امپراتوری هخامنشی چگونه بر پهنه وسیعی از کره زمین دوام آورد؟

سلسله هخامنشیان به عنوان یکی از دیرینه‌ترین سلسله‌های پادشاهی در تاریخ، موضوع پژوهش محققان بسیاری بوده است. یکی از ویژگی‌های کم نظیر هخامنشیان قلمروهای وسیعی بود که بر آنها حکمرانی می‌کردند. این قلمروها از هند تا مصر را در برمی‌‌گرفته است. همین ویژگی توجه محققان را به خود مشغول کرده است.


کتاب «واکاوی یک شاهنشاهی» با عنوان فرعی «گذر زمان در تاریخ نگاری هخامنشیان» که اخیرا به چاپ رسیده است قصد دارد با کنکاش دقیق‌تری، یکبار دیگر این قدیمی‌ترین سلسله پاشاهی ایرانیان را از زوایای مختلف مورد بررسی قرار دهد.


ویراستاران این کتاب تورج دریایی مورخ و ایرانشناس در دانشگاه کالیفرنیا، علی موسوی مدرس تاریخ در دانشگاه کالیفرنیا و خداداد رضاخانی محقق تاریخ از دانشگاه برلین هستند. جمعی ایرانی که برای اولین بار مجموعه ای را درباره شاهنشاهی هخامنشیان ویراستاری کرده اند.


رازهای قدرتمندی یک امپراتوری

ویراستاران کتاب ابتدا ذکر می‌کنند که مطالعه و بررسی قدرت امپراتوری ها، یک موضوع نسبتا تازه‌ است. آنها با نگاه به جهانی‌سازی در چند دهه اخیر، تاملی دوباره به قدرت‌های امپراتوری کهن را ضروری می‌دانند. در ظاهر امر، موضوع امپراتوری‌ها به دوران باستان تعلق دارد اما از نظر ویراستاران «در بحث‌های اخیر مربوط به جهانی‌سازی و تماس رو به افزایش میان دولت-ملت‌های مدرن، ضرورت فهم گرایشات کهن در تعاملات انسانی و مادی و ابزار کنترل آنها، به طور فزآینده احساس می‌شود.»

حال این سوال مطرح می شود که چگونه سلسله هخامنشیان توانست بر قلمروهای وسیع و متنوع خود حکمرانی کند. امپراتوری که از هند در شرق تا لیبی در غرب، یک قدرت نسبتا متمرکز بود که از ابزار قدرت‌های محلی برای اداره مناطق بهره‌برداری می‎کرد.

نویسندگان معتقدند که حضور این سلسله پادشاهی بر مناطق تحت حکومت خود، حضوری خفیف و ملایم یا به بیان دیگر حداقلی بود. اول از آنجا که ایرانی‌های حاضر در امپراتوری در اقلیت بودند و دریافته بودند که تنها با مدارا می‌توانند در مناطق متنوع تحت امرشان توازن ایجاد کنند. هرچند برخی این دلیل را قانع‌کننده ندانسته و برای رد آن آشوریان را مثال می‌زنند که در مناطق تحت امر خود، علیرغم آنکه اقلیت بودند اما حکمرانان خشنی بودند.

روش مداراگرایانه هخامنشیان این بود که هر منطقه‎ای را آزاد می‌گذاشتند که بر مبنای فرهنگ و ساختار محلی و منطقه ای خود اداره شود.

کتاب تشکیل شده است از مجموعه مقالاتی که هر کدام در چهار فصل کلی تقسیم‌بندی شده‌اند. نگارش هر مقاله به یک محقق متخصص سپرده شده است. چهار فصل عبارتند از: تاریخ؛ باستان‌شناسی و فرهنگ مادی؛ دین و فرهنگ؛ یادمان هخامنشیان.

ویراستاران می گویند که شیوه حکمرانی هخامنشیان بر اساس استثمار ملل تحت حاکمیت خود نبوده و از منابع این سرزمین‌ها بهره‌برداری نمی‌کرد و همچنین نمی‌خواسته همه فرهنگ‌ها را تحت یک «مرکز اجتماعی و فرهنگی و سیاسی» ادغام کنند؛ هرچند یک قدرت مرکزی برای حکمرانی همواره وجود داشت: «در نتیجه، مناطق تحت کنترل هخامنشیان، علی‌رغم همبستگی با امپراتوری، مستقیما تحت تاثیر برنامه دولت مرکزی با اثرات دراز مدت قرار نمی‌گرفت.»

آنها اضافه می‎کنند که مقالات موجود در این کتاب، دورنمایی را برای فهم اهمیت و تاثیر امپراتوری هخامنشیان در سه عرصه پژوهش به دست می‌دهد:

عرصه اول، چهار مقاله نقش امپراتوری هخامنشیان را در تاریخ جهانی روشن می‎کنند. این نقش در کنترل ابزار تولید قلمروها بررسی می‎شود و همچنین ایدئولوژی امپراتوری که در شخص داریوش کبیر نمود پیدا می کند.

