بررسی روزنامه‌های تهران؛ سه شنبه ۲۳ دی

تیتر و عکس صفحه اول آرمان

روزنامه های امروز صبح تهران دو روز بعد از نطق جنجالی علی مطهری در مجلس که مدیریت مجلس با قطع میکروفن و امکان ضبط جلسه مانع از انتشار عکس از آن به بیرون شدند، همچنان به تحلیل و تفسیر آن حرکت ادامه می دهند، روزنامه های مستقل و هوادار دولت از مطهری دفاع می کنند و روزنامه های اصولگرا و تندرو او را به باد حمله می گیرند.


انتشار شکایت عده ای زیان دیدگان سازمان تامین اجتماعی که معتقدند سعید مرتضوی باید به زندان بیفتد، حاشیه هایی درباره تیم ملی فوتبال ایران در استرالیا، خبرهای خوشی بابت افزایش استخراج و صادرات گاز از جمله دیگر مطالب این روزنامه هاست.


واکنش ها به سخنان مطهری

عماد باقی در سرمقاله مردم امروز از زاویه حقوقی و نه سیاسی نوشته اگر قرار است عدالت رعایت شود باید به نقش همه افراد و عوامل در پیدایش حوادث سال ۸۸ یکسان رسیدگی شود و اشخاصی هم که جانبداری های علنی انتخاباتی شان به خدشه در اعتماد به شورای نگهبان انجامید همان قدر پاسخگو باشند که دیگران. نمی توان مسائل جناح مقابل را مسکوت نهاد و پیکان فتنه ستیزی را متوجه یک گروه خاص کرد و عده ای هم که سهم بزرگی در پدیدآیی حادثه داشتند خودشان را در پس شعار فتنه ستیزی پنهان کنند.

نویسنده با یادآوری اصل بیستم قانون اساسی که می گوید همه افراد ملت اعم از زن و مرد یکسان در حمایت قانون قرار دارند نوشته: قانون اساسی نگفته است بعضی حق حمایت بیشتر و بعضی حق حمایت کمتری در برابر قانون دارند. مسئولان کشور پی در پی از غول فساد می نالند، اما فساد هم فقط اقتصادی نیست، فساد سیاسی هم هست و چه بسا ریشه فساد اقتصادی در پاره ای مصونیت های سیاسی نهفته است.

به نظر سرمقاله مردم امروز: تنها راه رهایی از اژدهای هزار سر فساد که در حال بلعیدن حیثیت، عزت، کرامت، امنیت و آسایش ملک و ملت است، «نظارت»، «نظارت» و «نظارت» و «امنیت در نظارت و نقد» است و این وظیفه بیش از هرکس برعهده نمایندگان مجلس است، لذا از هر زاویه ای به موضوع علی مطهری بنگریم حمله به او و تهدید و توهین ها نه تنها روا نیست که قابل پیگرد است.

احسان رستگار در مقاله ای در قانون به گزارش هایی صدا و سیمای جمهوری اسلامی درباره جلسه جنجالی پریروز مجلس پخش شده نوشته صدا و سیما به جز یک بخش مابقی ماجرا را البته یک طرفه و مغرضانه گزارش داد، که اتفاقا‌‌ همان یک بخش، مهم‌ترین و تاسفبار‌ترین جلسه اخیر بود و به موجب آن، این روز را باید «یکشنبه حقیقتا سیاه» نامید.

نویسنده سپس به اصل‏ ۸۴ قانون اساسی قانون اساسی که نمایندگان را دارای حق دخالت در هر موضوعی می داند اشاره کرده و نوشته قاعدتا بحث حصر هم جزئی از‌‌ همان «همه مسائل داخلی» که در قانون ذکر شده به شمار می‌رود. پس بدون شک علی مطهری بر اساس قانون این حق را داشته که در این باره اظهار نظر کند. نکته‌ای که در یکشنبه حقیقتا سیاه مجلس بیش از همه آزار دهنده بود، سوء مدیریت آقای ابوترابی به عنوان رئیس جلسه (در غیاب رئیس مجلس) از یک سو و محکوم جلوه دادن علی مطهری و موجه شناختن آن رفتار تند به عنوان برخورد بصیرانه و غیورانه نمایندگان «مردم» با علی مطهری از سوی صدا و سیما بود.

