بررسی روزنامه‌های صبح تهران؛ یکشنبه ۲۴ اسفند

روزنامه‌های امروز صبح تهران خبر از واکنش بازار ارز و بورس نسبت به احتمال توافق‌های هسته ای داده و در مقالاتی به بررسی این احوال پرداخته اند. شکایت از فساد و بوروکراسی، ادامه بررسی ماجرای حمله گروه‌های فشار به علی مطهری نماینده مجلس از دیگر مطالب این روزنامه هاست.
تیتر و عکس علی حسن پور، ایران
حسین واله در سرمقاله روزنامه ایران با اشاره به این که مذاکرات هسته‌ای ایران با گروه ۵ +۱ به مراحل حساس و تعیین‌کننده رسیده نوشته: دو پیشنهاد روی میز مذاکره قرار دارد. یک پیشنهاد این است که متن مورد توافق به تأیید شورای امنیت برسد. پیشنهاد دیگر آن است که شورای امنیت، قطعنامه مستقلی ناظر به این موافقتنامه صادر کند. این دو روش، تفاوت‌های شکلی دارند اما از منظر تأثیرگذاری همانند یکدیگرند و در نهایت الزامات حقوقی تقریباً یکسانی را به وجود می‌آورند.
 
سفیر سابق در الجزایر در این مقاله تاکید کرده: در صورتی که توافق هسته ای در قالب یک قطعنامه تأیید شود، تأثیرات مهمی به دنبال دارد توافقی که باعث کاهش یا رفع کامل نگرانی‌هایی خواهد شد که بر سر راه همکاری‌های بین‌المللی ایران مانع ایجاد کرده‌اند. اصلاح نگاه جهانی به ایران و ترمیم مناسبات ایران و کشورهای مختلف جهان سرعت خواهد گرفت. در واقع، فضای روانی که در نتیجه تحریم‌ها شکل گرفته، دچار فروپاشی می‌شود و دایره تهدید مخالفان توافق نیز محدودتر و کار بر آنان دشوار‌تر می‌شود.
 
در ادامه مقاله ایران آمده: پیشنهاد صدور این قطعنامه از جانب اعضای ثابت شورای امنیت خود نشان دهنده چند اتفاق مهم است:
اول آنکه نشان می‌دهد قدرت‌های جهانی به شکست سیاست منزوی‌سازی ایران و ناکارآمدی سناریوی ایران هراسی و مخدوش‌سازی وجهه بین‌المللی ایران پی برده‌اند. دیگر آنکه نشان دهنده نیاز جامعه جهانی به نقش سازنده ایران برای حل و فصل مشکلات نه تنها منطقه‌ای بلکه بین‌المللی است.
 
علی بیگدلی در مقاله آرمان با اشاره به نامه ۲۳۰ نماینده کنگره که با ۴۷ سناتور همصدایی کرده اند نوشته: رهبر حزب جمهوریخواه در کمیسیون روابط خارجی سنا اعلام کرده که تاکنون توانسته ۶۶رای سنای آمریکا را جمع‌آوری کند که اگر یک نفر به این ۶۶ نفر اضافه شود آنگاه قدرت وتوی رئیس‌جمهور آمریکا نیز از بین خواهد رفت که اگر این اتفاق بیفتد خطر بزرگی به وجود می‌آید.
 
نویسنده با احتمال این که گفته رییس کمیسیون خارجه سنا یک بلوف سیاسی باشد نوشته: وضعیت بین کنگره و دولت اوباما هیچگاه در طول تاریخ به این حد از خصومت نرسیده است. شاید به واسطه این ۲۳۰ نفر بتوانند یک نفر باقی مانده از سناتورها را نیز جذب کنند زیرا سیاست خارجه آمریکا به تصمیمات کمیسیون روابط خارجی آمریکا بستگی زیادی دارد. حتی اگر کنگره در اختیار جمهوریخواهان نبود و دولت با جمهوریخواهان اختلاف نداشت رئیس‌جمهور نمی‌توانست از طرف کنگره قول برداشتن تحریم‌ها را بدهد.
 