عرصه دوم، مطالعه باستان‌شناسی و آثار فرهنگ مادی امپراتوری هخامنشیان است. منظور از فرهنگ مادی، تاثیرات فرهنگی بر اشیاء و محیط مادی مانند ساختن ظروف و معماری است. انتخاب رنگ‌ها و اشکالی که تحت تاثیر یک دوره فرهنگی هستند. شش مقاله این عرصه را در برمی‌گیرد و به موضوعاتی نظیر معماری، مسکوکات (ضرب سکه)، آب‌شناسی و جغرافیا می‌پردازند.

عرصه سوم، میراث فرهنگی در دوره بعد از اسکندریه است که به دین و فرهنگ عصر هخامنشیان مربوط می‎شود. همچنین مفهوم قدرت در نزد هخامنشیان و رواداری بررسی می‌گردد. سه مقاله این موضوع را دربرمی‎گیرند و در آخرین مقاله، تصویر پارسیان در نگاه غربی است که مروری بر سینمای هالیوودی و بازیگری امپراتوری کهن ایران در آنها، حسن ختام کتاب است.

«این مقالات گامی است برای مطالعه جهان هخامنشیان و درون چارچوب تاریخ جهان مفهوم‌پردازی می‌شوند و تلاش می‌کنند دو قرن حکمرانی را ورای زمان و مرزهای جغرافیاییِ در کنترل سیاسی‌شان، بسنجند.»


نظام جهانی امپراتوری

تورج دریایی و خداد رضاخانی معتقدند که می‌توان نظام‌های پیشامدرن را نیز بر اساس «نظریه نظام جهانی» بررسی کرد. امانوئل والرشتاین، پدیدآورنده «نظریه نظام جهانی» در دهه ۱۹۷۰ است. طبق بینش او، کشورهای جهان به مرکز، شبه پیرامون و پیرامون‌ تقسیم‌بندی می‌شوند. کشورهای مرکز دارنده مهارت بالا و تولید سرمایه‌ محورند و کشورهای پیرامونی دارای مهارت پایین و تولید اندک و کار محورند و مواد خام طبیعی آنها به بهره‌برداری کشورهای مرکز می رسد.

نویسندگان بر اساس این نظریه به سیستم امپراتوری هخامنشیان نگاه می‌کنند. به نظر آنها، ساختار امپراتوری هخامنشی مبتنی بر سلطه سیاسی یک قدرت متمرکز بود که با «بهره‌برداری از اقتصاد پیرامونی‌، پردازش مرکزی و توزیع منابع اقتصادی» در واقع به شکل نظام جهانی والرشتاینی قابل توضیح است.

به عقیده نویسندگان نباید نظریه نظام جهانی را به دنیای مدرن محدود کنیم چون در این صورت نظام‌های کهن پیشین از تحلیل جا می‌مانند.

نویسندگان مدعی‌اند که اگر امپراتوری هخامنشی را به عنوان یک سیستم اقتصادی و سیاسی در نظر بگیریم که «مبتنی بر یک رابطه‌ای که به لحاظ اقتصادی وابسته است، و دارای رابطه دو طرفه بین مرکز و پیرامون و با مبادله وسیع است، در آن صورت می‌توانیم این امپراتوری را یک نظام جهانی بنامیم.»

در عین حال آنها تاکید می‎کنند که امپراتوری مورد بحث، برخلاف امپراتوری‌های پیشین خود، بر مبنای سرکوب سیاسی و تخریب اقتصادی مناطق تحت سلطه عمل نمی‌کرد بلکه مبنای آن، حمایت سیاسی، تولید و توزیع اقتصادی در سراسر قلمروها بود. یک سیستم مالیاتی منطقه‌ای وجود داشت که همزمان به قدرت مرکزی وابسته بود.

در این سیستم حکمرانی، مناطق پیرامونی هم از نظر اقتصادی وابسته به مرکز بودند و هم آن را تغذیه می‌کردند.

دریایی و رضاخانی، می نویسند از نظر ساختار اداری، داریوش - که ملقب به صفت کبیر شد- بنیانگذار ساختاری است که بنیاد اداره دولتی در جهان امروز است، سیستم استانی کوروش را تکمیل کرد و نظام مالیاتی را تغییر داد. از طرف دیگر، امنیت امپراتوری با استقرار پادگان‌های منطقه‌ای و محلی برقرار می‌شد. این پادگان‌ها فقط به خود شاه پاسخگو بودند. پس خطر طغیان توسط حاکمان محلی دفع می‌شد و شاه مسئول اصلی برای حمایت از شهروندانش بود.

آنها ادامه می‌دهند که ساختار اداری هخامنشی الهام‌بخش اغلب قدرت‌های پس از خود بود، مانند امپراتوری روم که به طور چشمگیری در دولت‌های مدرن مانند آمریکا ادامه یافت.


کتاب «واکاوی یک شاهنشاهی» با عنوان فرعی «گذر زمان در تاریخ نگاری هخامنشیان را انتشارات مزدا در کالیفرنیا در سال ۲۰۱۴ در ۲۳۲ صفحه به چاپ رسانده

این دو محقق ایران‌شناس مدعی هستند که سیستم مالیاتی هخامنشی، آن را به نظام جهانی نزدیک کرد. «دولت به تولیدگران اجازه داد تا سودسازی کنند و در نهایت نوعی خصوصی‌سازی را شکل داد که طبیعتا به تولید بیشتر منجر می‌شد، و در بهبود استاندارد زندگی بازتاب می‌یافت.»

