ببر مازندران نمی‌آید، فراموش کنید

آقای محمدی‌زاده ابراز امیدواری کرده که گونه‌های منقرض شده جانوری و گیاهی در ایران احیا شود

نیکی محجوب

بی بی سی

درحالی که رئیس محیط زیست ایران اعلام کرده که امکان احیا ببر مازندران وجود دارد، ایمان معماریان دامپزشک حیات وحش، این کار را "غیر ممکن" دانست.

محمد جواد محمدزاده، رئیس سازمان محیط زیست ایران امروز ۲۸ آذرماه اعلام کرد که "با ترزیق دی ان ای از پوست و موی ببر تاکسیدرمی شده مازندران به ببرهای روسی، قرار است ببر مازندران به تدریج احیا شود."


رئیس محیط زیست در کنفرانس مطبوعاتی همچنین با تاکید بر اینکه زیستگاه میانکاله آماده پذیرش ببر است گفت:" این فصل، فصل جابجایی است و ما در حال بررسی هستیم که ۲ قلاده یا ۴ قلاده تحویل بگیریم، ضمن اینکه روسیه نیز آماده انتقال ببرها است."

این درحالی است که ایمان معماریان، دامپزشک حیات وحش در گفت و گو با بی بی سی فارسی،گفت‌:" تا آنجائیکه من می‌دانم و حتی با پیشرفت‌هایی که علم تاکنون داشته،این کار غیر عملی است. اینکه شما دی ان ای هر حیوانی را به چیز دیگری تزریق کنید و دی ان ای به سلول رفته و در هسته جایگزین شود، امکان ندارد."

آقای معماریان با اشاره به اینکه در تحقیقات اخیر روسیه تشابهات ژنتیکی میان ببر سیبری و مازندران مشاهده شده است، اضافه کرد حتی این ادعا عنوان شد که ممکن است ببر سیبری و مازندران یکی باشند اما هنوز ثابت نشده است.

 

درباره ببر مازندران

 

ببر مازندران که در برخی نقاط به آن ببر هیرکانی می‌گویند در جنگلهای مازندران، قفقاز، ترکمنستان، ازبکستان، تاجیکستان، قزاقستان، قرقیزستان و غرب چین می‌زیسته که امروزه منقرض شده است.

آخرین ببر مازندران در سال ۱۳۳۸ در جنگل‌های مازندران، در منطقه گنبد کاووس، به دست یک شکارچی محلی شکار شد.


این دامپزشک حیات وحش بازسازی زیست‍‌گاه را نیز یکی دیگر از عناصر لازم برای احیا گونه‌های منقرض شده عنوان کرد و افزود که برای احیای جانوران منقرض شده مانند ببر، نیازمند احیای زیستگاه‌ آنها هستیم، وقتی زیستگاه این حیوانات را از دست داه‌ایم، فکر نمی‌کنم چنین کاری عملی باشد.

آقای معماریان همچنین ادامه داد ببر مانند یوزپلنگ حیوان آرامی نیست که بتواند درکنار انسان زندگی کند، به همین دلیل ببرهای سیبری را به باغ وحش بردند و به زیستگاهشان منتقل نکردند، "خودشان هم می‌دانند این کار امکان پذیر نیست."

 

آخرین ببر مازندران در دهه 60 میلادی توسط یک شکارچی محلی شکار شد

ایران در سال گذشته از روسیه ببر سیبری خریداری کرد. ببرهای سیبری در سال ۱۳۸۹ به ایران وارد شدند. قرار بود این جانوران بعد از یک ماه به زیستگاه میانکاله منتقل شوند، اما به دلیل آماده نبودن این زیستگاه در شمال ایران بیر نر سیبریایی که در باغ وحش پارک ارم تهران نگهداری می‌شد پس از هشت ماه و چند روز، در دیماه سال گذشته به علت بیماری مشمشه تلف شد. ببرماده نیز قرار است در باغ‌وحش نگهداری شود.

بیماری مشمشه یک بیماری عفونی بسیار مسری در میان تک سم ها است. این بیماری در انسان به دنبال تماس مستقیم با حیوان آلوده یا تماس با بافت های آن منتقل می شود. انتقال انسان به انسان این بیماری بسیار نادر است و افراد مبتلا به دیابت بیشتر به این بیماری حساس هستند.

رئیس سازمان محیط زیست ایران گفت که "براساس حکم قطعی دادگاه باغ وحش مقصر شناخته شده و دلیل آن هم غذای نامناسبی بود که به این حیوان داده شد ،البته سازمان دامپزشکی هم قصور کرده است". به غیر از ببر نر سیبری، ۱۳ شیر نیز در این باغ وحش از بین رفتند.

