید است. ورزش به روده‌ها کمک می‌کند تا انقباض‌های نرمالی داشته باشند. به این ترتیب احتمال بروز یبوست و نفخ خواهش پیدا می‌کند. علاوه بر این ورزش منظم باعث کاهش استرس می‌شود که یکی از عوامل بروز و تشدید سندرم روده‌ی تحریک‌پذیر است.
 
حواستان به ملین‌ها باشدزمانی که روده‌ها تنبل می‌شوند و فرد احساس یبوست می‌کند به سراغ ملین می‌روند. توصیه می‌کنیم به جای مصرف خودسرانه‌ی ملین‌ها با پزشک مشورت کنید. چون استفاده‌ی نادرست از این داروها نتیجه‌ی عکس داده و باعث یبوست می‌شود.

پروبیوتیک ها را دریابیدمصرف محصولات غذایی حاوی پروبیوتیک یا مکمل آن باعث تسکین و کاهش نفخ، گاز معده و دل‌درد و غیره می‌شود. بهتر است با پزشک مشورت کنید تا برحسب علائم و نیازهای شما مکمل‌های لازم را تجویز کند.
رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.