امپراتوری همچنین ضمن رواداری و انعطافش، اجازه می‌داد بازرگانان برای سود سفر کنند و چادرنشینان گله های خود را زیاد و کشاورزان منابع خود را بهینه کنند، تاکید بر اقتصاد خودکفای محلی در سیستم پولی نیز منعکس می‌شد.

«بنابراین، این موفقیت امپراطورهای هخامنشی، از کوروش تا اردشیر اول- ساختار اجرایی روان آنها است... حتی بیشتر از رواداری که آن را تبدیل به یک قدرت پایدار در قلمروهایش کرد و تداومش را در فضای سیاسی و دینی منطقه تضمین کرد.»


هخامنشیان؛ حاکمان روادار و نخبه سالار

آنتونیو پانینو، محقق ایران‌شناس و یکی از نویسندگان این کتاب، در مقاله‌ای به مسئله رواداری و تمامیت‌خواهی در سلسله هخامنشیان پرداخته است. آیا نظام هخامنشی با توجه به اینکه سرزمین‌های وسیعی شامل می‌شده، نظامی روادار بوده یا تمامیت‌خواه؟

پانینو از کتاب «سیاست ارسطو» کمک می‌گیرد تا مسئله رواداری یا تمامیت‌خواهی هخامنشی را بررسی کند و می نویسد پادشاهی پارسیان، از نوع خودکامگی نبود، می‌توان آن را نوعی حکومت استبدادی دانست اما نه به طور کامل چون شاه بنا به قانون، قلمروهای خود را اداره می‌کرد.

با رویکرد ارسطویی، حکومت هخامنشیان، آریستوکراتیک یا حکومت شایسته سالاران بود که افراد در آن به طور مورثی به قدرت می‌رسیدند.

ارسطو تصور می‌کرد کوروش مردمش را آزاد کرد و پادشاهی بود که به دلیل فضیلت شخصی، قدرت را کسب کرده بود. برخی یونانیان معتقد بودند سیستم حکومتی ایران با اینکه مردم را از ورود به قدرت بازمی‌داشت، اما به نفع عامه مردم و همگام با قانون بود.

اما به نظر پانینو، رواداری در سلسله هخامنشی، از نوع انسان‌‌گرایی یا اومانیسم نوع غربی نبود، بلکه «رواداری پارسیان، ابزار هوشمند قدرت و حکومت‌داری بود، که به وسیله آن، تعداد معدودی از پارسیان بر عده کثیری نظارت و کنترل داشتند، عده کثیری از مردم که دارای فرهنگ، زبان، دین، و آداب متفاوت بودند.»

این نوع رواداری را باید به حکومت‌داری خردمندانه تعبیر کرد. در این نوع رواداری، برخی آزادی‌ها، حقوق و امتیازات به حکومت‌داران محلی و دشمنان شکست خورده اعطا می‌شد.

نویسنده برای توضیح بیشتر نوع حکومت‌داری بریتانیا در هند را مثال می‌زند. در هند قبل از استقلال، بریتانیا از مهاراجه‌ها که حاکمان محلی بودند، حمایت می‌کرد و از تضاد درونی هند بهره می‌برد، روش روادارانه شاهنشاهی هخامنشی نیز بر اساس امتیازدهی و توازن بین حاکمان محلی بود و تا جای ممکن از تحمیل عقاید بر مناطق تحت تسلط خودداری می‌ شد.

