بررسی روزنامه‌های صبح تهران؛ دوشنبه ۱۴ اردیبهشت

روزنامه های امروز صبح تهران به یادداشت رییس ستاد نیروهای مسلح به هیات مذاکره کننده هسته ای اهمیت داده اند که در آن شانزده شرط برای توافق هسته ای بیان کرده است، همزمان روزنامه های تندرو دور تازه ای از حمله به توافق را آغاز کرده و مستند به اظهارات مقامات آمریکایی و اروپایی خواستار آماده شدن کشور برای شکست مذاکرات شده اند.
روزنامه های امروز در عین حال مقالاتی از سوی تحلیلگران هر دو جناح سیاسی دارد که از آمریکا و دولت اوباما به خاطر سیاست های خاورمیانه ای آن کشور انتقاد کرده اند. حضور انتخاباتی محمود احمدی نژاد، کشف فساد تازه ای در دوران دولت گذشته، نگرانی بابت مشکلات اقتصادی کشور بخش دیگری از مطالب این روزنامه ها را به خود اختصاص داده است.
توافق پر؟

تیتر و عکس صفحه اول کیهاناعتماد در گزارش اصلی خود نوشته: سرلشکر سیدحسن فیروزآبادی رییس ستاد کل نیروهای مسلح خطاب به هیات مذاکره‌کننده هسته‌ای کشورمان پیامی تحت عنوان «راهبرد استقامت و هوشیاری در مکتب انقلاب اسلامی در برابر گزاره برگ استکباری صهیونیستی دغلکارانه امریکا» صادر کرد؛ پیامی که در آن خطاب به تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای کشورمان تاکید شده که «از هرگونه غافلگیری در برابر حریف مستکبر و پر فریب در صحنه کشاکش مذاکرات سیاسی و هسته‌ای برحذر» باشند.
 
سیاست روز روزنامه اصولگرا به عنوان ارزیابی کارشناسان از مانع تراشی تکراری آمریکا نوشته: آمریکایی‌ها و دیگر کشورهای غربی عضو ۱+۵ از جمله فرانسه و انگلیس به گونه‌ای سخن می‌گویند که انگار قرار است ایران مستعمره آنها شود، به همین خاطر در حاشیه گفت‌وگوهای هسته‌ای که همچنان در نیویورک ادامه دارد، سخنانی را مطرح می‌کنند که به هیچ عنوان قابل پذیرش از سوی ایران نیست. آیا با این مواضعی که از سوی آمریکا و دیگر کشورهای غربی علیه توافق مطرح می‌شود می‌توان به دستیابی توافق امیدوار بود؟
به نوشته این روزنامه: تیم مذاکره کننده هسته‌ای ایران در حالی مشغول چانه زنی با ۱+۵ در چارچوب نگارش پیش‌نویس طرح توافق‌نامه جامع است که مقامات امریکایی و متحدانش همچنان از تریبون‌های مختلف در مسیر نگارش متن و نیز توافق احتمالی سنگ‌اندازی می‌کنند.
 
کیهان در یادداشت روز خود با اشاره به گفته هایی از مقامات آمریکایی در چند روز اخیر نوشته: نظر آنان در تناقض انکار ناپذیر با رئیس‌جمهور و وزیر امور خارجه ایران است از جمله در مورد زمان لغو تحریم ها و نظارت تا ابد بر تاسیسات هسته ای و بازرسی های بی سابقه و سرانجام آن جا که معاون رییس جمهوری آمریکا گفته «اگر لازم باشد به ایران حمله می‌کنیم».
 
این روزنامه پرسیده: از مجموع این اظهارات چه نتیجه‌ای باید گرفت؟ بازی آمریکا با هفده درصد تحریم‌ها و لغو یا عدم لغو آن کدام نتیجه در خور را می‌تواند داشته باشد که به خیال کسب این نتیجه قریب دو سال است پیشرفت هسته‌ای خود را متوقف و بعضاً تعطیل کرده‌ایم؟
کیهان چاره کار همیشگی خود را تکرار کرده که: اولویت دولت از خارج به داخل منتقل شود و به جای نگاه به دست اجنبی و امید ترحم او، دست همت به کمر خود بزنیم و از تهدید دشمن، یک فرصت بزرگ برای ساماندهی اقتصادی - مبتنی بر بهره‌وری، شفافیت، حمایت از تولید داخلی، عادلانه کردن مالیات‌ها و مقابله با فرارهای چند ده‌هزار میلیارد تومانی، مبارزه با قاچاق سازمان یافته و انبوه کالا، ساماندهی و به حداقل رسانی واردات، و مبارزه غیر شعاری و غیر جناحی و به دور از سیاست‌زدگی با فساد اقتصادی- بسازیم.
 
