رژیم غذایی؛ ارثی که از شما به دی‌ان‌ای نوه‌تان می‌رسد

محققان به تازگی کشف کرده‌اند، هرآنچه را که ما می‌خوریم تاثیراتی بر سیستم ژنتیک نسل‌های آینده‌مان برجا می‌گذارد.


«شما ترکیبی از آن‌چیزی هستید که می‌خورید.» این جمله‌ای است که برای تاکید بر اهمیت خوراک بر روی جسم و روان هر فرد بیان می‌شود.


 

اما حالا محققان با انجام دو تحقیق مستقل به نتیجه جالب‌تری رسیده‌اند: نه‌تنها موادی که در طول عمر خود مصرف می‌کنیم، بلکه رژیم غذایی پدران و مادران، پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌ها و اجدادمان بر روی ژنتیک ما تاثیر‌گذار است.
 
به گزارش لایو‌ساینس و بر اساس همین تحقیقات، رژیم غذایی که امروز ما انتخاب می‌کنیم روی ژنتیک نوه‌هایمان تاثیرگذار خواهد بود. یعنی اگر رژیم غذایی ناسالمی داشته باشیم، نوه‌های ما حتی با وجود تلاش فراوان برای دنبال کردن یک رژیم غذایی سالم، باز هم با فاکتورهای خطرزای موثر در بروز بیماری‌های ناشی از تغذیه نامناسب مانند دیابت و چاقی مفرط دست به گریبان خواهند شد.
 
اپی‌ژنتیک
 
رژیم غذایی ما چه سالم باشد و چه ناسالم، می‌تواند ماهیت مولکول‌های وراثتی DNA را که تعیین‌کننده صفات ژنتیکی‌مان هستند، تغییر دهد و درعین حال این تغییرات وراثتی نیز می‌توانند به نسل‌های آینده منتقل شوند.
 
این تاثیر سال‌ها در حد گمانه‌زنی بود، اما حالا محققان در دو تحقیق مستقل شیوه‌های این تأثیرگذاری را بررسی کرده‌اند.
اپی ژنتیک (تغییرات در بیان ژن‌ها، تحت تاثیر عوامل خارجی) فرایندی است که محققان برای توضیح این مساله از آن استفاده می‌کنند.
 
یک گروه از محققان دانشگاه دووک برای بررسی تاثیر تغذیه بر ژنتیک نسل‌های بعد تعدادی جنین کلون‌شده (شبیه‌سازی شده) از یک موش را در بدن موش‌های مختلف قرار دادند. به‌طور معمول جنین شبیه‌سازی شده از یک موجود باید به‌صورت کامل خصوصیات ژنتیک همان موجود را داشته باشد. اما موش‌هایی که به این ترتیب متولد شدند از نظر رنگ، وزن و خطر ابتلا به بیماری‌های مزمن بر اساس نوع تغذیه مادرانشان متفاوت بودند.
 
در واقع مواد غذایی یا فقدان مواد غذایی محیط اطراف DNA را به نوعی تغییر می‌دهد که DNA یکسان در این موش‌های شبیه‌سازی شده، بیان مختلفی می‌یابند و پروتئین‌های و سلول‌های مختلفی تولید می‌کنند.
 
خاطراتی که فراموش نمی‌شوند
 
گروه دیگری از محققان هلندی هم در پژوهشی به بررسی ارتباط میان تغذیه و تغییر اپی‌ژنتیک در گروهی از حیوانات و همچنین انسان بالغ پرداختند.
 
نتیجه پژوهش این محققان حاکی از آن است که رژیم غذایی انسان‌های بالغ موجب ایجاد تغییر در تمام سلول‌ها از جمله سلول‌های جنسی اسپرم و تخمک می‌شود و به همین دلیل این تغییرات به نسل بعد منتقل می‌شود.
 
البته تغییرات ژنتیک در اثر تغذیه بر روی یک نسل پیش از این هم شناخته شده بود. به‌عنوان مثال کودکانی که در زمان قحطی هلند در پایان جنگ جهانی دوم متولد شده بودند، در سال‌های بعدی زندگی خود در معرض بیماری‌های مختلفی مانند بیماری‌های قلبی و همچنین عدم تحمل گلوکز قرار گرفتند.
 
اما حالا این محققان هلندی در آزمایش‌هایی بر روی یک موش پرخور به نتایج جالبی رسیده‌اند. این موش نر پرخور علائمی از سندروم متابولیک شامل عدم تحمل گلوکز، مقاوت به انسولین و چاقی داشت. محققان برای فرزندان این موش رژیم غذایی سالم و با پرهیز از خوردن زیاد درنظر گرفتند اما علائم سندروم متابولیسم در آن‌ها هم مشاهده شد.
 