رأی دهید
دیدگاه خوانندگان
۴۲
rahjoo - بابل، ایران
سعید حلی- جواب های، هویه! دیگه نباید با امثال تو واون سکندری اردبیل و این جدیده ببرنما! مثل یه انسان متمدن حرف زد همونطور که با داعش مسلمان وعثمانی نمیشه با دموکراسی جلو رفت! شما ته تهش یه راهزن زاده و سنگ پرستین البته به غیر اون اعراب که قلبا مسلمون نیستن و اون ترکهایی که به خوی اون تعداد از اجداد یاغیشون نرفتن! بالا برید پایین بیاید همیشه یک به ده ،تو طرفدارهای عقیده و افکارتون از مردم دنیا عقبین! ببین هم طایفه هات چطور اروپا رو به گند کشیدن!میگی نه،بنظرات بچسب
شنبه ۴ بهمن ۱۳۹۳ - ۰۸:۲۹
۴۹
واتو واتو - اسفراین، ایران
در شایسته سالاری افراد موروثی به قدرت نمیرسند .
شنبه ۴ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۱:۱۹
۴۴
دژمن الله - روسیه، روسیه
adamat - خارکف - اکراین! لطفا در زمینه یی که سررشته ی کافی ندارید (زبانشناسی و اتیمولوژی) ورود نفرمایید! هخ هیچ ربطی به حق ندارد!
شنبه ۴ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۳:۰۷
۴۱
عقاب سرخ - پاسارگاد، ایران
اقیانوس با پوز پان تورک نجس نمیشه،یه تیکه نون خشک پرت کنید واسه این پان تورک‌ها تا هم نون خشک سق بزنن , هم مشغول بشن
شنبه ۴ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۵:۲۹
۴۲
rahjoo - بابل، ایران
tiger.man و سعید حلی،مغز من اینقدر می فهمه که به فرهنگ بقیه توهین نکنم فرهنگی که به انسانها توهین وتحکیم نکنه! شما بگردین دنبال ....که چطور شد که شما .... اونها شدید که نه فقط اهل توهین و تمسخر دیگرانید بلکه اجدادتون بزور سرنیزه وارد شدن و شما تازه طلبکار صاحبخونه هم هستین! خوبه که همیشه تو میزان طرفداری از کامنتهاتون همیشه عقبید چون طرفدار حقیقت نیستین بلکه از یه موهوم پیروی میکنین وبس! به امید یه جو عقل برا ناخوانده ها
یکشنبه ۵ بهمن ۱۳۹۳ - ۱۲:۳۲
adamat - خارکف - اکراین
از دیدگاه زبانشناسی، *هخ* همان واژه ی *حق* است، که امروز رواج دارد. ... هخامنشی (حق منشی)، تنها‌ترین امپراتوری جهان تاکنون بوده است، که واژگان *صلح، آرامش و مهربانی* را، سرلوحه ی کار خویش قرار داده بود. ... / و چه اندوهناک مینماید این مهم، که چنین ویژه گیهای نیکویی، سبب شد که سایر امپراتوریهایی که *وحشیگری (اهرمن منشی)* در وجودشان بود، به آن‌ حمله کنند، و این تمدن زیبا را، تا اندازه ی زیادی، از بین ببرند، ... اما هنوز هم، هنایش *هخ منش* وجود دارد، و نگاهبان ایرانزمین است.
‌چهارشنبه 1 بهمن 1393 - 22:50
karkas - اصفهان - ایران
چه عتیقه های کتاب نوشتند
‌چهارشنبه 1 بهمن 1393 - 23:40
amir-amir - تورنتو - كانادا
در حقیقت بهترین تعریفى را که مى توان از اکٽر شاهان هخامنشى به عمل آورد همان واژه شایسته سالارى است. کوروش بزرگ هنگام فتح و ورود به شهر ها نه تنها دست به کشتار و غارت و ویرانى نمى زد بلکه دستور مى داد معابد و پرستشگاه هاى مردمان را نیز تعمیر و مرمت کنند ( مکان هائى که همیشه قربانى دعوا و هجوم اقوام و مذاهب مخالف بوده ) همین نکته خود به تنهائى باعٽ مى گردید که کوروش قلوب بسیارى از مردم را نیز فتح کند. کوروش در حقیقت مى خواست دنیاى زمان خود را به سمتى ببرد که مردم در آرامش زراعت و صنعتگرى و بازرگانى کنند مطلبى که مردمان آن عهد و زمان تشنه آن بودند چرا که کشور ها مرتب در حال جنگ با یکدیگر بودند جنگ و نزاع تماما به خاطر کسب مال و ٽروت و برترى جوئى مذاهب بود.
‌چهارشنبه 1 بهمن 1393 - 23:41
Gachboy59 - وین - اتریش
هخامنشیان نخستین طلایه دارن حقوق بشر بودند و سیستم حکومتی انان بر پایه احترام به ارزش های های مادی و معنوی مستعمراتشان بوده،چیزی که دقیقا عکس اون برای نسلهای بعد خود ایرانیان اتفاق افتاد،و صد البته متاسفانه..
‌پنجشنبه 2 بهمن 1393 - 00:07
Hamid411 - لس آنجلس - آمریکا
لاشخور همون کرکسه!؟ خیلی شبیه ولی!
‌پنجشنبه 2 بهمن 1393 - 04:08
mamad_ina - نیو یورک - آمریکا
این سایت چرا log in نداره. انقدر دنبالش گشتم که یادم رفت چی میخواستم بنویسم
‌پنجشنبه 2 بهمن 1393 - 06:59
faranak-montreal - مونترال - کانادا