و قدم اول برای چنین حرکتی از نظر یادداشت روز کیهان: پذیرش شجاعانه و توأم با حریت این واقعیت است که اولویت‌گذاری دولت محترم اشتباه بوده و باید جبران و اصلاح شود، حتی اگر این فهم مبتنی بر تجربه دو ساله اعلام هم نشود. در غیر این صورت به تعبیر معروف، یک غلط با هزار توجیه، می‌شود هزار و یک غلط.
 
رضا نصری در سرمقاله شرق به گفته های تازه اوباما در جریان دیدارش با نخست وزیر ایتالیا اشاره کرده که گفته است: دغدغه اصلی ما این است که اگر ایران به تعهدات خود مطابق توافق هسته‌ای عمل نکرد، مجبور نشویم از یک‌سری مانع پی‌درپی بپریم تا تحریم‌ها مجددا اِعمال شود نوشته این موضع رئیس‌جمهور سؤال‌های زیادی برمی‌انگیزد.
 
این حقوقدان در مقاله خود پرسیده که: چطور اوباما صلاح می‌داند به‌جای ابداع سازوکارهایی که بقا و تحکیم چنین توافق مهمی را تضمین ‌کند، در پی بنیاد سازوکاری باشند که (برعکس) فروپاشی توافق را تسهیل می‌کند؟ بازگشت تحریم‌ها بدون‌شک طرفین را به سمت درگیری سوق خواهد داد، با این تفاوت که این بار گزینه‌ دیپلماتیک هم چندان در دسترس نخواهد بود. چنانچه تحریم‌ها مجددا علیه ایران وضع شود - با هر توجیهی که باشد - قطعا «سیاست داخلی» هر دو طرف مانع احیای گزینه دیپلماسی و راه‌حل‌های همدلانه خواهد شد.
و خلاصه مقاله شرق این که: بازگشت تحریم‌ها، اگر به‌مثابه اعلام جنگ نباشد، قطعا جهان را به شرایط جنگی بسیار نزدیک خواهد کرد. حال، پرزیدنت اوباما پاسخ دهند با چه منطقی جایز می‌دانند با ایجاد یک سازوکار «خودکار» (یا ماشه‌وار) در درون شورای امنیت، دنیا را به‌صورت اتوماتیک به چنین فضای امنیتی خطرناکی - که بسیار خطرناک‌تر از فضای امنیتی پیش از انعقاد قرارداد خواهد بود - بکشاند؟ آیا رییس جمهور آمریکا حاضر است برای تسکین حزب جمهوری‌خواه و ملاحظات سیاست داخلی خود، نظام حقوقی سازمان ملل را قربانی کند؟

پاسخ طنزنویسان
پیمان مقدم هم در ستون طنز روزنامه ایران نوشته: خب نوبتی هم که باشد باز نوبت جناب ظریف است. غائله فکت شیت هسته‌ای که خاموشی ناپذیر است. حالا هم جناب ظریف مطابق عرف دیپلماتیک به وزیر خارجه نوظهور عربستان تبریک گفته‌اندو دلواپسان شلوغ کرده‌اند: مگر خانه خاله است که تبریک می‌گویید.
 
طنزنویس افزوده: یعنی وزیر خارجه در این حد نخودی مفروض می‌شود که حق گفتن تبریک دیپلماتیک ندارد. یا اینکه کلاً از سیاست‌های خصمانه آل سعود در مقابله با کشورمان سر در نمی‌آورد و حواسش نیست که چی به چیست. بله دوستان؛ اینجوریاست. وزیر خارجه دولت اعتدال باید برای عملکرد روزانه خود از روزنامه توپخانه گواهی رضایت بگیرد ورنه این دیپلماسی برباد است.
 