به این ترتیب پژوهشگران مطمئن شده‌اند که تغذیه یک نسل بر روی خصوصیات ژنتیکی نسل‌های بعدی تاثیر می‌گذارد. علت این مساله هنوز برای محققان روشن نشده است: «چگونه این اطلاعات از ژن‌های نسلی به نسل دیگر به یاد آورده می‌شوند؟ ما هنوز پاسخی برای این سوال نداریم.»
 
محققانی که این تحقیقات را انجام داده‌اند، می‌گویند: وقتی یک نطفه شکل می‌گیرد و تقسیم سلولی آغاز می‌شود، برخلاف جهش ژنی، تمام ورودی‌های اپی‌ژنتیک به محیط DNA باید فراموش شود، درحالی که چنین اتفاقی نمی‌افتد و ما هنوز دلیل این مساله را نمی‌دانیم.

ghafas - مشهد - ایران
نوه هام ه من فحش می دن پس ..منم به بابابزرگ و ننه بزرگم !!
دوشنبه 9 مرداد 1391 - 13:11
anti-US - مونترئال - کانادا
پس ببین اجداد ما بعد از ورود اسلام به ایران چی خوردند که ما این شدیم!!! .. این دین که مملکت ما رو درید
‌سه شنبه 10 مرداد 1391 - 00:34
felora - تهران - ایران
پس همه ماتحت تاثیر اون سیبی هستیم که مامان حوا چید وبا باباآدم خوردن ! فکر میکنم بابا آدم زرنگی کرده واز اون سیب دوبرابرخورده که توی قانون ارث هم باید یک مرد دوبرابراز همه چیز وحتی بیشتر ارث ببره !!! ولی جالبه که همه حوا رو مقصر میدونن ................
‌سه شنبه 10 مرداد 1391 - 22:09
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.
  • حذف خطیب؛ فروپاشی نظام امنیتی و حذف نقطه اتصال دستگاه‌های اطلاعاتی جمهوری اسلامی
  • احتمال حمله زمینی آمریکا به جزیره خارک؛ ترامپ اعزام هزاران نیروی جدید به منطقه را بررسی می‌کند
  • وال‌استریت ژورنال: اسرائیل مقام‌های جمهوری اسلامی را در مخفیگاه‌هایشان یکی پس از دیگری شکار می‌کند
  • حسین دهقان، وزیر سابق دفاع ایران به عنوان جانشین علی لاریجانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی شد
  • دیلی‌میل از دادن مجوز ساخت ۳۳ واحد آپارتمان در لندن به علی انصاری تاجر نزدیک به مجتبی خامنه‌ای خبر داد
  • دونالد ترامپ تهدید کرد: اگر حمله ایران به قطر قطع نشود پارس جنوبی را منهدم می‌کنیم
  • گزارش واشینگتن‌پست از پرواز چندین پهپاد ناشناس بر فراز پایگاه محل سکونت وزیران خارجه و جنگ آمریکا
  • تصاویر و توئیت های دیدنی: از آرایش ابروهای معظم‌اله تا تبلیغات فوق منشوری در ایران
  • اسرائیل: «اقدامات قدرتمند و خارق‌العاده» در روزهای آینده در راه است / اعدام سه معترض در در قم
  • نور پهلوی در مراسم نوروزی نوفدی: بهار آزادی ایران نزدیک است
  • +338ترامپ: امروز تماشا کنید که چه بر سر این اوباش دیوانه می‌آید؛ افتخار بزرگی است که آن‌ها را می‌کشم
  • +295اسرائیل از کشته شدن علی لاریجانی و غلامرضا سلیمانی، رئیس سازمان بسیج سپاه خبر داد
  • +205ترامپ: ما هویت اوباش جمهوری اسلامی را که به مردم شلیک می‌کنند داریم، آنها محاکمه و اعدام خواهند شد
  • +189شاهزاده رضا پهلوی از گارد جاویدان خواست دستگاه سرکوب جمهوری اسلامی را تضعیف کنند
  • +180اسرائیل اعلام کرد: اسماعیل خطیب، وزیر اطلاعات ایران، کشته شد
  • +166فایل صوتی لو رفته؛ وحشت در ایست‌بازرسی‌ها از کابوس پهپادهای اسرائیلی
  • +166نتانیاهو به مردم ایران: نیروهای تروریستی را می‌زنیم؛ ما از بالا شما را نظاره می‌کنیم؛ جشن بگیرید
  • +164شاهزاده رضا پهلوی: فعلا در خانه بمانید؛ روزهای سرنوشت‌سازی در پیش است
  • +162شاهزاده رضا پهلوی: فرصتی دوباره برای در دست گرفتن خیابان از سوی مردم فراهم خواهد شد
  • +142ایران کشته شدن علی لاریجانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی و غلامرضا سلیمانی، فرمانده بسیج را تائید کرد