adamat - خارکف - اکراین-amir-amir - تورنتو - کانادا-.....فقط آه‌ ,,تو همین پیج ۶ تا خبر قتل ناموسی هست یا شیشه یا اسید چ به روز ما آوردن این آخوندا دلم میگیره بیشتر اینها را میخونم
‌پنجشنبه 2 بهمن 1393 - 08:22
گشتاسپ - شیراز - ایران
دموکراسی و حکومت ساراپی.گزنفون یونانی در کتابش کورش را ستوده.ایالت متحده بر مبنای تعاریف مورخان یونانی در ستایش دموکراسی کورش بزرگ و تعاریف آن بنا شد استناد بر سفارش فرانکلین به آموزش زبان یونانی در فهم آن کتاب.
‌پنجشنبه 2 بهمن 1393 - 09:57
اسکندر ذوالقرنین - اردبیل - ایران
سلسله ای که سر بریده ی سردمدارش را در تشت خون می اندازند تا از خون سیراب شود و دومین شاهش برادرش را می کشد و با خواهرش ازدواج می کند. قبیله ای که با جاسوسی و دسیسه یهود بابل را غارت و یهودیان دربندرا به پاس جاسوسی ازاد می کند و پس از ان 4 بار قیام مردم بابل برای رهایی از شر دشمن خارجی را سرکوب می کنند.و ...... معلوم است چطور بر منطقه مسلط شده و بر روی زیگوراتهای تمدنهای اصیل سنگ چیده اند. 300
‌پنجشنبه 2 بهمن 1393 - 10:07
hassan5 - تهران - ایران
کرکس-اصفهان-ایران مه نور فشاند و سگ عو عو کند
‌پنجشنبه 2 بهمن 1393 - 11:07
Farahnoush - ساری - ایران
اسکندر ذوالقرنین - اردبیل - ایران- دقیقا به نکته خوبی اشاره کردی مغول زاده .. ملکه خونخوار و ادم خوار شما این مرد شریف کشت و مانند داعشی ها ، چنگیز ، اتیلا و عثمانی و محمد خان قاجار سر او را از بدنش جدا کرد و خون او را نوشید !!! در اخر وقتی فهمید چه غلطی کرد به پای پسر همین مرد کمبوجیه افتاد تا او را ببخشد !!! دشمنان کوروش و پسرش بد بود چه ربطی به کوروش کبیر و داریوش کبیر دارد !!! . مگر پسر نوح بد نبود !!! تا انجایی که من می دانم ملکه شما رئیس یک قبیله ادم خوار و خونخوار و گورگ چرون خاور دریاچه کاسپین بود !!! تو اشغالگر مغول زاده در اذربایجان ایران چه می کنی ؟!
‌پنجشنبه 2 بهمن 1393 - 12:04
zpirooz - آخن - آلمان
آقای اسکندر حالت خوبه. فیلم تخیلی زیاد میبینی؟
‌پنجشنبه 2 بهمن 1393 - 12:27
zpirooz - آخن - آلمان
آقای اسکندر حالت خوبه. فیلم تخیلی زیاد میبینی؟
‌پنجشنبه 2 بهمن 1393 - 12:27
داریوش پرویزی - شیراز - ایران
اسکندر ذوالقرنین - اردبیل - ایران . ذوالقرنین نامیه که عربعا به کورش دادن.برو اسمتو عوض کن یا بذار طغرل یا تیمور لنگ یا چنگیز.بعدش تو کار مورخین دخالت نکن پسر اگر سوادشو داری کتابی در ردش بنویس ورنه خموش.اگر نه فضولو بردن اردبیل باقیشو همه بلدن بت نمیگم که آب میشی
‌پنجشنبه 2 بهمن 1393 - 12:35
amir fashami - تهران - ایران
در شایسته سالاری افراد موروثی به قدرت نمیرسند .فکر کنم اشتباه شده . خوب میشه اگه به فارسی ترجمه بشه
‌پنجشنبه 2 بهمن 1393 - 14:44
IranSalam - آمستردام - هلند
اسکندر ذوالقرنین - اردبیل - ایران/چرت و پرت هایی که تو از سوزت میگی‌ مهم نیست مهم اینه که مورّخین و محققین و سنگ نوشته ها چی‌ میگن. برو منشور حقوق بشر کورش کبیر و بقیه افتخارات ایران زمین رو بخون که هم کمی‌ سواددار بشی‌ و هم کمی‌ انسانیت یاد بگیری هم از شدت حسادت بترکی بدبخت
‌پنجشنبه 2 بهمن 1393 - 14:58
اسکندر ذوالقرنین - اردبیل - ایران
فرحنوش خانوم این مرد (کمبوجیه) همونی نیست که برادرش بردیا را با نامردی کشت و با خواهر تنی اش ازدواج کرد و پس از مدتی خواهر (زنش!!!!!!) را به خاطر انتقاد از طایفه کشی اعدام کرد در حالی که حامله بود؟؟؟!!!!!!. کسی که با خاندان خودش این کار را بکند با بقیه چه می کند؟. بقیه کاربران که چشم و گوش را بسته و دهانشان را به فحش و تهدید باز می کنند جوابتان را با جستجو در اینترنت پیدا کنید. داریوش پرویزی من از اول در اردبیل بوده ام و مرا به اردبیل نبرده اند پس کنایه شما شامل نمی شود اما فکر کنم با توجه به اشراف شما، شما را به اردبیل بردن؟؟؟؟!!!!!
‌پنجشنبه 2 بهمن 1393 - 15:31
سعد حلي - سیدنی - استرالیا
