ایرن، نخستین ستاره ایران

با سرعت بالا ببینید

با سرعت پائین ببینید

شوکا صحرایی

جدید آنلاین : ایرن زازیانس ستاره زیبا و درخشان ِ سینمای پیش از انقلاب ایران روز هفتم مرداد به علت بیماری سرطان در تهران درگذشت.
 


ایرن در سال ۱۳۰۶ در بابلسر متولد شد، در دوران دبیرستان اغلب در نمایش‌های مدرسه بازی می‌کرد و بسیار علاقمند به فعالیت‌های هنری بود اما به صورت حرفه‌ای از ۱۹ سالگی پا به عرصه بازیگری گذاشت. او فعالیت‌هایش را از تئاتر شروع کرد و برای نخستین بار در تئاتر فردوسی در نمایش کارمند شریف بازی کرد و سپس در اسفند سال ۱۳۲۹ به گروه نوشین در تئاتر سعدی پیوست.

 
آن روزها عبدالحسین نوشین، که از هنرمندان چپ بود، در زندان به سر می‌برد. همسر نوشین خانم لرتا، ایرن را برای بازی در نمایش بادبزن خانم ویندرمر نوشته اسکار وایلد پیشنهاد کرد. لرتا، ایرن را به همراه خود به ملاقات نوشین برد و پس از تایید او، نقش را به ایرن داد.
 
پس از فرار نوشین به شوروی، گروه تئاتری او متفرق شد و ایرن به گروه محمدعلی جعفری در تئاتر فرهنگ  پیوست و در کنار توران مهرزاد و شهلا ریاحی در چند نمایش بازی کرد.
 
در اواخر سال ۱۳۳۶ همزمان از طرف جعفری و عطاالله زاهد به سینما دعوت شد و با بازی در فیلم‌های مردی که رنج می‌برد ساخته جعفری و چشم به راه ساخته زاهد فعالیت سینمایی خود را آغاز کرد.
 
بسیاری معتقدند تا سال ۱۳۳۶ سینمای ایران بازیگر داشت اما ستاره نداشت. با روی پرده آمدن فیلم چشمه آب حیات با بازیگری ایرن، سینمای ایران صاحب ستاره شد.
 
در همان سال در فیلم قاصد بهشت ساخته ساموئل خاچیکیان نقش ایفا کرد. ایرن در باره این فیلم گفته بود: "آن زمان سینما‌ها در تسخیر فیلم‌های ایتالیایی بود و مردم برای دیدن فیلم‌های سیلوانا منگانو و سوفیالورن سر و دست می‌شکستند، با نمایش فیلم قاصد بهشت، برای مدتی فیلم‌های ایتالیایی از رونق افتاد. استقبال از فیلم به حدی بود که اکثر سینماها به اجبار دو نوبت بیشتر فیلم را نمایش می‌دادند".
 
ایرن نقش‌های مختلفی بازی کرده بود: "بازیم  متفاوت بود و هر نقشی برایم ویژگی خودش را داشت و سعی می‌کردم زن‌هایی را که نقششان را بازی می‌کردم، درک کنم. مطالعه درباره آنها برایم خیلی جالب بود و در هر زمان با نقشی که داشتم زندگی می‌کردم. همه نقش‌هایم را دوست دارم و نمی توانم هیچ کدام را بر دیگری ترجیح دهم و یا حتی نمی‌توانم بگویم کار با کدام کارگردان و یا بازی در کنار کدام بازیگر برایم مهمتر بوده‌است اما آن چه مسلم است فیلم خروس به دلیل نقش متفاوتی که نسبت به سایر نقش‌هایم داشته‌ام را بیشتر می‌پسندم."
 
بازی ایرن در فیلم‌های مطرحی چون "خداحافظ رفیق" ساخته امیر نادری، "بلوچ" ساخته مسعود کیمیایی، "خروس" ساخته شاپور غریب و "برهنه تا ظهر با سرعت" ساخته خسرو هریتاش و همچنین نقش آفرینی او در نقش مهدعلیا، مادر ناصرالدین شاه در سریال "سلطان صاحبقران" ساخته علی حاتمی به یاد ماندنی است.
 
فیلم "محلل" ساخته نصرت کریمی نیز پس از سه روز اکران توقیف شد و در زمان خودش فیلم پرسر و صدایی بود.
 
