حسن روحانی: برای حل پرونده هستهای باید تصمیمهای شجاعانه بگیریم
حسن روحانی بار دیگر گفت برنامهای برای تماس تلفنی یا ملاقاتش با باراک اوباما ریخته نشده است
رئیسجمهوری ایران در نشستی با خبرنگاران در نیویورک گفت که وضعیت حقوق بشر در کشورش 'مناسبتر' از پیش شده است و همچنین خواستار لغو همه تحریمهای بینالمللی علیه تهران شد.
حسن روحانی که برای شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل متحد و دیدار با سران کشورهای دیگر به نیویورک رفته، در روزهای گذشته هم در مجمع عمومی سخنرانی کرد و هم برنامههای دیگری داشته است.
او در نشست خبری روز جمعه به خبرنگاران گفت که "پیشرفتهای کمی" در مذاکرات هستهای ایران و کشورهای ۱+۵ به دست آمده و "اگر قرار است در مدت کوتاه باقیمانده به توافقی برسیم، باید گامهای بلندتری برداریم."
آقای روحانی گفت برای حل این پرونده، دو طرف باید "تصمیمهای شجاعانه" بگیرند.
مذاکرهکنندگان ایران و کشورهای ۱+۵ از هفته گذشته سرگرم دور دیگری از مذاکرات درباره برنامه هستهای ایران هستند.
با تمدید مهلت شش ماهه توافق ژنو، دو طرف قصد دارند که تا ۲۴ نوامبر به شکلی جامع، اختلافنظرها درباره برنامه هستهای ایران را حل و فصل کنند.
با این حال طرفین میگویند این دور از مذاکرات در نیویورک پیشرفت چندانی نداشته است.
آقای روحانی در نشست با رسانهها گفت که قرار است ایران "شفافیت بیشتر قانونی" را در برنامه خود بگذارد و کشورهای ۱+۵ هم "باید همه تحریمها را بردارند".
او گفت که اکنون توپ در زمین طرف مقابل است و تاکید کرد که دولت ایران در این مذاکرات، "پشتوانه قاطبه مردم" را دارد و همه مقامهای عالی ایران از جمله رهبری با این مذاکره موافق هستند.
'تردید درباره اهداف بمباران سوریه'
رئیسجمهوری اسلامی ایران همچنین درباره مبارزه با گروه موسوم به "دولت اسلامی" گفت که تهران در جریان جزئیات برنامههای ائتلاف بینالمللی علیه "داعش" نیست و درباره هدف این کشورها از بمباران در سوریه هم تردید دارد.
حسن روحانی موضع قبل خود را که در روزهای گذشته مطرح کرده بود، بار دیگر تکرار کرد که اقدامات علیه گروه "داعش" باید با موافقت دولت مرکزی محل حمله باشد و خود کشورهای منطقه باید در این باره تصمیمگیر باشند.
او بار دیگر کشورهای غربی را به حمایت از گروههای تروریستی و یا سکوت در قبال اقدامات آنها متهم کرد و گفت که ایران، پیشتاز یاریرساندن به عراق در مقابله با گروه "دولت اسلامی" بوده است.
'حقوق بشر در چارچوب'
در پاسخ به انتقادها از وضعیت حقوق بشر در ایران، حسن روحانی گفت: "اگر از مردم ایران سوال کنید و سری به جامعه ایران بزنید، میبینید که بعد از انتخابات سال قبل، در جامعه امروز ما، آرامش، وحدت و انسجام بیشتری احساس میشود."
رئیسجمهوری ایران که وضعیت حقوق بشر در کشورش، انتقاد سازمان ملل متحد و دیگر نهادهای بینالمللی را در پی داشته است، گفت: "مساله حقوق بشر هر کشوری باید مربوط به آن کشور و در چارچوب فرهنگ آن کشور مورد بررسی و بازبینی قرار بگیرد."
آقای روحانی بار دیگر تاکید کرد که نه برای تماس تلفنی و نه ملاقات با همتای آمریکایی خود باراک اوباما، برنامهای ریخته نشده است و گفت این مسئله مهم نیست.
در روزهای گذشته و از پیش از سفر رئیسجمهوری ایران به نیویورک، گمانزنیهایی درباره احتمال دیدار روسای جمهوری ایران و آمریکا مطرح شده بود. دو طرف گفتهاند چنین برنامهای ندارند.
سال گذشته در پایان سفر حسن روحانی و در حالی که او راهی فرودگاه بود، او و باراک اوباما تلفنی صحبت کردند. این اولین تماس مستقیم رهبران دو کشور در سه دهه گذشته بود و به خبر اول بسیاری از رسانهها تبدیل شد.