ویلفرد تسیجر و عکسهایش از ایران در نیم قرن پیش
به گزارش پایگاه خبری-تحلیلی پارسینه، سر ویلفرد پاتریک تسیجر (Sir Wilfred Patrick Thesiger)صحرانورد و نویسنده سفرنامهٔ بریتانیایی بود. شهرت او به خاطر دوبار عبور پیاده از صحرای ربعالخالی و نیز دو کتابش به نامهای شنهای عربی و عربهای هور است. وی در امارات متحده عربی به نام «مبارک بن لندن» مشهور است.
او در آدیس آبابا، اتیوپی به دنیا آمد و بخشی از دوران کودکی را در حبشه گذراند. در انگلستان به کالج ایتن رفت و در جنگ جهانی دوم در ارتش بریتانیا خدمت کرد و مدال گرفت. پس از جنگ به عنوان کارشناس مبارزه با ملخ به حبشه و شبه جزیره عربستان رفت واز مناطق مختلف عربستان سعودی و امارات و عمان و عراق و ایران دیدن کرد. همجنین وی به پاکستان و غرب افریقا و فرانسه و کنیا سفر کرد. سفرهایی در آسیا داشت و به منطقه بختیاری ایران هم رفت. مدتی با عربهای هورنشین عراق زندگی کرد.
تسیجر در لباس محلی عربی
تسیجر در میان اعراب بادیهنشین
تسیجر در ابوظبی
تسیجر در میان اعراب بادیهنشین
ویلفرد تسیجر توانست در سالهای ۱۹۴۵ و ۱۹۵۰ میلادی، همراه با دوستان عرب بادیهنشین خود دو بار از صحرای بزرگ «ربع الخالی» عبور کند. در این عبور بزرگ دوتن از افراد قبیلهٔ الرواشد بدوهای ساکنان اطراف صحرای ربعالخالی بنامهای: «سالم بن کبینة الراشدی» و «سالم بن غبیشة الراشدی» راهنمای وی بودند. همچنین گروه دیکر نیز از بدوهای بادیهنشین وی را همراهی میکردند. «مبارک بن لندن» بدعوت شیخ زاید بن سلطان آل نهیان رئیس دولت امارات متحده عربی در سال ۱۹۷۷ میلادی از ابوظبی دیدن کرد. در این دیدار شیخ زاید مدال درجهٔ یک اتحاد به پاداش زحمات وی در اکتشاف مناطق مختلف شبه جزیره عربستان و همچنین دوبار گذشتن از صحرای ربع الخالی به وی عطا کرد.
درسال ۱۹۳۰ به دعوت امپراطور هایله سلاسی هنگام تاج گذاری وی بار دیگر به افریقا برگشت. در سال ۱۹۳۵ در سودان، دارفور و سر چشمههای رود نیل در ارتش بریتانیا با درجه سرهنگ خدمت کرد.
ویلفرد تسیجر در سال ۱۹۹۵ لقب سر دریافت کرد. او در ۲۴ اوت سال ۲۰۰۳ میلادی در سن ۹۳ سالگی در گذشت.
از کتابهای او، کتاب «عربهای هور» به فارسی ترجمه و منتشر شده است.
او در خلال سفرهایش، همواره عکسهایی نیز از مناطق مختلف تهیه کرده و ضمیمهٔ سفرنامههایش کرده است. از جمله سفرهای وی، بازدید مناطقی از کشورمان ایران در سال ۱۹۴۹ میلادی است. تصاویر زیر، بخشی از عکسهای این سفر است که ویلفرد تسیجر گرفته است.
پل خاجو در اصفهان
میدان مسجد شاه در اصفهان
مسجد جامع اصفهان
قبر یعقوب بن لیث در شاهآباد
کوچ عشایر بختیاری
زن بختیاری در کنار فرزندانش
مسجد جامع یزد
برج گنبد کاووس