این کارشناس مسایل بین الملل در مقاله آرمان تاکید کرده: پیشنهاد وزارت خارجه ایران در مورد ارجاع پرونده هسته‌ای ایران به شورای امنیت یک پیشنهاد جالب و زیرکانه است ولی این تصمیم‌گیری مانع از این نمی‌شود که کنگره در لحظه آخر دست به عمل نزند؛ یعنی اعضای ۵ +۱ که عضو شورای امنیت هم هستند توافقنامه احتمالی با ایران را به تصویب برسانند ولی اگر این مصوبه در دبیرخانه شورای امنیت به ثبت برسد یک قرارداد مستحکمی در این مورد به تصویب خواهد رسید.

تاثیر توافق ها در بازار
مهدی پور فاطمی در سرمقاله روزنامه اقتصادی تعادل از تاثیر اولیه توافق هسته‌یی و لغو تحریم‌ها بر بازار ارز و بورس در کشور اشاره کرده و نوشته در ادامه روند این افت و خیزها، بازارها به یک ثبات نسبی خواهد رسید اما تاثیر بلندمدت آن این است که مراودات بانکی ایران با سایر کشورهای دنیا آسان‌تر خواهد شد و ممکن است که واردات کالا افزایش پیدا کند یا ساده‌تر شود. در این صورت صنعت و تولید داخلی می‌تواند به دلیل ورود کالاهای خارجی متضرر شود و از سوی دیگر نیز به دلیل اینکه تولیدکنندگان می‌توانند به راحتی مواد اولیه خود را تامین کنند مرتفع شود.
 
نویسنده معتقد است: با این حال نمی‌توان گفت که توافق هسته‌یی و لغو تحریم‌ها نتیجه‌یی خوب مطلق یا بد مطلق خواهد بود. باید دید بخش خصوصی و دولت در قبال این تغییراتی که پیش خواهد آمد چه سیاست‌هایی را پیش می‌گیرند. این سیاست اگر سیاست عقلانی باشد به‌طور قطع لغو تحریم‌ها منجر به توسعه اقتصادی می‌شود اما اگر بی‌دقتی در روند و تصمیم‌ها صورت گیرد منجر به این موضوع خواهد شد که بازارهای خود را در اختیار خارجی‌ها قرار خواهیم داد. باید این مساله را در نظر داشت که طبیعتا روند مثبت تعادل با دنیا برای کشور بسیار پربار خواهد بود و بازارهای داخلی را در سال آینده تکان خواهد داد زیرا انتقال پول و ارز به راحتی انجام می‌شود و اثرات مثبتی به همراه خواهد داشت.
 
در پایان سرمقاله تعادل آمده: در صورتی که مسیر مذاکرات به سمت دستیابی به توافق هسته‌یی نهایی حرکت کند، فعالان اقتصادی می‌توانند با امید بیشتری به آینده اقتصاد و سیاسی کشور چشم بدوزند. در صورت رفع تحریم‌ها افق‌های تازه‌یی پیش روی اقتصاد کشور قرار می‌گیرد. بر این اساس میزان تجارت خارجی کشور نیز به شکل قابل توجهی افزایش می‌یابد.

حیف نیست؟
کارتون امین منتظری، شرقفتح الله آملی در مقاله ای در روزنامه اطلاعات به بررسی وضعیت کشور در زمینه امنیت و موقعیت در منطقه پرداخته و نتیجه گرفته: در حال حاضر مردم از بابت تهدیدهای خارجی می‌تواند خیال آسوده‌ای داشته باشد. اما آنچه می‌توان از آن به عنوان یک خطر یا یک آسیب سخن گفت بی‌تردید مشکلاتی است که در داخل کشور سلامت نظام و آرامش مردم و اعتماد مردم به نظام را هدف گرفته است.
 
