احساسات مثبت خطر بیماریهای قلبی را پایین میآورد
نتایج تحقیقات جدیدی در دانشگاه هاروارد آمریکا نشان میدهد که نگاه مثبت به زندگی، خوشبینی، رضایت و احساس خوشبختی تأثیر بسزایی بر کاهش ابتلا به بیماریهای قلبی ـ عروقی میگذارد.
تا کنون بر روی تأثیر احساسات منفی مانند ترس، افسردگی، خشم و خصومت بر روی قلب تحقیقات زیادی انجام شده است. اما کمتر پژوهشی تمرکز خود را بر تأثیر ویژگیهای مثبت روانی بر روی سلامت قلب قرار داده است.
در نخستین پژوهش جامعی که در این مورد صورت گرفته پزشکان آمریکایی اثبات کردهاند که خصوصیات مثبت روانی و سلامت روان میزان سکتههای قلبی، بیماریهای قلبی و اختلالات قلبی ـ عروقی (کاردیو واسکولار) را کاهش میدهد.
دانشمندان در تیمی به سرپرستی جولیا بوئهم (Julia Boehm) و لارا کوبزانسکی (Laura Kubzansky) از دانشکده بهداشت عمومی دانشگاه هاروارد بر روی این زمینه تحقیق کرده و نتایج تحقیقات خود را در بولتن علمی مربوط به مسایل روانی (Psychological Bulletin) به چاپ رساندهاند.
بر اساس این نتایج و به نقل از انجمن قلب آمریکا، تنها در ایالات متحده روزانه بیش از ۲۲۰۰ نفر بر اثر پیامدهای ناشی از بیماریهای قلبی ـ عروقی از بین میروند.
بوئهم میگوید: «نبود دیدگاه منفی نسبت به زندگی به معنای وجود دیدگاه مثبت نسبت به آن نیست.»
به گفته او، عواملی مانند خوشبینی، رضایت و خوشبختی صرف نظر از سن بیمار باعث کاهش ریسک ابتلا به بیماریهای قلبی ـ عروقی میشود.»
کاهش ۵۰ درصدی احتمال بروز بیماری قلبی
بر پایه نتایج تیم تحقیقاتی دانشگاه هاروارد، در افراد خوشبین در قیاس با افرادی که دیدگاهی منفی نسبت به زندگی دارند میزان متوسط احتمال ابتلا به بیماری قلبی ۵۰ درصد کاهش نشان میدهد.
نتیجهای دیگر که از این تحقیقات به دست آمده حاکی از آن است که افراد برخوردار از نگاه مثبت به زندگی، رفتار سالمتری در برخوردهای روزانه از خود نشان میدهند. آنها به طور طبیعی تمایل بیشتری به تحرک و غذاهای سالم دارند و از خواب راحت برخوردارند.
همین رفتار نیز به نوبه خود به عملکرد بیولوژیکی بهتر میانجامد، عملکردهایی مانند فشار خون پایینتر، چربی خون و وزن طبیعیتر.
جولیا بوئهم، سرپرست تیم تحقیقاتی دانشگاه هاروارد میگوید: «نتایج پژوهشهای ما حاکی از آن است که تقویت روان به شدت امکان ابتلا به بیماریهای قلبی و همچنین اختلالات روانی را پایین میآورد.»
قرار است تحقیقات در این زمینه در آینده نیز ادامه یابد.