بررسی روزنامه‌های صبح سه‌شنبه تهران؛ هفدهم اردیبهشت

روزنامه‌های جام جم، کیهان، اعتماد و ابتکار گزارش‌هایی درباره «آغاز ثبت نام کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری» منتشر کرده‌اند. روزنامه اعتماد تاکید کرده که «نه از فضای باز قبل از انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۸۸ خبری است» و «نه کاندیداها تاکنون هم‌وزن کاندیداهای انتخابات ۸۸ هستند».
 


روزنامه بهار از «رد صلاحیت اصلاح‌طلبان در انتخابات شورای شهر» گزارش داده و نوشته است: «خبرهای غیر رسمی گویای رد ‌صلاحیت تعداد زیادی از نامزدهای نزدیک به اصلاح‌طلبان توسط هیات‌های اجرایی است». این روزنامه نوشته که شماری از کاندیداهای اصلاح طلب شورای شهر نیز مورد احضار و تهدید نهادهای خاص قرار گرفته‌اند.

 
روزنامه شرق خبر داده که محمدباقر قالیباف روز دوشنبه در جریان نشستی در دانشگاه صنعتی شریف گفت که «موسوی و کروبی با مصوبه شورای عالی امنیت ملی حصر شده‌اند» و حصر آن ها «قانونی است».
 
روزنامه قانون از «اختلال گسترده، سراسری و همه‌جانبه اینترنت در ۴۸ ساعت گذشته» خبر داده و نوشته که «فقط در ایران اتفاق می‌افتد؛ انتخابات می‌آید، اینترنت می رود».
 
آغاز ثبت نام کاندیداها در غیاب فضای باز انتخاباتی
 
روزنامه‌های جام جم، کیهان، اعتماد و ابتکار گزارش‌هایی درباره «آغاز ثبت نام کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری» منتشر کرده‌اند. روزنامه اعتماد تاکید کرده که «نه از فضای باز قبل از انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۸۸ خبری است» و «نه کاندیداها تاکنون هم‌وزن کاندیداهای آن انتخابات هستند».
 
روزنامه های جام جم خبر داده اند که ثبت نام کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری از سه شنبه ۱۷ اردیبهشت آغاز و تا شنبه ۲۱ اردیبهشت» به مدت پنج روز ادامه دارد.
 
روزنامه اعتماد در گزارشی با تیتر «ایستگاه فاطمی، کاندیداها در صف» نوشته است: «از امروز تا شنبه همه نگاه‌ها معطوف خیابان فاطمی است» و «چه کسی آمد و چه کسی نیامد، تیتر رسانه‌های خبری خواهد بود».
 
این روزنامه، انتخابات ۹۲ را «رقابتی با اضلاع نامتوازن» توصیف کرده و نوشته که چهار سال پیش در چنین روزهایی، وقتی «محسن رضایی، مهدی کروبی، محمود احمدی‌نژاد و میرحسین موسوی برای حضور در انتخابات ثبت‌نام کردند، همه می‌دانستند که چهار ضلع اصلی انتخابات چگونه است» و «ترسیم آرایش گروه‌های سیاسی و سبک فعالیت انتخاباتی‌شان برای تحلیلگران سیاسی کار دشواری نبود».
 
اعتماد با اشاره به اینکه در انتخابات سال ۸۸ «وزن کاندیداها و پایگاه‌های اجتماعی آنان مشخص بود» نوشته است: «اما انتخابات سال جاری با هر انتخابات ریاست‌جمهوری دیگری که برگزار شده، متفاوت است چرا که نه از فضای باز قبل از انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۸۸ خبری است، و نه از کاندیداهایی که برای انتخابات دوره یازدهم ریاست‌جمهوری آمده‌اند و شاید بیایند، هم‌وزن کاندیداهای آن انتخابات هستند».
 
این روزنامه رقابت درونی پنج طیف جناح حاکم در انتخابات را «دوئل پنج قطبی اصولگرایان» توصیف کرده و نوشته که «دولتی‌ها رقیب اصلی اصولگرایان» به شمار می‌روند.
 