مقاله قانون با اشاره به این که رهبر جمهوری اسلامی از نمایندگان خواسته بود دو دو نکنند نوشته: نایب رییس مجلس باید این نکته را بداند که ناتمام گذاشتن نطق یک نماینده خلاف صریح آیین نامه مجلس و ایضا قانون اساسی است. رهبری در‌‌ همان جلسه متذکر می‌شوند که بعضا کم مانده نمایندگان با یکدیگر درگیری فیزیکی پیدا کنند. (اتفاقی که برای علی مطهری افتاد و او را به زور از جایگاه نطق پایین کشیدند).


پیروزی های ایران و شکست جهانیان

کیهان در دومین سرمقاله خود در انتقاد از علی مطهری و سخنان روز دوشنبه وی این بار به یادآوری قدرت ایران پرداخته و نوشته: کیست که نداند قدرت ایران از ۲۰۰۸ به این طرف همواره افزونتر شده است؟ پیروزی مطلق برنامه ایران در سوریه، تداوم پیروزی دوستان ایران در عراق، پیروزی شگرف دوستان ایران در یمن و استحکام و تداوم سیاست‌های بنیادین ایران در عرصه‌های مختلف، تردیدی در ادامه روند پیروزی‌های بزرگ ایران باقی نمی‌گذارد.

نویسنده کیهان تمامی اروپا را دشمنان شکست خورده جمهوری اسلامی به حساب آورده و نوشته: همین دو روز پیش دشمنان شکست خورده ایران در پاریس رژه‌ای نمادین بر پا کردند تا بگویند در برابر خطرات متحد هستند. اینها در سال ۲۰۰۳ از تغییر قریب‌الوقوع تهران خبر می‌دادند و تونی بلر از رسیده شدن میوه‌های ایران در کاخ‌ سعدآباد و ضیافت قریب‌الوقوع پیروزی غرب بر انقلاب اسلامی حرف می‌زد. حالا همان‌ها در پاریس دست خالی خود را در یکدیگر گره می‌زنند تا از آسیب دست‌پروردگان خود در امان باشند و تهران که در این فاصله قله‌های بسیاری را فتح کرده به آنان می‌خندد و خود را برای چیدن میوه‌های دیگر آماده می‌کند!

با این مقدمات یادداشت روز کیهان بدون بردن نام علی مطهری نوشته: امروز همین جریان یک‌بار دیگر پشت‌ نام‌های مقدس رفته و تلاش می‌کند تا بخت خود را از طریق شهیدی بزرگ که بیشترین حساسیت را نسبت به رخنه نااهلان و نامحرمان به داخل صفوف انقلاب داشته و دقیقا به همین دلیل در اولین روزهای پس از تأسیس جمهوری اسلامی به شهادت رسیده است، بیازمایند. اینک آن شهید نیست ولی شیاطین کسی را که «میراث‌دار» است و در سودای قدرت می‌تواند جایگاهی پیدا کند به میدان فرستاده‌اند، تا بگوید فتنه‌گران معصوم و مظلوم بوده اند.


از هاشمی عبرت بگیرند

احسان کیانی در سرمقاله مردم سالاری به جلسه ای اشاره کرده در مجلس اول که با سخنان مهندس بازرگان متشنج شد و کسی از بازرگان دفاع نکرد، و با نقل بخشی از خاطرات هاشمی رفسنجانی رییس وقت مجلس درباره آن روز نوشته گویا تاریخ تکرار شده است. این بار هم نطقی از یک نماینده اصولگرا در مجلس اصولگرا ناتمام ماند. شباهت‌های این دو واقعه بسیارند. نطق دیروز مهدی بازرگان در اعتراض به انحصارطلبی‌های آن روزگار و تأکید بر انتخابات آزاد مجلس بود و نطق امروز علی مطهری در اعتراض به انحصارطلبی‌های دوستان سابقش و تأکید بر عمل به قانون.

به نوشته این مقاله: ممکن است رییسان دیروز و امروز مجلس، با این توجیه که برای اداره جلسه علنی مجبور به ناتمام گذاشتن نطق ناطقان بوده‌اند، عمل‌شان را توجیه کنند. ولی با قانون اساسی چه می‌کنند؟ دیروز هاشمی‌رفسنجانی نیز در برابر نطق مهدی بازرگان همین‌گونه برخورد کرد ولی سال‌ها باید می‌گذشت تا او نیز طعم حمله تندروها را بچشد.