شهرام شهیدی در اشاره به گفته حسن روحانی که دلالان تحریم به فکر شغل دیگری باشند مشاغلی را پیشنهاد کرده: اول مستند سازی: از آنجایی که در طول سالیان گذشته این دلالان فقط و فقط فکر عملگرایی بودند و با مدرک‌گرایی مشکل داشتند و کلا مدرک را کاغذپاره می‌خواندند، هیچ سند و مدرکی دست‌شان نیست.
 
پیشنهاد بعدی طنزنویس تاسیس شهربازی است. از آنجا که دلالان تحریم متخصص وحشت‌زایی و تولید ترس و هراس در جامعه بوده‌اند، اینک می‌توانند از تجربیات گرانبها و البته جانسوز خود استفاده کنند و با الگوبرداری از متدهای تولید وحشت که در این سال‌ها آموخته و به کار گرفته‌اند، خوف‌ترین و مخوف‌ترین شهربازی دنیا را تاسیس کنند . یا خاطره‌نویسی چون یکی از مهم‌ترین و فرهنگی‌ترین روش‌های کسب درآمد دوستان دلال فعال در حوزه تحریم نوشتن روزنوشت خاطرات‌شان و چاپ و نشر و فروش این خاطرات است.
طنزنویس اعتماد نظر داده: مردم خیلی خوشحال می‌شوند بدانند بالاخره در آن هردمبیل کی به کی و چی به چی بود. البته از آنجا که عزیزان دلال در تحریف واقعیت هم تجربه منحصر به فردی دارند. می‌شود شغل دیگری هم در نظر گرفت و آن هم کاری نیست جز تاسیس سازمان راستی‌آزمایی.
آقای رییس جمهور به داخل هم نگاه کنید
قانون با این تیتر خبری را منعکس کرده که روزنامه های مختلف آن را گزارش داده اند.
به نوشته این روزنامه شورای تبیین مواضع بسیج دانشجویی دانشگاه‌های مشهد در واکنش به حضور علی مطهری در همایش بزرگداشت مقام معلم همراه با بررسی اندیشه‌های شهید مطهری نامه سرگشاده‌ای منتشر کرد و به علی مطهری هشدار داد،آقای مطهری به مشهد نیایید. از سوی دیگر عده ای نیز در اعتراض به حضور رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در دانشگاه امیرکبیر تجمع کردند. این معترضان که هاشمی را با شریعتمداری(مدیرمسئول کیهان) و علیرضا زاکانی مقایسه کرده بودند، با دست نوشته هایی که همراه داشتند و روی آن نوشته بودند(فردا می آییم)به نوعی سخنرانی امروز هاشمی را با حاشیه همراه کردند.
کارتون احسان گنجی، بی قانونقانون نوشته: به نظر می‌رسد، بی محلی مقامات مسئول به این کارشکنی‌ها پایانی ندارد و این عدم کفایت مدیران میانی دولت که بیشتر آنها از زمان احمدی نژاد هنوز قدرت را ترک نکرده اند، حاشیه های سیاسی این روزها را افزایش داده اند. در بیانیه بسیج مشهد مطهری را متهم به حرکت در رکاب اسلام ستیزان می کنند و با بیمار خواندن او ادامه می دهند، جناب دکتر ژست روشنفکری دینی بیماری مضاعفی است که در این روزگار سکه بازار شده و متاسفانه شما خواسته یا ناخواسته جزو مبتلا شدگان این بیماری مزمن شده‌اید.
 
بنا به این گزارش: این جماعت با همان لحن تهدید آمیز ادامه می دهند، اگر قرار است این بار نیز در سفری که پیش رو دارید با‌‌ همان رویکرد همیشگی و‌‌ همان مواضع قبلی در دانشگاه حضور یابید و از آن دفاع کنید، اگر قرار است به عنوان نماینده آن مردگان سیاسی، آن فتنه گرانی که به دلیل بصیرت سیاسی مردم برای همیشه از صحنه سیاست کنار رفتند به دفاع بپردازید. اگر قرار است یکبار دیگر در مقام وکیل مدافع فتنه‌گران جسارت کرده و عدالت رهبری را زیر سوال ببرید؛ ما دانشجویان انقلابی ساکت نخواهیم نشست!
 
محمدرضا خباز نماینده سابق مجلس در همین باره در آرمان نوشته: نامه سرگشاده‌ای که درباره سخنرانی آقای مطهری در دانشگاه فردوسی مشهد منتشر شده غیرقانونی است. یک مجموعه‌ای که خود مدعی حفظ ارزشهاست باید وظیفه قانونی خودشان بدانند که در نظام جمهوری اسلامی آزادی بیان و اندیشه مطابق با قانون برای همگان وجود داشته باشد.
 
