عفونت‌های مقاوم به درمان، تا سال ۲۰۵۰ بیش از سرطان قربانی خواهند گرفت

سازمان بهداشت جهانی مقاومت به آنتی‌بیوتیک‌ها را "تهدید بزرگ جهانی" می‌داند

تابستان امسال، دیوید کامرون نخست وزیر بریتانیا کمیته‌ای را مسئول بررسی مقاومت به آنتی بیوتیک کرد تا راهکارهایی را برای مهار این خطر جستجو کنند.


نخستین گزارش این گروه امروز پنج‌شنبه (بیستم آذر، یازدهم دسامبر) منتشر شد و در آن هشدار داده شده هزینه انسانی مقاومت عفونت‌ها به درمان چنان عظیم است که یک اقدام جدی و اساسی را طلب می‌کند.


پروفسور سالی دیویس مشاور ارشد پزشکی دولت بریتانیا این گزارش را "مجاب کننده" خوانده که قدمی رو به جلو برای "درک ابعاد واقعی این تهدید است."

در این گزارش آمده اگر برای مقاومت به آنتی بیوتیک چاره ای اندیشده نشود، عفونت‌های درمان ناپذیر تاثیری عمیق و وسیع بر سلامت و بر اقتصاد کشورها بجای خواهند گذاشت و بسیاری از دستاوردهای پزشکی یک قرن گذشته از دست خواهد رفت.

"عفونت‌های مقاوم به آنتی بیوتیک، در حال حاضر فقط در اروپا و آمریکا سالانه جان پنجاه هزار نفر را می‌گیرد، در دیگر کشورهای دنیا هم صدهزار نفر قربانی می شوند اما تخمین قابل اعتمادی در این باره وجود ندارد."



این گزارش تخمین زده که در حال حاضر دست کم سالانه هفتصد هزار نفر در دنیا به علت عفونتهای مقاوم به درمان می‌میرند.

این رقم در سال ۲۰۵۰ به ده میلیون نفر خواهد رسید در حالیکه تخمین زده می شود در آن سال سرطان هشت میلیون و دویست هزار نفر قربانی بگیرد.
در سال ۲۰۱۳ نزدیک به نیم میلیون نفر در دنیا به سل مقاوم به درمان مبتلا شدند.

بر اساس این گزارش مقاومت به آنتی بیوتیک فقط کشورهای ثروتمند را تهدید نمی کند و کشورهای کم درآمد هم در معرض این خطر هستند به خصوص خطر سل، مالاریا و ایدز مقاوم به درمان.

با این حال تاثیر این مقاومت عوامل عفونی به درمان در کشورهای مختلف متفاوت است و بستگی به این دارد که مصرف آنتی بیوتیک در هر کشوری چقدر متعادل یا چقدر بی رویه است:

"مصرف جهانی آنتی بیوتیک در طب انسانی بین سالهای ۲۰۰۰ تا ۲۰۱۰ تقریبا چهل درصد افزایش یافت اما این رقم این واقعیت را نشان نمی دهد که مصرف آنتی بیوتیک در بعضی کشورها کمتر شده و در بعضی بیشتر"، به نحوی که برخی کشورها تا ده برابر کشورهای دیگر آنتی بیوتیک مصرف می کنند.
فروش بدون نسخه و بدون ضابطه آنتی‌بیوتیک، تولید آنتی‌بیوتیک های تقلبی یا زیر استاندارد و سهولت مسافرت به اقصی نقاط دنیا نقش مهمی در گسترش مقاومت به آنتی بیوتیک دارد


ایران یکی از کشورهایی است که با تجویز بیش از اندازه این داروها روبروست و مصرف آنتی‌بیوتیک در این کشور تقریبا برابر با کل مصرف آن در اروپاست. بر این اساس، مصرف آنتی‌بیوتیک در ایران ۱۶ برابر استاندارد جهانی است.

برای اینکه ابعاد قضیه بهتر روشن شود این گروه تخمین زده در صورتی که وضعیت کنونی ادامه پیدا کند تا سال ۲۰۵۰ هر سال ده میلیون نفر به علت عفونت‌های درمان ناپذیر جان خود را از دست خواهند داد که هزینه جهانی آن به سه تریلیون دلار خواهد رسید.

به عبارت دیگر در ۳۵ سال آینده سیصد میلیون نفر به خاطر عفونت مقاوم به درمان خواهند مرد که تولید ناخالص جهانی را در سال ۲۰۵۰ دو تا ۳.۵ درصد کاهش خواهد داد، یعنی معادل شصت تا صد تریلیون دلار.

در این گزارش چهار روش درمانی که در تمام دنیا به صورت امری روزمره در آمده، به عنوان مثال بررسی شد‌ه‌اند؛ سزارین، تعویض مفصل، شیمی‌درمانی و پیوند اعضا که روی هم چهار درصد تولید ناخالص جهانی را تشکیل می دهند و به شدت به آنتی‌بیوتیک‌ها وابسته هستند.

اگر آنتی بیوتیک ها کارآیی خود را از دست بدهند، در ۳۵ سال آینده فقط در همین چهار عرصه،۱۲۰ تریلیون دلار به اقتصاد جهانی لطمه خواهد خورد. اگر دیگر آثار منفی مقاومت به آنتی بیوتیک هم به حساب آورده شود این رقم سر به ۲۱۰ تریلیون دلار خواهد زد.

این گزارش در پایان هشدار داده که از دست رفتن دستاوردهای پزشکی بشر در سال‌های اخیر غیر قابل بخشش خواهد بود و باید با سرمایه گذاری در زیر ساخت ها، اقدام هماهنگ بین المللی و تولید داروهای جدید با این خطر مبارزه کرد: "این بحران جهانی در شرف وقوع است اما با اقدام فوری می شود جلوی آن را گرفت."

باکتری‌هایی که به نحوی نگران‌کننده به آنتی بیوتیک مقاوم شده‌اند

    ای‌کلای
    کلبسیلا
    استافیلوکوک طلایی

سه عفونتی که به نحوی نگران‌کننده به درمان مقاوم‌تر می‌شوند

    سل
    ایدز
    مالاریا

رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.