سرمقاله مردم سالاری به این جا رسیده که اینک هاشمی نه‌تنها از ریاست مجلس که حتی از راهیابی به آن محروم ماند و روزی که در مقابل انظار میلیون‌ها نفر، نزدیکانش را به فساد مالی متهم نمودند. حال اصولگرایان معتدل باید در انتظار چه روزی باشند؟ رادیکالیسم زاییده رادیکالیسم است. اگر امروز به اقتضای منافع شخصی یا جناحی در برابر آن سکوت کنیم، فردا گریبان‌مان را خواهد گرفت.


بیانیه‌های قوه دار

علی میرفتاح در ستون کرگدن نامه اعتماد گفتگویی را نقل کرده که پیام آن مشهود است:

- داری چه کار می‌کنی؟

- دارم بیانیه می‌نویسم که توش علی مطهری رو محکوم کنم.

- محکوم کردن علی مطهری به تنهایی قوه نداره. یه چیز قوه‌دار بنویس که ما هم بتونیم اسممون رو پاش بنویسیم.

- اینجوری خوبه «ضمن محکوم کردن علی مطهری و همراهی رسانه‌های استکبار و صهیونیسم بین‌الملل»... ؟

- بد نیست، اما ضربش کمه. باید بزنی برجک و مرجکش رو با هم بیاری پایین.

- «آغاز شوم جریان انحرافی نوین» چطوره؟

- یه پرده نمی‌تونی بالاتر از جریان انحرافی بگیری؟ مثلا جریان تکفیری ؟

- «حرف‌های بوکوحرام از زبان فریب‌خوردگان».

- آفرین. خیلی خوبه اما کاش بشه با جلد مجله کذا هم مربوطش کرد.

- جلد کدوم مجله کذا؟

- همونی که به نفع جریان صهیونیستی یارو لباسش رو درآورد و آبروی همه ماها رو برد...

- آو... اصلا یاد اون نبودم. آفرین. زدی به خال. چون هر جفتشون دارن جلب‌توجه می‌کنن و هر جفتشون دارن از آب گل‌آلود ماهی می‌گیرن.


احضاریه


 

تیتر و عکس صفحه اول قانون

قانون در گزارش اصلی خود خبر داده: تهمینه میلانی به دادسرای فرهنگ و رسانه احضار شد. آخرین فیلم این کارگردان ایرانی آتش بس۲ بود که این روزها با فروش نزدیک به ۵ میلیارد تومان نمایش آن در ۶۰ سینمای کشور ادامه دارد. خبر آنگاه عجیب تر شد که تهمینه میلانی درگفت‌وگو با «قانون» دلیل احضار توسط دادسرای فرهنگ و رسانه را انتشار کتاب شهرزاد زن هزار و یک شب عنوان کرد؛ کتابی که مجوزهای لازم برای انتشار را از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی دارد و توسط انتشارات کتابسرا منتشر شده است.

به نوشته این روزنامه: میلانی در پاسخ به سوالی در رابطه با مجوزهای لازم و نقش انتشارات گفت:«من حقیقتا دچار حیرت شده ام که چرا کتابی که دارای تمام مجوزهای لازم بوده و از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نیز تاییدیه گرفته است و انتشارات کتابسرا هم این کتاب را با مجوز منتشر کرده، باید برای نویسنده آن احضاریه بیاید و این احضاریه چرا برای انتشارات مورد نظر ارسال نشده است. حقیقتا از صبح تا کنون نتوانسته‌ام از شوک زدگی ناشی از این احضاریه خارج شوم.»

قانون در ادامه گزارش خود از قول این کارگردان نوشته گفته این یک کتاب حماسی است و موضوع این کتاب راجع به شهرزاد قصه‌گو است و هیچ ارتباطی به موضوعات روز جامعه ندارد .


راه پیمایی اتحاد و پیامش

داوود هرمیداس باون در مقاله ای در شرق با اشاره به راهپیمایی اتحاد که یکشنبه با حضور برخی از روسا و مقامات بلندپایه کشورهای جهان در پاریس برگزار شد نوشته ‌بیش از همه وحدت مردم فرانسه و کشورهای عضو اتحادیه اروپا را به تصویر کشید. آنان می‌خواستند که با این حضور، وحدت و یگانگی را به نمایش بگذارند تا به منطقه و مسلمان حمله دوباره‌ای نشود.

