چسب زخم هوشمند؛ طراحی تازه برای درمان بهتر زخم
رأی دهید
استفاده از چسب زخم یکی از روشهای متداول برای جلوگیری از آلودگی جراحت به عوامل بیماریزاست اما چسبهای زخم علیرغم تنوع در اندازه و مواد به کار رفته در آن بطور معمول خاصیت دارو- درمانی ندارند. حالا پژوهشگران دانشگاه ام آی تی (MIT) در گزارش جدیدی که منتشر کردهاند میگویند چسب زخمی طراحی کردهاند که امکانات متنوعی دارد. چسب جدید نه تنها کشسان و چسبنده است بلکه حاوی ژل دارویی و مجموعهای از چراغهای کوچک است.
یکی از مشکلات چسبهای فعلی این است که در بخشهایی نظیر آرنج و زانو که سطح آنها در اثر خم و راست شدن کم و زیاد میشود از روی پوست جدا میشوند. در نتیجه فرد مجروح ناگزیر از تحمل محدودیت حرکتی یا تعویض مداوم چسب برای جلوگیری از آلودگی جراحت است. خاصیت کشسانی چسب زخم جدید این است که اندازه آن بر اساس نیاز سطحی که پوشانده شده کم و زیاد میشود.
یکی از ابداعاتی که در چسب هوشمند به کار گرفته شده جاسازی رشتهای از چراغهای ریز بر روی سطح ژل است. مدار الکترونیکی چراغها نیز انعطاف پذیر است و استفاده از چسب در نقاط کشسان پوست صدمهای به کارکرد چراغ نمیزند. کاهش مقدار داروی موجود در ژل باعث روشن شدن چراغها و اعلام زمان تعویض چسب میشود. در کنار این تجهیزات، حسگرهای حرارتی موجود در ژل نیز وجود دارند که درجه حرارت بدن را رصد میکنند. آزاد شدن داروی موجود در ژل بستگی به تشخیص حسگرها دارد به این ترتیب که وقتی دمای بدن افزایش پیدا میکند حسگرها مقدار مورد نیاز دارو را بر روی محل جراحت آزاد میکنند. بنابراین زمان درمان جراحت پوستی کاهش مییابد.
هنوز زمان مشخصی برای استفاده از این چسب زخم هوشمند اعلام نشده است. اولین چسب زخم در سال 1920 توسط توماس اندرسن و ارل دیکسون ابداع شد. انگیزه ابداع چسب زخم پوشاندن زخمهای دست جوزفین همسر ارل دیکسون بود که بطور مرتب در اثر آشپزی صدمه میدیدند.