روزنامه اعتماد با اشاره به اینکه «اصلاح‌طلبان می‌دانند که کاندیدای محبوب‌شان نمی‌تواند به راحتی روانه خیابان فاطمی شود و پا به وزارت کشور بگذارد» نوشته است: «بر همین اساس و با توجه به منتفی شدن کاندیدای رای‌آور و محبوب اصلاح‌طلبان، آنها مجبور شدند تا با گزینه‌های درجه دوم و سوم خود در انتخابات حاضر شوند» که «محمدرضا عارف، محمد شریعتمداری، اکبر اعلمی، مصطفی کواکبیان، محسن مهرعلیزاده و اسحاق جهانگیری پنج کاندیدای اصلاح‌طلبی هستند که تلاش خواهند کرد تا جای خالی مرد محبوب اصلاح‌طلبان را پر کنند».
 
این روزنامه در عین حال بدون نام بردن از اکبر هاشمی رفسنجانی و محمد خاتمی و نامعلوم بودن حضور آنها در انتخابات نوشته که «تا به امروز جدای از آنکه تکلیف کاندیدای نهایی بسیاری از گروه‌های سیاسی و چگونگی قطب‌بندی انتخابات مشخص نشده، نام بیش از ۳۰ نفر که برای کاندیداتوری اعلام آمادگی کرده‌اند بر سر زبان‌ها افتاده است».
 
روزنامه ابتکار همزمان اظهارات حسن غفوری فرد عضو حزب موتلفه اسلامی و جامعه اسلامی مهندسین درباره «آخرین نظرسنجی‌ها» را مورد توجه قرار داده است.
 
این روزنامه از قول حسن غفوری فرد نوشته است: «در نظرسنجی‌هایی که نامزدهای احتمالی را شامل می‌شود اکبر هاشمی و محمد  خاتمی، نفرات اول و دوم هستند» اما در نظرسنجی‌های محدود به «نامزدهایی که رسما اعلام حضور کرده‌اند» تاکنون «محمدباقر قالیباف و علی اکبر ولایتی در صدر هستند».
 
ردصلاحیت اصلاح‌طلبان در انتخابات شورای شهر
 
روزنامه بهار از «ردصلاحیت اصلاح‌طلبان در انتخابات شورای شهر» گزارش داده و نوشته است: «خبرهای غیر رسمی در پایان اولین مرحله بررسی صلاحیت نامزدهای شوراها، گویای رد‌صلاحیت تعداد زیادی از نامزدهای نزدیک به اصلاح‌طلبان توسط هیات‌های اجرایی است».
 
محمدعلی نجفی عضو فعلی شورای شهر تهران به روزنامه بهار گفته است: «بررسی صلاحیت‌ها در هیات‌های اجرایی تمام شده و خبرهای رسیده حاکی از ردصلاحیت چهره‌های شاخص و معتدل اصلاح‌طلب است».
 
این عضو اصلاح طلب شورای شهر تهران به روزنامه بهار گفته است: «جلسات اصلاح طلبان برای شوراها ادامه دارد اما خبرهایی به ما رسیده که نشان می‌دهد می‌خواهند بسیاری از نامزدهای اصلاح‌طلب در همین مرحله را رد کنند و متاسفانه خبرهایی هست که حتی صلاحیت تعدادی از چهره‌های شاخص اصلاح‌طلب و آن هم افراد معتدل تایید نشده است».
 این روزنامه گزارش داده که در شهرهای بزرگ و از جمله «اصفهان» هم خبرهای مشابهی  رسیده و «روند رد‌صلاحیت نامزدهای نزدیک به اصلاح‌طلبان برای شورای این شهر بسیار گسترده بوده است».
 
روزنامه بهار همچنین از قول «منابع آگاه» نوشته است: علاوه بر اینکه «صلاحیت تعدادی از چهره‌های شاخص اصلاح‌طلبان هم توسط هیات‌های اجرایی رد شده است، تعدادی از نامزدهای اصلاح‌طلب در هفته‌های اخیر از سوی برخی نهادها فراخوانده شدند» و «از آن‌ها خواسته‌ شده پیش از اعلام نتایج بررسی صلاحیت‌ها، خودشان از شرکت در انتخابات شوراها انصراف دهند».
 
حسین طلا، فرماندار سابق تهران در دولت احمدی نژاد و رییس فعلی هیات عالی نظارت بر انتخابات شوراهای شهر و روستا درباره بررسی صلاحیت نامزدهای انتخابات شوراها به روزنامه بهار گفته است: «از ۱۲‌ اردیبهشت پس از استعلام‌های چهارگانه از نیروی‌انتظامی، ثبت‌احوال، قوه‌قضاییه و وزارت اطلاعات، هیات‌های اجرایی بررسی صلاحیت نامزدهای شوراها را آغاز کردند» و «روز دوشنبه آخرین روز بررسی صلاحیت نامزدها در هیات‌های اجرایی بود و از امروز نتایج بررسی‌های هیات‌های اجرایی برای هیات‌های نظارت ارسال می‌شود».
 