برخی از کارشناسان معتقدند مسائل مطرح شده در مورد مرگ ببر سیبری و موضوعات پیرامون آن بیشتر نشان دهنده مشکلات داخلی میان سازمان محیط زیست، سازمان دامپزشکی و باغ وحش تهران است که به دلیل عدم هماهنگی حاضر به همکاری با یکدیگر نیستند.

اما در همین حال برخی از صاحبنظران معتقدند با توجه به مشکلات مالی و کمبود بودجه‌ای که همیشه گریبانگیر سازمان‌هایی نظیر سازمان محیط زیست است، بهتر است مسئولان این سازمان به جای برنامه‌های پرهزینه‌ای که امکان اجرای آن نیز بسیار سخت است، از آنچه برجای مانده حفاظت کنند و سرمایه‌ها را در ساماندهی و بهبود شرایط محیط زیستی ایران به کار برند.

آقای معماریان با عنوان این نکته که یک سری از گونه‌ها نظیر ببر و شیر ایرانی منقرض شده اما یک سری گربه‌سانان بزرگ دیگری مثل پلنگ و یوزپلنگ ایرانی در معرض خطر داریم گفت: "اگر قرار هست سرمایه گذاری کنیم آنچه را که داریم حفظ کنیم. می توانیم گونه‌ها و مناطق حفاظت شده‌ای که داریم را مورد توجه بیشتری قرار دهیم، اجازه ندهیم که از بین رفتن گونه‌های ایرانی مجدد تکرار شود، مسئله‌ای که اصلا تکرار آن بعید هم نیست."

رأی دهید
بچه تهرون - تهران - ایران
در فیلم مستندی که بی‌ بی‌ س حدود ۱۰ ساله پیش در بارهٔ وحش در ایران ساخت بود کلیپی از ببر نادر مازندران نشان داد و همچنین توضیح داد که برای گرفتن این فیلم هفته‌ها در جستجوی این حیوان بوده .همچنین در این فیلم برای اولین بر مارمولکه آبزی در غاری در ایران کشف شد.
‌سه شنبه 29 آذر 1390 - 08:29
khosh bavar - يزد - ايران
و به امید نسل انقراض آخوند در ایران همیشه سر سبز و خرم !
‌سه شنبه 29 آذر 1390 - 08:36
tree_1361 - ساری - ایران
آیا دوباره غریو پر طنین ببر مازندران را خواهیم شنید؟. اما دوستان بیشترباید نگران آنهایی باشیم که میدانیم هنوز درجنگلهای شمال زندگی میکنند ولی خطر آنها را هم تهدید میکند و هشدار که اینان هم اگر نجنبیم دچار سرنوشتی مشابه ببرمازندران خواهند شد: بز کوهی, پلنگ, خارپشت, خرس, خرگوش, روباه, سمور, سنجاب, شغال, قوچ, گراز, گربه وحشی, گرگ, گوزن و همچنین شماری از آبزیان
‌سه شنبه 29 آذر 1390 - 08:46
gol andam - ژنو - سویس
حیف ،،،،اینا چی‌ گذاشتن باقی‌ بمونه ،،،،لعنت ابدی به این رژیمه کثیف ،،،،تعجبم از اینه که چرا تجارت سوسک با چینی‌‌ها نمی‌کنن به نفع شونه که،،، : )
‌سه شنبه 29 آذر 1390 - 09:57
a.ahooraei - دوسلدورف - آلمان
حالا اگه بسیجی از سیبری آورده بودند چنان جلوشون چلو , پلو , قرمه و کباب میذاشتند که نسلشون توی 8ماه چند برابر بشه.
‌سه شنبه 29 آذر 1390 - 14:42
shahram khosh maram - تهران - ايران
ای کاش روزی در مازندران دوباره ببر زندگی‌ کند. ببر مازندران بزرگترین ببر دنیا بود.افسوس که منقرض شد. ایران ما که شکلش شبیه گربه هست، سرزمین بی‌نظیری برای گربه سانان بوده و هست. در خوزستان شیر داشتیم، در مازندران ببر. هنوز هم در حاشیه کویر یوز پلنگ ایرانی داریم و پلنگ لرستان و پلنگ گلستان. ما تنها کشور آسیایی هستیم که پلنگ وحشی داریم. گربه وحشی ایرانی‌ (سیاگوش) هم بینظیر هست. گربه ایرانی‌ (پرشین کت) هم که معروفیت جهانی‌ دارد. به امید غرش دوباره ببرها در سرزمین مازندران.
‌سه شنبه 29 آذر 1390 - 23:54
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.