اوباما: از ایران خواسته ایم هواپیمای بدون سرنشین را برگرداند
ایران هفته قبل تصاویری از هواپیما را در تلویزیون این کشور نشان داد
باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا روز دوشنبه گفته است که دولت آمریکا خواستار بازگرداندن یک هواپیمای بدون سرنشین این کشور که هفته پیش به دست ایران افتاد، شده است.
آقای اوباما در کنفرانس مشترک خبری با نوری مالکی نخست وزیر عراق در واشنگتن گفت: "ما خواستار بازگرداندن آن شده ایم. خواهیم دید واکنش ایرانی ها چه خواهد بود."
این اولین بار بود که دولت اوباما به طور علنی تایید می کرد که ایران هواپیمای بدون سرنشین این کشور را در اختیار دارد.
با این حال آقای اوباما چیزی درباره ماموریت آن هواپیما نگفت و اینکه چرا موفق به بازگشت به پایگاهش نشده است.
او گفت: "در ارتباط با هواپیمای بدون سرنشین در داخل ایران، من در مورد مسائل اطلاعاتی که محرمانه هستند چیزی نمی گویم."
همزمان تلویزیون ایران در روز دوشنبه گزارش داد که کارشناسان ایرانی در حال طی کردن مراحل نهایی استخراج داده ها از این هواپیما هستند.
یکشنبه هفته گذشته خبرگزاری های داخلی ایران به نقل از منابع نظامی گزارش کردند که نیروهای ایرانی، این هواپیمای مدل RQ-۱۷۰ را "با اندک خسارتی" در اختیار گرفتهاند.
ایران بعدا این هواپیما را در تلویزیون این کشور به نمایش گذاشت که بسیار سالم به نظر می رسید.
ایران میگوید این هواپیمایی تجسسی بدون سرنشین حریم هوایی اش را نقض کرده و برای این کار از خاک افغانستان استفاده کرده است.
این کشور در روزهای اخیر در این زمینه به افغانستان و سازمان ملل متحد شکایت کرده است.
محمد خزاعی، نماینده جمهوری اسلامی در سازمان ملل متحد، روز جمعه با ارسال یادداشتی برای بان کی مون، دبیرکل سازمان، نسبت به ورود هواپیما به حریم هوایی این کشور به شدت اعتراض کرد و خواستار "اقدامات صریح و موثر" شورای امنیت علیه آمریکا شد.
ایران در آن یادداشت آمریکا را به انجام "عملیات تحریک آمیز و محرمانه علیه جمهوری اسلامی که در ماه های اخیر شدت گرفته" متهم کرده است.
گفته می شود که این هواپیما از نوع «RQ۱۷۰ سنتینل» است.
این مدل، نوعی هواپیمای بدون سرنشین شناسایی است که خبر ساخت آن در سال ۲۰۰۹ به رسانه های فعال در حوزه امور نظامی درز کرد و در سال ۲۰۱۰ نیروی هوایی آمریکا به کارگیری آن را تایید کرد.
ورود و فرود ابهام آمیز
در پی انتشار خبر افتادن آن هواپیما به دست ایران در یکشنبه هفته گذشته، نیروهای ائتلاف به رهبری ناتو در افغانستان اعلام کردند که هواپیمای مورد اشاره ایران احتمالا یک فروند هواپیمای شناسایی بدون سرنشین آمریکایی بوده که هفته گذشته در ماموریتی بر فراز غرب افغانستان، ناپدید شده بود.
منابع نظامی ایران گفتند که با عملیات سایبری، کنترل این هواپیما را در دست گرفته و آن را سالم به زمین نشاندند.
شماری از مقامات جمهوری اسلامی نیز با استناد به این گزارش ها، فرود هواپیمای بدون سرنشین آمریکایی را نشانه توانمندی فنی و علمی نظامی ایران دانستند.
منابع نظامی آمریکایی اظهارات مقامات ایرانی در مورد در اختیار گرفتن کنترل این هواپیما را "بی اساس" و "غیرممکن" دانسته اند هر چند در مورد دلیل سالم ماندن این هواپیما هنگام فرود توضیحی نداده اند.
در سال های اخیر، نیروهای آمریکایی با استفاده از هواپیماهای بدون سرنشین، نفرات و مواضع گروه های شورشی مسلح در خاک پاکستان را هدف قرار داده اند و مشخص نیست که آیا این هواپیما به اشتباه وارد حریم هوایی ایران شده و یا ماموریت مشخصی داشته و در چنین صورتی، آیا این نخستین ماموریت از اینگونه در داخل خاک ایران بوده است یا نه.
برخی کارشناسان نظامی گفته اند که ممکن است کشورهای رقیب ایالات متحده، به خصوص چین و روسیه، به منظور آگاهی از فناوری فضایی آمریکا، در صدد دستیابی به هواپیمای ساقط شده برآیند.