به نوشته این مقاله باید اعتراف کرد: ما به همان میزان که در عرصه‌های دفاعی و امنیتی سپرها و جوشن‌های خوبی برای مدافعه تدارک دیده‌ایم در ایجاد بسترهای لازم برای افزایش مقاومت درونی و داخلی غفلت شده. باید اعتراف کرد که کشور هنوز در مقابله با بوروکراسی اداری، دیوانسالاری، توزیع ناعادلانه درآمد و ثروت، رواج فساد و رانت با پیچ و خمها و گره‌های کور فراوانی روبروست. حیف نیست نظام اجرایی و اداری و دولتی نتواند ساز کاری برای جلوگیری از فرار مالیاتی، اصلاح نظام و سیستم بانکی، و مقابله با باندهای فساد و ارتشا و رشوه در دستگاه اداری پیدا کند؟
 
مقاله اطلاعات در نهایت پرسیده: چگونه می‌توان تحمل کرد که وضعیت اشتغال جوانان کشور و نیز اوضاع و احوال واحدهای تولیدی ما در حد و مرز نگران کننده‌ای باشد، آنگاه همچنان دروازه‌های مملکت به روی واردات و قاچاق کالا چنین باز باشد؟ این غول‌های واردات و انحصار چه کسانی هستند و به کجا وابسته‌اند که هنوز هم حتی در شرایط تحریم چنین دست بازی در واردات کالاهای خارجی دارند که هر هفته و هر ماه جامعه شاهد تعطیل و یا تعدیل نیروی چند واحد تولیدی است؟
علی مطهری کیست
کارتون محمد طحانی، آرمانآرش عسکری در گزارش اصلی ارمان نوشته: چند روزی از ماجرای حمله عده‌ای در شیراز به علی مطهری که قرار بود به عنوان وکیل ملت در مجلس شورای اسلامی و همچنین فرزند آیت‌ا... مطهری از تئوریسین‌های انقلاب اسلامی در دانشگاه شیراز سخنرانی کند می‌گذرد. دعوتی که توسط انجمن فرهنگ و سیاست شیراز در قالب تشکلی کوچک و کمتر شناخته شده دانشجویی برگزار شد اما اتفاق و موضوعی بزرگ در سطح ملی به وجود آورد. در چند روز اخیر تحولات و واکنش‌های عدیده و مختلفی در این خصوص به وقوع پیوسته که معمولا نیز در صدر اخبار رسانه‌ها قرار گرفته‌اند. روز گذشته نیز موضعگیری‌ها و واکنش‌های مختلف نسبت به این اقدام ادامه پیدا کرد.
 
به نوشته این گزارش: ااز آنجا که انتظار همه هواداران دولت اتخاذ تصمیمی راهگشا در این خصوص در دولت و همچنین پیگیری و برخورد قاطعانه با حمله‌کنندگان به علی مطهری بوده است؛ به دستور رئیس‌جمهور وزیر کشور جهت رسیدگی به تعرض، اهانت و ضرب‌وشتم به علی مطهری نماینده مجلس و نیز ایجاد بی‌نظمی در شهرستان شیراز، کمیته‌ای تشکیل داده است.
 
مهران کرمی در سرمقاله فرهیختگان با عنوان ما و علی مطهری نوشته:همه کسانی که از نزدیک علی مطهری را می‌شناسند، می‌‌دانند که او را نمی‌توان از جنس اصلاح‌طلبان رایج دانست.علی مطهری شخصیتی است که در این سال‌ها ملاحظه هیچ‌کس را نکرده، با همان لحنی که در سال‌های اصلاحات علیه محمد خاتمی موضع می‌گرفت به نقد آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی و دفاع از احمدی‌نژاد پرداخت و سپس بر این دیدگاه خود نیز شورید تا حق‌جویی‌اش را نشان دهد.
 
این مقاله به یاد آورده که این نماینده تهران انتقادش به دولت دهم تا آنجا گزنده بود که پس از کشف شنود از دفتر کارش تندترین انتقادها را روانه وزارت اطلاعات کرد. علی مطهری حتی در نقدهایش علی لاریجانی رئیس مجلس و داماد خانواده مطهری را بی‌نصیب نگذاشت و بی‌پرده دستگاه قضایی را به کرات مورد انتقاد قرار داد. با این حال علی مطهری کسی است که با وجود سادگی و سلامت نفس جایگاه نهادهای قانونی نظام و اصل ولایت فقیه و قانون اساسی را به خوبی می‌شناسد و در نقدهایش به‌گونه‌ای حرکت کرده که به دشواری بتوان عنوان مجرمانه‌ای به او منتسب کرد.
 