این استاد دانشگاه اشاره کرده که در چنین شرایطی برخی از رسانه‌ها غیبت «باراک اوباما» رییس‌جمهوری آمریکا را بزرگ‌تر از آنی که بود، جلوه دادند. البته باید گفت که می‌توان از این رویداد، یعنی نبود باراک اوباما برداشت‌های متفاوتی کرد اما بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر اسراییل تنها فردی بود که با وجود مخالفت پاریس در نهایت به این راهپیمایی رفت و اولاند نیز برای حفظ موازنه در میان رهبران جهانی و بازتاب مناسب آن در مرزهای خارج از اتحادیه اروپا، ‌از محمود عباس رییس تشکیلات خودگردان نیز دعوت کرد تا به این راهپیمایی بپیوندد. او نیز با هوشیاری کامل این دعوت را پذیرفت.

بنا به مقاله شرق: این راهپیمایی در حقیقت تجمعی بود تا به تروریست‌ها نشان داده شود که مردم در کنار یکدیگر قرار دارند. به همین دلیل حضور عباس در کنار نتانیاهو این پیام را داشت که جامعه مسلمان نیز این حملات و تحرکات را محکوم می‌کند. البته هرچند نمی‌توان اقدامات تروریست‌های کنونی مانند «داعش» یا «القاعده» را با هیچ گروهی قیاس کرد اما عباس با حضور مناسب خود نشان داد که فلسطینی‌ها به گروه‌های تروریستی هیچ تعلقی ندارند.


همکاری وزارت ارتباطات با تنگناهای مردم


کارتون سلمان طاهری، شهروند

روزنامه جوان در ادامه انتقادهای خود از سیاست بازسازی فضای شبکه های اجتماعی و اینترنت نوشته: وزارت ارتباطات آنچنان‌که بر طبل «پهنای» باند اینترنت می‌کوبد، نگران «تنگنای» خدمات خود به مشترکان نیست، تا آنجا که یک روز گروهی از ارسال نشدن پیامک‌های گروهی می‌نالند و روز دیگر برخی از تعرفه‌های من درآوردی قبوض تلفن همراه و روز سوم از قطع و وصل همین تلفن‌ها در سربزنگاه و روز چهارم عده‌ای از ارسال بی‌رویه پیامک‌های تبلیغاتی- که اگر تصمیم به حذف آن گرفتی، پیامک‌های خبرگزاری‌ها و دیگر نهادهای مورد نیاز هم حذف می‌شود- و روز پنجم و ششم و روزهای دیگر هم تنگناهای دیگر.

روزنامه سپاه پاسداران نتیجه گرفته: احترام به حقوق شهروندی و مدنی فقط این نیست که پهنای باند اینترنت را افزایش‌دهی که همه محصولش از غرب است، بلکه در همان غرب، قبض را یا به دست مشتری می‌رسانند و از او رسید می‌گیرند یا در صندوق معتبر قرار می‌دهند، اما پستچی‌های ما قبوض را لای در ساختمان ۱۰ واحدی می‌گذارند یا از روی در به داخل ساختمان پرتاب می‌کنند که در هر حال خوراک پسرک‌های شیطان و بازیگوش است که آنها را سربه‌نیست کنند.


چنددرصد ما ایرانی‌ها


کارتون احمدرضا سهرابی، فرهیختگان

پوریا عالمی در نقد برخی ادعاها در ستون طنز شرق نوشته: طبق تحقیقی که ما کردیم، در حال حاضر از هر هزار ایرانی ٩٩٣نفر تحلیلگر مسایل هستند. آن هفت‌نفر هم به اینترنت دسترسی ندارند. همچنین از هر صد ایرانی، ١٣٢نفر شاعر هستند که سالانه از این ١٣٢نفر، ٢٤٠مجموعه شعر منتشر می‌شود. ٩٩درصد جمعیت ایران تلویزیون می‌بینند. منتها ٩٩درصد این ٩٩درصد پشت تلویزیونشان به‌جای سیم آنتن، سیم‌های دیگر وصل کرده‌اند.

این طنز نویس اضافه کرده: بنا بر این تحقیقات از هر صد‌نفری که در یک روزنامه کار می‌کنند، ٩٩نفر ادعای سردبیری دارند. آن یک نفر هم خود سردبیر است که شکسته‌نفسی می‌کند و ادعای سردبیری نمی‌کند. آمار می‌گوید بیش از سه، چهارمیلیون‌نفر بیکار هستند. اما سه، چهارنفر هستند که این سه، چهارمیلیون نفر را می‌گذارند سر کار.

و سرانجام این که: - در حال حاضر ایران ٩٠میلیون طنزنویس، روزنامه‌نگار، نظریه‌پرداز، شاعر و سیاستمدار دارد که این خیلی عجیب است. چون ایران ٩٠میلیون‌نفر جمعیت ندارد.

رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.