'شناسایی' دو بیمار مبتلا به سندروم تنفسی خاورمیانه در ایران
تصویر میکروسکوپ الکترونی از ویروس سندروم تنفسی خاورمیانه
وزارت بهداشت ایران از شناسایی دو بیمار مبتلا به سندروم تنفسی خاورمیانه (MERS) خبر داده است.
دکتر محمد مهدی گویا رییس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت ایران امروز (دوشنبه ۵ خرداد) گفت: "چهار مورد مشکوک به عفونت کرونا ویروس جدید در یک خانواده در استان کرمان مشاهده شده است."
به گفته دکتر گویا "ابتلای دو خواهر در کرمان تایید شده که یکی از آنها بدحال و در شرایط ویژه تحت درمان است."
"افرادی که در تماس با این دو نفر بوده اند، ظرف کمتر از ۴۸ ساعت شناسایی شدند و تحت مراقبت قرار گرفتند تا در صورت مشاهده علائم بالینی احتمالی، مراقبت های ویژه از آنها به عمل آید."
این بیماری بیشتر در عربستان سعودی دیده شده است.
دکتر گویا همچنین گفت برای شناسایی و اجرای برنامه های پیشگیرانه برای زائران عربستان، برنامه ریزی و تدارک لازم در نظر گرفته شده است.
به علاوه امکان تشخیص آزمایشگاهی ویروس این بیماری در ایران فراهم شده وبه گفته دکتر گویا "کلیه موارد مشکوک به این عفونت در مدت کمتر از ۴۸ ساعت مورد بررسی و آزمایش قرار می گیرند."
با وجود اینکه سفرهای زیارتی در منطقه مهمترین عامل شیوع این ویروس محسوب میشود اما تاکنون مورد تائید شده ای در ایران گزارش نشده بود.
در همین حال امروز اعلام شد دانشمندان به زودی آزمایش روی سگها و گربهها را در منطقه برای یافتن این ویروس جدید آغاز میکنند.
سندروم تنفسی خاورمیانه
مهمترین علائم: تب (بیش از ۳۸ درجه) , سرفه , تنگی نفس
علائم دیگر: تهوع و استفراغ , اسهال
این بیماری در موارد شدید ممکن است به عفونت ریه (پنومونی) و نارسایی کلیه منجر شود.
متخصصان بر این باورند که این ویروس زیاد مسری نیست.
محققان معتقدند با اینکه این ویروس عمدتا در شتر یافت میشود اما اکنون ممکن است گونههای جانوری دیگر را هم هدف قرار دهد.
حتی گفته میشود این تحقیقات ممکن است توسعه پیدا کند و آزمایش روی دیگر حیواناتی که با افراد مبتلا در تماس بودهاند به زودی آغاز شود.
سندروم تنفسی خاورمیانه
سندروم تنفسی خاورمیانه برای اولین بار در سال ۲۰۱۲ شناسایی شد. این بیماری بر اثر نوعی ویروس به نام کرونا ویروس ایجاد میشود.
این ویروس در انسان و حیوانات ایجاد عفونتهای تنفسی میکند اما نوعی که بیماری جدید را ایجاد میکرد ویژگیهای جدیدی داشت از این کروناویروس جدید نام گرفتهاند.
ویروس شناس مصری علی محمد زکی اولین کسی بود که ویروس را شناسایی کرد
نوع دیگری از کرونا ویروس تقریا ۱۰ سال پیش باعث شیوع بیماری سارز (SARS) شده بود.
بیشتر مبتلایان اهالی کشورهای منطقه خاورمیانه بودند یا بتازگی به این منطقه مسافرت کرده بودند. این عفونت بیش از همه در عربستان و امارات متحده عربی ودر کارکنان مراکز بهداشتی درمانی دیده شده است.
توصیههای بهداشتی
شستن مکرر دستها در طول روز
پوشاندن دهان هنگام عطسه و سرفه
پرهیز از حضور غیر ضروری در اماکنی پرجمعیت و دربسته بویژه برای سالمندان و کودکان
مراجعه سریع به پزشک در صورت بروز علائم تنفسی ده تا چهارده روز پس از سفر به کشورهای منطقه
مراجعه سریع به پزشک در صورت تماس نزدیک در ده تا چهارده روز گذشته با فردی که بیماری او قطعی شده است
دانشمندان برای تعیین منشا این ویروس به تکاپو افتادند، ابتدا تصور میشد ویروس از خفاش به انسان منتقل شده اما بعد روشن شد که نوع خفیفتری از آن، شتر را مبتلا میکند.
اولین مورد بیماری در سال ۲۰۱۲ در شهر "بیشه" در عربستان سعودی شد و از آن به بعد در سراسر دنیا ۶۳۵ مورد قطعی دیده شده که حدود سی درصد مبتلایان (۱۹۳ نفر) در گذشتهاند.
نتایج تحقیقاتی که تا به حال انجام شده نشان میدهد ویروس انسان و ویروس شتر بسیار شبیه هستند با این حال سوالهای زیادی بدون پاسخند؛ از جمله اینکه تمام مبتلایان با شتر در تماس نبودهاند و این بیماری در کسانی که با شتر سرو کار دارند شایعتر نیست.
به علاوه در مناطقی که این ویروس در شتر زیاد دیده می شود مثل اتیوپی و نیجریه این بیماری شیوع زیادی بین انسان نداشته است.
نگرانی دانشمندان این است که این ویروس دچار جهش شده و قدرت سرایت و بیماری زایی آن زیاد شود.
با این حال سازمان بهداشت جهانی که به دقت این بیماری را زیر نظر دارد در حال حاضر دلایل را برای اعلام ممنوعیت و محدودیت مسافرت و تجارت کافی نمیداند.