گشت و گذار یک عکاس در ایران

گشت و گذار یک عکاس در ایران؛ گفتگو با امید صالحی

این مجموعه با مقدمه باقر معین و کوکو فرگوسن، و ویراستاری رز ایسا توسط انتشارات بیاند آرت پروداکشن منتشر شده است

به تازگی از امید صالحی، عکاس ایرانی، مجموعه عکسی با عنوان "گشت و گذار یک عکاس در ایران" در بریتانیا منتشر شده است.

در این مجموعه هشتاد صفحه ای، عکاس با سفر به سراسر ایران، به موضوعاتی از قبیل زندگی شهری، مذهب و اماکن مذهبی در ایران و استودیوهای عکاسی در مشهد پرداخته و تصاویری از زندگی مردم را در گوشه و کنار ایران را در اختیار بیننده قرار داده است.

 امید صالحی عکاسی را به صورت جدی از سال ۶۹ و بعد از ورود به انجمن سینمای جوان شروع کرد.

او می گوید که با ارائه یک پروژه عکاسی با موضوع واکسیناسیون، موفق شد از انجمن سینمای جوان جایزه بگیرد و پس از آن بود که اعتماد به نفس پیدا کرد. سپس به دانشگاه رفت و در رشته گرافیک و عکاسی تحصیل کرد. در آنجا با کسانی همچون بهمن جلالی و کاوه گلستان آشنا شد و حاصل این آشنایی و تاثیرپذیری از آنها، پیگیری جدی عکاسی مستند اجتماعی بود.

امید صالحی تا کنون برنده دو دوره جایزه کاوه گلستان شده است. او یک دوره داوری این جایزه را نیز بر عهده داشته است.


او می گوید: "اولین بار که به قصه گویی با عکس پرداختم، کارم را با عکاسی از یک کودک خیابانی شروع کردم. یک سال زندگی این کودک را دنبال کردم. آن سال، یکی از عکس های من جایزه بهترین عکس مستند را از خانه عکاسان ایران گرفت. ده سال بعدش وقتی این کودک، بزرگ و بچه دار شده بود باز از زندگی او عکس گرفتم."

آقای صالحی در کنار این روایت های تصویری، به پروژه های دیگری هم پرداخته است که به گفته خودش، در آنها از تاثیر محیط بر آدم ها و تاثیر آدم ها بر محیط عکاسی کرده است. مثلا مجموعه ای از عکس های او از تزئینات داخل کامیون ها و تریلی ها، که می گوید "هم نشان دهنده این است که آدم ها چگونه خود را با محیط زندگی خود وفق می دهند و هم در عین حال، نمایانگر بخشی از هنر عامه است."

مذهب و ایران

بخش هایی از کتاب گزیده عکس های امید صالحی، به تصاویری از شهرها و عکس هایی از اماکن مذهبی اختصاص دارد.

او علاوه بر عکس هایی که از اماکن مذهبی و رفتارهای آدم ها در مراسم مذهبی گرفته، از زندگی روحانیان در ایران هم عکاسی کرده است که مجموعه ای از آنها با عنوان "مرد خدا" در کتاب "ترانزیت ایران" منتشر شده است.

مجموعه عکس هایی که در نخستین کتاب مستقل امید صالحی چاپ شده، در طول ۱۰ سال، از ۲۰۰۱ تا ۲۰۰۹ گرفته شده است. عکس های او در نمایشگاه هایی در فرانسه، بریتانیا، گرجستان و یونان به نمایش درآمده اند.

رز ایسا، ناشر و ویراستار این کتاب، پیش از این، تعداد دیگری از عکس های او را در کتاب عکاسان معاصر ایران منتشر کرده است.

امید صالحی درباره ویراستار و ناشر کتابش می گوید: "رز ایسا روی هنر خاور میانه و ایران کار می کند و هنرمندان زیادی را به دنیا معرفی کرده از جمله شادی قدیریان و خسرو حسن زاده، و تاثیر زیادی در معرفی کسانی چون عباس کیارستمی و بهمن قبادی داشته است."