به نوشته مقاله فرهیختگان علی مطهری نماد ناوابستگی به طبقه و جناح خاصی در جمهوری اسلامی است و شیوه برخورد با او نیز به همین دلیل می‌تواند نشانه سعه صدر نظام و بردباری در برخورد با منتقدان باشد. به همین اندازه نیز برخورد قاطع با کسانی که با حمله فیزیکی به مطهری زمینه وهن نظام را فراهم کرده‌اند می‌تواند نشانه سلامت و قانون‌مندی کشور و مایه امیدواری همه دلسوزان کشور و نظام باشد.
گروه‌های فشار و دولت
مهدی مالمیر در سرمقاله مردم سالاری با بررسی کارنامه دولت در زمینه فرهنگی نوشته کشور با وضعیتی گرگ ومیش روبرو بوده‌ایم. مجوز گرفتن وانتشار کتاب‌هایی که سال‌ها در کنج انبارهای وزارت ارشاد خاک می‌خوردند و بردن نام نویسنده‌های‌شان در یک برنامه زنده تلویزیونی، سبب غیب شدن برنامه از روی آنتن و سانسور بی‌درنگ برنامه می‌شد، امیدهای بسیاری را در دل اهل فرهنگ و به ویژه کتابخوانان بیدار کرد. در عرصه موسیقی اما شرایط یک سال گذشته بی‌اغراق ناامیدی‌آور بود.
 
توضیح آنکه در این سال سالن کنسرت‌ها در چند شهر با هجوم دَمادَم گروه‌های موسوم به «فشار» وبرهم ریخته شدن بساط گروه‌های موسیقی روبرو بودند.( به یک روایت بیست کنسرت موسیقی در سال ۹۳ با یورش گروه‌های خودسر رو در رو شدند). زیان‌هایی که از این رو به سرمایه‌گذاران این عرصه وارد آمد به راستی چشمگیر بود. بماند ضربه سنگینی که بر روح و روان علاقه‌مندان به شنیدن موزیک زنده فرود آمد که هرگز از ذهن نکته‌گیران و اهالی موسیقی و فرهنگ پاک شدنی نیست! در این میان، اگرچه گلایه‌گذاری وزیر فرهنگ را گهگاهی در اینجا و آنجا شاهد بودیم اما در تحلیل نهایی می‌توان بر این نکته پای فشرد که دولت تدبیر وامید دستی به حمایت از اهالی موسیقی نشان نداد و به نظر نمی‌آید با سر آمدن سال ۹۳ روند هجوم به سالن‌های اجرای موسیقی زنده پایان پذیرد.
 
در عرصه فعالیت‌های اجتماعی، پیگیری جدی دولت در زمینه بیمه همگانی از جمله سیاست‌های تحسین برانگیز دولت تدبیر وامید بود. اما در حوزه محیط زیست، آلودگی هوای شهرهای بزرگ به ویژه پایتخت و روند شتابنده استهلاک منابع طبیعی در سالی که گذشت همچنان برقرار بود. بر این همه، غبارآگین شدن شهرهای جنوبی وغربی کشور را نیز می‌باید افزود که هنوز واکنش درخوری از سوی دولت نسبت به پدیده گرد وغبار و ریزگرد‌هایی که هر از چند گاهی استان‌های جنوبی وغربی را محاصره می‌کنند به چشم نمی‌آید.
عادت‌های نوروزی
آریو صدر در مقاله ای در شهروند با عنوان سنت این روزها نوشته: بهار که نزدیک می‌شود و بوی ایام عید می‌آید، جنبش حرکت‌های ناخودآگاه اوج می‌گیرد. ناگهان همه هجوم می‌برند به سوی خرید. اگر از تک تک آن‌هایی که از خانه می‌زنند بیرون تا پول‌هایشان را خرج کنند، بپرسیم که چرا در این ایام باید خرید کرد؟ نمی‌دانند. اگر بپرسی چرا باید این ماهی‌های کوچک قرمز را بخرید تا یکی دو هفته بعد بمیرند؟ نمی‌دانند. اگر بپرسید چرا باید این همه حرص خرید داشته باشیم.
 