معاون تقنینی معاون رییس جمهور در این مقاله تاکید کرده: اگر کسی غیرقانونی در مسیر محدود کردن آزادی بیان و اندیشه حرکت کند مورد پذیرش هیچ گروه و جناح منصفی نیست. این که آقای مطهری را به نیامدن تهدید کنند، یا اتهام بزنند، همین نسبت را می‌شود به دیگران هم داد که زیبنده نیست. شما اگر مخالف آقای مطهری هستید و نماینده با سواد و منطقی دارید هماهنگ کنید در همان جلسه نیم ساعت هم نماینده شما صحبت‌های آقای مطهری را نقد کند.
 
مقاله آرمان سووال کرده: اگر فرزند شهید مطهری آن هم در هفته معلم، در داخل دانشگاه که خانه‌اش است نتواند سخن بگوید باید پرسید چه کسی می‌تواند ابراز نظر کند. مسئولین استان خراسان باید با شناسایی این افراد و کسانی که در برخورد با منتقد فضای پرطراوت سیاسی در جامعه را تحت‌تاثیر رفتارهای خود قرار می‌دهند برخورد قانونی کنند.
پلیس اسلام یا قانون
در ادامه بحث های هفته گذشته در مورد وظیفه پلیس در جمهوری اسلامی که به دنبال گفته های رییس جمهور و حملات چند استاد علمیه و رییس مجلس خبرگان به وی برجسته تر شد، اعتماد در سرمقاله خود نوشته: گفته های رییس جمهور نزد برخی افراد تعبیر درستی پیدا نکرد، گویی ایشان اسلام را در برابر قانون معرفی کرده و حکم به دفاع از قانون و علیه اسلام داده است. در حالی که واقعیت برعکس است و این بهترین شیوه برای دفاع از اسلام در حکومتی است که نزدیک به چهار دهه از عمرش گذشته و بسیاری از آنچه را که می‌خواسته به قانون تبدیل کرده یا در حال انجام این کار است.
 
نویسنده روشن کرده که: یک مامور نیروی انتظامی یا هر مامور دولتی دیگر، اگر در برابر اقدام مشخصی از ما، واکنش نشان دهد و دستور به ترک آن یا انجام فعل دیگری بدهد. طبیعی است که می‌توانیم از او بپرسیم چرا چنین دستوری را صادر کرده است؟ اگر نتوانیم سوال کنیم که اوضاع خیلی نابسامان خواهد شد. ولی وقتی بپرسیم او چه پاسخی خواهد داد؟ اگر بگوید که براساس ماده قانونی خب پیداست باید از وی تمکین کرد اما اگر بگوید چون اسلام می‌گوید، در این صورت ما نه با یک پلیس یا مامور دولتی که با فردی در نقش یک هدایتگر و مبلِغ دینی مواجهیم.
کارتون پیام برومند، شرقسرمقاله اعتماد تاکید کرده: اگر امر و نهی این نیروها را نه مبتنی بر قانون، بلکه براساس اسلام بدانیم، بیش از هر وقت دیگری مفاهیم اسلامی را شعبه‌شعبه کرده و خطر بد و کج‌فهمی را افزایش داده‌ایم. جالب اینکه مخالفان این سخن آقای رییس‌جمهور می‌توانند خودشان تجربه کنند و کسانی را در معرض اینگونه ماموران دولتی قرار دهند و ببینند آیا برای بیشتر آنان صلاحیت کافی جهت صدور دستور و امر و نهی به اسلام قایل هستند؟ مگر نه اینکه بسیاری از همین منتقدان نسبت به فضای ناسالم اداری و کارکنان دولتی گله‌مند هستند، چگونه ممکن است شهروندان کشور را که بسیاری از آنان محترم‌تر و آگاه‌تر از این افراد نسبت به اسلام هستند، در معرض امر و نهی از موضع اسلامی آنان قرار داد؟ چنین چیزی غیرممکن است و موجب تشنج و اختلال روابط می‌شود.
پدرانی که دستفروشند
میثم‌ هاشم‌خانی در مقاله ای در شهروند با اشاره به روز پدر نوشته این روز با چهلمین روز یتیم شدن ٢ فرزند یونس عساکره؛ دستفروش زحمتکش خرمشهری که در دوراهی کسب‌وکار حلال و کسب درآمد نامشروع، بر اولی پافشاری کرد و بعد از ممانعت مکرر شهرداری از دستفروشی‌اش، جان خود را در راه اعتراض فدا کرد.
 