ایرن پس از انقلاب در دو فیلم "جایزه" ساخته علیرضا داوودنژاد و "خط قرمز" ساخته مسعود کیمیایی بازی کرد که هر دو فیلم توقیف شد و هرگز نمایش داده نشد و پس از آن نیز نام او در لیست افرادی که اجازه کار ندارند قرار گرفت. او سرنوشت خود را پذیرفت، تا پایان عمر در ایران ماند و بیکار ننشست و به عنوان متخصص زیبایی به کار پرداخت. 
 
در گزارش مصور این صفحه که سال ۱۳۸۹ تهیه شده است خانم ایرن از هنر و زندگی‌اش می‌گوید.
 

رأی دهید
*Fanoos* - ايران - ايران
بدرود عزیز دل.... بدرود.. یاد، چهره و سیرت زیبایت تا ابد در دل میلیونها ایرانی زنده خواهد ماند.
دوشنبه 9 مرداد 1391 - 00:12
Labe karoon - اهواز - ایران
این خانم واقعا زیبا بود یادش گرامی‌.......
دوشنبه 9 مرداد 1391 - 02:02
amir-amir - تورنتو - كانادا
ایرن عزیز هم به خواب ابدى فرو رفت چه دنیاى بى وفائى داریم
دوشنبه 9 مرداد 1391 - 03:30
kamran631 - لیون - فرانسه
خدایش بیامرزد. خانم بسیار زیبا، و هنرپیشه بسیار خوبی‌ بودند.
دوشنبه 9 مرداد 1391 - 10:33
kamran631 - لیون - فرانسه
خدایش بیامرزد. خانم بسیار زیبا، و هنرپیشه بسیار خوبی‌ بودند.
دوشنبه 9 مرداد 1391 - 10:40
nejaat2006 - لیدز - انگلستان
نمیدونم کدوم بی انصاف و هنرکش منفی داده؟ خدا شفشون بده! باید به این ستاره بزرگ سینما میلیونها مثبت داد، روحش شاد
دوشنبه 9 مرداد 1391 - 11:03
Parviz1 - کترینگ - انگلستان
روحش شاد و یادش ماندگار باد. قدیمیها و کسانیکه در آن زمانها که ملاها با فشار به حکومت برای حجاب و یا زمان رضا شاه اجازه نمیدادند ملت شناسنامه بگیرند و میگفتند نباید اسم دختران و تعداد دخترها را اعلام کرد و این کار بد و غیر شرعی میپنداشتن افرادی مانند خانم ایرن بدنیا آمده و بتحصیل و مبارزه با ملاها و پا به عرصه هنر و نمایش گذاشتن و از اینکه ملاها بالای منبر هنرمندان را فاحشه و... ترسی به خود راه ندادند.
دوشنبه 9 مرداد 1391 - 12:27
secular - لندن - بریتانیا
روحش شاد، بازیش تو فیلم رشید، کنار بهروز و بهمن مفید معرکه بود.یادش گرامی
دوشنبه 9 مرداد 1391 - 13:02
delmorde - یوتوبوری - سوئد
ایرن روحت شاد و نامت در قلبها ماندگار خواهد ماند تو در تاریخ سینمای ایران جایی ارزنده داری. او یکی از هنرپیشه های بسیار زیبا و هنرمندی به تمام معنا بود. در هر نقشی خوب ظاهر میشد.
دوشنبه 9 مرداد 1391 - 13:32
pars* - نیدرزاکسن - المان
روحش شاد
دوشنبه 9 مرداد 1391 - 17:38
sara1361 - اوتاوا - کانادا
بدون هیچ جراحی پلاستیک چه صورت زیبایی داشته ...واقعا زنی زیبا بود...خیلی زیباتر از این ستاره های پروتز گذاری شده مصنوعی
دوشنبه 9 مرداد 1391 - 21:34
raha1984 - هامبورگ - المان
اخی روحش شاد ! چقدر هم جذاب و لوند بودن !! ماست ماست کنگر ماست شمسی مال حاج اقاست رو میخوند یا بازیش با ایرج قادری در موسرخه خیلی زیباست
دوشنبه 9 مرداد 1391 - 21:56
pezhman - وين - اتريش
یادش گرامی‌باد
‌سه شنبه 10 مرداد 1391 - 01:09
oghab - هلسينكي - فنلاند
بنده خانم ایرن راازنزدیک دیده بودم و باایشان سخنی داشتم .بسیارباوقار وصمیمی بودن .وواقعا هنرمند باارزش .روحش شاد یادش جاودان .
‌سه شنبه 10 مرداد 1391 - 23:00
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.