تیم بسکتبال مردان ایران برای سهمیه جام جهانی به مصاف تیمهای آسیایی میرود
کارن مکوندی
بازیکن سابق تیم ملی بسکتبال ایران
مسابقات قهرمانی بسکتبال مردان آسیا از فردا در فیلیپین آغاز میشود. هدف تیم ملی بسکتبال ایران در این بازیها، کسب سهمیه جام جهانی و در مرحله بعد بازپسگیری مقام قهرمانی آسیاست.
این مسابقات در چهار گروه چهار تیمی برنامهریزی شده است اما بازماندن تیم لبنان در دقایق آخر، یکی از این گروهها را سه تیمی کرد.
ایران در مرحله اول با تیمهای چین، مالزی و کره جنوبی رقابت خواهد کرد. در مرحله بعدی سه تیم از هر گروه صعود خواهند کرد که در دو گروه شش تیمی قرار خواهند گرفت. چهار تیم اول هر گروه برای مقام اول تا ششم رقابت خواهند کرد و بقیه تیمها برای نهم تا دوازدهم تلاش میکنند.
چهار تیم حذفشده در مرحله اول هم برای مقام سیزدهم تا شانزدهم رقابت خواهند کرد. در پایان مسابقات آسیایی سه تیم اول این رقابتها به طور مستقیم به جام جهانی بسکتبال که سال آینده در اسپانیا برگزار خواهد شد، صعود میکنند و تیم چهارم از طریق فرآیند "وایلد کارد" برای کسب سهمیه با تیمهای قارههای دیگر رقابت خواهد کرد.
هدف نهایی تیم ملی بسکتبال ایران در این بازیها، کسب سهمیه جام جهانی و در مرحله بعد بازپسگیری مقام قهرمانی آسیاست.
تیم بسکتبال ایران در که دوره قبلی در بازیهای ووهان چین با باخت در برابر اردن از صعود به المپیک لندن بازماند، اکنون انگیزه بسیاری در باز پس گیری مقام قهرمانی آسیا دارد.
فرصتها و تهدیدها برای تیم ایران
ارسلان کاظمی از ترکیب تیم ملی بسکتبال ایران غایب است
در ابتدا به نظر میآید فدراسیون جهانی بسکتبال (فیبا) با اختصاص سه سهمیه به قاره آسیا در جام جهانی کار را برای صعود تیمهای نخبه بسکتبال آسیا، نظیر تیم ایران، راحت کرده است اما با توجه به نحوه برگزاری مسابقات ایران تنها با یک باخت در مرحله یک چهارم نهایی، فرصت صعود به جام جهانی را از دست خواهد دارد.
این همان اتفاق تلخی است که در دوره قبلی داغ حضور دوباره در المپیک را به دلمان گذاشت. تفاوت فرمت مسابقات فیبا با مسابقات حذفی انبیای به شکلی است که نتیجه زحمات چهار سال یک تیم تنها و تنها با یک بازی ضعیف به فنا میرود و دیگر فرصتی برای جبران نیست.
این در حالی است که در مسابقات حذفی لیگ ملی آمریکا، تیمها فرصت جبران شکست را دارند و نهایتا تیمی که چهار بازی از هفت بازی را برده باشد به دور بعدی میرود.
تیم ایران با قهرمانی اخیرش در جام ویلیام جونز نشان داده که آمده تا آن شکست تلخ را جبران کند اما دیگر تیمها هم بیکار ننشستهاند و با استفاده از ضعف قانونی فیبا، شهروندان آمریکایی را به شهروندی کشورشان پذیرفتهاند تا تیم ملی بسکتبالشان را تقویت کنند.
در این دوره از مسابقات در بین تیمهای مطرح آسیا، ایران و چین تنها تیمهایی هستند که از بازیکنان آمریکایی به عنوان شهروندان آسیایی استفاده نمیکنند.
امسال بازیکنان ایران بر خلاف دورههای دیگر دچار مصدومیت جدی نیستند که این خبر خوبی برای سر مربی ایران است. اما در اردوی چین وضع به شکل دیگری است. جیان لیان یی، سنتر فوروارد سرشناس و کهنهکار چین که سابقه حضور در رقابتهای انبیای را داشته، اکنون مصدوم است اما به همراه تیم در مانیل حضور یافت.
کسی نمیداند که جیان لیان یی چند دقیقه بازی خواهد کرد اما هر چه این دقایق کمتر باشد به نفع تیم ایران است و فشار را روی بازیکنان سنتر ما کمتر خواهد کرد.
اقبال دیگر تیم ایران هنگامی بود که تیم بسکتبال لبنان، حریف سر سخت ایران، از حضور در بازیها محروم شد. این محرومیت در ادامه اولتیماتومی بود که فیبا به فدراسیون بسکتبال لبنان جهت حل مشکلات اداریاش داده بود.