روزنامه بهار یادآوری کرده که «هیات‌های نظارت یک هفته وقت دارند که نامزدهای تایید‌شده توسط هیات‌های اجرایی را بررسی کنند» اما «افرادی توسط هیات‌های اجرایی رد‌صلاحیت شده باشند، هیات‌های نظارت نمی‌توانند صلاحیت آن‌ها را تایید کنند».
 
قالیباف: حصر موسوی و کروبی، مصوبه شورای عالی امنیت‌ملی است
 
روزنامه شرق خبر داده که محمدباقر قالیباف روز دوشنبه در جریان نشستی در دانشگاه صنعتی شریف گفت که «موسوی و کروبی با مصوبه شورای عالی امنیت ملی حصر شده‌اند».
 
به نوشته این روزنامه، محمدباقر قالیباف روز دوشنبه در نشستی که از سوی بسیج دانشجویی دانشگاه صنعتی شریف برگزار شد در پاسخ به سئوال دانشجویی درباره  اینکه «حصر خانگی موسوی و کروبی با نظر رهبر جمهوری اسلامی صورت گرفته است»، گفت: «اینکه حصر موسوی و کروبی با نظر رهبری صورت گرفته را درست نمی‌دانم» اما «بعد از انتخابات ۸۸ در مقطعی مسایل امنیتی پیش آمد که شورای عالی امنیت‌ملی بر اساس قانون تصمیم‌گیری کرد و آنچه انجام شد، قانونی است».
 
روزنامه شرق همچنین نوشته که محمدباقر قالیباف در دانشگاه شریف با تاکید بر اینکه «با قانون‌شکن بر اساس قانون برخورد می‌شود» گفت که «مقام رهبری برای حل موضوع هیچ کم نگذاشتند اما شما دیدید که آنها روشی در پیش گرفتند که بخشی از آن شاید در کنترل خودشان هم نبود و شرایطی را به وجود آورد که خلاف امنیت‌ملی بود».
 
به نوشته این روزنامه، محمدباقر قالیباف همچنین از نامه خود و جمعی از فرماندهان سپاه پس از ۱۸ تیر ۱۳۷۸ به محمد خاتمی رییس جمهوری وقت، دفاع کرد و گفت که «در سال ۷۸ نامه‌‌ای که به آقای خاتمی نوشتیم، به حق و محترمانه و مودبانه بود».
 
اختلال گسترده در دسترسی به اینترنت؛ انتخابات می‌آید، اینترنت می‌رود
 
روزنامه قانون از «اختلال گسترده، سراسری و همه‌جانبه اینترنت در ۴۸ ساعت گذشته» خبر داده است.
 
این روزنامه نوشته که اختلال گسترده در اینترنت علاوه بر اینکه «انتقادهای فزآینده‌ کاربران شبکه‌های اجتماعی را برانگیخته» است، سبب «اخلال در سیستم ارتباطی بانک‌ها و نهادها و سازمان‌ها نیز شده و در عمل کسب‌وکار هزاران کافی‌نت در شهرهای کشور را به تعطیلی کشانده است».
 
به نوشته روزنامه قانون، «از ابتدای این هفته، سرعت اینترنت به‌شدت کاهش یافته و دسترسی به آن نیز با دشواری همراه است» و«استفاده از فیلترشکن‌ها و وی‌پی‌ان‌ها هم ‌تقریا غیرممکن شده است».
 
این روزنامه نوشته است: «براساس برآورد یکی از سایت‌های مرتبط با حوزه‌آی‌تی وضعیت به‌گونه‌ای‌‌است که فیلترشکن‌ها و وی‌پی‌ان‌ها چند دقیقه فعال هستند و چند دقیقه قطع می‌شوند».
 
روزنامه قانون با اشاره به اینکه «آشفتگی وضعیت اینترنت سبب انتقادهای تندی هم در شبکه‌های اجتماعی شده است» از قول «کاربران توییتر» نوشته است: «فقط در ایران اتفاق می‌افتد: انتخابات می‌آید، اینترنت می‌رود».  

رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.