آلزایمر درمان میشود؟
رأی دهید
دانشمندان میگویند داروی جدیدی که میتواند واکنشهای ایمنی مغز بهبود بخشد، میتواند از بروز بیماری آلزایمر جلوگیری کرده و یا حتی آن را درمان کند.
براساس گزارش تلگراف، دانشمندان دانشگاه استنفورد میگویند میتوان با استفاده از دارویی جدید واکنشهای ایمنی مغز را بهبود بخشیده و از بروز بیماری آلزایمر جلوگیری و یا حتی آن را درمان کرد.
محققان دریافتهاند سلولهای عصبی از آن رو میمیرند که سلولهایی که مسئولیت پاکسازی مغز از باکتریها، ویروسها و رسوبات پرخطر را به عهده دارد، غیرفعال میشود.
این سلولها که میکروگلیا نامیده میشود، در دوران جوانی افراد عملکرد خوبی دارد، اما با افزایش سن، تک پروتئینی بهنام EP2 مانع از ادامه فعالیت درست این سلولها میشود.
دانشمندان اکنون دریافتهاند با مسدود کردن عملکرد این پروتئین،امکان فعالیت طبیعی سلول میکروگلیا را فراهم آورده و این سلول میتواند پلاک های مخرب آمیلوید بتا را که با آسیبزدن به سلولهای عصبی منجر به بروز آلزایمر میشوند، از سطح مغز بزداید. محققان مشاهده کردند مسدود کردن این پروتئین در مغز موشها زوال حافظه و دیگر نشانههای آلزایمرمانند را در این جاندار وارونه میسازد.
به گفته محققان، میکروگلیا گارد ویژه مغز محسوب میشود و آزمایشها نشان دادهاند حفظ آنها در مسیر درست میتواند با زوال حافظه مقابله کرده و به حفظ عملکرد درست مغز کمک کند. این سلولها 10 تا 15 درصد از سلولهای مغزی را تشکیل میدهند و خط دفاع مغز بهشمار میروند که فعالیتها و مواد مشکوک را زیر نظر میگیرند. زمانی که مشکلی ردیابی میشود، موادی از این سلولها ترشح میشود که باعث احضار کردن دیگر سلولهای میکروگلیا در صحنه و نابودی مهاجمان خارجی به مغز میشود.
این سلولها همچنین مسئولیت جمعآوری سلولهای زباله و نابودی آنها را به عهده دارند. دانشمندان دریافتند در مغز موش، میکروگلیاها پلاکهای چسبنده آمیلوئید بتا را تحت کنترل نگه میدارند، اما اگر پروتئین EP2 دوباره فعال شود،مانع از فعالیت این سلولها خواهدشد. موشهایی که ساختار ژنتیکی آنها به گونهای تغییر یافتهبود که پروتئین EP2 در آنها ایجاد نمیشد، هرگز به آلزایمر مبتلا نمیشدند، حتی زمانی کهمحلولی حاوی پلاکهای آمیلوئید بتا به آنها تزریق شد.
اکنون دانشمندان در تلاشند بتوانند مادهای را تولید کنند که تنها پروتئین EP2 را هدف گرفته و مانع از فعالیت آن شود.