اسکندر ذوالقرنین. بنا به تاریخی که خود کوروش پرستان قبول دارند. کوروش امپراطوری مادها را که اجداد خودش بودند نابود کرد. سوار بر شتر قلعه ساردیس را منهدم کرد. بابل را پس از چند ماه محاصره فتح کرد. پسرانش که گل کاشتند، بردیا و کمبوجیه هم دیگر را به خاطر تاج کشتند. خشایار و یونان را که همه داستانش را میدانند. هزار و یک دلیل قاطع در مورد جنایت پوریم. سربازان هخامنشی هم که در مصر تمامشان کشته شدند. این چیزهائی که نوشتم تازه یک تکه کوچک هست تمامش هم از تاریخنگاران متعصب هست. در ضمن سعد حلی نام کاربریم هست و من اصلأ عرب نیست ، لطفأ کسانی که گفتار نیک را الگوی خودشان قرار میدهند بیخود و بیجهت به عربها فش ندهند. دومأ من بیشتر رانی میخوردم و اصلأ میانه خوبی با ساندیس نداشتم و ندارم.
‌پنجشنبه 2 بهمن 1393 - 16:16
ahora_nima - استکهلم - سوئد
اگر کسی‌ در مورد تاریخ مطالعه داشته باشد میداند که نوشتهی اسکندر ذولقرنین کاملا صحیح است. متاسفانه اهانت کردن و تعصب بیجا باعث می‌شه که از نوشتن مطلب پرهیز کنم، فقط خطاب به دوستانی که بدون آگاهی‌ و فقط به صرف تعصب کامنت می‌گذارند باید بگم که افتخار ایرانی‌ بودن به نداشته‌های دروغ نیست
‌پنجشنبه 2 بهمن 1393 - 18:19
Ghooloo - آبادان - ایران
اسکندر ذوالقرنین - اردبیل - ایران_ و بقیه ترکان ضد ایرانی_ در مورد عرایض جنابعالی بنده چنین چیزی نشنیده بودم ولی اگر هم چنین باشد اول اینکه در آن روزگار یعنی بیش از 2500 سال پیش چنین چیزهایی طبیعی بوده و در چین و مصر و یونان هم اتفاق می افتاده و مختص ایرانیان نبوده! حتما اطلاع داری که در یونان پادشاهان و حتی سربازانشان با همجنس خود و کودکان هم میخوابیدند و این عادت مرد همزمان با زن و با مرد خوابیدن هم از یونان بعدها بخاطر معاشرت و نزدیکی مرز و فرهنگ به ترکها منتقل شد و تمام شاهان و سلاطین ترک همه غلامان زیبا داشتند و در خیلی موارد به زن هم ترجیحش میدادند! خدا را شکر ایرانیان در باستان این عادت رشت و کثیف بچه بازی را مثل یونانیان و بعد ترکان نداشتند!! ....
‌پنجشنبه 2 بهمن 1393 - 20:07
Ghooloo - آبادان - ایران
اسکندر ذوالقرنین - اردبیل - ایران_ و بقیه ترکان ضد ایرانی_ادامه.. دوم اینکه حتی اگر کسی در مسائل شخصی مشکلی داشته باشد مثلا جنابعالی خودت شخصا ... باز دلیلی بر اینکه نتوانی پادشاه باشی و امپراطوری تشکیل بدهی نیست و چیزی از هوش و زکاوتت کم نمیشود!! انیشتین هم بزرگترین دانشمند قرن بیستم و یکی از بهترین دانشمندان زمان بود ولی هر روز هم با یک زن میخوابید و بسیار زن باز بود! هیتلر هم عقاید راسیستی و فاشیستی داشت مثل تو، ولی ژنرال و نظامی بسیار خوبی بود (البته تو فقط در عقده گشایی خوب هستی!). خلاصه اینکه هر گردوهی گرده ولی هر گردی گردو نیست و مسائل بی ربط را به هم ربط نده و گوزن را به شقیقه پیوند نزن ضد ایرانی!
‌پنجشنبه 2 بهمن 1393 - 20:12
Farokhzad - کنت - انگلستان
یک مشت توده اى بى وطن سوزش بدى گرفتن یکى نیست بگه ابله تاریخ هیچوقت نمیتونه إز هیتلر یک ادم خوب بسازه إز خیانت کثیف شما هم در سال ١٣٥٧ نمیتونه خوب بگه !!! هر کى یکمى سواد داشته باشه این امپراطورى هخامنشى یکى إز بزرگترین امپراطوریها بوده شما نگاه کنید مصریها فراعنه چه کردن رومى ها عثمانى ها مغولها همه اینها با خون بیشتر حکمومت کردن
‌پنجشنبه 2 بهمن 1393 - 20:38
shirzan e irani - استکهلم - سوئد
اسکندر ذوالقرنین - اردبیل - ایران , حیوونکی چه اصل و نسبی داری ، اسکندر که با مادرش بود، و سلسله ذلقرنین هم که با خواهرش.
‌پنجشنبه 2 بهمن 1393 - 21:34
shirzan e irani - استکهلم - سوئد
سعد حلی - سیدنی - استرالیا- ایرانیان کوروش را نمی‌پرستند، بت پرستی‌ از آئینِ جاهلیت است،/ جنگهایِ پیامبر اسلام هم معروف است، جنگاوری آئینِ رشادت و قدرت بوده ، خصوصاً که کوروش چنین تمدن و فرهنگی‌ را به آنها هدیه میداده و تحمیل نداشته ،/ در ایران هشت سال جوانانِ این مملکت کشته شدند پس باید آنها را سرزنش کرد ! ، / متأسفانه همان یک ذره هویتِ ملی‌ خود را هم با مهاجرت از دست دادید ، احتمالا در آنجا با ارتباط با گروه‌هایِ اسلامی متعصب تر هم شده اید. جایِ تاسف دارد.
‌پنجشنبه 2 بهمن 1393 - 21:42
sarbaz007 - المان - المان
