کاوشگر 'حیات' سفر خود به سوی مریخ را آغاز کرد

پرتاب موشک پروتون از قزاقستان
پروژه مشترک اروپا و روسیه برای بررسی نشانه‌های حیات در مریخ امروز با پرتاب "موفقیت‌آمیز" موشک روسی پروتون از پایگاه فضایی بایکونور در قزاقستان وارد مرحله تازه‌ای شد.
این موشک، کاوشگری را در مدار مریخ قرار خواهد داد تا منشاء گاز متان را در جو این سیاره سرخ بررسی کند، آیا این گاز را میکروب‌ها تولید کرده‌اند یا منشا آن تحولات زمین‌شناختی مریخ است.
 
این موشک که حامل 'مدارگرد ردیاب گاز در خارج مریخ' (TGO) است، برای اینکه در مسیر پرتابی درست به سوی مریخ قرار بگیرد به ۱۰ ساعت زمان نیاز دارد، موتور موشک باید چندین بار خاموش و روشن شود تا در نهایت با سرعت ۳۳ هزار کیلومتر از زمین دور و رهسپار مریخ شود.
 
روسیه بارها برای رسیدن به مریخ تلاش کرده، ۱۹ بار، اما تقریبا تمام آنها با شکست مواجه شده‌اند، در بیشتر آنها موشک نتوانست سکوی پرتاب را ترک کند، برخی سرعت خود را بر فراز زمین از دست دادند و بر زمین سقوط کردند، چندتایی هم بر مریخ سقوط کردند و سوختند یا بدون قرار گرفتن در مدار مریخ از کنار آن گذشتند.
 
اما اگر این بار همه چیز خوب پیش برود مرکز فرمان در دارمشتات آلمان پس از جدا شدن مدارگرد از موشک حامل، تقریبا دوازده ساعت پس از پرتاب، چشم انتظار دریافت علائم آن خواهد بود.

مرکز کنترل و هدایت در دارمشتات آلمان واقع استهفت ماه بعد، ۱۶ اکتبر (۲۵ مهر ۱۳۹۵)، مدارگرد به مدار مریخ خواهد رسید و سه روز بعد، مریخ‌نشین اسکیاپارلی از مدارگرد بر سطح مریخ فرود خواهد آمد.

مریخ‌نشین اسکیاپارلیمریخ‌نشین اسکیاپارلی سطح مریخ چند ابزار تحقیقاتی را آزمایش خواهد کرد؛ اما مهندسان فضایی بیشتر علاقمندند که ببینند این مریخ‌نشین چگونه وارد جو مریخ می‌شود، فرود می‌آید و بر سطح مریخ می‌نشیند.
مریخ‌نوردی که در مرحله بعدی پروژه به مریخ فرستاده خواهد شد جووانی اسکیاپارلی، اخترشناس ایتالیایی (۱۸۳۵-۱۹۱۰)اسکیاپارلی در واقع مجموعه‌ای از فناوری‌ها مثل رادار، کامپیوتر و الگوریتم‌های آنها تست خواهد کرد تا با استفاده از نتایج آن، مریخ‌نوردی در بریتانیا ساخته و آماده سفر به مریخ شود و از عمق خاک این سیاره نمونه‌برداری کند.
 
این کار برای سال ۲۰۱۸ برنامه‌ریزی شده اما با توجه به مسئله بودجه و برنامه‌ریزی، اکنون بیشتر به نظر می‌رسد این کار به سال ۲۰۲۰ موکول شود.
 
اما این موضوع تاثیری در ماموریت مدارگرد ندارد. مدارگرد پس از جدا شدن مریخ‌نشین، بقیه سال در مداری به فاصله چهار صد کیلومتری از سطح مریخ گازهای جو این سیاره را با دقت بررسی خواهد کرد.
 
بیش از سایر گازها، متان در مرکز توجه خواهد بود، مشاهدات قبلی با ماهواره، تلسکوپ‌های زمینی و مریخ‌نورد کیوریاسیتی آمریکا مقدار بسیار کمی هیدروکربن در جو مریخ یافته‌اند، چند میکروگرم در لیتر.
 
شگفتی در همین جا است. اشعه ماوراء بنفش باید این گاز را در عرض چند صد سال از جو مریخ پاک کند بنابراین وجود این گاز به این معنی است که تولید آن به نحوی ادامه دارد.
نقشه‌های اسکیاپارلی از مریخ. او اولین کسی بود که عوارض طبیعی و تغییر سطح مریخ با تغییر فصل را توصیف کرد نقشه موقعیت مریخ‌نوردهایی که تا به حال این سیاره فرستاده شده
رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.