خودسوزی یونس عساکره، نمادی بود از رنج عمیق شبانه‌روزی صدها‌هزار ایرانی که با فقر شدید مواجهند؛ فقر طاقت‌فرسایی که چه بسا هر روز آنها را بر سر دوراهی کسب‌وکار مشروع/ کسب درآمد نامشروع قرار می‌دهد.
 
به نظر نویسنده این مقاله: باید بپذیریم که به دلیل کم‌تدبیری در استفاده از انبوه ثروت‌های زیرزمینی و روزمینی کشورمان، بسیاری از هم‌وطنان‌مان از حداقل سرمایه مالی و سرمایه انسانی لازم برای دستیابی به شغلی فراتر از دستفروشی (خرده‌فروشی سیار) برخوردار نیستند. در چنین شرایطی، ممنوع‌سازی مطلق دستفروشی، هم از شکل‌گیری فضای رقابتی در فرآیند توزیع کالا جلوگیری می‌کند، هم «امکان‌ناپذیر» است و هم به شدت «غیراخلاقی».
 
مقاله شهروند ابراز امیدواری کرده که همین نوشته کوتاه، گام کوچکی باشد برای اندکی احساس مسئولیت بیشتر در برابر فرزندان «پدرانی که دستفروشند.
آزادی مطبوعات
کارتون علیرضا پاکدل، اعتمادآیدین سیار سریع در یادآوری روز جهانی مطبوعات گفت وگوهایی را تدارک دیده که به روزنامه نگارانی که دچار بیماری قلبی هستند توصیه کرده از خواندن آن خودداری کنند. اول از استادی پرسیده پیامتان برای این روز چیست، جواب شنیده ما این روز را که غربی‌ها تعیین کردند قبول نداریم. شما چه روزی را پیشنهاد می کنید. مثلا روز تولد من که از علاقه مندان به مطبوعات هستم را به عنوان روز آزادی مطبوعات اعلام کنیم. چه اشکالی دارد؟ میشه خودتون رو معرفی کنید؟ بله. بنده مرتضوی هستم. بیژن؟ خیر. سعید. اوه مای گاد.
 
گفتگوی دوم با حسین جان است که در جواب سلام می گوید به گواهی صدها سند غیرقابل انکار و بر اساس گفته‌های خود مقامات ایالات متحده همچون آلن ایر سخنگو و جاسوس وزارت خارجه آن کشور علیک سلام. و در جواب خوبی؟ می گوید: به کوری چشم دشمنان ملت، احزاب منحله، مدعیان اصلاحات آمریکایی، روزنامه‌های اجاره‌ای، مجلات رهن کامل و سایت‌های اجاره به شرط تملیک ... بله خوبم.
 
طنزنویس برای حسین توضیح می دهد که دیروز روز آزادی مطبوعات بود و وی می گوید البته آزادی دروغین مطبوعات. روز که دیگه راستین و دروغین نداره، روزه دیگه. غرب می‌خواهد بگوید در آنجا مطبوعات آزاد هستند. در حالی که آنها راجع به هولوکاست نمی‌توانند بنویسند. اونوقت اینجا هست؟ بله. ما راجع به هولوکاست می‌توانیم بنویسیم.
 
گفتگوی سوم طنزنویس با دکتر است. سلام. سلامی به لطافت بهار. بابل خوش گذشت؟ جای شما خالی. دستاوردهای زیادی به همراه داشت. یکی این که من فهمیدم در دولت جدید بیشتر از دولت خودم طرفدار دارم. دیروز روز آزادی مطبوعات بود. من به مطبوعات علاقه مندم و در زمان ریاستم بسیار به مطبوعات کمک کردم. البته شما فقط به بخش طنز مطبوعات کمک کردین. این دولت جدید که همین کمک رو هم نمی‌کنه. خداحافظی کنید بریم دیگه. ما تازه می‌خواهیم بیاییم. پس می‌گوییم سلاااام.
رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.