چی‌ میشد یه آئین یا اصولی از نام کورش بزرگ درست میشد که بشه با اون به راستی‌ زندگی‌ کرد و از این همه دروغ بد زندگی‌ کردن دور میشودیم
‌پنجشنبه 2 بهمن 1393 - 23:52
سعد حلي - سیدنی - استرالیا
شیرزن ایرانی. من هیچ مشکلی با طرز حکومت کورش و یا هخامنشیان ندارم. چون از حکومتهای تاریخ نباید این انتظار را داشت که به اصول حقوق بشر و قوانیین جنگ فعلی پایبند باشند. تمام نوشته های من به انهایی هست که بدون هیچ تعقلی یک سلسله حکومتی را میپرستند. تاریخ فقط و فقط بدرد درس عبرت گرفتن میخورد. هان ای دل عبرت بین از دید نظر کن هان.. ایوان مداین را ائینه عبرت دان. در ضمن من عقیده ای به خطوط فرضی که صد سال پیش انگلیسیها برای ما کشیدند ( مرز حکومتی)ندارم
جمعه 3 بهمن 1393 - 00:38
Persianshadow1 - برایتون - انگلستان
..زمان صفویها که ادم خوارى و شکنجه هاى هولناک میکردید، زمان آغا محمدخان و صفویان هم که همجنس بازى میکردید، چشم مردم بیچاره کرمان رو هم که دراوردید ،اینها که مال همین چند صد سال اخیر هستند، نه مال ٢٥٠٠ سال پیش،شما میاید این چیزا رو راجع به کوروش و پارسیان میگید که کثافتکاریهاى خودتونو بپوشونید!؟!؟
جمعه 3 بهمن 1393 - 09:04
Persianshadow1 - برایتون - انگلستان
ترکهاى عثمانى هم که الان خیلى از پسمانده شون میخورید که توى جنایت روى چنگیز رو هم سفید کرده بودند، استاد دزدیدن مال و ناموس و بچه هاى اروپاییها بودند، داستان دراکولا در فرهنگ اروپایی از جنایتهاى ترکها الهام گرفته شده، تا همین چند سال پیش ترکها رو توى اروپا هر جایى راه نمیدادند از بس که اروپاییها ازشون متنفرن، در ضمن اعضاء داعش بعد از عرب بیشترشون رو ترکها تشکیل میدند. جدا شما فازتون چیه!؟ من جاى شما بودم خفه میشدم زیاد حرف نمیزدم.
جمعه 3 بهمن 1393 - 09:14
اسکندر ذوالقرنین - اردبیل - ایران
اینکه هخامنشیان 2500سال پیش با خواهرانشان همبستر می شدند بله به ماربطی نداره. اما ان وقتی که خواستند به سرزمینهای ترک دست اندازی کنند نتیجه اش را با دیدند که چگونه کله ی کورش را پیش پای آنا تومروس بریدند و داخل تشت خون انداختند الان هم حرف ما این است که اگر با تفکر کورش بخواهید سرزمینهای دیگران را بدزدید به سرنوشت او دچار می شوید وگرنه فرهنگ شما مال خودتان و فرهنگ ما از ان خودمان . ایران یک جغرافیا است است و بس در دنیای امروز می توانست فاشیسم و خرافه نباشد تا انسانها بدور از سابقه دشمنی یا دوستی تاریخی زندگی کنند اما عده ای نمی خواهند متمدن شوند و در دوران پارینه سنگی سیر می کنند
جمعه 3 بهمن 1393 - 10:22
اسکندر ذوالقرنین - اردبیل - ایران
البته که آقا محمدخان هم مانند کورش شاهی ظالم و عقده ای بوده که همانند دیگر شاهان برای ارضای قدرت طلبی و شهرت و .. غارت لشکر کشی می کرد البته اتهام همجنس بازی به او نمی چسبد چون عقیم بوده و شاید همین مشکل جنسی او را به جنون رفتاری کشانده البته کورش هم از نظر جنسی در کودکی و نوجوانی منحرف بوده وشاید مشکلات رفتاری او هم به همین امر مربوط باشه
جمعه 3 بهمن 1393 - 10:30
Persianshadow1 - برایتون - انگلستان
مشکل رفتارى انسانها رو تاریخ و خرد جمعى مردمان قضاوت میکنند، اینکه شخصى مثل کوروش انسان بد یا خوبى بوده مدارک تاریخى و اجماع مورخان وجود داره، اونهم نه مورخان ایرانى بلکه مورخان اروپایی و آمریکایى! و اینکه اکثر پادشاهان ترک مشکلات جنسى و روانى داشتند هم مورخان در کتب تاریخى معتبر به کررات ذکر کردند، حال موجودات کم مایه و حسود و عقده اى میان اینجا و اونجا مطالبى رو جعل میکنند و مینویسند از مقام و شان شخصى مثل کوروش و هخامنشیان نمیکاهد، کى شود دریا به پوز سگ نجس!
جمعه 3 بهمن 1393 - 12:17
Persianshadow1 - برایتون - انگلستان
مشکل امثال شما اینه که سالها شما اقوام وحشى آسیاى میانه، ایران و کل منطقه رو به گند کشیدید حالا احساس خطر میکنید چون دیگه میدونید وضع به سابق بر نخواهد گشت به فکر تفرقه میان اقوام ایرانى و کل منطقه افتادید و با جعل تاریخ وسند سازى جعلى میخواهید از آب گل الود ماهى بگیرید یا نهایتا با راه انداختن جنگ داخلى قومیتى قدرت بقول شما فارسها را کم کنید. ولى سخت در اشتباهید چون ایران امروز دیگه فارس معنى نداره شما با ایرانى طرف هستید نه فارس، این کشور اسمش ایران است نه فارسستان، خوبیش اینه که تئوریسینهاى شما هم مثل خودتون بیسواد هستند.