از امید صالحی پیشتر در ایران کتاب "چشم" توسط نشر ماهریز چاپ شده است.

عکاسی مستند

به گفته امید صالحی عکاسی مستند حدود بیست سال پیش رونق زیادی در ایران داشت. عکاسان شاخصی مثل کاوه گلستان و بهمن جلالی و شاگردانشان به این رونق کمک کردند.

بعد از دوم خرداد و روزنامه هایی که منتشر شدند، باعث شدند عکاس ها بیشتر به سمت عکاسی خبری رو آوردند.

آقای صالحی می گوید: "بعد از پایان دوره ریاست جمهوری محمد خاتمی، بسیاری از عکاس ها دیگر عکسی که می گرفتند نمی توانستند منتشر کنند چون دولت دوست نداشت خیلی از عکس هایی که گرفته می شد نشان داده شود. از طرفی عکاس ها می خواستند زندگی شان را بگذرانند. به همین دلیل بیشتر به سمت عکاسی هنری رفتند تا عکس هاشان در گالری ها دیده شود یا در حراجی ها به فروش برسد."

یوجین اسمیت، عکاس آمریکایی و عباس عطار، عکاس ایرانی، از عکاسان محبوب امید صالحی هستند.

او دلیل علاقمندی به آثار آنان را سادگی عکس های آنان می داند. می گوید: "خودم هم همیشه سعی کرده ام خیلی ساده نگاه کنم. از لنزهای واید استفاده نمی کنم. بدون بازی های تکنیکی عکس می گیرم. خودم آدم پیچییده ای نیستم و خیلی هم از پیچیدگی خوشم نمی آید."

گشت و گذار یک عکاس در ایران

مجموعه عکس امید صالحی، عکاس ایرانی، با عنوان "گشت و گذار یک عکاس در ایران" در بریتانیا منتشر شده است.


در این مجموعه هشتاد صفحه ای، عکاس با سفر به سراسر ایران، به موضوعاتی از قبیل زندگی شهری، مذهب و اماکن مذهبی در ایران پرداخته است.


امید صالحی عکاسی را به صورت جدی از سال ۶۹ و بعد از ورود به انجمن سینمای جوان شروع کرد.



آشی - انگلیس - لندن
طبق معمول فقط هم از زوایای منفی عکس گرفته. زوایای مثبت نداشت؟ عجبت عکاس بی طرفی.
چهار‌شنبه 20 مهر 1390

Azadikhah - هلند - تکسل
عکسهای جالبی گرفته.افرین
چهار‌شنبه 20 مهر 1390

felora - ایران - تهران
عکس اخر یکی از ایستگاهای توچال تهرانه! چه ارتباطی با بقیه عکسها از نظر مذهبی داشت ؟!
چهار‌شنبه 20 مهر 1390

resalat - فنلاند - هلسینکی
عکسهای قشنگییه ممنون
چهار‌شنبه 20 مهر 1390

peyvand - ایران - تهران
عکس ماقبل آخر (زن و مردی داخل دریا) خیلی جالبه و البته تجربه همه ما ایرانیهائی که در این 3 دهه گذشته ایران زندگی کردیم ، دلم میخواد بدونم برداشت شهروندان جوامع غیر دینی از این عکس چیه .
چهار‌شنبه 20 مهر 1390

*Fanoos* - ایران - شهمیرزاد
عکسها خیلی زیباست ممنونم
پنج‌شنبه 21 مهر 1390

mi cielo - ونزوئلا - کاراکاس
تو عکس یکی مونده به اخر صرفنظر از پوشش زنه شورت مرده باحاله خاک بر سر حالا مایو هیچی یه شلوارک میمرد بپوشه.چقدر هم که ما فرهنگ داریم.کلا هنروفرهنگ تنها نزد ایرانیان ست و بس
پنج‌شنبه 21 مهر 1390

رأی دهید
نظر شما چیست؟
جهت درج دیدگاه خود می بایست در سایت عضو شده و لوگین نمایید.