فدراسیون بسکتبال لبنان همانند فدراسیون فوتبال ایران درگیر دخالت دولتی در امر مدیریت فدراسیون داده است که در آخرین لحظات هم لبنانیها نتوانستند رضایت فدراسیون جهانی بسکتبال را کسب کنند.
از این روی کلیه تیمهای ملی لبنان تا اطلاع ثانوی از حضور در همه رقابتهای بین المللی محروم هستند.
یکی از انتقاداتی که در مورد تیم ایران مطرح شده، سن نسبتا بالای بازیکنان کلیدی ایران است.
متوسط سن تیم بسکتبال ایران در این مسابقات چند ماهی بیشتر از ۲۸ سال است. پنج بازیکن کلیدی ایران متوسط سنی حدود ۲۹ سال دارند که ممکن است در نگاه اول نکته منفی به نظر آید اما به دلیل شکل این مسابقات و تعداد بازیهای کم و فاصله نسبتا مناسب بین دو بازی این تیم، نباید مشکلی از نظر آمادگی بدنی در برابر رقبای آسیایی داشته باشد.
تنها پستی که ممکن است از این لحاظ دچار مشکل شود، بازیکنانی از تیم ایران هستند که مسئول مستقیم مهار بازیکنان آمریکایی تیمهای حریف خواهند بود که مربی باید با تنظیم وقت مناسب بین بازیکنان اصلی و نیمکت، این مشکل را از پیش روی بردارد.
چرا ارسلان کاظمی در ترکیب این تیم قرار نگرفت؟
تیم ملی بسکتبال ایران در بهمن ۹۱ به مقام قهرمانی رقابتهای بسکتبال غرب آسیا رسید
ارسلان کاظمی، فوروارد جوان دانشگاه اورگان که ماه گذشته توسط تیم فیلادفیا سونتی سیکسرز به خدمت گرفته شد، برای شرکت در اردوی امادگی این تیم دعوت نشد و در ترکیب نهایی این تیم قرار ندارد.
این رویداد سوالات زیادی را در جامعه بسکتبال ایران به وجود آورد که مربی اسلونیایی تیم ایران ممت بچرویچ نتوانست به آنها پاسخ قانعکنندهای بدهد.
آقای بچرویچ در مصاحبه مطبوعاتی اعلام کرد که او بازی ارسلان را نمیشناسد و حاضر نیست بازیکنی که در اردو حضور ندارد را در ترکیب تیم قرار دهد.
از سوی دیگر ارسلان کاظمی که در آمریکا به سر میبرد و مشکل سربازی و همچنین ورود و خروجش به آمریکا هم حل شده بود و در زمان برگزای این مسابقات درگیر هیچ مسولیت شغلی نیست هم هرگز به طور رسمی عدم تمایل برای حضور در تیم را اعلام نکرد.
اینکه تیمهای دیگر آسیایی از آمریکاییها استفاده میکنند و تیم ایران از بازیکنان ایرانی شاخص استفاده نمیکند، بسیاری از بسکتبالدوستان ایرانی را کلافه کرده و این تصمیم را نوعی فرصتسوزی میدانند.
موضعگیری پیچیده و مبهم سرمربی ایران حتی باعث دامنزدن به شایعات گستردهای در باب مشکلات بین بازیکنان اصلی تیم ایران با شخص ارسلان کاظمی شد.
واقعیت آنچه که رخ داد را شاید کسی ندارد اما واضح است ارسلان میتوانست بزرگترین مدادپاککن مشقهای غلط تیم ایران باشد.
آنچه ارسلان کاظمی را در بسکتبال دانشگاهی آمریکا معروف کرد، مهارتهای دفاعی این بازیکن بود و همین مشخصهها بود که دروازه انبیای را به روی او گشود.
حضور ارسلان کاظمی در این تیم میتوانست کمک بزرگی به دفاع ایران باشد چرا که در بین بازیکنان ایرانی هیچکدام به اندازه او و حامد حدادی تجربه روبهروشدن با بازیکنان آمریکایی را ندارند.
او با ریباند های حمله و دفاعش میتوانست بخت دوبارهای به تیم ما برای تصاحب توپ و ایجاد موقعیت دوباره بدهد.
به هر حال ممت بچرویج با همین یاران که هسته اصلی قهرمانیهای گذشته ایران در آسیا بودند، قول قهرمانی و صعود به جام جهانی داده است.
شاید وقتی ایران به رقابتهای اسپانیا راه پیدا کرد، زمان خوبی باشد که از همه داشتههای بسکتبال خود برای کسب پیروزی در بزرگترین آوردگاه بسکتبال آماتور دنیا، جام جهانی فیبا، استفاده کند.