جمعه 3 بهمن 1393 - 12:31
Persianshadow1 - برایتون - انگلستان
اگر منظورت از دزدیدن سرزمینهاى دیگران آذرابادگان یا اتروپاتن هستش که اینجا رو شما از ما دزدیدید! خواستگاه تمام ترکها ترکمنستان و مغولستان است که خدا رو شکر کسى بدنبال دزدیدن اونها نیست چون چیزى براى دزدیدن ندارند. قسطنتنیه یا استانبول هم که ترکها از اروپاییها دزدیدند، بیش از نصف خاک ترکیه هم که مال کردهاست که شماها ازشون دزدیدید، همینطور ارمنستان همینطور یونان! حالا پیدا کنید دزد را !!
جمعه 3 بهمن 1393 - 12:44
tiger.man - گیلفورد - بریطانیا
طبق کشفیات اخیر باستانشناسی هخامنشیان سرزمینها را به زور شمشیر و نظامی فتح نکردند بلکه بوسیله بامیه و زولبیا و گاهی پشمک ممالک را به زیر سیطره خودشون در میاوردند و طبق گفته های باستانشناسان و مورخان به همین دلیل است که با اینکه تمامی ممالک خاورمیانه را فتح کردند اماا خون از دماغ هیچ بنی بشری بیرون نزده است و این در کل تاریخ بشریت یک سوپر استثنا بوده و خواهد بود.
جمعه 3 بهمن 1393 - 14:58
rahjoo - بابل - ایران
اسکندر ذوالقرنین-tiger.man و سعید حلی! یک مغولزاده شمن پرست و بی هویت و گرگ پرست و سنگ پرست و راهزن! جدا امیدی به شما نیست چون آبا و اجدادی و ژنتیکی جزو شاخه های نزدیک به نئاندرتالهایید! شک ندارم آبا و اجداد شما با غارت و کشتار نطفه تان را تا به امروز حفظ کرده و از کوه خونخواران .. چو نشما زاییده شدین! با آتیلا، تیمورشل و صحراگردان راهزن مشحورگردید
جمعه 3 بهمن 1393 - 16:12
rahjoo - بابل - ایران
بزرگترین امپراتوری ترکان، عثمانی بود که از تجاوز و کشتار و کله مناره بی همتاست در نوعش!حتی به همزبانهاش در تبریز هم رحم نکرد! اگر اتحاد ابدی در غرب علیه اسلام درست شده به یمن حضور ترکان عثمانیست که چهره واقعی اسلام را در قرنهای گذشته به آنها نمایاند ! بزرگترین امپراتوری اسلام هم دوره هارون بوده که چیزی جز سرکوب شورشهای ایرانیان و گبری خواندن ما و نجس شمردن ما و آزار مسیحیان نداشته و تنها نهضت ترجمه آثار یونانی آنهم با همت ایرانیان اندکی اسلامشان را از وحشیگری درآورده و در غلطک انسانیت روان کرده! حال یه ترک عثمانی و یا عرب به چه چیز تمدنشون مینازن نمیدانم!! همه تاریخشان از کشتار و تجاوز و قساوت و بیرحمی پر شده میگید دروغه به نو عثمانیها و اعراب مکه و خلیج نگاه کنین که چگونه چهره حقیقی خودرا در قالب داعش به جهان نشان دادن! اگر تاریخ پر از خجالت و شرمندگی دارید دلیل نمیشود که افتخار دیگر تمدنها را به سخره بگیرید تنها به اصالت ژنهاتان که به اجدادتان رفته بیشتر پی میبریم وگرنه کمکی به دارودسته تون نمیکنین
جمعه 3 بهمن 1393 - 16:21
Ghooloo - آبادان - ایران
Farokhzad - کنت - انگلستان_ اولش خواستم تو این بحث که ربطی به این مزخرفاتت نداشت چیزی نگم ولی گفتم پررو میشی! تو هم شهر که شلوغ شده آفتابه به دست گرفتی؟ مگه ابله تر از تو هم کسی هست که تو این بحث اومدی چرت و پرت در مورد توده ای و انقلاب میگی؟ تو اگه سواد داشتی که اولا معنی حرف دیگران را میفهمیدی بعد میومدی حرفهای بی ربط و مزخرف مینوشتی! دوما اگر از هیتلر اینفدر متنفری فکر کنم همون رضا شاه که تو برای خودش و خاندانش نوکری میکنی و خودت را جر میدی با هیتلر و آلمان نازی همکاری میکرد و به همین خاطر تبعید شد بیسواد همایونی! تو که همه جا آفتابه دستت گرفتی بشین سر جات از سواد حرف نزن که تا اکابر هم <سوات> نداری پاچه خوار همایونی
جمعه 3 بهمن 1393 - 17:42
tiger.man - گیلفورد - بریطانیا
rahjoo - بابل - ایران جل الخالق . واقعا جنابعالی با اون مغزی که دارید فکر میکنید از نسل هموسیپین هستین ؟؟؟!!
شنبه 4 بهمن 1393 - 02:43
سعد حلي - سیدنی - استرالیا
راهجو بابل. این را مطمأن باش که اخلاق از ابا و اجداد به فرزندان ارث میرسد. حالا بگرد اجدادت را پیدا کن.
شنبه 4 بهمن 1393 - 04:31
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.