سلولهای بنیادین در مسیر درمان سکته مغزی
رأی دهید
درمان آزمایشی مبتلایان به سکته مغزی با کمک سلولهای بنیادین ابتدا تنها با هدف آزمودن ایمنی این تکنیک آغاز شد،اما اکنون ابعادی جدید به خود گرفتهاست.
براساس گزارش گاردین، بیمارانی که از عوارض سکته مغزی در عذاب بودند، با حضور در این دوره درمانی آزمایشی توانستند آثار مثبت استفاده از سلولهای بنیادین را 6 ماه پس از دریافت درمان به نمایش بگذارند.
به گفته پزشکان وضعیت هر پنج بیماری که در این درمان آزمایشی حضور داشتهاند، بهبود قابل توجهی یافتهاست، اما تایید تاثیر حضور سلولهای بنیادین در بهبود شرایط این بیماران نیازمند تحقیقاتی گستردهتر خواهدبود. اسکن مغزی بیماران نشان میدهد آسیبهای ناشی از سکته مغزی با کمک این درمان طی گذشت زمان بهبود پیدا کردهاند، اما بهبودهایی مشابه را نیز میتوان در روند درمان معمولی این بیماری مشاهده کرد.
طی معاینههای منظمی که در دورهای 6 ماهه روی این بیماران و ناتوانیهای ناشی از بروز سکته مغزی انجام شد، بهبودهای قابل توجهی مشاهده شد، که باز هم بهبودهایی مشابه آنها را میتوان در روند بهبود استاندارد این بیماران نیز مشاهدهکرد.
این درمان آزمایشی از ابتدا تنها به منظور سنجش امنیت استفاده از سلولهای بنیادین آغاز شد از این رو تنها چند بیمار در آن حضور داشتند و هیچ گروه کنترلی برای این آزمایش در نظر گرفته نشدهبود. از این رو نتیجهگیری براساس نتایجی که از این آزمایشها به دست آمده نیازمند تحقیقاتی گستردهتر است.
پنج بیمار در این دوره آزمایشی طی هفت روز پس از بروز سکته درمان را دریافت کردند. از هریک از آنها نمونه مغز استخوان گرفتهشد و دانشمندان از این نمونههای سلولهای بنیادین هر بیمار را استخراج کرده و از این سلولها در درمان بیماران استفاده کردند. این سلولها در رگی تزریق شدند که خون مغز را تامین میکند.
این سلولها توانایی رشد در بافت مغز را ندارند اما میتوانند با آزادسازی مواد شیمیایی موجب کاهش التهاب مغزی و کمک به دیگر سلولهای مغز به ایجاد عروق خونی جدید شود.