'سوء مصرف الکل در ایران از مواد دیگر شایع تر است'

در ایران تا به حال آماری رسمی درباره سوء مصرف الکل منتشر نشده استدکتر علیرضا نوروزی رییس اداره پیشگیری ازسوء مصرف مواد مخدر وزارت بهداشت گفت امسال قرار است ۱۵۰ مرکز درمان سرپایی ترک الکل راه‌اندازی شود.
 
به گفته دکتر نوروزی، "این مراکز شرایط خاصی دارند و باید یک سری دوره‌های آموزشی نیز در آنها برگزار شود."
علاوه بر این، شش مرکز نیز برای بستری کردن افراد دچار سوء مصرف الکل در نظر گرفته خواهد شد.
 
علرضا نوروزی افزوده است که برای معتادان تزریقی "بی‌سرپناه" نیز، "اتاق‌های امن تزریق" احداث خواهد شد. این طرح بخشی از برنامه جامع حمایتی برای ساماندهی جمعیت مصرف کننده تزریقی است که به گفته دکتر نوروزی وضعیتی "اسف‌بار" دارد.
پیش از این، وزارت بهداشت به چند کلینیک خصوصی اجازه پذیرش و درمان بیماران معتاد به الکل را داده بود.
 
مرکز ملی مطالعات اعتیاد دانشگاه علوم پزشکی تهران نخستین کلینیک دولتی ترک اعتیاد به الکل را سال پیش راه‌اندازی کرد.
در عین حال، با وجود اینکه مراکز ترک اعتیاد به انواع مواد آزادانه و با مجوز دولتی فعالیت می‌کنند، مراکز ترک اعتیاد به الکل سابقه بسیار کمی دارند.
الکل؛ شایعترین ماده مصرفیدر ایران تا به حال آماری رسمی درباره سوء مصرف الکل منتشر نشده است.
اما بخصوص در طول دهه اخیر، طبق گزارش‌های مرکز اورژانس و مسمومیت در استان‌های ایران، آمار مسمومیت به الکل در حال افزایش بوده و در مقابل، سن مراجعان رو به کاهش بوده است.
 
در همین مدت، تحقیقاتی که بر روی جمعیت‌های کوچک انجام شده، حکایت از افزایش مصرف بویژه در بین جوانان و دانشجویان داشته است.
 
برای مثال، تحقیقی که در ۵۷ دانشگاه در ایران روی بیش از پنج هزار دانشجو انجام شد نشان داد که مصرف الکل بیشتر از مواد دیگر (مخدر یا سکرآور) رایج بوده و از نظر تکرار مصرف نیز در رده اول قرار داشته است.

برخی کارشناسان معتقدند با توجه به محدودیت‌ها و ملاحظات موجود در ایران آمار مصرف کنندگان الکل از ۱.۵ میلیون نفر بالاتر است
تحقیق دیگری نیز که در سال ۱۳۸۹ انجام شد، شیوع مصرف الکل را در میان دانش‌آموزان دبیرستان‌های تهران ۱۵.۱ درصد نشان داد.
 
در سال ۱۳۹۱، وزارت بهداشت ایران بطور غیر مستقیم و با توزیع پرسش‌نامه، برنامه‌ای کشوری را برای تخمین میزان مصرف الکل آغاز کرد.
بر اساس این تحقیقات، "الکل بیشتر از هر ماده [مخدر یا سکرآور] دیگری در ایران مصرف می‌شود" و شمار کسانی که الکل می نوشند به "بیش از یک و نیم میلیون نفر" می‌رسد که "۳۰ درصد زن و ۷۰ درصد مرد هستند."
 
علاوه بر این، ۲ درصد جمعیت حداقل یک بار در طول سال قبل از توزیع پرسشنامه الکل نوشیده بودند که این میزان، در جوانان ۱۸ تا ۳۰ سال بیشتر بود و به ۵ درصد می‌رسید.
 
از نظر جغرافیایی، به غیر از استان تهران، استان‌های اصفهان، فارس، تهران، کردستان، زنجان، یزد و گلستان از استان‌هایی بودند که بیش از بقیه در خطر سوء مصرف الکل قرار داشتند.
 
به استناد برخی تحقیقات، متوسط سن وابستگی به الکل در ایران به پایین‌ترین حد خود در دهه اخیر رسیده و میانگین سن کسانی که مبتلا به سوء مصرف هستند بین ۳۲ تا ۳۵ سال است.
 
به گزارش سازمان بهداشت جهانی، در دنیا سالانه ۲.۵ میلیون نفر بر اثر سوء مصرف الکل جان می‌بازند و ۴ درصد کل مرگ‌ها در جهان به علت الکل است.
 
در ایران، مسمومیت با متانول که در برخی از الکل‌های مصرفی غیر استاندارد وجود دارد، باعث مرگ ۱۴۵ نفر در عرض یک سال (۱۳۹۰-۱۳۸۹) شده است که بنا به بعضی تحقیقات، بیشتر نتیجه نوشیدن الکل دست‌ساز است.
رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۵۷
Omidjaber - سایتاماکن، ژاپن
هر چیزی اندازه دارد اگر از حد خودش بگذارد زهر میشود و همینطور الکل های دست ساز که واقعاً خوب نیست.
‌سه شنبه ۱۹ خرداد ۱۳۹۴ - ۰۱:۲۱
razmandeh - استکهلم، سوئد
ما ایرانیها نمیدونم چرا اینجوری شدیم همه کارمون افراطی گریه!!!! شادیمون عزاداریمون دوست داشتنمون حتی در نفرت داشتن هم افراطی شدیم !!! چرا ؟؟؟ خودمم نمیدونم !!!! من بطور کلی از هر چیزی که حالت طبیعی را بخواهد از من بگیرد بدم میاد بهترین حالت واسه من حالت طبیعی خودمه هرگز هم سعی نکردم نظر خودمو در مورد مشروب خواری بکسی تحمیل کنم ولی برعکسش همیشه برام پیش میاد !!! بخور حالا یک بار که اشکالی نداره !!!! از کی تا حالا مومن شدی !!! چرا انبل بازی در میاری !!! دو روز دنیا س حالشو ببر و از این قبیل اراجیف که تو اکثر جمعها بارم میکنند !!! ولی من با حالت طبیعی خودم حال میکنم !!
‌سه شنبه ۱۹ خرداد ۱۳۹۴ - ۰۲:۰۹
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.