این روزنامه نگار از همکاران خود هم انتقاد کرده و نوشته در عرصة مطبوعات که هر سال در نزدیکی ایام نوروز، یادشان می‌افتد که باید حتماً یک ویژه‌نامه به مناسبت این ایام منتشر کنند. .. تعدادی عکس گل و بلبل (البته رنگی). عکس‌هایی از بازیگران سینما، بازیکنان ورزشی ترجیحاً فوتبال، عکس دختربچه‌ها روی جلد نشریه‌ها و خلاصه چیز‌هایی شبیه به برنامه‌های تلویزیون خودمان! درواقع هیچ خلاقیتی در این «شماره‌های نوروزی» وجود ندارد.
 
مقاله شهروند به این جا رسیده که: اگردر روز‌های پایانی تعطیلات که همه آب‌های خرید و دید و بازدید از آسیاب افتاده است از خیابان عبور کنید و دست بر قضا چشمتان به کیوسک‌های روزنامه‌فروشی بیفتد با منظره غم‌انگیزی رو به‌رو می‌شوید. بسیاری از این ویژه‌نامه‌های نوروزی فروش نرفته‌اند و برخی‌شان بر اثر باران‌های بهاری آب‌خورده و چروک شده‌اند اما صاحب کیوسک به هر حال آن‌ها را هر روز بیرون می‌گذارد تا بلکه مشتری پیدا شود و یکی را بخرد. ایام نوروز تمام شده، نشریه‌های رنگارنگ به معنای واقعی کلمه باد کرده‌اند و کسی نمی‌داند چرا این همه نشریه شماره ویژه چاپ می‌کنند.
افتخارات نوروزی سیما
بخش آگهی‌های طنزنامه بی قانون
پوریا عالمی در ستون طنز شرق نوشته:‌ تلویزیون ایران باافتخار اعلام کرد به‌مناسبت نوروز۹۴، برای اولین‌بار ۱۴مستند را که «تا‌به‌حال دیده نشده‌اند» پخش خواهد کرد. دست‌برقضا این ۱۴مستند را ۱۴مستندساز جهان در سال‌های گذشته ساخته‌اند که تابه‌حال کلی هم تقدیر شده است. منتها این ۱۴مستندساز غیرایرانی در گفت‌وگو با تلویزیون ایران، ١٤‌تایی با هم گفتند: ممکن است مستندهای ما تابه‌حال جوایز زیادی برده باشند و تلویزیون‌ها و سینماهای زیادی هم آنها را پخش کرده باشند و نصف مردم دنیا هم آن را دیده باشند، اما راستش را بخواهید تا این مستندها را صداوسیمای ایران پخش نکند، انگار هیچ‌کجا پخش نکرده است.
 
به نوشته این طنزنویس: به همین مناسبت تلویزیون ایران باافتخار اعلام کرد ٤٠انیمیشن را نیز برای اولین‌بار پخش خواهد کرد. که دست‌برقضا این ٤٠انیمیشن به سفارش واحد‌مرکزی‌خبر و برنامه عموپورنگ منتها در کمپانی‌های دریم‌ورکز و والت‌دیزنی و... ساخته شده‌اند. به همین مناسبت تلویزیون ایران باافتخار اعلام کرد ٦٠٠فیلم سینمایی را نیز برای اولین‌بار پخش خواهد کرد که اینها به سفارش سیمافیلم و زیرنظر مهدی فخیم‌زاده و توسط مارتین اسکورسیزی، تارانتینو، جیم جارموش و فرج سلحشور کارگردانی شده‌اند.
 
و در نهایت ستون طنز شرق به این جا رسیده: به همین مناسبت تلویزیون ایران اعلام کرد چند مسابقه را برای اولین‌بار در تلویزیون پخش خواهد کرد که پیش از این در شبکه‌های خارجی تست شده است. تلویزیون گفته است خیلی از مسابقاتی که در تلویزیون‌های خارجی می‌بینید و فرداش ما عین همان را برای شما پخش می‌کنیم تمرین بروبچه‌های کانال‌سه است.
رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.